NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Van Duin staat stil bij verdraagzaamheid en vrijheid • Bevrijdingsvuur om middernacht

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies die daarna hebben plaatsgevonden.

 • In de Tweede Kamer is de Tweede Wereldoorlog herdacht met toespraken en een kransleggingen bij de Erelijst van Gevallen.
 • Ook in Nationaal Monument Kamp Vught zijn vanochtend de oorlogsslachtoffers herdacht.
 • Bij de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen stond burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vanmiddag stil bij de slachtoffers van de razzia in Rotterdam.
Liveblog gesloten
 • Terugblik Nationale Herdenking Amsterdam

  In heel Nederland zijn vanavond de slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen tijdens oorlogen en vredesmissies. Zo ook op de Dam.

  Kijk hieronder naar een overzicht van de herdenking in Amsterdam.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nationale Herdenking Amsterdam, bekijk hier een terugblik
 • Vuur van de Vrijheid

  Om 23.05 uur begint op NPO 1 het programma Vuur van de Vrijheid. Daarin brengen bekende artiesten en acteurs in Internationaal Theater Amsterdam een programma over oorlog en herdenken. Aansluitend wordt om middernacht in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken, waarmee de overgang wordt gemarkeerd van herdenken naar het vieren van Bevrijdingsdag.

  Vuur van de Vrijheid is ook te volgen via NOS.nl en de NOS-app.

 • Slachtoffers op vrijwel lege Dam herdacht, in heel Nederland twee minuten stilte

  In heel Nederland zijn vanavond de slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen tijdens oorlogen en vredesmissies. Dat gebeurde met twee minuten stilte om 20.00 uur en met herdenkingen door het hele land. Die waren door de coronapandemie veelal soberder dan gebruikelijk, zo ook op de Dam in Amsterdam.

  Lees hieronder het overzichtsartikel over de Nationale Herdenking in Amsterdam.

 • Bijzonder taptoe-signaal in Goirkese kerk Tilburg

  Vier sousafonisten hebben in de Goirkese kerk in Tilburg tijdens Dodenherdenking de taptoe en het Wilhelmus gespeeld. De sousafoon is een van de grootste en zwaarste koperen blaasinstrumenten.

  De bedoeling was dat ze helemaal bovenin de kerk zouden staan, maar dat was vanwege de harde wind niet mogelijk. "Het waait gewoon te hard en het is niet veilig. Je waait daar met sousafoon en al van de kerk af", vertelde blazer Kees van der Ven vooraf aan Omroep Brabant. Daarom moest het viertal een verdieping zakken. Ondanks het slechte weer kwamen er toch de nodige Tilburgers luisteren bij de kerk.

 • Prinses Margriet en Pieter aanwezig bij herdenking Ereveld Grebbeberg

  Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben samen met hun zoon Pieter-Christiaan de herdenkingsplechtigheid op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen bijgewoond. Net als bij de bijeenkomst op de Dam was er geen ander publiek aanwezig. In Rhenen worden alle beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 voor het koninkrijk zijn gevallen herdacht. Er liggen ruim 800 mensen begraven op het erveld.

  Prinses Margriet en haar man bij de Militaire Dodenherdenking Grebbeberg ANP
 • Repetities ESF stilgelegd voor Dodenherdenking

  In Rotterdam Ahoy zijn de repetities voor het Eurovisie Songfestival 15 minuten stilgelegd voor de Dodenherdenking. De beelden van de bijeenkomst bij het Nationaal Monument op de Dam werden op het 50 meter brede scherm in de zaal getoond.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Voorbereidingen Songfestival onderbroken voor Dodenherdenking
 • Terugblik op de kranslegging door koning Willem-Alexander en Máxima

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koning en koningin leggen krans voorafgaand aan twee minuten stilte
 • Van Duin staat stil bij verdraagzaamheid en vrijheid

  André van Duin stond in zijn toespraak stil bij verdraagzaamheid. Hij vertelde dat hij normaal gesproken op 4 mei altijd naar het Homomonument gaat. "Drie grote roze driehoeken op de grond, vormen het symbool van discriminatie en vernedering. Er liggen daar altijd bloemen, het hele jaar door."

  Tegelijkertijd staat het ook symbool voor de vrijheid die wij in Nederland kennen. "Het feit dat wij in Nederland sinds 1987, als eerste in de wereld, zo'n monument hebben, tekent onze vrijheid. De vrijheid dat iedereen, hier zichzelf mag zijn. Iedereen, zonder dat iemand anders daar wat van zegt."

  Lees de toespraak hier terug. De beelden kun je hieronder bekijken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dankbaar dat ik in dit land geboren ben'
 • Spontaan stiltemoment op het Domplein

  Op het Domplein in Utrecht hielden 150 mensen spontaan twee minuten stilte.

  Spontaan 2 minuten stilte op het Domplein Kees van Dam / NOS
 • Toespraak André van Duin begonnen

  Vorig jaar hield de koning een toespraak tijdens de herdenking op de Dam. Deze keer wordt dat gedaan door 'de koning van de lach': presentator, zanger, komiek en acteur André van Duin (1947). Een verrassende keuze, dat vindt hij zelf ook. "Ik was zeer verbaasd, niet eerder heeft iemand uit mijn vakgebied op de Nationale Dodenherdenking gesproken. Tot nu toe waren het steeds politieke en bestuurlijke autoriteiten. Ik denk dat mensen verrast zijn om me te zien, maar het wordt natuurlijk wel een serieuze boodschap."

 • Kransen van nabestaanden en overlevenden

  Scouts leggen kransen namens nabestaanden en overlevenden van oorlogsgeweld en vervolging.

 • Nu 'spoken wordartiest' Amara van der Elst

  Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus is het nu de beurt aan Amara van der Elst, een 'spoken word-artiest'. Deze woordkunstenares won vorig jaar de landelijke editie van De Kunstbende in de categorie 'Theater', en won ook de spoken word-wedstrijd die onderdeel is van de Martin Luther King Lezing.

  Kijk hieronder naar haar voordracht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nog honderden ongehoorde verhalen te delen'
 • Koning, koningin leggen eerste krans

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de eerste krans gelegd namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte.

  1/4 Onder andere koning Willem-Alexander en koningin Maxima komen aan op de Dam ANP
  2/4 Koning Willem-Alexander en koningin Maxima komen aan op de Dam ANP
  3/4 De koning en koningin leggen een krans op de Dam ANP
  4/4 De koning en koningin leggen een krans op de Dam ANP
 • Monument op de Dam: gedenkteken vol betekenis

  Al 65 jaar is het Monument op de Dam het middelpunt van de Nationale Dodenherdenking. Elke 4 mei is de rijzige zuil op zijn concentrische verhoging het toneel van kransleggingen, de Taptoe en twee minuten stilte. Toch kennen niet veel mensen de symboliek achter de beeldengroepen of weten wat de cryptische tekst op het monument betekent. Lees er in onderstaand artikel meer over.

 • Herdenking op de Dam begonnen

  Op de Dam in Amsterdam is de herdenking begonnen. Zo meteen leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans, en na 20.00 uur houdt André van Duin een toespraak. Op de Dam is geen publiek aanwezig, wel is er een kleine groep genodigden.