NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

OMT adviseert noodrem voor versoepelingen • Turkije opnieuw in strenge lockdown

 • Welkom in het liveblog van maandag 26 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • RIVM: 6257 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, 1797 minder dan gisteren.
 • Turkije gaat opnieuw in strenge lockdown.
 • De WHO noemt de Indiase variant vooralsnog "niet zorgwekkend".
Liveblog gesloten
 • OMT adviseert noodrem voor versoepelingen coronaregels

  Mocht het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd toch weer fors toenemen, dan moet er ook een stokje worden gestoken voor de geplande versoepelingen van de coronaregels. Dat zegt het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus. De deskundigen adviseren "steeds de mogelijkheid van een noodstop op de versoepelingen aan te houden".

  Het OMT raadt het kabinet aan heel voorzichtig om te gaan met de volgende stap, na het openen van de terrassen op woensdag. Het gaat dan om het openen van locaties als dierentuinen en pretparken en het toestaan van binnen sporten. Die stap staat onder voorbehoud voor 11 mei gepland. De versoepelingen mogen volgens het OMT alleen doorgaan als het weekgemiddelde van het aantal nieuwe opnames in het ziekenhuis en op de intensive care zeker met 10 procent is gedaald. Het liefst ziet het OMT zelfs een afname van 15 procent voordat er versoepeld wordt.

  In het verslag van het OMT-overleg van afgelopen vrijdag, waaruit persbureau ANP citeert, zeggen de deskundigen verder dat de corona-stituatie wordt gezien als "kwetsbaar op de korte termijn". De voorspellingen voor de ziekenhuisopnames en dagelijkse besmettingscijfers zijn nog steeds hetzelfde als afgelopen weken, "maar de verwachting kent grote onzekerheidsmarges". Het OMT benadrukt daarnaast dat de modellen van het RIVM uitgaan van "gunstige voorwaarden" en "gunstige aannames".

 • Mensen geboren in 1961 kunnen nu afspraak maken voor vaccinatie

  Nederlanders met het geboortejaar 1961 kunnen nu ook een afspraak maken om gevaccineerd te worden tegen corona, zo blijkt uit de afspraken-website van de Rijksoverheid. Daarmee lijkt de overheid voor de leeftijdsklasse 1961-1971 op schema te liggen, want die groep zou vanaf begin mei aan de beurt zijn voor een prik van Pfizer, Moderna of Janssen.

  Ook mensen geboren in 1955 of eerder kunnen nog steeds een afspraak maken bij de plaatselijke GGD, via dezelfde website.

  Een uitzonderingspositie is er voor mensen die nu 61 tot en met 65 jaar oud zijn: zij krijgen het AstraZeneca-vaccin, en moeten een afspraak maken bij hun huisarts.

 • De Jonge vraagt Gezondheidsraad om advies AstraZeneca-vaccin

  Minister De Jonge van Volksgezondheid gaat de Gezondheidsraad om advies vragen over het verlagen van de leeftijdsgrens bij het AstraZeneca-vaccin. Dat wordt nu alleen gegeven bij mensen boven de 60 jaar. Hij doet dat naar aanleiding van de nieuwe analyses van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

  In een brief aan de Tweede Kamer stelt hij onder meer de vraag of de inzet van het vaccin kan worden heroverwogen. Ook vraagt hij zich af of de nieuwe informatie aanleiding geeft om de leeftijd waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden gegeven te verlagen.

  Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin, dat in verband wordt gebracht met een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes, op tegen de risico's in alle leeftijdsgroepen. De voordelen van het vaccin nemen toe naarmate iemand ouder is en er meer besmettingen zijn, stelt het agentschap. Ook raadt het EMA nog steeds aan een tweede dosis van het vaccin tussen 4 en 12 weken na de eerste prik te geven.

 • Massacrematies in New Delhi

  De uit de hand lopende coronasituatie in India leidt tot dramatische beelden. Brandstapels van lijken vullen de overvolle crematoria.

  Zo ook in de hoofdstad New Delhi, een van de zwaarst getroffen gebieden in het land:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronadoden gecremeerd bij massacrematies in New Delhi

  Met bijna 17 miljoen besmettingen is India na de Verenigde Staten wereldwijd het zwaarst getroffen. Volgens experts is dat te wijten aan de bevolking die de maatregelen niet naleeft en aan de aanwezigheid van meer besmettelijke varianten van het virus.

 • Chiptekort raakt productie van AED's bij Philips

  Philips produceert op dit moment noodgedwongen minder AED's vanwege het tekort aan chips. AED's zijn apparaten waarmee het hartritme hersteld kan worden bij een hartstilstand. Hoeveel minder er worden gemaakt wil Philips uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. Vanmorgen zei topman Frans van Houten al dat het bedrijf vreest de productie van dit soort apparatuur op korte termijn te moeten stoppen.

  Het chiptekort raakt meerdere sectoren en begon vorig jaar, aan het begin van de coronacrisis. Toen werden veel chipbestellingen geannuleerd door de auto-industrie, omdat de productie door corona stil kwam te liggen. Tegelijkertijd steeg door het thuiswerken de vraag naar computers en smartphones.

  Toen autofabrikanten de productie weer wilden opstarten en bestellingen gingen plaatsen voor chips, moesten ze achteraan aansluiten. Daardoor ontstonden er tekorten die allerlei sectoren nu voelen: de vraag is groter dan het aanbod.

 • CBR: Extra plekken voor inhalen theorie-examens

  Het CBR gaat het aantal inhaalmomenten voor theorie-examens verruimen. Er komen extra examens in avonden en op zaterdagen. Kandidaten van wie het examen door de lockdown niet doorging, krijgen voorrang.

  "Voor de inhaalexamens houden we tot en met juli plekken vrij", schrijf de instantie op de website. "Het vergroten van het aantal examenplekken maakt het ook mogelijk om een al gereserveerd examen te verplaatsen naar een eerder of later moment."

  Vanaf woensdag mag het CBR weer examens afnemen voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart. Normaal kunnen mensen een theorie-examen een keer verplaatsen. Nu kan dat vijf keer. "Het verplaatsen naar een later moment kan normaal tot een week voor je examen. Tot en met 15 mei kan dit nog tot een dag voor je examen", aldus het CBR.

 • Turkije opnieuw in strenge lockdown

  President Erdogan heeft opnieuw een volledige lockdown voor Turkije aangekondigd. Er gold al een strenge weekend-lockdown, maar nu komt daar de rest van de week bij. De maatregel gaat op donderdag in om 19.00 uur in en geldt tot 17 mei 05.00 uur.

  Restaurants, cafés en scholen waren al dicht, maar nu geldt ook een reisverbod naar andere steden. Alleen mensen met een erkende uitzonderingspositie mogen zich verplaatsen. De lockdown geldt tot na de ramadan, de islamitische vastentijd. De traditionele gemeenschappelijke maaltijden waren al verboden.

  Het aantal besmettingen in Turkije liep vorige maand flink op. De afgelopen week was een lichte daling te zien. De regering zegt met de lockdown de laatste sprint te willen maken om het cijfer terug te dringen tot maximaal 5000 per dag.

 • Horeca-ondernemer blijft dicht: 'De cijfers zijn niet goed, dat knaagt aan mij'

  De drukte op de IC's brengt ook wat teweeg bij sommige horeca-ondernemers. Tientallen hebben besloten niet open te gaan, uit angst dat heropening zal bijdragen aan stijgende besmettingscijfers.

  Uitbater Chris Garrit van EM2 in Groningen bijvoorbeeld ziet het niet zitten om weer open te gaan. Zijn zus werkt in het UMCG en door haar verhalen over drukte op de IC's, besloot hij solidair te zijn aan de zorg.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Horeca mag bijna open, maar deze zaak blijft dicht: 'Het voelt niet goed'
 • OM trekt gebiedsverboden demonstranten Museumplein in

  De gebiedsverboden die ruim 300 mensen hadden gekregen voor het Museumplein, zijn ingetrokken. Het gaat om mensen die op 28 maart protesteerden tegen de coronamaatregelen en werden opgepakt omdat ze de aanwijzing van de politie om weg te gaan niet opvolgden. Het Openbaar Ministerie bepaalde dat ze ruim drie maanden niet op het Amsterdamse plein mochten komen.

  Acht mensen maakten daartegen bezwaar en de rechter bepaalde afgelopen vrijdag dat het OM de gebiedsverboden niet goed heeft gemotiveerd. Er was niet duidelijk gemaakt dat er een aanzienlijke kans was dat de mensen zich opnieuw schuldig zouden maken aan ordeverstoringen.

  Het OM heeft daarom nu alle gebiedsverboden ingetrokken. Overigens zijn er komende tijd geen demonstraties op het Museumplein. De grasmat is vervangen en mensen die het niet eens zijn met de coronamaatregelen moeten ergens anders 'koffie drinken', zoals de demonstranten het zelf noemen.

  Met behulp van een waterwerper werden de demonstranten vorige maand naar de rand van het plein gedrongen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstranten door politie verdreven van Museumplein
 • WHO: Indiase variant vooralsnog 'niet zorgwekkend'

  De WHO noemt de Indiase variant, die sinds december rondwaart, vooralsnog "niet zorgwekkend". Het is voor de internationale organisatie nog niet duidelijk of de hoge aantal besmettingen in India valt te linken aan deze variant. Toch weren veel landen, waaronder Nederland, vluchten uit India.

  Even had het enorme land het coronavirus onder controle: de eerste golf was achter de rug en veel was weer mogelijk. Inmiddels is India getroffen door een tweede, hevige coronagolf met veel besmettingen en doden. Ziekenhuizen kunnen de patiëntenstroom niet meer aan en er zijn onvoldoende zuurstof en medicijnen.

  De WHO sluit niet uit dat het virus zich massaal heeft verspreid door festivals en andere evenementen waar Indiërs op afkomen. Ook kan de besmettelijkere Britse coronavariant een rol spelen, zegt de organisatie. Die heeft wel net als de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant wel als zorgelijk aangewezen.

  Nu de coronasituatie in India steeds verder uit de hand loopt, klinkt er kritiek op de aanpak van de crisis. In berichten op sociale media en in kranten wordt de regering van premier Modi zwak optreden verweten. Ook worden de coronacijfers van de overheid in twijfel getrokken.

 • Veiligheidsberaad staat nog steeds achter versoepelingen

  Ondanks alle bezorgde reacties uit de zorg staat het Veiligheidsberaad achter de versoepelingen die vanaf 28 april worden doorgevoerd. Dat zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. "Ik begrijp heel goed de noodsignalen uit de zorg, maar er zijn ook signalen van mensen die door de maatregelen eenzaam worden of in economische nood komen."

  De versoepelingen die vanaf woensdag gelden zijn maar gering, vindt hij. "Het is een eerste voorzichtige stap, want het blijft een precaire situatie. We moeten niet doen alsof het openen van terrassen tussen 12.00 uur en 18.00 uur opeens veel meer druk op de zorg veroorzaakt." Als de virologische situatie het enige argument was, zou er veel strenger ingegrepen moeten worden, stelt Bruls. "Dan moet je per direct alle scholen dichtdoen, want daar raken veel jonge mensen besmet die het virus weer doorgeven. Het gaat om een balans die we moeten bewaren."

  Volgens Bruls zijn de versoepelingen verantwoord, maar moeten ze niet als vrijbrief gezien worden om de basismaatregelen niet meer te volgen. "Dan hebben we een probleem."

  Koningsdag

  Bruls verwacht geen problemen voor de handhaving tijdens Koningsnacht en -dag. "De uitdaging zal vooral liggen bij het tegengaan van illegale feestjes, maar dat is vergelijkbaar met andere dagen."

  Volgens Bruls is Koningsdag dit jaar eerder te vergelijken met een zonnige zondag dan met een reguliere Koningsdag. "Mensen zijn vrij, het is lekker weer. Dus we treden op waar nodig."

 • Kuipers: wees voorzichtig met volgende versoepelingen

  Waar Ernst Kuipers van het Landelijke Netwerk Acute Zorg vorige week nog een voorzichtige positieve kentering in de ziekenhuisbezetting zag, waarschuwt hij nu dat het aantal IC-opnames tot in mei hoog zal blijven. Volgens zijn rekenmodellen kan de piek halverwege mei op meer dan 950 IC-patiënten komen, "hoewel dat nog zeer onzeker is".

  Kuipers benadrukte dat de slagen om de arm nodig zijn "omdat we met een verandering van maatregelen te maken hebben." Ook de verminderde naleving van de maatregelen en het ontbreken van duidelijke vaccinatiecijfers, maakt het lastig om te zeggen hoe hoog die piek precies zal zijn, aldus Kuipers.

  Er liggen nu 813 patiënten op de IC's. De verwachting is dat de piek half mei bereikt wordt. "Maar het kan ook eerder afbuigen. Feit is dat de stijging er in ieder geval nog niet uit is. En het dalen gaat daarna langzaam." Hij waarschuwde er daarom voor om voorzichtig te zijn met verdere versoepelingen.

  Kuipers staat wel achter de versoepelingen die vanaf woensdag ingaan: "Het was voor mensen moeilijk om zich aan de bezoekersregeling te houden. Datzelfde geldt voor de avondklok. Daarvan zagen we geen enkel effect voor de ziekenhuisinstroom."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ernst Kuipers: 'Mooi paasweekend mogelijk reden van stijging besmettingen'
 • Lintjesregen opnieuw anders: 'Burgemeesters zijn heel creatief geweest'

  Het is de werkdag voor Koningsdag, traditiegetrouw de dag van de lintjesregen. Dit jaar krijgen 2828 mensen een koninklijke onderscheiding vanwege hun inzet voor de maatschappij. Normaal gesproken gaat dat gepaard met feestelijkheden, maar dit jaar moest het anders, voor de tweede keer op rij.

  "Burgemeesters zijn heel creatief geweest", zei Martine van Grieken, directeur van de commissie die de regering adviseert over de onderscheidingen, vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. Lees hier hoe burgemeesters het dit jaar aanpakten.

  Om een lintje te verdienen, moet iemand zich al meer dan vijftien jaar inzetten voor de samenleving. Cabaretier Claudia de Breij is een van de degenen die worden onderscheiden. De Utrechtse is ambassadeur (geweest) voor meerdere non-profitorganisaties, zoals het Ronald McDonald Huis, Unicef Nederland en de KNVB Oranjevrouwen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Claudia de Breij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
 • Weekdoel prikken niet gehaald

  Het is de afgelopen week niet gelukt om het weekdoel van het aantal vaccinaties te halen. Dit doel was 729.732, maar uit vandaag gepubliceerde cijfers op het coronadashboard blijkt dat er 100.000 prikken te weinig zijn gezet.

  Het gemiddelde van de afgelopen week was bijna 90.000 per dag. Vorige week lag het gemiddelde boven de 100.000. Het totaal aantal gezette prikken tot en met gisteren komt op 5,2 miljoen, dat zijn zowel eerste als tweede prikken.

 • Politie deelt ruim 5000 avondklokboetes uit, minder dan vorige week

  De politie heeft afgelopen week 5176 avondklokboetes uitgedeeld, schrijft de politie op Twitter. Dat zijn er minder dan een week eerder, toen werden er 6287 boetes uitgedeeld.

  Ook werden er in het laatste weekend dat de avondklok geldt, veertig illegale feesten beëindigd, zegt de politie. Vanaf woensdagochtend 04.30 uur vervalt de avondklok. Tussen vorige week maandag en gisteren werden 89 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden.