NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Inbraakpoging teststraat Bovenkarspel • 'Druk Duitse ziekenhuizen neemt iets af'

 • Welkom in het liveblog van zondag 2 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Bij zeker één patiënt droeg stroomstoring MUMC bij aan overlijden.
 • 5534 nieuwe besmettingen, vertekend beeld vanwege storing GGD.
 • Illegaal feest in Brussel: 132 mensen opgepakt.
Liveblog gesloten
 • Duitse ziekenhuisbaas ziet eerste tekenen van verlichting op corona-afdelingen

  De baas van de federatie van Duitse ziekenhuizen, Gerald Gass, ziet de eerste tekenen van een afname van druk op de corona-afdelingen. "De meerderheid van de ziekenhuizen voelt een eerste, lichte verlichting", zegt hij tegen Bild.

  Er liggen nu 5019 mensen met het coronavirus op de ic's, de piek lag afgelopen maandag op 5106. "De afgelopen twee weken hebben we stabiele cijfers gezien en dat geeft ons hoop dat er geen grote stijging van het aantal zieken meer komt."

  Volgens de topman blijft de druk voor het personeel hoog. De gezondheidsdiensten waarschuwden eerder deze week nog dat de ic's nog te vol lagen voor versoepeling van de coronaregels.

 • Man met breekijzer betrapt bij inbraakpoging teststraat Bovenkarspel

  Bij een coronateststraat in Bovenkarspel heeft een man met een breekijzer geprobeerd in te breken. De man vluchtte toen een beveiliger hem betrapte, zegt de politie tegen NH Nieuws.

  Volgens de politie is er geen schade aangericht. De politie is nu op zoek naar de verdachte. Het gaat om een witte man van rond de 35 jaar oud. Hij droeg een groene jas met capuchon.

  Begin maart ging er een explosief af bij de teststraat. De politie ging toen uit van een gerichte actie.

 • Politie beëindigt feest in bedrijfshal Helmond

  De politie heeft een feest beëindigd in een bedrijfspand in Helmond. Er waren zo'n dertig mensen aanwezig op het moment dat de politie aankwam.

  "Er was muziek en een drietal personen serveerden drankjes en hapjes. Vermoedelijk waren er meer bezoekers: bij onze aankomst gingen er verschillende auto's met inzittenden vandoor", staat op Twitter.

  De organisator van het feest kreeg een boete. De aanwezige feestgangers kregen geen boete. "Dan moeten we kunnen bewijzen dat ze zich niet aan de coronaregels hielden, dus bijvoorbeeld geen 1,5 meter afstand hielden", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

 • Opnamestop ziekenhuis Venlo voorbij

  De opnamestop die ziekenhuis VieCuri in Venlo gisteren noodgedwongen had ingesteld, is voorbij. Er is weer voldoende ruimte om patiënten in het ziekenhuis op te nemen. De opnamestop kon vanmiddag om 17:00 uur opgeheven worden.

  Het ziekenhuis kwam gistermiddag vol te liggen door een buitengewoon hoog aantal patiënten op de spoedeisende hulp in combinatie met een beperkte uitstroom. Daarom besloot het ziekenhuis om vanaf 13:00 uur geen nieuwe patiënten meer op te nemen.

  Door de doorstroming van patiënten te verbeteren, is er weer ruimte ontstaan in het ziekenhuis om nieuwe patiënten op te nemen. "Het is nog steeds spannend en het blijft krap, maar we kunnen weer op een reguliere manier patiënten opnemen", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegen 1Limburg.

 • Bij zeker één patiënt droeg stroomstoring MUMC bij aan overlijden

  De stroomstoring waarna twee patiënten in het Maastricht UMC zijn overleden, trof een kamer met vier patiënten. Het universitair ziekenhuis vermoedt dat bij minstens een patiënt de stroomuitval heeft bijgedragen aan het overlijden.

  "Het verloop in tijd bij zeker één patiënt doet vermoeden dat stroomuitval heeft meegespeeld bij het overlijden", zei de directeur patiëntenzorg van het Maastrichtse ziekenhuis. "Bij de andere patiënt weten we het niet helemaal zeker, maar kunnen we het ook niet uitsluiten. Ze benadrukte dat er nog niets met zekerheid valt te zeggen zolang het onderzoek naar het incident nog loop.

 • De Jonge: nog steeds achter tijdelijke stop vaccineren AstraZeneca

  Demissionair minister De Jonge heeft op Twitter een uitgebreide verklaring geplaatst waarin hij de keuzes rondom het AstraZeneca-vaccin verantwoordt. Hij gaat in het stuk in op een artikel van NRC.

  De krant schreef vrijdag dat de prikpauzes tot gezondheidsschade hebben geleid. De Jonge voelde zich genoodzaakt "een aantal zaken recht te zetten". Hij zegt te begrijpen dat berichten over mogelijke bijwerkingen van de AstraZeneca-vaccins voor onrust zorgen. De acht trombosegevallen noemt hij zeer zeldzaam, "maar fors meer dan we begin maart wisten". Daarom staat hij nog steeds achter de ingelaste pauze. "Dat zou elke minister van Volksgezondheid hebben gedaan."

  Verder benadrukt hij dat de pauze niet van invloed is geweest op het verloop van de vaccinatiestrategie. "Het aantal beschikbare vaccins bepaalt het tempo, en dat is niet veranderd. AstraZeneca blijft gelukkig gewoon inzetbaar."

  En De Jonge stelt dat de vaccinatiebereidheid niet is afgenomen door de pauze. "Gelukkig is die hoog gebleven. Gemiddeld is die nog steeds 75 procent, bij 70-plussers boven de 90 procent, bij 55-plussers boven de 80 procent."

  Lees zijn hele verklaring hier:

 • 5534 nieuwe besmettingen, vertekend beeld vanwege storing GGD

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5534 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 285 minder dan gisteren. Door de storing waar de GGD's gisteren mee kampten zijn de besmettingscijfers van vandaag vertekend.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 6668 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 19 procent minder dan een week eerder.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 5,5 miljoen prikken gezet.

  2600 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2600 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2638), van wie 804 op de IC (gisteren: 811), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  3 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 21. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 18 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder stergevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 164 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 169.

 • Demonstratie tegen maatregelen in Amsterdam afgelopen

  Een demonstratiemars tegen de coronamaatregelen in Amsterdam is vanmiddag rustig verlopen. Ruim 1000 mensen liepen van het Centraal Station via een route door de binnenstad naar de Dam.

  De mars begon om 12.00 uur en duurde tot 14.00 uur. De demonstranten hadden gele paraplu's bij zich en enkele spandoeken.

  "Het was een vreedzame mars, er was geen vuiltje aan de lucht", zegt verslaggever Jeroen de Jager. Demonstranten riepen leuzen als "Liefde, vrijheid, geen dictatuur" en "Rutte, rot op".

 • Venlo roept op om niet naar stadscentrum te komen

  De gemeente Venlo heeft op Twitter opgeroepen om niet meer naar het stadscentrum te komen vanwege drukte. "Parkeergarages sluiten per direct, er kunnen alleen nog auto's uit. Verkeer dat de binnenstad wil bereiken wordt teruggeleid. Deze oproep zal tevens verspreid worden onder de Duitse media", staat in de tweet.

  Gisteren was het in veel stadscentra druk. Het was de eerste zaterdag dat niet-essentiële winkels zonder afspraak konden worden bezocht. In de grensgemeenten in het oosten van het land waren veel Duitsers op bezoek.

 • Besmettingscijfers zullen opnieuw vertekend zijn door GGD-storing

  De dagelijkse besmettingscijfers zullen vanmiddag niet up-to-date zijn en daarmee lager dan in werkelijkheid. "Als gevolg van de technische storing waar we zaterdag mee kampten, zullen de dagelijkse rapportages die wij leveren aan het RIVM op zondag 2 mei niet volledig zijn", meldt GGD GHOR.

  Het RIVM liet gisteren weten dat het besmettingscijfer was vertekend vanwege de storing. Die werd veroorzaakt door een probleem met externe hardware bij een leverancier van de koepelorganisatie van GGD's.

  "Voor een deel van de burgers was het niet mogelijk om hun inloggegevens te verifiëren tijdens het maken van een test- of vaccinatieafspraak, dan wel bij het digitaal inzien van testuitslagen", aldus de GGD GHOR.

 • Ongeloof bij nabestaanden na stroomstoring ziekenhuis Maastricht

  Nabestaanden van twee overleden patiënten van het MUMC in Maastricht reageren geschokt op het nieuws dat hun familieleden zijn gestorven nadat hun zuurstoftoevoer was weggevallen tijdens een stroomstoring.

  "Ik ben boos en teleurgesteld", zegt Johan Wolters, de kleinzoon van de 76-jarige patiënt, tegen 1Limburg. Volgens Wolters lag zijn vader al twee weken met corona op de IC in Maastricht. Zijn situatie was stabiel.

  Volgens kleindochter Christina Wolters is het overlijden van haar grootvader een grote fout van het ziekenhuis. "Een stroomstoring op de IC-afdeling waar geen alarm is afgegaan, en een noodvoorziening die niet werkte. De nachtdienst merkte het te laat op en dat heeft het leven gekost van mijn opa."

  Lees meer in dit artikel.

 • Ziekenhuis Venlo kondigt opnamestop af

  Ziekenhuis VieCuri in Venlo neemt sinds gistermiddag geen nieuwe patiënten meer op. Alleen voor acute gevallen, zoals slachtoffers van ernstige ongevallen, wordt een uitzondering gemaakt.

  Hoe lang de opnamestop gaat duren, is niet bekend. Het ziekenhuis meldt dat het helemaal vol ligt. De woordvoerder spreekt van een uitzonderlijke situatie. Nieuwe patiënten worden naar omliggende ziekenhuizen gebracht.

  Eerder sloot het VieCuri ziekenhuis al twee operatiekamers, omdat het personeel moet bijspringen bij de zorg voor coronapatiënten op de IC. Geplande operaties gaan grotendeels door, meldt het ziekenhuis.

 • Viruswaarheid eist afschaffing alle coronamaatregelen in kort geding

  De actiegroep Viruswaarheid eist in een kort geding de onmiddellijke afschaffing van alle coronamaatregelen, staat op de site van de groep. Aanvankelijk zou het kort geding van morgen in de rechtbank in Den Haag alleen gaan over de avondklok, maar die werd woensdagochtend beëindigd.

  Viruswaarheid grijpt het kort geding nu aan om de rechter te vragen alle coronamaatregelen te beëindigen. "De bezwaren tegen de avondklok gelden voor alle coronaregels die grondrechten en vrijheden inperken", aldus jurist Jeroen Pols.

  Pols zegt dat de Staat verdragsrechtelijke verplichtingen negeert. "Crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten zijn alleen onder strenge voorwaarden toegestaan." Nederland had volgens Pols officieel de noodtoestand moeten uitroepen en dit moeten melden bij de Raad van Europa en de Verenigde Naties.

 • Illegaal feest in Brussel: 132 mensen aangehouden

  De Brusselse politie heeft 132 mensen aangehouden die aanwezig waren bij een illegaal feest in het Ter Kamerenbos. Er waren zo'n 2000 mensen samengekomen. Bij het politieoptreden zijn vijftien deelnemers en dertien agenten gewond geraakt.

  "Op een gegeven moment was er sprake van een gespannen sfeer en werden er projectielen gegooid naar de politie, onder meer stenen en flessen. We hebben ook verschillende verboden voorwerpen in beslag genomen: vuurwerk, messen, voetzoekers, rookbommen, etcetera", zegt een politiewoordvoerder tegen de krant De Morgen. "Toen de deelnemers onderling begonnen te vechten, werd beslist om over te gaan tot ontruiming van de plaats."

  Bij vijf van de 132 arrestaties gaat het om zogenoemde gerechtelijke aanhoudingen, onder meer voor bedreiging en de verkoop van verdovende middelen.

 • Meer dan 1000 man bij demonstratiemars in Amsterdam

  In Amsterdam is vanmiddag een demonstratiemars tegen de coronamaatregelen. De 'Walk of Freedom' wordt georganiseerd door actiegroep Nederland in Verzet, die eerder protesten op het Museumplein organiseerde en vindt plaats van 12.00 tot 14.00 uur. Naar schatting doen meer dan 1000 mensen mee aan de wandeling door het centrum.

  "Daarna is het afgelopen en keren wij huiswaarts. Wij hebben niets met de eventuele huldiging van Ajax te maken, al hebben wij volledig begrip hiervoor", meldt de groep op Facebook.

  Vanmiddag kan Ajax landskampioen worden. De Amsterdammers spelen om 14.30 uur tegen FC Emmen in de Johan Cruijff Arena. Vanwege de kampioenswedstrijd geldt in de omgeving van het Leidseplein een noodverordening.

  Op het Museumplein kan voorlopig niet gedemonstreerd worden, omdat de grasmat na 20 jaar wordt vervangen.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS