NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Versoepelingen VK in gevaar • Canarische eilanden en Ibiza gaan 'open'

Liveblog gesloten
 • Japan verscherpt coronamaatregelen, noodtoestand in meer regio's

  In Japan is in nog eens drie regio's de noodtoestand afgekondigd vanwege het toenemende aantal besmettingen. Het gaat om het eiland Hokkaido in het noorden, waar de olympische marathon wordt gelopen, en de regio's rond Hiroshima en Okayama in het westen. In totaal geldt de noodtoestand nu voor negen regio's, waaronder Tokio, waar de meeste olympische onderdelen moeten worden gehouden.

  In Japan is veel discussie of de Olympische Spelen wel moeten doorgaan, maar de regering is nog steeds vastbesloten ze te houden. De openingsceremonie is over ruim twee maanden, op 23 juli. In het land zijn nog maar weinig mensen gevaccineerd, zo'n 2 procent van de bevolking.

  Het aantal besmettingen in Japan loopt al een tijd snel op:

 • Coronaramp in Nepal, nog meer besmettingen dan in India

  De coronacrisis in Nepal heeft dramatische vormen aangenomen. Dagelijks overlijden in het Aziatische land honderden mensen in het ziekenhuis, op de stoep ervoor of thuis doordat de zorg overbelast is. De golf aan besmettingen is overgeslagen uit buurland India. Nepal is nog armer dan India en kampt met een groot tekort aan zuurstofflessen, beademingsapparatuur en ziekenhuisbedden:

 • Gelderse ziekenhuizen schalen coronazorg af

  Meerdere Gelderse ziekenhuizen gaan voor het eerst sinds het begin van dit jaar de coronazorg afschalen. Vanaf maandag worden er minder bedden voor coronapatiënten gereserveerd. zo meldt Omroep Gelderland. Dat besluit is genomen in het Regionaal Netwerk Acute Zorg Oost, waarin zes van de negen Gelderse ziekenhuizen samenwerken.

  Ze waarschuwen wel voor te veel optimisme: "Het is niet nu: holadiee, alles kan weer."

  Het gaat om enkele bedden, zegt Saskia Steenbergen van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. "Wij gaan bijvoorbeeld van zeven naar zes IC-bedden, en van achttien naar veertien klinische bedden." Personeel aan die bedden wordt zo vrijgespeeld voor bijvoorbeeld andere zorg.

  "In het Radboudumc gaat het om vier tot vijf bedden op de verpleegafdeling en op de intensive care ook om vier bedden", zegt Chantal Bleeker, lid van het crisisteam van het Nijmeegse ziekenhuis. "Het lijkt misschien niet veel, maar als je kijkt hoeveel personeel je nodig hebt om die bedden open te houden, is het echt een aanzienlijke hoeveelheid. Dat verlicht echt de druk op het personeel."

 • Opmars Indiase variant kan versoepelingen Groot-Brittannië in gevaar brengen

  De opmars van de Indiase variant kan geplande versoepelingen in Groot-Brittannië in gevaar brengen. Dat heeft premier Johnson gezegd. In Groot-Brittannië staan voor 21 juni versoepelingen van de lockdown gepland. Dan volgt een nieuwe fase van het stappenplan om uit de pandemie te komen.

  Volgens Johnson kunnen de versoepelingen in gevaar komen, als blijkt dat de Indiase variant een stuk besmettelijker is dan de varianten die tot nu toe rondgaan. Aanwijzingen daarvoor zijn er wel, maar het bewijs is nog niet onomstotelijk geleverd. Als dat wel vast komt te staan, moeten er volgens Johnson "harde keuzes" worden gemaakt. Hij zei zich zorgen te maken over de Indiase variant, al is het nu volgens hem nog te vroeg om te zeggen of de versoepelingen van 21 juni kunnen doorgaan.

  Vanwege de Indiase variant wordt de periode tussen de eerste en tweede vaccinatie voor mensen van boven de 50 en kwetsbare groepen teruggebracht. Nu wordt er nog twaalf weken gewacht voor mensen een tweede prik krijgen en dat worden er acht. Het aantal gevallen van de Indiase variant is vorige week verdubbeld, zeggen de Britse gezondheidsautoriteiten.

 • Veel 'troostkaartjes' voor jarige Daniël (7) die vader verloor aan corona

  Een beetje troost voor Daniël, die deze week zijn zevende verjaardag viert. In het Elisabeth-TweeStedenziekenhuis in Tilburg zijn naar schatting zo'n 15.000 kaartjes voor hem binnengekomen. "We zijn er allemaal van onder de indruk", zegt longverpleegkundige Marion van Bergeijk bij Omroep Brabant.

  Van Bergeijk startte de kaartenactie onlangs na het overlijden van Daniëls vader. Die had corona en stierf nadat hij negentig dagen op de IC had gelegen. "Daniël vertelde toen heel spontaan dat hij in mei jarig was en dat hij graag heel veel verjaardagskaartjes wilde", aldus Van Bergeijk.

  Toen Omroep Brabant aandacht besteedde aan haar oproep om kaartjes in te sturen, werd het ziekenhuis overstelpt. Er kwamen niet alleen kaartjes binnen, ook ballonnen en cadeaus. Van Bergeijk en haar collega's zijn nu bezig om alles in grote postzakken te stoppen en willen die snel bij Daniël gaan bezorgen.

  Boxen, zakken en dozen vol met kaartjes voor Daniël ETZ, Tilburg
 • Nepal hard getroffen door corona: 'We hebben enorme tekorten'

  Nepal is een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door de coronapandemie, naar verhouding zelfs zwaarder dan buurland India. Bovendien zijn de besmettingscijfers die worden gerapporteerd waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg. Er is tekort aan alles in Nepal:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nepal hard getroffen door corona: 'We hebben enorme tekorten'
 • Gele vaccinatieboekje 'geen officiële status'

  Veel mensen vragen zich af waarom coronavaccinaties niet standaard worden bijgeschreven in de gele vaccinatieboekjes. Die worden al jaren uitgegeven bij inentingen tegen bijvoorbeeld gele koorts of hepatitis. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben die vaccinatieboekjes geen officiële status. Mensen kunnen wel zelf een bevestiging van de vaccinatie invoegen, zo staat in een Q&A die het ministerie vandaag onder de aandacht heeft gebracht. Sommige GGD's zijn ook bereid tot inschrijving, maar niet allemaal.

  Het wachten is, volgens het ministerie, op een fraudebestendig vaccinatiebewijs. Minister De Jonge hoopt dat het volgende maand zo ver is, zo schreef hij begin deze maand aan de Tweede Kamer.

 • Kinderartsen pleiten voor vaccinatie vanaf 12 jaar

  Zodra het Europees Medicijnagentschap er toestemming voor geeft, moeten ook kinderen vanaf 12 jaar worden ingeënt tegen corona. Daarvoor pleit de voorzitter van de beroepsvereniging van kinderartsen, Károly Illy, tegen het NOS Jeugdjournaal. Kinderen worden meestal niet zo ziek van het virus, maar vaccinatie is volgens hem vooral belangrijk omdat kinderen het virus aan anderen kunnen overdragen.

 • Griekenland laat weer toeristen toe

  Toeristen zijn in Griekenland welkom met een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test die niet meer dan 72 uur oud is. Ook als reizigers kunnen aantonen dat ze twee tot negen maanden geleden het virus hebben gehad, mogen ze Griekenland in. Het land is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Griekenland weer open voor toeristen
 • Ook vaccin voor Nederlanders die in buitenland wonen

  Nederlanders die in het buitenland wonen maar tijdelijk in Nederland verblijven, kunnen hier een vaccinatie krijgen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze moeten dan wel aan de beurt zijn volgens de vaccinatiestrategie.

  Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het alleen bedoeld is voor mensen die al in Nederland zijn en hier minimaal vier weken verblijven. Het is geen oproep voor Nederlanders om naar Nederland te komen voor een vaccin. "Wat we in deze fase van de pandemie niet willen is allerlei reisbewegingen, zeker niet vanuit landen waar gevaarlijke mutanten rondgaan."

 • Aboutaleb krijgt vaccinatie, waarschuwt voor nepnieuws

  In de prikstraat die is ingericht in de Van Nellefabriek in Rotterdam heeft burgemeester Aboutaleb zijn eerste coronavaccinatie gekregen. Aboutaleb, die zelf corona heeft gehad, maakte van de gelegenheid gebruik om te proberen vaccintwijfelaars over de streep te trekken.

  "Ik wil als burgemeester van Rotterdam een goed voorbeeld geven aan de burgers in de stad en de regio Rijnmond. Het is echt veilig", aldus Aboutaleb bij de regionale omroep Rijnmond. "Als de regering, alle artsen, alle medici en de Wereldgezondheidsorganisatie zeggen dat vaccineren echt heel belangrijk is, dan luister ik."

  Aboutaleb had het ook over het vele onzinnieuws en de complottheorieën die op internet rondgaan. "Het lijkt me goed het geluid te ontkrachten dat vaccineren slecht zou zijn of dat Bill Gates bezig is via dat vaccin mensen te programmeren. Jongeren die heel veel op sociale media zitten, beïnvloeden hun ouders om geen prik te halen. Ik zou tegen die jongeren willen zeggen: ontmoedig je ouders niet een vaccin te halen. Het is echt valse informatie. Je doet je ouders tekort."

  Rijnmond
 • Ambassadeur bevestigt: reizen naar Canarische eilanden en Ibiza kan weer

  Vanuit Nederland is het vanaf morgen weer mogelijk voor toeristen om naar de Canarische eilanden en de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca) te reizen. De huidige code oranje voor die gebieden vervalt, zo heeft de Nederlandse ambassadeur in Spanje op Twitter gemeld.

  Het besluit komt niet als een verrassing. Dinsdag werd in de coronapersconferentie aangekondigd dat vanaf 15 mei weer reisadviezen voor afzonderlijke landen worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu geldt voor de hele wereld nog minimaal code oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Vakantiereizen vallen daar dus niet onder.

  De Canarische eilanden en de Balearen werden al genoemd als gebieden waarvoor code oranje hoogstwaarschijnlijk zou verdwijnen. Portugal, Finland en de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee worden in dat verband ook genoemd. Komende nacht om 01.00 uur wordt de lijst met landen waarvoor versoepelingen gaan gelden bekend.

  Toeristenlanden kunnen wel eisen stellen aan toeristen die komen, zoals negatieve PCR-testen. In de meeste Europese landen zijn de besmettingscijfers een stuk lager dan in Nederland.

 • Pleidooi WHO: vaccins naar arme landen, in plaats van kinderen in te enten

  Rijke landen zouden om de coronapandemie te bestrijden eerst vaccins naar arme landen moeten sturen, in plaats van kinderen in te enten. Dat zegt directeur Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij wil dat landen die al ver zijn met het inenten van hun bevolking vaccins geven aan Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen.

  De WHO-baas begrijpt wel waarom sommige landen kinderen willen vaccineren, maar doet een dringend beroep om dit te heroverwegen. Over het vaccineren van kinderen wordt steeds meer gesproken. Pfizer en BioNTech hebben bij het EMA een aanvraag ingediend om hun vaccin in de EU toe te staan voor kinderen vanaf 12 jaar.

  Tedros wees erop dat het tweede jaar van de pandemie veel dodelijker dreigt te worden dan het eerste. Vooral de situatie in India is erg zorgwekkend. Daar overlijden de laatste dagen volgens de officiële cijfers meer dan 4000 mensen per dag.

  Volgens Tedros gaat momenteel maar 0,3 procent van de vaccinproductie naar landen met lagere inkomens. Daardoor zijn er op veel plekken te weinig doses om zorgpersoneel te vaccineren en worden ziekenhuizen overspoeld met mensen die dringend zorg nodig hebben.

 • 5608 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5608 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 454 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 6220 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 12 procent vergeleken met vorige week.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 6,9 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

 • Iets hogere ziekenhuisbezetting, iets minder IC-bedden bezet

  Het aantal mensen dat met een covid-besmetting in het ziekenhuis ligt is de afgelopen dag iets toegenomen. Het zijn er nu 2250, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Dat is een toename van 19 in vergelijking met een dag eerder. Op wat langere termijn daalt het aantal mensen dat met covid in het ziekenhuis ligt in een redelijk tempo. Vorige week vrijdag lagen er nog 2521 mensen in de ziekenhuizen.

  Op de IC's is de bezetting de afgelopen dag wel verder gedaald. Er zijn nu 728 IC-patiënten met covid-19, vijf minder dan een dag eerder. Een week geleden lagen er 797 coronapatiënten op een intensivecare-afdeling.