NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Gevaccineerde Amerikanen mogen weer op vakantie naar EU' • Aantal coronapatiënten op IC's neemt toe

 • Welkom in het liveblog van zondag 25 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • 't RIVM meldt 8079 nieuwe coronabesmettingen, de bezetting op de IC's is gestegen.
 • De burgemeester van Eindhoven had liever gewacht met versoepelingen.
 • Vliegverbod voor India vanaf morgenavond 18.00 uur.
Liveblog gesloten
 • 'Gevaccineerde Amerikanen mogen in de zomer op vakantie naar de EU'

  Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn, mogen in de zomer een vakantie boeken naar de Europese Unie. Dat zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met The New York Times. "Voor zover ik kan zien, worden in de VS vaccins gebruikt die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Hierdoor wordt vrij reizen in en naar de EU mogelijk", aldus Von der Leyen, die nog geen concreet tijdstip noemt. Wel verwijst ze naar het moment waarop naar verwachting 70 procent van de Amerikanen is gevaccineerd, met groepsimmuniteit als gevolg. Dat is naar verwachting medio juni.

  Europese landen die sterk afhankelijk zijn van toerisme, vooral Griekenland, ijveren al wekenlang bij de Europese Commissie om toeristen weer toe te staan uit landen die op koers liggen met hun vaccinatiecampagnes. Op dit moment zijn in de EU alleen reizigers welkom uit landen die weinig besmettingen kennen, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

 • Vliegverbod voor India vanaf morgenavond

  Vanaf morgenavond 18.00 uur mogen er geen passagiersvluchten uit India meer landen op Schiphol. Het kabinet heeft dat besloten vanwege het hoge aantal besmettingen in dat land. Wekelijks arriveren ongeveer zeven toestellen uit India. De meeste passagiers stappen op Schiphol over op een andere vlucht.

  Lees hier waarom dit besluit is genomen:

 • Extra Nederlands geld voor coronabestrijding in India

  Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) maakte vanavond bekend 2,5 miljoen euro aan het Rode Kruis te geven voor coronanoodhulp, 1 miljoen daarvan gaat naar India.

  De bijdrage komt bovenop de steun die Nederland geeft via het internationale Covax-programma, dat vaccins regelt voor arme landen. Twee weken geleden gaf Nederland een extra bijdrage van 40 miljoen aan Covax. Een deel van die Covax-bijdrage komt al ten goede aan India.

  In India is het aantal nieuwe coronabesmettingen en sterfgevallen in de afgelopen tijd snel toegenomen. "Het is hartverscheurend om te zien welke gevolgen corona heeft in India. We leven mee met de regering en bevolking van het land en willen op deze manier alvast helpen om de nood iets te verlichten", zegt Kaag.

 • Steun voor zwaargetroffen India

  Premier Rutte en zijn Britse collega Johnson hebben hun steun betuigd aan de bevolking van India, waar de afgelopen vier dagen elke dag meer dan 300.000 nieuwe coronagevallen zijn gemeld.

  Johnson schrijft op Twitter dat medische hulpgoederen onderweg zijn naar India en premier Rutte zegt dat Nederland en India nauw contact hebben "om te zien hoe we kunnen helpen in deze buitengewone en moeilijke tijden". Eerder vandaag zegde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie al medische steun toe. De Duitse bondskanselier Merkel deed dat ook.

 • Cafés in Gelderland houden terras dicht om onderbuikgevoel

  Opvallend nieuws uit Gelderland: daar gaan uit solidariteit met het zorgpersoneel de terrassen van Café Jos in Nijmegen en Café De Stier in Eibergen woensdag niet open. "Ondanks dat wij niets liever willen dan jullie weer te kunnen ontvangen, vinden wij het gewoon niet verantwoord om nu en op deze manier open te gaan", staat op de website van Café Jos.

  "Premier Rutte heeft buikpijn van de opening van de terrassen en dat geeft ons een onderbuikgevoel", schrijft het cafépersoneel.

  Op de Facebookpagina van café De Stier is te lezen: "De Stier wil dolgraag weer een gezellig samenzijn verzorgen op haar terras maar voorlopig gaan wij onafgebroken klappen voor de zorg. Zodra wij het weer verantwoord vinden, verwelkomen wij jullie weer graag op ons terras."

  Hart van Nederland meldt dat ook andere horecaondernemers zich zorgen maken. Ze denken dat de terrasbezoekers zich na zessen zullen verplaatsen naar de parken. Ook zou het financieel niet rendabel zijn, want niet iedere horecaondernemer heeft de mogelijkheid om een terras te openen en de meeste ondernemers moeten het hebben van de inkomsten na 18.00 uur.

 • Demonstratie in Amsterdam, maar niet op het Museumplein

  Demonstranten op de Nieuwmarkt in Amsterdam Inter Visual Studio

  Op de Amsterdamse Nieuwmarkt demonstreren tientallen mensen tegen het coronabeleid van het kabinet. Al weken wordt er op zondag in Amsterdam gedemonstreerd op het Museumplein, maar dat plein is de komende maanden met hekken afgesloten omdat het opnieuw wordt ingericht.

 • Aantal coronapatiënten op de IC's neemt na daling weer toe

  Het aantal coronapatiënten op de IC's is sinds gisteren gestegen met 25. In totaal liggen nu 841 mensen met corona op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Gisteren werd nog een daling gemeld. Toen lagen er 21 patiënten minder op de IC's dan de dag ervoor.

 • Twitter verwijderde kritiek op coronabeleid Indiase regering

  Twitter heeft de afgelopen maand tientallen berichten verwijderd op verzoek van de Indiase regering, waarin kritiek werd geuit op het coronabeleid. Een aantal daarvan zijn tweets van lokale politici. Sommige verwijderde berichten zijn alleen in India niet meer te bekijken, schrijft de krant Indian Express.

  Volgens een woordvoerder van Twitter worden alle "geldige juridische verzoeken" beoordeeld op de eigen huisregels en de lokaal geldende wetten, zegt een woordvoerder tegen Bloomberg. Als een bericht illegaal is op een bepaalde plek in de wereld, maar niet in strijd is met de regels van Twitter, dan wordt de inhoud van dat bericht alleen lokaal verwijderd.

  Eerder vandaag zei de Indiase premier Narendra Modi dat het land geschokt was door een "storm" aan nieuwe coronabesmettingen. Volgens critici waren de autoriteiten onvoldoende voorbereid op een nieuwe besmettingsgolf.

 • Burgemeester Eindhoven had liever gewacht met versoepelingen

  Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven had liever nog minstens een week gewacht met de versoepeling van de coronamaatregelen, die woensdag ingaat. Dat zei hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag:

 • Spaanse man beschuldigd van opzettelijk besmetten van 22 mensen

  Een 40-jarige man uit Spanje is gearresteerd wegens het opzettelijk besmetten van 22 mensen met covid-19 op Mallorca, meldden lokale media vandaag. De politie kwam hem op het spoor in een onderzoek naar een corona-uitbraak bij het bedrijf waar hij werkte.

  Dagen voor de uitbraak verscheen de man met coronasymptomen op het werk, maar hij ging niet in op verzoeken van zijn collega's om naar huis en in zelfisolatie te gaan.

  Na die werkdag liet hij een PCR-test afnemen en ging hij naar de sportschool. De volgende dag verscheen hij opnieuw op zijn werk. Daar bleek hij 40 graden koorts te hebben, waarop zijn leidinggevenden hem opdroegen naar huis te gaan. In plaats daarvan liet hij zijn mondmasker zakken en begon in de richting van mensen op te hoesten waarbij hij zei: "Ik ga jullie allemaal besmetten met het coronavirus".

  Aan het eind van de dag bleek zijn PCR-test positief. Vervolgens werden zijn collega's getest, van wie er vijf besmet bleken te zijn. Zij hebben op hun beurt familieleden besmet, onder wie drie baby's. Ook drie bezoekers van de sportschool die de man bezocht, testten positief en ook zij hebben familieleden besmet. Volgens de politie komt het totaal van de mensen die direct of indirect door de man zijn besmet op 22. Geen van de geïnfecteerden zou overigens zijn opgenomen in het ziekenhuis.

  De man, wiens naam niet is bekendgemaakt, is zaterdagavond vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

 • Dodental ziekenhuis Bagdad stijgt naar 82, 110 gewonden

  De brand in het Ibn Khatib-ziekenhuis in Bagdad heeft zeker 82 mensen het leven gekost, heeft het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Het aantal gewonden staat nu op 110. Eerder werden 27 doden gemeld. De brand zou zijn ontstaan door een ontplofte zuurstoftank.

  Volgens de Iraakse premier is er sprake van nalatigheid door het ziekenhuis. De top van de kliniek en het hoofd van de beveiliging zijn aangehouden in afwachting van een onderzoek. "We houden alle betrokkenen vast totdat we hebben vastgesteld wie er ter verantwoording kunnen worden geroepen", zei premier Mustafa al-Kadhimi eerder vandaag.

  Beelden van vannacht tonen de chaos die ontstond na de brand:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Beelden van ziekenhuisbrand in Bagdad, veel doden gemeld
 • Gelderse politie beëindigt verschillende illegale feestjes

  In Gelderland heeft de politie meerdere bekeuringen uitgeschreven aan bezoekers van illegale feestjes. In Tiel kregen afgelopen nacht 36 personen die op een feestje in een loods aanwezig waren een bekeuring voor het overtreden van de coronaregels. In Weurt ging het om 12 feestgangers in een bedrijfspand.

 • Japan sluit ook voetbalstadions wegens oplopende coronacijfers

  Elf geplande voetbalwedstrijden in de hoogste twee divisies in Japan worden de komende weken achter gesloten deuren gespeeld. Dat is besloten in navolging van de door de regering afgekondigde noodtoestand voor Tokio, Osaka, Kyoto en Hyogo. Ook bij andere grote sportevenementen in die gebieden zijn fans voorlopig niet welkom.

  Het is de derde keer dat de noodtoestand is uitgeroepen in het land vanwege het oplopende aantal coronagevallen. De beperkende maatregelen gelden tot 11 mei. Het is de eerste keer sinds juli vorig jaar dat er geen publiek wordt toegelaten bij wedstrijden in de J-League.

  Japan heeft de pandemie tot dusver beter dan veel andere landen doorstaan. Nieuwe virusvarianten leiden ertoe dat de besmettingen nu weer toenemen. Met nog drie maanden te gaan voor het begin van de Olympische Spelen doet Japan er alles aan om het coronavirus te beteugelen. Het organisatiecomité van de Olympische Spelen maakte vorige maand bekend dat er geen buitenlandse toeschouwers welkom zullen zijn.

 • Indiase premier Modi over stijging aantal coronagevallen: 'Heeft het land geschokt'

  De premier van India, Narendra Modi, heeft er zondag bij alle burgers op aangedrongen om zich te laten prikken en voorzichtig te zijn. Modi zei dat een "storm" van nieuwe infecties het land heeft geschokt.

  India heeft de afgelopen vier dagen elke dag meer dan 300.000 nieuwe coronagevallen gemeld, meer dan waar ook ter wereld sinds het begin van de pandemie. Hierdoor is de druk op de zorg in het land sterk toegenomen. "We waren optimistisch nadat we de eerste golf succesvol hadden weten te bedwingen", zei Modi in een radiotoespraak. "Maar deze storm heeft de natie geschokt."

  Ondertussen heeft Arvind Kejriwal, de eerste minister van de regio waar de hoofdstad New Delhi ligt, de lockdown verlengd tot 3 mei. Net als de rest van het land kampt Delhi met een groot tekort aan medische zuurstof en ziekenhuisbedden.

 • Bijna 68.000 coronadoden in Brazilië in april, meer dan recordmaand maart

  In Brazilië zijn deze maand tot zaterdag 67.977 sterfgevallen door covid-19 geregistreerd, waarmee het record van maart is overschreden. Vorige maand telde het ministerie van Volksgezondheid 66.573 sterfgevallen.

  In het land met 212 miljoen inwoners werden de afgelopen zeven dagen gemiddeld 2545 sterfgevallen per dag geregistreerd op meer dan 60.000 infecties. Zaterdag kwamen daar nog 71.137 nieuwe besmettingen bij.

  Ondanks het nieuwe maandrecord stabiliseert het aantal doden volgens het Braziliaanse gezondheidsinstituut. In totaal zijn in het land 389.492 doden gevallen sinds het eerste geval van covid-19 in februari 2020. Hierdoor is Brazilië in absolute cijfers na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld.

  Het aantal besmettingen en sterfgevallen begon vanaf januari exponentieel toe te nemen, vooral door de verspreiding van de besmettelijkere Amazonevariant van het virus. Het land heeft tot dusver 5,8 procent van zijn bevolking, of 12,4 miljoen mensen, gevaccineerd.

  De rechts-populistische president Bolsonaro wordt al langer bekritiseerd vanwege zijn coronabeleid. Volgende week begint een parlementaire onderzoekscommissie met een onderzoek naar eventuele nalatigheden van de regering.