NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Afspraak maken bij GGD kan weer • Paus begint marathongebed

 • Welkom in het liveblog van zaterdag 1 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Bezetting in de ziekenhuizen nu 2638 coronapatiënten, gisteren 2706.
 • 5836 nieuwe besmettingen, maar door een storing bij de GGD's is dat getal vertekend.
 • Ook in Nederland gratis sneltest voor grenspendelaars.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • GGD-storing opgelost, afspraak maken weer mogelijk

  Mensen die een afspraak willen maken voor een coronatest of een vaccinatie kunnen weer terecht op de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. De storing is veroorzaakt "door een hardware-probleem bij een van onze leveranciers. Hierdoor ondervonden we helaas problemen tijdens inloggen op verschillende GGD-applicaties", twitterde de GGD GHOR Nederland.

  Sinds vanochtend kampte de GGD met een storing op die sites. Later was het ook telefonisch niet mogelijk om een afspraak te maken. Dat kon rond 18.00 uur wel weer.

 • Twee patiënten overleden na stroomstoring in ziekenhuis Maastricht

  Twee patiënten op een verpleegafdeling van het ziekenhuis van Maastricht, waar ook coronapatiënten liggen, zijn overleden na een stroomstoring. "Er was een storing in de nacht van donderdag op vrijdag", bevestigt een woordvoerder van het MUMC.

  Het moet nog worden vastgesteld of de twee patiënten zijn overleden als gevolg van de storing. De twee kregen zuurstof toegediend, maar het staat volgens de woordvoerder van het ziekenhuis nog niet vast dat het coronapatiënten waren. De inspectie onderzoekt het incident.

  De storing ontstond vermoedelijk aan het eind van de avond, maar werd pas later ontdekt. De Telegraaf schrijft dat het om twee coronapatiënten gaat. Een 76-jarige Maastrichtenaar overleed diezelfde nacht. Een 67-jarige man, ook uit Maastricht, overleed pas vandaag.

  De woordvoerder zegt dat voorop staat dat de overlijdens van de twee patiënten betreurd worden.

 • Paus begint marathongebed voor het einde van de pandemie

  Paus Franciscus heeft het startsein gegeven voor een gebedsmarathon. Gevraagd wordt om de hele maand te bidden voor het einde van de coronapandemie. Daarnaast worden de slachtoffers van de crisis herdacht.

  In het bijzijn van 150 gelovigen hield de paus in een kapel van de Sint-Pietersbasiliek de eerste rozenkrans-gebedsdienst. De hele maand wordt dagelijks in een ander bedevaartsoord een speciale dienst gehouden. Op 31 mei sluit Franciscus de marathon af in de tuin van het Vaticaan.

  "Laten we in de maand mei bidden om samen de beproevingen van dit moment het hoofd te bieden en steeds meer verenigd te zijn als een spiritueel gezin", schrijft hij op Twitter.

 • Ruim 700 agenten maken einde aan illegaal feest in Brussel

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politiemacht maakt einde aan illegaal festival in België
 • GGD telefonisch weer bereikbaar, nog wel storing online

  Mensen die zich willen laten testen of laten vaccineren kunnen in veel gevallen weer telefonisch contact opnemen met de GGD. Online een afspraak maken is nog steeds niet mogelijk. De GGD kampt sinds vanmorgen met een storing op de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl.

  Rond 18.00 uur waren de telefonische problemen opgelost, meldt koepelorganisatie GGD GHOR op Twitter.

 • Vijftig zuurstofapparaten van Schiphol naar India gevlogen

  Vanochtend zijn vanaf Schiphol vijftig zuurstofapparaten naar India gevlogen. De apparaten zijn ingezameld door leden van Bridging the Gap, een stichting die de integratie van Indiase expats in Nederland bevordert.

  India kampt met een explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen. In de afgelopen 24 uur kwamen er meer dan 400.000 nieuwe gevallen bij. Voor Indiërs in Nederland reden om de helpende hand te bieden. "Er zijn twee manieren om te helpen", legt Ritikha Mehra van Bridging the Gap uit in het NOS Radio 1 Journaal.

  "Het is mogelijk om geld in te zamelen en te doneren aan een lokale stichting zodat die mensen daar kan helpen. Daar wordt dan voedsel en medische apparatuur gekocht. Maar het is ook mogelijk om de apparatuur hier te kopen en naar de juiste ziekenhuizen te sturen.

  Er zijn wel Indiase instellingen met zuurstofapparatuur, maar vanwege de crisis op dit moment is het moeilijk om die op de juiste plekken te krijgen. "Maar er zijn ook veel zieken die niet in de overvolle ziekenhuizen terecht kunnen, maar wel zuurstof nodig hebben."

  Niet alleen uit Nederland komt hulp. Vanuit meerdere landen worden hulpgoederen en medische apparatuur naar India gestuurd. Gisteren landde een vrachtvliegtuig uit de VS met medische apparaten en andere hulpmiddelen aan boord in hoofdstad New Delhi.

 • Drukte in meerdere steden op eerste winkelzaterdag zonder afspraak

  Het is de eerste zaterdag waarop winkelen weer mogelijk is zonder afspraak. Dat is in de winkelstraten in de grote steden duidelijk te merken. In Groningen en Amsterdam is eenrichtingverkeer ingesteld.

  De gemeente Eindhoven heeft opgeroepen om niet meer naar de binnenstad te komen. Rotterdam, Den Haag en Utrecht melden dat de drukte nog goed is te overzien.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nou, absurd veel Duitsers. Absurd'
 • Coronacijfers vandaag vertekend vanwege storing GGD's

  De GGD's kampen met een storing in het ict-systeem waardoor het totaal aantal besmettingen van vandaag is vertekend. In welke mate de storing invloed heeft op de cijfers kon een woordvoerder van het RIVM niet zeggen.

 • 5836 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, 1966 minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5836 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1966 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 7027 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 15 procent minder dan de week ervoor.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 5,4 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

 • Gemeente Eindhoven roept op om niet naar centrum te komen vanwege drukte

  De gemeente Eindhoven heeft mensen opgeroepen om niet meer naar de binnenstad te komen vanwege de drukte. Sinds woensdag mogen niet-essentiële winkels klanten zonder afspraak binnenlaten.

  Op de meeste plekken in het land verloopt de eerste zaterdag waarop weer gewinkeld mag worden voor zover bekend zonder problemen.

 • Meer dan 400.000 besmettingen in India

  In India zijn de afgelopen 24 uur meer dan 400.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het is voor het eerst dat er zoveel op een dag zijn geteld in het land dat gebukt gaat onder explosieve aantallen besmettingen. De afgelopen tien dagen kwamen er elke dag meer dan 300.000 nieuwe coronagevallen bij.

  Het afgelopen etmaal zijn ook ruim 3500 officiële sterfgevallen geregistreerd. In totaal zijn in India nu bijna 212.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

  Door de golf van infecties zijn ziekenhuizen, mortuaria en crematoria overspoeld en moeten gezinnen op zoek gaan naar schaarse medicijnen en zuurstof. En hoewel India 's werelds grootste producent van coronavaccins is, kampt het land zelf met tekorten voor de eigen bevolking.

  Verschillende landen hebben India hulp geboden om de golf onder controle te krijgen. Gisteren landde in hoofdstad New Delhi een Amerikaans vliegruig met hulpgoederen.

 • 2638 coronapatiënten in het ziekenhuis, minder dan gisteren

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

  Er liggen nu 2638 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2706), van wie 811 op de IC (gisteren: 807), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • 180 deelnemers aan pilotvakantie naar Gran Canaria vertrokken vanaf Schiphol

  Vanaf Schiphol zijn vanmiddag om 13.00 uur de deelnemers aan een proefvakantie naar Gran Canaria vertrokken. Voor de vakantie kregen reisorganisaties Corendon en TUI 68.000 aanmeldingen binnen. Er mochten 180 deelnemers mee met de pilotvakantie. Eerder was er al een proefvakantie naar Rhodos.

  De vakantiegangers verblijven tot en met 8 mei in een viersterrenhotel. In tegenstelling tot de Fieldlab-vakantie naar Rhodos mogen deelnemers nu wel het resort verlaten.

  1/2 ANP
  2/2 ANP
 • Ook telefonisch problemen bij de GGD bij maken afspraak of uitslag checken

  Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldde eerder vandaag dat er technische problemen waren met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. GGD-medewerkers zouden telefonisch wel bereikbaar zijn om afspraken te maken en mensen te bellen met testuitslagen.

  Nu blijkt dat er meer problemen zijn. "Op dit moment hebben wij te maken met een storing in de koppeling met DigiD", zegt de GGD. Zowel bij het maken van een afspraak als bij het checken van een testuitslag kunnen nu problemen ontstaan.