De politie heeft een waterkanon ingezet EPA

In Brussel heeft de politie het Ter Kamerenbos ontruimd. In dat park waren in de loop van de middag circa 2000 mensen bijeengekomen voor de tweede editie van het illegale feest La Boum. Na de ontruiming wierpen verspreide groepjes barricaden op met boomtakken. Ook in omliggende straten verspreidden zich groepjes.

De politie ging omstreeks 17.30 uur tot ontruiming over wegens het "niet naleven van de sanitaire maatregelen". Daarvoor was de spanning al flink opgelopen. Er waren vechtpartijtjes tussen verschillende groepen, er werden rookbommetjes gegooid en politieagenten werden bekogeld met stokken en stenen.

Grimmige sfeer

De sfeer was volgens De Morgen "bijzonder grimmig". Een deel van de massa had zich naar een nabijgelegen veld verplaatst waar een groot vuur werd gestookt van hout en afval. Een paar honderd demonstranten in volledig zwarte kleding en met een zwarte kap over hun hoofd speelden daar een kat-en-muisspel met de politie.

De toegangen naar het park werden gebarricadeerd en de politie zette traangas in om de onruststokers te verjagen. Rond 20.30 uur was het weer rustig in het park.

De politie greep met honderden agenten, waterkanonnen en paarden in:

Politiemacht maakt einde aan illegaal festival in België

Bij de ontruiming heeft de politie traangas en waterkanonnen ingezet. Persbureau Belga meldt dat er iemand is aangereden door het waterkanon, maar volgens de politie is hij geraakt door een waterstraal. Ook enkele anderen zouden bij de ontruiming gewond zijn geraakt.

Zeker 60 mensen werden gearresteerd. Op Twitter toonde de politie foto's van wat er bij de arrestaties zoal in beslag werd genomen. Dat varieerde van messen tot een zelfgemaakt explosief.

La Boum 2 werd georganiseerd door jongeren die de coronamaatregelen beu zijn. De eerste editie van het festival, precies een maand geleden, liep volledig uit de hand. Bij de ontruiming raakten toen tientallen mensen gewond, onder wie 26 politieagenten. Ook zeven politiepaarden raakten gewond.

Zestien infanteriepelotons

Volgens Belgische media zijn er deze keer 750 agenten op het feest afgestuurd. Het zou gaan om zestien infanteriepelotons van elk 40 agenten. Ook zouden er verschillende arrestatieteams in burger in het park aanwezig zijn geweest en 18 agenten te paard. Verder had de politie een helikopter en drones ingezet en een aantal politiehonden.

De stad Brussel had daarnaast ook nog eens 40 stewards ingezet die mensen moesten wijzen op het naleven van de coronaregels.

STER reclame