ANP
NOS Nieuws

Even geen demonstraties op het Museumplein vanwege vervangen grasmat

Het Museumplein in Amsterdam krijgt na twintig jaar een nieuwe grasmat. De werkzaamheden beginnen vandaag. Er komt nieuw gras en ook wordt de afvoer van water in de ondergrond verbeterd. De gemeente verwacht dat de werkzaamheden in juni klaar zijn. Dan is het plein weer toegankelijk voor recreatie. Evenementen en demonstraties, zoals 'koffiedrinken' tegen corona, zijn volgens de stad dit jaar niet meer mogelijk.

Met bouwhekken wordt het plein afgesloten voor publiek. "Dit onderhoud stond al langer op de planning en een grasmat kan alleen in dit seizoen worden aangepakt", zegt een gemeentewoordvoerder. "Met het oog op de heropening van de samenleving hebben we besloten om de hele grasmat in een keer te vervangen en niet in delen, zoals eerst het plan was."

Grasspecialist Piet Kranendonk is verantwoordelijk voor het vervangen van de grasmat. "Het was echt toe aan een opknapbeurt", zei hij in het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen. "Net als het doelgebied op een voetbalveld werd ook het gras op het Museumplein heel intensief gebruikt. Om te zorgen dat de ondergrond en het gras dit aankunnen worden er plaggen van veldbeemdgras en Engels raaigras gelegd."

ANP
Een luchtfoto van het Museumplein van maart vorig jaar; de grasmat zat toen al vol kale plekken

Op de grasvelden van het Museumplein waren al langere tijd kale plekken te zien. De geregelde inzet van een waterkanon van de politie, bij de demonstraties tegen het coronabeleid die wekelijks op het plein worden gehouden, heeft de staat verder verslechterd.

Afhankelijk van het weer kan het Museumplein in juni weer open voor recreatie, maar de ondergrond is dan nog te kwetsbaar voor evenementen en demonstraties, zegt de gemeente. Voor de zondagse demonstraties tegen het coronabeleid heeft de stad al vaker het Westerpark als locatie aangeboden. "We gaan er niet van uit dat de demonstranten aankomend weekend toch het ingezaaide Museumplein zullen betreden."

De vervanging van de grasmat is onderdeel van een grotere renovatie van het Museumplein. Zo worden het plein en de buurt groener gemaakt en komen er nieuw straatmeubilair en sport- en speeltoestellen. Ook wordt de openbare verlichting verbeterd en krijgen voetgangers en fietsers meer ruimte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl