NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Toeristen weer welkom in Griekenland • Vlaanderen schroeft vaccinatietempo op

Liveblog gesloten
 • Brazilië zet productie AstraZeneca-vaccin even stil

  Het Braziliaanse biomedische onderzoeksinstituut Fiocruz stopt komende week enkele dagen met de productie van het AstraZeneca-vaccin vanwege gebrek aan grondstoffen. Nieuwe grondstoffen komen 22 mei binnen.

  Fiocruz liet op twitter weten dat het in ieder geval tot de eerste week van juni wel vaccins kan blijven leveren, en met extra bevoorrading ook daarna. Het instituut produceert de vaccins voor gebruik in Brazilië zelf. De vaccinatiecampagne in het land kampt al langer met vertraging. Ook Pfizer wordt er inmiddels ingezet, maar AstraZeneca en Sinovac zijn verreweg de meest gebruikte vaccins.

 • Toeristen weer welkom in Griekenland

  Griekenland is weer open voor toeristen. Minister Theocharis van toerisme heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie in Athene. Daarbij noemde hij de regels en veiligheidsprotocollen waaraan toeristen zich moeten houden.

  Toeristen zijn welkom met een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test die niet meer dan 72 uur oud is. Ook als reizigers kunnen aantonen dat ze twee tot negen maanden geleden het virus hebben gehad, mogen ze Griekenland in. Toeristen zijn verplicht een zogenoemd PLF-formulier in te vullen, ten minste 24 uur van tevoren. Dat geldt al sinds vorige zomer.

  De regels gelden totdat de Europese Groene Pas wordt ingevoerd. De technische kant van dat systeem wordt nu getest, ook in Griekenland. Theocharis hoopt dat de pas op 1 juni werkt.

  Op de Griekse vliegvelden kunnen toeristen ook nog willekeurig worden getest. Voor positief geteste reizigers zijn er quarantainehotels. Ook gelden er speciale regels in hotels, voor vervoer met tourbussen en voor museumbezoek.

  De eerste charters zijn al geland op populaire eilanden als Rhodos, Mykonos en Kreta. Op de luchthaven van Heraklion, de hoofdstad van Kreta, worden tot en met zondag 72 chartervluchten verwacht, vooral uit Duitsland, Oostenrijk, Israël en Polen. Op Kreta is 10 tot 15 procent van de hotels weer open.

  De opening van het toerisme valt samen met de opheffing van een deel van de coronamaatregelen in Griekenland. Dat werd gisteren bekend.

 • Wetenschappers: meer aandacht voor ventilatie bij bestrijding corona

  Zet meer in op ventilatie in de strijd tegen corona, zeggen 39 wetenschappers van over de hele wereld in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Volgens het RIVM is het niet duidelijk of aerosolen een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus, maar de wetenschappers zeggen dat het RIVM achterloopt, als een van de weinige wetenschappelijke instituten in de wereld.

  "In andere landen hebben ze dit probleem al veel eerder ingezien en is men al veel langer bezig met ventilatiemogelijkheden", stelt Philomena Bluyssen, hoogleraar binnenmilieu aan de TU Delft en medeauteur van het Science-artikel.

  Goede ventilatie kan volgens de deskundigen voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt via aerosolen, minuscule deeltjes in de lucht die langdurig blijven zweven.

 • Amerika begonnen met vaccineren tieners

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tieners in New York krijgen coronavaccin
 • Vlaanderen vaccineert komende weken alle 65-minners

  Een groot deel van de Vlaamse bevolking kan de komende weken worden ingeënt, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme tegen de Vlaamse nieuwszender VRT. Volgende week worden een half miljoen Vlamingen geprikt, daarna stijgt dat naar 750.000 per week. "We gaan een enorm groot deel van de Vlaamse bevolking kunnen inenten."

  Sommige vaccinatiecentra zitten nog niet aan hun maximumcapaciteit, andere zijn bereid ook in het weekend te werken, zegt Van Damme. Ook zijn er genoeg vrijwilligers te vinden om de grote aantallen inentingen mogelijk te maken. "Het toont aan hoe solidair we zijn."

  Volgende week krijgen de eerste mensen jonger dan 65 een uitnodiging. In juni zijn de 18-plussers aan de beurt en daarna, in de zomervakantie, kunnen waarschijnlijk ook de 16- en 17-jarigen worden ingeënt.

 • De Jonge: 7 miljoenste prik vandaag gezet

 • Druk, maar gezellig op zonnige Hemelvaartsdag

  De drukte op Hemelvaartsdag heeft vrijwel nergens tot overlast of problemen geleid. Voor zover bekend heeft de gemeente alleen ingegrepen in Eindhoven en in de bossen van Lage Vuursche, bij Soest. In beide gevallen werd opgeroepen niet meer te komen.

  Winkelstraten en stadsparken konden gewoon openblijven, de drukte was er te overzien. Wel moesten mensen op sommige plaatsen lang wachten voor een plekje op een terras.

 • Coronaprotestmars door binnenstad Den Bosch

  In Den Bosch hebben volgens een schatting van de politie 750 tot 1000 mensen gedemonstreerd tegen het coronabeleid. Ze liepen vanaf het station een rondje door de binnenstad. Het protest is zonder incidenten verlopen. De demonstranten riepen leuzen als "liefde, vrijheid en democratie" en "Rutte, rot op".

  De demonstratie was georganiseerd door Nederland in Verzet. "De boeren zijn niet tevreden. De zorg word onderbetaald. Kermisexploitanten zijn radeloos, de ouderenzorg verslonst. De evenementenbranche staat op springen, het geld van de Nederlandse belastingbetaler gaat naar het buitenland. Het kabinet kan het geweld in Nederland niet onderdrukken en wat dacht je van woningnood... Het is genoeg geweest", schrijft de organisatie, opgericht door Michel Reijinga, op Facebook.

  Om dezelfde redenen hield Nederland in Verzet al herhaaldelijk demonstraties op het Museumplein in Amsterdam. Daarbij greep de politie soms hard in.

  De gemeente Den Bosch probeerde de demonstratie aanvankelijk te beperken tot de Pettelaarse Schans, een recreatiegebied in het zuiden van de stad. Daar voelde de organisatie niets voor. Uiteindelijk werden er nieuwe afspraken gemaakt over de tocht door de binnenstad.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstratie in Bossche binnenstad gefilmd met drone
 • Ziekenhuisbezetting opnieuw gedaald, ook minder besmettingen

  Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is gedaald. Er liggen nu 2231 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 2345), van wie 733 op de IC (gisteren 738), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Ook het aantal coronabesmettingen dat tot 10.00 uur vanmorgen bij het RIVM werd gemeld, is gedaald. Er zijn 6088 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 294 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 6498 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 9 procent vergeleken met een week eerder.

  Bij het RIVM werden 14 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 16. Het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen staat op 21 doden per dag, tegen 20 doden per dag een week eerder.

 • Hardstylefestival Defqon.1 volgend jaar dag langer

  Festival Defqon.1 zal volgend jaar een dag langer duren dan normaal. Volgend jaar keert het dance-evenement terug nadat het dit jaar en vorig jaar vanwege de coronapandemie is afgelast.

  Het grootste hardstylefestival ter wereld zal volgend jaar van 23 tot en met 26 juni plaatsvinden op het terrein naast Walibi Holland in Biddinghuizen.

  De editie van dit jaar zal, net als vorig jaar, digitaal plaatsvinden.

 • Vlaamse tv-presentator al gevaccineerd: 'ik speel niet vals'

  De Vlaamse tv-presentator Tom Waes heeft de afgelopen 24 uur veel hoon over zich gekregen, nadat hij op Instagram bekend had gemaakt dat hij al een eerste coronaprik heeft gehad. Dat is opvallend, want de 52-jarige Waes heeft geen medische aandoening. De presentator was zelf verrast over de uitnodiging, zegt hij tegen de VRT: "Ik zweer op het hoofd van mijn kinderen dat ik niet heb valsgespeeld."

  Het blijkt geen vergissing te zijn, ontdekte Radio 2 Antwerpen. Uit een rondvraag langs Belgische vaccinatiecentra blijkt dat bewust gezonde vijftigers worden uitgenodigd, zodat de privacy van risicopatiënten wordt beschermd. Zo is het in de vaccinatiecentra onduidelijk wie er een medische aandoening heeft en kan het beroepsgeheim worden behouden.

  Waes zegt dat hij het vervelend vond om eerder gevaccineerd te worden dan oudere Belgen, maar het was niet mogelijk om de uitnodiging door te geven.

 • Vaccinatiestraat bij stadion ADO uit voorzorg dicht

  De priklocatie bij het stadion van ADO Den Haag gaat om 13.00 uur uit voorzorg dicht, meldt Omroep West. De GGD verwacht dat veel supporters van de voetbalclub de op een na laatste eredivisiewedstrijd bij het stadion zullen volgen en mogelijk na de wedstrijd blijven hangen.

  Om de eventuele drukte te ontlopen, zijn alle prikafspraken verplaatst naar een vaccinatiecentrum in Rijswijk.

 • Sterftecijfer Spanje in drie maanden 90 procent gedaald

 • Champions League-finale verplaatst naar Porto

  De finale van de Champions League wordt verplaatst van Istanbul naar Porto, meldt de Europese voetbalfond UEFA. Door de verplaatsing naar Portugal kunnen Engelse fans van de finalisten Manchester City en Chelsea de wedstrijd bijwonen, terwijl dat in Istanbul niet mogelijk zou zijn. Dat komt doordat het Verenigd Koninkrijk Turkije tot hoog risicogebied heeft verklaard; reizen naar het land worden afgeraden.

  De finale wordt op 29 mei gespeeld.

 • Ruim kwart van EU-bevolking weigert vaccin

  Meer dan een kwart van de volwassenen in de Europese Unie zal een inenting met het coronavaccin weigeren, meldt het EU-onderzoeksbureau Eurofound na ondervraging van tienduizenden EU-burgers in alle 27 lidstaten.

  Met name in Oost-Europa ligt de vaccinatiebereidheid laag: in Bulgarije zegt 61 procent van de ondervraagden een prik te weigeren. In Ierland is dat slechts 10 procent. In Nederland zegt 31 procent van de ondervraagden dat ze twijfels hebben over het vaccin, iets hoger dan het Europees gemiddelde.

  Verder valt op dat mensen tussen de 35 en 49 jaar, werklozen en mensen met een beperking sceptischer zijn over het vaccin dan mensen met een baan, gepensioneerden en studenten.

  Volgens Eurofound is er een verband zichtbaar tussen vaccinscepsis en het gebruik van sociale media. In landen met een beperkt medialandschap, zoals Bulgarije, zijn sociale media de belangrijkste informatiebron voor veel burgers, maar juist op platforms als Facebook en YouTube circuleert veel nepnieuws. Volgens de Europese onderzoekers moeten overheden daarom werk maken van betere communicatie via sociale media.

  Bekijk hier de percentages per land:

  De antwoorden per EU-lidstaat Eurofound