'Gevaccineerde Amerikanen mogen weer op vakantie naar EU' • Aantal coronapatiënten op IC's neemt toe
- Welkom in het liveblog van zondag 25 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- 't RIVM meldt 8079 nieuwe coronabesmettingen, de bezetting op de IC's is gestegen.
- De burgemeester van Eindhoven had liever gewacht met versoepelingen.
- Vliegverbod voor India vanaf morgenavond 18.00 uur.
'Gevaccineerde Amerikanen mogen in de zomer op vakantie naar de EU'
Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn, mogen in de zomer een vakantie boeken naar de Europese Unie. Dat zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met The New York Times. "Voor zover ik kan zien, worden in de VS vaccins gebruikt die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Hierdoor wordt vrij reizen in en naar de EU mogelijk", aldus Von der Leyen, die nog geen concreet tijdstip noemt. Wel verwijst ze naar het moment waarop naar verwachting 70 procent van de Amerikanen is gevaccineerd, met groepsimmuniteit als gevolg. Dat is naar verwachting medio juni.
Europese landen die sterk afhankelijk zijn van toerisme, vooral Griekenland, ijveren al wekenlang bij de Europese Commissie om toeristen weer toe te staan uit landen die op koers liggen met hun vaccinatiecampagnes. Op dit moment zijn in de EU alleen reizigers welkom uit landen die weinig besmettingen kennen, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.
Vliegverbod voor India vanaf morgenavond
Vanaf morgenavond 18.00 uur mogen er geen passagiersvluchten uit India meer landen op Schiphol. Het kabinet heeft dat besloten vanwege het hoge aantal besmettingen in dat land. Wekelijks arriveren ongeveer zeven toestellen uit India. De meeste passagiers stappen op Schiphol over op een andere vlucht.
Lees hier waarom dit besluit is genomen:
Extra Nederlands geld voor coronabestrijding in India
Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) maakte vanavond bekend 2,5 miljoen euro aan het Rode Kruis te geven voor coronanoodhulp, 1 miljoen daarvan gaat naar India.
De bijdrage komt bovenop de steun die Nederland geeft via het internationale Covax-programma, dat vaccins regelt voor arme landen. Twee weken geleden gaf Nederland een extra bijdrage van 40 miljoen aan Covax. Een deel van die Covax-bijdrage komt al ten goede aan India.
In India is het aantal nieuwe coronabesmettingen en sterfgevallen in de afgelopen tijd snel toegenomen. "Het is hartverscheurend om te zien welke gevolgen corona heeft in India. We leven mee met de regering en bevolking van het land en willen op deze manier alvast helpen om de nood iets te verlichten", zegt Kaag.
Steun voor zwaargetroffen India
Premier Rutte en zijn Britse collega Johnson hebben hun steun betuigd aan de bevolking van India, waar de afgelopen vier dagen elke dag meer dan 300.000 nieuwe coronagevallen zijn gemeld.
Johnson schrijft op Twitter dat medische hulpgoederen onderweg zijn naar India en premier Rutte zegt dat Nederland en India nauw contact hebben "om te zien hoe we kunnen helpen in deze buitengewone en moeilijke tijden". Eerder vandaag zegde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie al medische steun toe. De Duitse bondskanselier Merkel deed dat ook.
Cafés in Gelderland houden terras dicht om onderbuikgevoel
Opvallend nieuws uit Gelderland: daar gaan uit solidariteit met het zorgpersoneel de terrassen van Café Jos in Nijmegen en Café De Stier in Eibergen woensdag niet open. "Ondanks dat wij niets liever willen dan jullie weer te kunnen ontvangen, vinden wij het gewoon niet verantwoord om nu en op deze manier open te gaan", staat op de website van Café Jos.
"Premier Rutte heeft buikpijn van de opening van de terrassen en dat geeft ons een onderbuikgevoel", schrijft het cafépersoneel.
Op de Facebookpagina van café De Stier is te lezen: "De Stier wil dolgraag weer een gezellig samenzijn verzorgen op haar terras maar voorlopig gaan wij onafgebroken klappen voor de zorg. Zodra wij het weer verantwoord vinden, verwelkomen wij jullie weer graag op ons terras."
Hart van Nederland meldt dat ook andere horecaondernemers zich zorgen maken. Ze denken dat de terrasbezoekers zich na zessen zullen verplaatsen naar de parken. Ook zou het financieel niet rendabel zijn, want niet iedere horecaondernemer heeft de mogelijkheid om een terras te openen en de meeste ondernemers moeten het hebben van de inkomsten na 18.00 uur.
Demonstratie in Amsterdam, maar niet op het Museumplein
Op de Amsterdamse Nieuwmarkt demonstreren tientallen mensen tegen het coronabeleid van het kabinet. Al weken wordt er op zondag in Amsterdam gedemonstreerd op het Museumplein, maar dat plein is de komende maanden met hekken afgesloten omdat het opnieuw wordt ingericht.
Aantal coronapatiënten op de IC's neemt na daling weer toe
Het aantal coronapatiënten op de IC's is sinds gisteren gestegen met 25. In totaal liggen nu 841 mensen met corona op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Gisteren werd nog een daling gemeld. Toen lagen er 21 patiënten minder op de IC's dan de dag ervoor.
Twitter verwijderde kritiek op coronabeleid Indiase regering
Twitter heeft de afgelopen maand tientallen berichten verwijderd op verzoek van de Indiase regering, waarin kritiek werd geuit op het coronabeleid. Een aantal daarvan zijn tweets van lokale politici. Sommige verwijderde berichten zijn alleen in India niet meer te bekijken, schrijft de krant Indian Express.
Volgens een woordvoerder van Twitter worden alle "geldige juridische verzoeken" beoordeeld op de eigen huisregels en de lokaal geldende wetten, zegt een woordvoerder tegen Bloomberg. Als een bericht illegaal is op een bepaalde plek in de wereld, maar niet in strijd is met de regels van Twitter, dan wordt de inhoud van dat bericht alleen lokaal verwijderd.
Eerder vandaag zei de Indiase premier Narendra Modi dat het land geschokt was door een "storm" aan nieuwe coronabesmettingen. Volgens critici waren de autoriteiten onvoldoende voorbereid op een nieuwe besmettingsgolf.
Burgemeester Eindhoven had liever gewacht met versoepelingen
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven had liever nog minstens een week gewacht met de versoepeling van de coronamaatregelen, die woensdag ingaat. Dat zei hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag:
Spaanse man beschuldigd van opzettelijk besmetten van 22 mensen
Een 40-jarige man uit Spanje is gearresteerd wegens het opzettelijk besmetten van 22 mensen met covid-19 op Mallorca, meldden lokale media vandaag. De politie kwam hem op het spoor in een onderzoek naar een corona-uitbraak bij het bedrijf waar hij werkte.
Dagen voor de uitbraak verscheen de man met coronasymptomen op het werk, maar hij ging niet in op verzoeken van zijn collega's om naar huis en in zelfisolatie te gaan.
Na die werkdag liet hij een PCR-test afnemen en ging hij naar de sportschool. De volgende dag verscheen hij opnieuw op zijn werk. Daar bleek hij 40 graden koorts te hebben, waarop zijn leidinggevenden hem opdroegen naar huis te gaan. In plaats daarvan liet hij zijn mondmasker zakken en begon in de richting van mensen op te hoesten waarbij hij zei: "Ik ga jullie allemaal besmetten met het coronavirus".
Aan het eind van de dag bleek zijn PCR-test positief. Vervolgens werden zijn collega's getest, van wie er vijf besmet bleken te zijn. Zij hebben op hun beurt familieleden besmet, onder wie drie baby's. Ook drie bezoekers van de sportschool die de man bezocht, testten positief en ook zij hebben familieleden besmet. Volgens de politie komt het totaal van de mensen die direct of indirect door de man zijn besmet op 22. Geen van de geïnfecteerden zou overigens zijn opgenomen in het ziekenhuis.
De man, wiens naam niet is bekendgemaakt, is zaterdagavond vrijgelaten in afwachting van zijn proces.
Dodental ziekenhuis Bagdad stijgt naar 82, 110 gewonden
De brand in het Ibn Khatib-ziekenhuis in Bagdad heeft zeker 82 mensen het leven gekost, heeft het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Het aantal gewonden staat nu op 110. Eerder werden 27 doden gemeld. De brand zou zijn ontstaan door een ontplofte zuurstoftank.
Volgens de Iraakse premier is er sprake van nalatigheid door het ziekenhuis. De top van de kliniek en het hoofd van de beveiliging zijn aangehouden in afwachting van een onderzoek. "We houden alle betrokkenen vast totdat we hebben vastgesteld wie er ter verantwoording kunnen worden geroepen", zei premier Mustafa al-Kadhimi eerder vandaag.
Beelden van vannacht tonen de chaos die ontstond na de brand:
Gelderse politie beëindigt verschillende illegale feestjes
In Gelderland heeft de politie meerdere bekeuringen uitgeschreven aan bezoekers van illegale feestjes. In Tiel kregen afgelopen nacht 36 personen die op een feestje in een loods aanwezig waren een bekeuring voor het overtreden van de coronaregels. In Weurt ging het om 12 feestgangers in een bedrijfspand.
Japan sluit ook voetbalstadions wegens oplopende coronacijfers
Elf geplande voetbalwedstrijden in de hoogste twee divisies in Japan worden de komende weken achter gesloten deuren gespeeld. Dat is besloten in navolging van de door de regering afgekondigde noodtoestand voor Tokio, Osaka, Kyoto en Hyogo. Ook bij andere grote sportevenementen in die gebieden zijn fans voorlopig niet welkom.
Het is de derde keer dat de noodtoestand is uitgeroepen in het land vanwege het oplopende aantal coronagevallen. De beperkende maatregelen gelden tot 11 mei. Het is de eerste keer sinds juli vorig jaar dat er geen publiek wordt toegelaten bij wedstrijden in de J-League.
Japan heeft de pandemie tot dusver beter dan veel andere landen doorstaan. Nieuwe virusvarianten leiden ertoe dat de besmettingen nu weer toenemen. Met nog drie maanden te gaan voor het begin van de Olympische Spelen doet Japan er alles aan om het coronavirus te beteugelen. Het organisatiecomité van de Olympische Spelen maakte vorige maand bekend dat er geen buitenlandse toeschouwers welkom zullen zijn.
Indiase premier Modi over stijging aantal coronagevallen: 'Heeft het land geschokt'
De premier van India, Narendra Modi, heeft er zondag bij alle burgers op aangedrongen om zich te laten prikken en voorzichtig te zijn. Modi zei dat een "storm" van nieuwe infecties het land heeft geschokt.
India heeft de afgelopen vier dagen elke dag meer dan 300.000 nieuwe coronagevallen gemeld, meer dan waar ook ter wereld sinds het begin van de pandemie. Hierdoor is de druk op de zorg in het land sterk toegenomen. "We waren optimistisch nadat we de eerste golf succesvol hadden weten te bedwingen", zei Modi in een radiotoespraak. "Maar deze storm heeft de natie geschokt."
Ondertussen heeft Arvind Kejriwal, de eerste minister van de regio waar de hoofdstad New Delhi ligt, de lockdown verlengd tot 3 mei. Net als de rest van het land kampt Delhi met een groot tekort aan medische zuurstof en ziekenhuisbedden.
Bijna 68.000 coronadoden in Brazilië in april, meer dan recordmaand maart
In Brazilië zijn deze maand tot zaterdag 67.977 sterfgevallen door covid-19 geregistreerd, waarmee het record van maart is overschreden. Vorige maand telde het ministerie van Volksgezondheid 66.573 sterfgevallen.
In het land met 212 miljoen inwoners werden de afgelopen zeven dagen gemiddeld 2545 sterfgevallen per dag geregistreerd op meer dan 60.000 infecties. Zaterdag kwamen daar nog 71.137 nieuwe besmettingen bij.
Ondanks het nieuwe maandrecord stabiliseert het aantal doden volgens het Braziliaanse gezondheidsinstituut. In totaal zijn in het land 389.492 doden gevallen sinds het eerste geval van covid-19 in februari 2020. Hierdoor is Brazilië in absolute cijfers na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld.
Het aantal besmettingen en sterfgevallen begon vanaf januari exponentieel toe te nemen, vooral door de verspreiding van de besmettelijkere Amazonevariant van het virus. Het land heeft tot dusver 5,8 procent van zijn bevolking, of 12,4 miljoen mensen, gevaccineerd.
De rechts-populistische president Bolsonaro wordt al langer bekritiseerd vanwege zijn coronabeleid. Volgende week begint een parlementaire onderzoekscommissie met een onderzoek naar eventuele nalatigheden van de regering.
Zeker 27 doden bij brand in ziekenhuis Bagdad met veel coronapatiënten
Bij een brand in een ziekenhuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn 27 doden gevallen, meldt persbureau Reuters op basis van ziekenhuisbronnen. Ook zijn er tientallen gewonden. De cijfers zijn nog niet bevestigd door de autoriteiten.
Het gaat om het ziekenhuis Ibn Khatib, in het zuiden van de stad. De brand zou zijn ontstaan na een ontploffing van een zuurstoftank. In het ziekenhuis worden met name coronapatiënten behandeld. Een deel van hen is overgeplaatst naar ziekenhuizen elders in de stad.
Het vuur zou inmiddels onder controle zijn. Op beelden die circuleren op sociale media is te zien dat er veel chaos rond het ziekenhuis heerst.
Meer dan 100 bekeuringen uitgeschreven voor illegaal feest in Zeist
De Utrechtse politie heeft afgelopen nacht meer dan 100 bekeuringen uitgeschreven voor bezoekers van een illegaal feest in Zeist. De politie had meerdere meldingen gekregen van mensen die groepjes personen gezien hadden in de omgeving van de Kampweg in de Utrechtse plaats. Daar bleek een feest aan de gang te zijn in een koelcel van een oud bedrijfspand.
"Aangezien er maar één uitgang was konden de feestvierders in alle rust hun boetes in ontvangst nemen", zegt de politie op Twitter. Er is niemand aangehouden. De aanwezige apparatuur is in beslag genomen.
'Wereldwijd 1 miljard prikken gezet'
Wereldwijd zijn er één miljard coronavaccinaties uitgedeeld, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling. De meerderheid van de prikken werd gezet in de Verenigde Staten (225 miljoen), China (216 miljoen) en India (138 miljoen). Verhoudingsgewijs hebben Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk het grootste deel van de bevolking gevaccineerd.
Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid zijn in Nederland inmiddels vijf miljoen prikken gezet. Dat is, afgezet naar de totale bevolking, boven het Europees gemiddelde.
VS zegt steun toe aan zwaargetroffen India
De Amerikaanse regering is zeer bezorgd over de coronasituatie in India, waar het aantal coronabesmettingen en -sterfgevallen de afgelopen weken sterk is toegenomen. De VS zal daarom op korte termijn hulp aanbieden aan het land, meldt het Witte Huis. Het is onduidelijk waar die hulp uit bestaat.
Het Indiase zorgstelsel kan de snelle toestroom van covidpatiënten nauwelijks bijbenen. Er is vooral een tekort aan zuurstof in de ziekenhuizen. De Indiase regering probeert met behulp van het leger voldoende medische apparatuur in de hardst getroffen regio's te krijgen. De schaarse zuurstoftanks moeten soms door gewapende bewakers naar ziekenhuizen worden gebracht.
Volgens de officiële cijfers zijn bijna 200.000 Indiërs overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Gisteren werden op één dag 2761 sterfgevallen gemeld.
Noodkreet Brabantse intensivisten: Wees voorbereid op code zwart
Een groep intensivisten van ziekenhuizen in Noord-Brabant heeft een brandbrief geschreven waarin ze stellen dat de grenzen zijn bereikt van de zorg op hun IC's: "De Nederlandse bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze IC-capaciteit bereikt wordt", staat in de brief. De ondertekenaars willen dat de overheid "zich samen met ons gaat voorbereiden op de scenario's die gaan ontstaan als we daadwerkelijk de zorg niet meer kunnen leveren."
Goedemorgen
In dit liveblog vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenlands van zondag 25 april. Het blog van gisteren kun je hier terugvinden.