Een zorgmedewerker wordt gevaccineerd in ziekenhuis VUmc met het Janssen-vaccin.
NOS NieuwsAangepast

5608 nieuwe besmettingen, IC-opnames dalen met 31 procent in een week

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5608 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 454 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 6220 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 12 procent vergeleken met een week eerder.

We moeten terug naar half maart voor een vergelijkbaar laag weekgemiddelde. Jaap van Dissel van het RIVM zei deze week in de Tweede Kamer dat hij verwacht dat vanaf nu de dalende lijn ook niet meer zo snel zal omslaan. Hij schreef dat toe aan de vaccinaties.

In de ziekenhuizen nam de bezetting licht toe, na twee dagen van dalingen met meer dan honderd bedden per dag. Er liggen nu 2250 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2231), van wie 728 op de IC (gisteren: 733), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het aantal opnames blijft sterk teruglopen - een belangrijke voorwaarde van het OMT en het kabinet om maandag definitief te beslisssen dat er verder kan worden versoepeld. Het aantal IC-opnames is de afgelopen zeven dagen met 31 procent gedaald ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Bij de ziekenhuisopnames gaat het om een afname van 12 procent.

In de strijd tegen het coronavirus is naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid gisteren de grens van 7 miljoen inentingen gepasseerd. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

De laatste dagen worden er steeds rond de 150.000 mensen per dag gevaccineerd: woensdag ruim 152.000 en gisteren bijna 148.000.

Bij het RIVM werden 10 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 14. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 19 doden per dag, tegen 20 doden per dag een week eerder. Het aantal overlijdens schommelt al geruime tijd rond dit niveau.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 147 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 154.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl