EPA

Inwoners van Thailand gaan vandaag weer demonstreren tegen de monarchie en voor hervorming van de democratie. De protesten duren al maanden, ook gisteren gingen tienduizenden Thai de straat op. De betogers eisen een nieuwe grondwet en willen dat premier Prayuth Chan-ocha vertrekt. Volgens hen is de oud-legerleider vorig jaar ten onrechte aan de macht gebleven, na gemanipuleerde verkiezingen.

In de hoofdstad Bangkok en andere studentensteden kwamen gisteravond duizenden studenten samen om te demonstreren:

Zingen en demonstreren tegen de zittende regering van Thailand

Donderdag kondigde premier Prayuth de noodtoestand af. Groepen van meer dan vijf mensen zijn sindsdien niet meer toegestaan. Ook berichtgeving die kan leiden tot onrust is verboden.

Dat weerhield veel Thai er niet van toch weer de straat op te gaan. Donderdag wilden duizenden demonstranten de nacht doorbrengen bij het kantoor van de premier, maar daar stak de oproerpolitie een stokje voor. Ook blokkeerden de betogers een straat waar de koning langs zou rijden. De kritiek op de monarchie doorbreekt een taboe in Thailand, waar de koning een welhaast goddelijke status heeft. Op majesteitsschennis staat een maximumstraf van vijftien jaar cel.

Vrijdag verliepen de protesten grimmig: de politie gebruikte waterkanonnen en zette straten af om de betogers tegen te houden. Ook werden meerdere demonstranten gearresteerd.

STER reclame