De oproerpolitie was massaal aanwezig Reuters

In de Thaise hoofdstad Bangkok heeft de politie ingegrepen bij een groot protest tegen de regering. Duizenden betogers wilden de nacht doorbrengen bij het kantoor van premier Prayuth Chan-ocha, maar daar stak de oproerpolitie een stokje voor.

Thaise politie grijpt in bij demonstratie

De Thaise autoriteiten vaardigden een nooddecreet uit dat grote bijeenkomsten verbiedt. Ook berichtgeving die kan leiden tot onrust en waarin bewust desinformatie wordt verspreid, is verboden.

De afgelopen maanden gingen tienduizenden Thai vrijwel dagelijks de straat op om hervormingen te eisen. Ze willen dat er een nieuwe grondwet komt, eisen het aftreden van premier Prayuth en pleiten voor hervorming van het koningshuis. Ze willen dat de koning minder macht heeft.

Vandaag blokkeerden betogers een straat waar de koninklijke colonne langs zou rijden. Tegendemonstranten, aanhangers van de koning, probeerden een einde te maken aan de blokkade.

De groeiende ongelijkheid in het land heeft de protesten verder aangewakkerd. Aanvankelijk gingen vooral studenten de staat op, maar later werd de protestbeweging veel breder.

Inmiddels zijn volgens de berichten drie protestleiders opgepakt.

STER reclame