Afspraak maken bij GGD kan weer • Paus begint marathongebed
- Welkom in het liveblog van zaterdag 1 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- Bezetting in de ziekenhuizen nu 2638 coronapatiënten, gisteren 2706.
- 5836 nieuwe besmettingen, maar door een storing bij de GGD's is dat getal vertekend.
- Ook in Nederland gratis sneltest voor grenspendelaars.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.
GGD-storing opgelost, afspraak maken weer mogelijk
Mensen die een afspraak willen maken voor een coronatest of een vaccinatie kunnen weer terecht op de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. De storing is veroorzaakt "door een hardware-probleem bij een van onze leveranciers. Hierdoor ondervonden we helaas problemen tijdens inloggen op verschillende GGD-applicaties", twitterde de GGD GHOR Nederland.
Sinds vanochtend kampte de GGD met een storing op die sites. Later was het ook telefonisch niet mogelijk om een afspraak te maken. Dat kon rond 18.00 uur wel weer.
Twee patiënten overleden na stroomstoring in ziekenhuis Maastricht
Twee patiënten op een verpleegafdeling van het ziekenhuis van Maastricht, waar ook coronapatiënten liggen, zijn overleden na een stroomstoring. "Er was een storing in de nacht van donderdag op vrijdag", bevestigt een woordvoerder van het MUMC.
Het moet nog worden vastgesteld of de twee patiënten zijn overleden als gevolg van de storing. De twee kregen zuurstof toegediend, maar het staat volgens de woordvoerder van het ziekenhuis nog niet vast dat het coronapatiënten waren. De inspectie onderzoekt het incident.
De storing ontstond vermoedelijk aan het eind van de avond, maar werd pas later ontdekt. De Telegraaf schrijft dat het om twee coronapatiënten gaat. Een 76-jarige Maastrichtenaar overleed diezelfde nacht. Een 67-jarige man, ook uit Maastricht, overleed pas vandaag.
De woordvoerder zegt dat voorop staat dat de overlijdens van de twee patiënten betreurd worden.
Paus begint marathongebed voor het einde van de pandemie
Paus Franciscus heeft het startsein gegeven voor een gebedsmarathon. Gevraagd wordt om de hele maand te bidden voor het einde van de coronapandemie. Daarnaast worden de slachtoffers van de crisis herdacht.
In het bijzijn van 150 gelovigen hield de paus in een kapel van de Sint-Pietersbasiliek de eerste rozenkrans-gebedsdienst. De hele maand wordt dagelijks in een ander bedevaartsoord een speciale dienst gehouden. Op 31 mei sluit Franciscus de marathon af in de tuin van het Vaticaan.
"Laten we in de maand mei bidden om samen de beproevingen van dit moment het hoofd te bieden en steeds meer verenigd te zijn als een spiritueel gezin", schrijft hij op Twitter.
Ruim 700 agenten maken einde aan illegaal feest in Brussel
GGD telefonisch weer bereikbaar, nog wel storing online
Mensen die zich willen laten testen of laten vaccineren kunnen in veel gevallen weer telefonisch contact opnemen met de GGD. Online een afspraak maken is nog steeds niet mogelijk. De GGD kampt sinds vanmorgen met een storing op de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl.
Rond 18.00 uur waren de telefonische problemen opgelost, meldt koepelorganisatie GGD GHOR op Twitter.
Vijftig zuurstofapparaten van Schiphol naar India gevlogen
Vanochtend zijn vanaf Schiphol vijftig zuurstofapparaten naar India gevlogen. De apparaten zijn ingezameld door leden van Bridging the Gap, een stichting die de integratie van Indiase expats in Nederland bevordert.
India kampt met een explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen. In de afgelopen 24 uur kwamen er meer dan 400.000 nieuwe gevallen bij. Voor Indiërs in Nederland reden om de helpende hand te bieden. "Er zijn twee manieren om te helpen", legt Ritikha Mehra van Bridging the Gap uit in het NOS Radio 1 Journaal.
"Het is mogelijk om geld in te zamelen en te doneren aan een lokale stichting zodat die mensen daar kan helpen. Daar wordt dan voedsel en medische apparatuur gekocht. Maar het is ook mogelijk om de apparatuur hier te kopen en naar de juiste ziekenhuizen te sturen.
Er zijn wel Indiase instellingen met zuurstofapparatuur, maar vanwege de crisis op dit moment is het moeilijk om die op de juiste plekken te krijgen. "Maar er zijn ook veel zieken die niet in de overvolle ziekenhuizen terecht kunnen, maar wel zuurstof nodig hebben."
Niet alleen uit Nederland komt hulp. Vanuit meerdere landen worden hulpgoederen en medische apparatuur naar India gestuurd. Gisteren landde een vrachtvliegtuig uit de VS met medische apparaten en andere hulpmiddelen aan boord in hoofdstad New Delhi.
Drukte in meerdere steden op eerste winkelzaterdag zonder afspraak
Het is de eerste zaterdag waarop winkelen weer mogelijk is zonder afspraak. Dat is in de winkelstraten in de grote steden duidelijk te merken. In Groningen en Amsterdam is eenrichtingverkeer ingesteld.
De gemeente Eindhoven heeft opgeroepen om niet meer naar de binnenstad te komen. Rotterdam, Den Haag en Utrecht melden dat de drukte nog goed is te overzien.
Coronacijfers vandaag vertekend vanwege storing GGD's
De GGD's kampen met een storing in het ict-systeem waardoor het totaal aantal besmettingen van vandaag is vertekend. In welke mate de storing invloed heeft op de cijfers kon een woordvoerder van het RIVM niet zeggen.
5836 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, 1966 minder dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5836 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1966 minder dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 7027 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 15 procent minder dan de week ervoor.
In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 5,4 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.
Gemeente Eindhoven roept op om niet naar centrum te komen vanwege drukte
De gemeente Eindhoven heeft mensen opgeroepen om niet meer naar de binnenstad te komen vanwege de drukte. Sinds woensdag mogen niet-essentiële winkels klanten zonder afspraak binnenlaten.
Op de meeste plekken in het land verloopt de eerste zaterdag waarop weer gewinkeld mag worden voor zover bekend zonder problemen.
Meer dan 400.000 besmettingen in India
In India zijn de afgelopen 24 uur meer dan 400.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het is voor het eerst dat er zoveel op een dag zijn geteld in het land dat gebukt gaat onder explosieve aantallen besmettingen. De afgelopen tien dagen kwamen er elke dag meer dan 300.000 nieuwe coronagevallen bij.
Het afgelopen etmaal zijn ook ruim 3500 officiële sterfgevallen geregistreerd. In totaal zijn in India nu bijna 212.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
Door de golf van infecties zijn ziekenhuizen, mortuaria en crematoria overspoeld en moeten gezinnen op zoek gaan naar schaarse medicijnen en zuurstof. En hoewel India 's werelds grootste producent van coronavaccins is, kampt het land zelf met tekorten voor de eigen bevolking.
Verschillende landen hebben India hulp geboden om de golf onder controle te krijgen. Gisteren landde in hoofdstad New Delhi een Amerikaans vliegruig met hulpgoederen.
2638 coronapatiënten in het ziekenhuis, minder dan gisteren
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.
Er liggen nu 2638 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2706), van wie 811 op de IC (gisteren: 807), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
180 deelnemers aan pilotvakantie naar Gran Canaria vertrokken vanaf Schiphol
Vanaf Schiphol zijn vanmiddag om 13.00 uur de deelnemers aan een proefvakantie naar Gran Canaria vertrokken. Voor de vakantie kregen reisorganisaties Corendon en TUI 68.000 aanmeldingen binnen. Er mochten 180 deelnemers mee met de pilotvakantie. Eerder was er al een proefvakantie naar Rhodos.
De vakantiegangers verblijven tot en met 8 mei in een viersterrenhotel. In tegenstelling tot de Fieldlab-vakantie naar Rhodos mogen deelnemers nu wel het resort verlaten.
Ook telefonisch problemen bij de GGD bij maken afspraak of uitslag checken
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldde eerder vandaag dat er technische problemen waren met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. GGD-medewerkers zouden telefonisch wel bereikbaar zijn om afspraken te maken en mensen te bellen met testuitslagen.
Nu blijkt dat er meer problemen zijn. "Op dit moment hebben wij te maken met een storing in de koppeling met DigiD", zegt de GGD. Zowel bij het maken van een afspraak als bij het checken van een testuitslag kunnen nu problemen ontstaan.
Huisarts in Lelystad wil zelf geen patiënten inenten
De Inspectie Gezondheidszorg heeft een melding gekregen over een huisarts in Lelystad. De Telegraaf schrijft dat patiënten van dokter Ramdas van Gezondheidscentrum Kempenaar een brief kregen. Daarin stond dat hij weigert om zelf te vaccineren tegen het coronavirus, maar het zijn assistente laat doen.
De inspectie bevestigt aan de krant inderdaad een melding binnen te hebben gekregen. Die moet nog wel worden beoordeeld. Bij het gezondheidscentrum moeten de patiënten van tevoren een verklaring tekenen. Daarover zegt de inspectie dat dat niet de bedoeling is.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt dat huisartsen altijd kunnen besluiten om niet te vaccineren, omdat het eigenlijk niet in het takenpakket zit. "Dat is hetzelfde voor kleine medische ingrepen, euthanasie en ook vaccineren", zegt een LHV-woordvoerder tegen de krant. "En nu speelt ook het belangrijkste aspect: de patiënten zijn bij deze praktijk alsnog geholpen, door de assistente." Toch deed de LHV een melding.
Kabinet stelt versoepelingen na 11 mei uit: druk op ziekenhuizen nog te hoog
Het demissionaire kabinet stelt verdere versoepelingen voorlopig uit. Dat schrijft het kabinet in een korte schriftelijke verklaring.
Daarin zegt het demissionaire kabinet te "zien dat de cijfers over de piek heen raken", maar ook dat "de daling nog niet voldoende zichtbaar is om de volgende stap van het openingsplan verantwoord te kunnen zetten."
Morgen is er dus ook geen Catshuis-sessie, die wordt verplaatst naar volgend weekend. Ook de persconferentie van aanstaande maandag schuift door.
Technische problemen bij test- of vaccinatieafspraak maken via site GGD
Wie zich wil of moet laten testen op het coronavirus kan problemen hebben bij het online maken van een afspraak. Dat geldt ook voor mensen die zich willen laten vaccineren.
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat er technische problemen zijn met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. "We werken aan een oplossing", laat de GGD weten via Twitter.
GGD-medewerkers zijn telefonisch wel bereikbaar om afspraken in te plannen en mensen te bellen met testuitslagen.
Tientallen operaties in ziekenhuis Groningen komende weken uitgesteld
Het UMC Groningen (UMCG) kan een deel van de spoedeisende zorg niet meer aan door alle coronapatiënten, meldt RTV Noord. Daardoor moet het ziekenhuis tientallen operaties in de meivakantie uitstellen.
Het gaat om operaties van kanker- en hartpatiënten. "Alleen acute en spoedeisende zorg die binnen twee weken moet zijn geleverd zijn gegarandeerd", schrijft de regionale omroep.
De afgelopen dagen was er een paar keer geen ruimte voor een patiënt die acute zorg nodig had. Het ziekenhuis loste dat op met behulp van andere ziekenhuizen of het uitstellen van een operatie. Maar ook bij die ziekenhuizen is geen ruimte meer om patiënten over te nemen.
Operaties die de komende zes weken gepland stonden, worden daarom uitgesteld in het UMCG. De komende anderhalve week gaat het om drie tot vijf operaties per dag.
Pretparken: 'Laat 10 mei maar weten of we 11 mei open kunnen'
Vermoedelijk horen we een dezer dagen of er per 11 mei weer nieuwe versoepelingen komen. Meestal is er een week van tevoren een persconferentie. Maar de Club van Elf, een vereniging van 24 attractieparken en dierentuinen, pleit ervoor om nog even te wachten met dat besluit.
"We willen heel graag open", zegt Directeur Kees Klesman in het NOS Radio 1 Journaal. "60.000 medewerkers zijn klaar om een veilig dagje uit te regelen." In parken is dat op een zonnige dag voor families niet te doen, stelt hij. "Maar in een dagattractie kan je veilig naar buiten. Dat is vorig jaar ook wel bewezen."
Toch zegt de vereniging om nog even te wachten. Volgens Klesman kan je ook op 10 mei laten weten of ze op 11 mei open kunnen. "Dan werk je met actuele cijfers, in plaats van een week vooruit te denken. Het is iets minder roulette." Misschien hebben een aantal bedrijven dan wel een paar dagen meer nodig om zich voor te bereiden, maar snel schakelen zijn ze inmiddels wel gewend. "We zijn natuurlijk al een aantal keren open en dicht geweest. Er is veel ervaring."
Het AD meldt dat het kabinet dit weekend eigenlijk zou moeten besluiten om vanaf 11 mei meer mogelijk te maken: onder meer pretparken en dierentuinen zouden dan onder voorwaarden open kunnen. Maar volgens de krant dreigt het kabinet dreigt de pauzeknop in te gaan drukken. De volgende versoepelingen zouden dan op zijn vroegst 18 mei ingaan.
OMT'ers melden aan de krant dat er momenteel weinig ruimte is voor versoepelingen. Ze verwijzen daarbij naar de druk op de ziekenhuizen die nog altijd hoog is. Volgens een ingewijde zal het OMT adviseren dat er gewacht moet worden "tot de daling echt te zien is".
Meer mensen onder de 50 jaar door corona in het ziekenhuis
Ziekenhuizen zien deze coronagolf een stijging van het aantal jongere coronapatiënten. Trouw schrijft dat er nu meer mensen tussen de 30 en 50 jaar op zowel de intensive care als de verpleegafdelingen liggen. Er liggen nu meer jonge patiënten in het ziekenhuis dan werd verwacht op basis van eerdere pieken.
Van maart tot 29 april (dit jaar) werden 294 coronapatiënten tussen de 30 en 50 opgenomen op de IC. Tijdens de eerste golf, in maart en april vorig jaar, waren dat er 263. Toen lag de piek aan patiënten in totaal een stuk hoger.
Op verpleegafdelingen liggen nu ongeveer evenveel coronapatiënten als half januari, maar het aantal patiënten tussen de 30 en 50 jaar nam het meeste toe.
Hoogleraar inwendige geneeskunde Robin Peeters zegt tegen de krant dat de situatie waarschijnlijk ernstiger is dan op het eerste gezicht lijkt. Zo'n 600 coronapatiënten krijgen thuis zuurstoftherapie, meldde NU.nl eerder. Volgens Peeters is het "zeer waarschijnlijk" dat het ook hier om relatief veel jonge mensen gaat. "Voor zo'n behandeling thuis kies je de meest ongecompliceerde patiënten", zegt hij. "Dat zijn in algemene zin vaak jongere mensen."
Nu ook gratis sneltest in Nederland voor grenspendelaars
Grenswerkers die in Nederland wonen, maar in Duitsland moeten zijn voor hun werk kunnen zich binnenkort ook gratis laten testen. Vanaf 7 mei kunnen zij zich gratis laten sneltesten om vervolgens met een, hopelijk, negatieve coronatest Duitsland in te reizen. Dat meldt 1Limburg. Dat is sinds april namelijk verplicht voor Nederlanders.
"De gratis tests in Nederland zijn bedoeld voor mensen die in Duitsland werken, studeren of de grens over moeten voor mantelzorg of artsenbezoek", schrijft de regionale omroep. "Mensen die aanspraak willen maken op deze tests moeten met bijvoorbeeld een schoolpasje, werkgeversverklaring of afspraakbevestiging kunnen aantonen dat ze er ook recht op hebben."
Eerder werd al bekend dat Nederlanders die voor hun werk geregeld naar Duitsland moeten, zich gratis kunnen laten testen op corona in Duitsland. Dat maakte het Duitse ministerie voor Volksgezondheid toen bekend.
Erasmus MC onderzoekt trombose door AstraZeneca- en Janssen-vaccins
De ernstige bijwerking die de vaccins van AstraZeneca en Janssen heel soms veroorzaken, wordt nog altijd niet begrepen. Het is inmiddels duidelijk dat de zeldzame combinatie van een trombose in het brein, die gepaard gaat met een tekort aan bloedplaatjes, wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie. Maar waardoor dit komt, is nog niet bekend.
Er zijn genoeg theorieën, maar we weten het niet, zeggen Marieke Kruip en Eric van Gorp, hematoloog en viroloog in het Erasmus MC zaterdag in Trouw. Er zijn veel oorzaken denkbaar die allemaal moeten worden onderzocht, zegt Van Gorp in de krant. "De werkelijkheid is zeer complex. We moeten waken voor een tunnelvisie en niet te snel inzoomen op één verklaring."
Eerder waarschuwden deskundigen al voor een 'hyperfocus' op de mogelijke bijwerkingen van vaccins. Volgens hen is het belangrijk dat er naar de grootte van het risico van de mogelijke bijwerkingen wordt gekeken. "Risico's kun je nooit 100 procent uitsluiten", zei hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond. "Je moet kijken naar de voordelen en de nadelen van een vaccin en die tegen elkaar afwegen. In dit geval is het risico heel klein."
'Ministerie van VWS komt om in de mondkapjes en spatschermen'
Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar tegen het advies van professionele inkopers in extra mondkapjes en andere beschermingsmiddelen besteld, waardoor de voorraad is opgelopen tot boven de twee miljard stuks. Dat meldt de Volkskrant. Het ministerie heeft volgens de krant inmiddels elf magazijnen vol met voornamelijk mondkapjes, maar ook schorten, handschoenen, spatbrillen en jassen, terwijl de vraag naar deze spullen beperkt is. Van de 2,5 miljard producten is nog geen 15 procent aan de zorg geleverd.
VWS zou de extra bestelling hebben gedaan onder het motto 'better safe than sorry', tegen het advies van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LHC) in. Bij elkaar zou het ruim 2 miljard euro gekost hebben. Een probleem van het overschot is dat de mondkapjes slechts twee tot vijf jaar houdbaar blijven en met de huidige vraag is tegen die tijd slechts een klein deel verkocht, weet de krant.
Mark Frequin, de directeur-generaal die de inkoop vanuit VWS aanstuurde, zegt tegen de Volkskrant dat inkopers inderdaad waarschuwden voor te veel bestellingen. "Maar we konden gewoon niet het risico lopen dat we bij een eventuele derde golf opnieuw tekorten zouden hebben. Dat nooit meer; die gedachte leefde bij iedereen heel sterk. Wat we hebben gedaan, valt goed uit te leggen."
Disneyland weer open, maar knuffelen met Mickey is er niet bij
Voor het eerst in dertien maanden zijn bezoekers weer welkom in Disneyland, in de Amerikaanse staat Californië. Vier maanden geleden kampte deze staat nog met zo'n hoog aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames dat patiënten buiten in tenten behandeld moesten worden.
Er gelden nog wel allerlei maatregelen in het pretpark. Zo moeten alle bezoekers mondkapjes dragen en mogen ze die alleen op speciaal daarvoor aangewezen plaatsen afzetten om wat te eten. Ook mag er niet geknuffeld worden met de Disneyfiguren en zijn er voorlopig geen optochten en vuurwerkshows, om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk op één plek zijn.
Jaarlijks komen er zo'n 19 miljoen mensen naar het park in Anaheim. Voorlopig hoeft Disneyland in Californië niet te rekenen op hele hoge bezoekersaantallen: slechts 25 procent van het normale aantal bezoekers mag in het park zijn.
Disney-CEO Bob Chapek was bij de heropening van het park aanwezig. Hij riep medewerkers op om "de magie terug te brengen". "We zijn niet zomaar een pretpark. We zijn iets bijzonders en dat komt door jullie. Jullie maken van de wereld een magische plek."
Doden bij brand op corona-afdeling in Indiaas ziekenhuis
Bij een brand in een ziekenhuis in het westen van India zijn zeker vijftien coronapatiënten om het leven gekomen. Vijftig andere patiënten zijn gered uit het ziekenhuis in Bharuch, in de deelstaat Gujarat. De autoriteiten vrezen dat het dodental door door de brand zal stijgen.
Het vuur is rond 01.00 uur 's nachts lokale tijd uitgebroken op een corona-afdeling van het ziekenhuis. Binnen ongeveer een uur was het geblust. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
Het is niet voor het eerst dat er brand ontstaat op een corona-afdeling in een Indiaas ziekenhuis. Ruim een week geleden kwamen 13 coronapatiënten om het leven bij een brand op een intensivecareafdeling in een ziekenhuis bij Mumbai.
Australiërs die uit India terugkomen riskeren celstraf
Iedereen die binnen veertien dagen na een bezoek aan India Australië probeert in te reizen, riskeert vanaf maandag een hoge boete en een gevangenisstraf, heeft de regering bekendgemaakt. De boete kan oplopen tot 66.000 dollar (42.000 euro), de gevangenisstraf tot vijf jaar.
"De regering neemt dit soort beslissingen niet lichtvaardig", aldus minister Hunt van Volksgezondheid. "Maar het is noodzakelijk om de integriteit van het Australische zorgsysteem en de quarantainesystemen te beschermen en om het aantal covid-19-gevallen in de quarantainefaciliteiten op een beheersbaar niveau te houden."
Australische media melden dat het voor het eerst in de geschiedenis illegaal is voor Australische staatsburgers om terug naar huis te komen. De kritiek dat het onverantwoordelijk is om Australiërs te laten stranden in een land dat met ernstige zuurstoftekorten kampt, is van de hand gewezen door minister Frydenberg van Financiën. Hij spreekt van een drastische maar noodzakelijke maatregel, die is genomen op basis van medisch advies. Op 15 mei bekijkt de regering of de maatregel dan moet worden verlengd.
De stap volgt op de terugkeer van twee Australische cricketspelers die in India waren geweest. Omdat Australië vliegverkeer uit India al had stilgelegd, waren zij terug naar huis gereisd via een overstap in Qatar. In reactie daarop liet premier Morrison al weten dat de regering meer zou gaan doen om te voorkomen dat reizigers de reisbeperkingen voor India konden omzeilen.
Ook Amerikaans inreisverbod voor reizigers uit India
Ook de Verenigde Staten leggen nu beperkingen op aan het vliegverkeer uit India. President Biden heeft aangekondigd dat veel reizigers die de afgelopen veertien dagen in India zijn geweest, vanaf dinsdag voorlopig worden geweerd. Alleen mensen met een verblijfsvergunning en Amerikaanse staatsburgers en hun partners en naaste familie mogen het land nog in na een bezoek aan India.
Biden wil zo voorkomen dat varianten van het virus die in India rondwaren, worden verspreid in de VS. De CDC, het Amerikaanse RIVM, heeft hem laten weten bezorgd te zijn over enkele van die varianten, omdat die mogelijk sneller worden verspreid en zich minder makkelijk laten tegenhouden door inentingen.
In India wordt het ene besmettingsrecord na het andere gebroken, met in de afgelopen 24 uur meer dan 380.000 nieuwe geregistreerde besmettingen en bijna 3500 sterfgevallen. Deskundigen denken dat het daadwerkelijke aantal besmettingen en doden vele malen hoger ligt.
Het Indiase zorgsysteem zucht onder de besmettingsgolf en de ziekenhuizen kampen met ernstige tekorten aan zuurstof, bedden en medicijnen. Biden heeft eerder deze week overlegd met de Indiase premier Modi en hem steun toegezegd, onder meer in de vorm van medicijnen, coronatests en zuurstof.
CoronaMelder vanmiddag weer actief
De app CoronaMelder werkt vanaf vandaag weer. De app was sinds woensdag uit de lucht vanwege privacyproblemen. Door een fout bij Google hadden apps op Android-telefoons toegang tot gecodeerde data van de CoronaMelder.
Nu Google een oplossing heeft voor het lek, worden de meldingen over contacten met besmette personen hervat vanaf morgen 17.00 uur. Opgespaarde meldingen worden alsnog doorgegeven op de app. De update om het lek te dichten wordt de komende dagen geïnstalleerd op alle Android-telefoons.
Google heeft geen aanwijzingen dat er misbruik gemaakt is van het datalek.
Welkom in het nieuwe coronablog
Goedemorgen en welkom in het coronablog van 1 mei. Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.