NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Rutte: genoeg veranderd voor versoepelingen • Indiase variant opgedoken in België

 • Welkom in het liveblog van donderdag 22 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • De Tweede Kamer debatteert over de aanpak van de coronacrisis. Volg het hier live.
 • Rutte: groepsimmuniteit was effect, geen doel.
 • PvdA wil dat kabinet versoepeling terugdraait.
 • Indiase variant opgedoken in België.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit coronablog af, morgen is er weer een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws.

 • De Jonge: 7,50 betalen voor toegangstest alleen bij evenementen

  De eigen bijdrage van 7,50 euro voor een toegangstest zal alleen gelden bij grote evenementen. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat in antwoord op kritiek vanuit de Tweede Kamer tijdens het debat over de corona-aanpak.

  Nu betaalt de overheid de toegangstests bij de experimentele evenementen, maar vanaf 1 juli zullen mensen een deel zelf moeten betalen. Forum voor Democratie en ook BBB vrezen dat mensen op kosten worden gejaagd. "Er zijn gezinnen die echt gespaard hebben voor één festival en dat moeten ze vier keer 7,50 euro boven op hun entreeticket betalen", aldus BBB-partijleider Van der Plas.

  De Jonge benadrukte dat die eigen bijdrage alleen gevraagd wordt bij grote evenementen. "Zo'n test hoef je echt niet te doen als je gewoon uit eten gaat of op het terras gaat zitten." Het wordt ook pas ingevoerd als de meeste coronabeperkingen zijn ingetrokken, maar waarschijnlijk nog wel nodig zijn bij grote evenementen. Voor grote festivals "moeten mensen toch al een kaartje kopen", aldus De Jonge.

  Hij zou het onterecht vinden als alle Nederlanders moeten blijven meebetalen aan toegangstests voor festivalbezoekers. "De overheid heeft zelf geen geld, dat is ook allemaal belastinggeld." Hij vindt dat toegangstests voor restaurants alleen acceptabel zijn als de eigenaar van het restaurant aan het einde van de avond hierdoor meer omzet kan halen. "We willen uiteindelijk dat we bedrijven geen steun meer hoeven te betalen."

 • Geen restricties voor gevaccineerde reizigers tussen Israël en Bahrein

  Bewoners van Israël en Bahrein die gevaccineerd zijn, kunnen binnenkort zonder restricties naar elkaars land reizen. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het betekent bijvoorbeeld dat reizigers bij aankomst niet in quarantaine hoeven.

  Het vaccinatieprogramma in beide landen is al een flink eind gevorderd. In Bahrein heeft zo'n 40 procent van de bevolking de eerste prik ontvangen, in Israël is dat ongeveer 60 procent. In tegenstelling tot Israël vaccineert Bahrein behalve met Pfizer ook met het Chinese Sinopharm-vaccin.

  Binnen een paar dagen hoopt Israël soortgelijke akkoorden te sluiten met andere landen in de regio, zoals de Verenigde Arabische Emiraten. Israël normaliseerde vorig jaar de banden met enkele Arabische landen, waaronder Bahrein en de Emiraten. Daarmee hoopten de landen onder meer het toerisme en de handel te stimuleren.

 • Rutte spreekt tegen dat groepsimmuniteit een doel was

  Volgens demissionair premier Rutte is groepsimmuniteit nooit een beleidsdoel geweest van het kabinet. Het kabinet koos er volgens hem net als alle andere westerse landen voor om het virus te controleren, en niet om zo veel mogelijk mensen besmet te laten raken.

  Rutte reageerde op vragen uit de Kamer over gisteren openbaar gemaakte Wob-documenten uit de beginfase van de coronacrisis. In de documenten van begin 2020 staat dat er drie keuzes voorlagen om met het nieuwe virus om te gaan: uitrazen, gecontroleerd uitrazen en elimineren. Als een van de doelen werd genoemd "snelst mogelijke opbouw 'kudde-immuniteit'".

  "Elimineren was geen mogelijkheid voor een open economie als Nederland", zei Rutte. "Volledig uitbannen is iets wat je kunt doen als Nieuw-Zeeland. Maar dat is een eiland. Dan moet je alle vliegvelden en havens sluiten en wat al niet meer." Het kabinet koos daarom voor gecontroleerd uitrazen tot er een vaccin zou zijn, zei Rutte.

  "Het doel van het kabinet was te voorkomen dat de zorg overbelast raakte en dat de zwakken beschermd werden." Ondanks de Nederlandse maatregelen raakten toch veel mensen besmet. Daardoor bereikte Nederland een mate van groepsimmuniteit, aldus Rutte: "En door de vaccinaties wordt die groepsimmuniteit snel groter; eind deze week wordt de vijf miljoenste eerste vaccinatie gezet."

  In de openbaar gemaakte documenten worden drie doelen geformuleerd Screenshot
 • Niertransplantatie uitgesteld

  Door het toenemende aantal coronabesmettingen moeten ziekenhuizen de reguliere zorg verder afschalen. Gert Bosma zou na zes jaar wachten een nieuwe nier krijgen. De transplantatie stond voor morgen ingepland, maar gaat niet door. Bekijk in deze video Bosma's verhaal.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Niertransplantatie uitgesteld door corona: 'Het maakt je boos en verdrietig'
 • Rutte: in week tijd genoeg veranderd

  Volgens demissionair premier Rutte is er sinds vorige week niet veel veranderd aan de coronasituatie, "maar wel genoeg". Dat zei hij in het debat in de Tweede Kamer over de corona-aanpak in antwoord op vragen van verschillende fracties, die wilden weten waarom er nu versoepeld wordt, ondanks zorgwekkende cijfers. Rutte: "We gaan tegen het advies van het OMT in omdat we het, ook maatschappelijk, verantwoord vinden. Het OMT wilde wachten tot je de daling echt ziet, wij gaan op de prognose af."

  Hij zegt dat het kabinet hiermee een bewust maar acceptabel risico neemt. Fractievoorzitter Ploumen van de PvdA blijft erbij dat zij het risico te groot vindt en de versoepelingen wil terugdraaien: "Ik constateer dat wij een andere definitie van aanvaardbaar risico hebben."

  PVV-leider Geert Wilders vindt het juist weer discutabel dat de buitenterrassen maar van 12.00 tot 18.00 uur open zijn, dat er strenge regels gelden voor aantallen mensen en dat er geen vermaak op het terras mag zijn. "In een mortuarium is het nog gezelliger." Hij zegt dat de besmettingskans buiten "bijna nul" is.

  Rutte zegt dat het aantal bewegingen van mensen door de versoepelingen gaat toenemen, en dat een en ander dus voorzichtig moet gebeuren: "We vinden het heel spannend wat we doen, maar we hebben echt buikpijn over die terrassen."

 • Frankrijk kondigt versoepeling aan

  Volgens de Franse premier Castex ligt "de derde golf achter ons". Die boodschap had hij vanavond voor het Franse volk. Vanaf 3 mei worden de binnenlandse reisbeperkingen opgeheven en mogen de middelbare scholen weer open. Half mei kunnen winkels en horeca mogelijk weer open. De avondklok die ingaat om 19.00 uur blijft voorlopig wel van kracht.

  Het aantal nieuwe besmettingen in Frankrijk is nog steeds groot, maar stijgt niet meer zo hard. Voor het eerst in een maand is het zevendaagse gemiddelde onder de 32.000 nieuwe besmettingen gedoken. De IC's liggen niettemin nog vol met bijna 6000 coronapatiënten.

  Castex acht het wel verantwoord om nu al versoepelingen aan te kondigen omdat de vaccinatiecampagne volgens hem voorspoedig voorloopt. Half mei zouden 20 miljoen Fransen hun eerste prik gehad moeten hebben.

 • Bestuursvoorzitter Rotterdams ziekenhuis: draai versoepelingen terug

  Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Franciscus Gasthuis & Vlietland-ziekenhuis in Rotterdam, heeft in Nieuws en Co op NPO Radio 1 de hoop uitgesproken dat de versoepelingen volgende week niet doorgaan. Ze vertelde dat de druk in haar ziekenhuis flink is opgelopen. "Het is weer nodig om zeilen bij te zetten, om mensen vrij te spelen om acute zorg te leveren."

  Ze verwacht dat de reguliere zorg nog weken afgeschaald zal blijven. De door het kabinet aangekondigde versoepelingen noemt ze onverantwoord. "Hoe erg ik ook meeleef met de wens naar meer verruiming. Ik denk dat het belangrijk is dat we er nog een paar weken met z'n allen de schouders onder zetten, dat iedereen zijn vaccin haalt daar waar maar kan." Over een paar weken ziet het er dan volgens Tasche misschien beter uit, "maar komende weken echt nog niet".

  Tasche benadrukt dat er ook veel jonge mensen, tussen 25 en 50, doodziek in het ziekenhuis belanden. "Ik zou zeggen: pas op de plaats, draai het terug."

 • Volt wil opheldering over groepsimmuniteit

  Volt wil weten of het kabinetsbeleid in het begin van de coronacrisis tot doel had om groepsimmuniteit te bereiken door het gecontroleerd laten rondgaan van het virus. Ook de SP en Bij1 willen hier opheldering over, zo bleek in het debat over de corona-aanpak. De partijen refereerden aan gisteren openbaar gemaakte stukken uit de beginfase van de coronacrisis.

  Het is onduidelijk of de stukken wijzen op een andere strategie dan tot nu toe bekend is. In zijn toespraak vanuit het Torentje op 16 maart vorig jaar suggereerde premier Rutte dat Nederland groepsimmuniteit moest opbouwen, in afwachting van een vaccin. Later zeiden Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM dat groepsimmuniteit geen doel op zich was, maar een bijeffect van het beleid. In de stukken die gisteren openbaar werden staat echter wel dat groepsimmuniteit een doel was.

  Net als PvdA en GroenLinks wilde Volt weten op grond waarvan versoepelingen nu toch mogelijk zijn. Fractievoorzitter Dassen: "Wat is er nou afgelopen week zo ten goede veranderd?" Volt vindt dat het kabinet het beleid niet goed genoeg uitlegt en dat dat ondermijnend is voor het draagvlak.

  Ook Denk snapt niet waarom de terrassen nu open kunnen, en een week eerder nog absoluut niet. Net als een aantal andere fracties vraagt Denk aandacht voor de GGD's. "Een totale chaos door onderbezetting", zei Kamerlid Kuzu.

  Het debat is nu geschorst en gaat om 19.15 uur verder met demissionair premier Rutte en minister De Jonge.

 • Indiase variant opgedoken in België

  Twintig Indiase studenten in België zijn besmet geraakt met de Indiase coronavariant, meldt de VRT. Ze kwamen op 12 april aan met het vliegtuig in Parijs en zijn toen per bus naar Aalst en Leuven vervoerd, waar ze een opleiding verpleegkunde gaan volgen. De groep Indiase studenten bestaat in totaal uit 43 mensen.

  Bij aankomst in Parijs testten alle studenten negatief. "Waarschijnlijk zat er op de bus een superverspreider, die door de mazen van het net geglipt is en die de anderen geïnfecteerd heeft. Vijf dagen later, op 17 april, zijn de eerste studenten ziek geworden", aldus viroloog Marc Van Ranst.

  Opvallend is volgens Van Ranst dat een deel van de studenten al gevaccineerd was. Wetenschappers vermoeden dat de huidige coronavaccins minder goed werken tegen de Indiase variant.

  Direct na aankomst in Aalst en Leuven zijn de studenten in quarantaine gegaan. Daardoor acht Van Ranst de kans klein dat de groep nog anderen heeft kunnen besmetten.

 • GroenLinks: ondermijnt 'willekeur' versoepeling draagvlak?

  Net als de PvdA zet GroenLinks grote vraagtekens bij de keuze van het kabinet om de coronamaatregelen vanaf volgende week te versoepelen. Lisa Westerveld toonde zich uiterst kritisch in het debat: "Ja, de samenleving smacht naar meer ruimte. Maar de onderbouwing van het kabinet is onnavolgbaar. Wat doet deze willekeur met het draagvlak voor de maatregelen?"

  Of GroenLinks de motie van de PvdA gaat steunen, wilde Westerveld nog niet zeggen. Eerst wacht GroenLinks de antwoorden van het kabinet af.

 • Bonaire versoepelt lockdown

  Bonaire beëindigt morgen de avondklok en opent weer alle horeca en winkels. Ook mag er weer alcohol geschonken worden en kunnen mensen weer naar de kapper, de sportschool en het casino. Restaurants moeten wel om 22.00 uur de deuren sluiten.

  De maatregelen worden afgeschaald omdat het aantal besmettingen sterk gedaald is en de druk op het ziekenhuis is afgenomen. Ook zijn er steeds meer mensen gevaccineerd.

  Evenementen mogen voorlopig nog niet georganiseerd worden, maar er vinden wel enkele proefevenementen plaats om te onderzoeken hoe evenementen veilig plaats kunnen vinden.

  Op Curaçao lijkt het langzaamaan ook iets beter te gaan. Er liggen nu 82 mensen in het ziekenhuis, van wie 32 op de IC. Twee weken terug lagen er nog 126 mensen in het ziekenhuis.

 • PvdA: draai versoepelingen terug

  De PvdA wil dat de versoepelingen die het kabinet deze week aankondigde toch niet doorgaan. PvdA-leider Ploumen zei in het Tweede Kamerdebat over de corona-aanpak dat de besmettingscijfers te hoog zijn om nu meer toe te staan in de openbare ruimte. Zij vindt het onveilig en ook niet eerlijk ten opzichte van zorgmedewerkers, die vaak hun meivakantie moeten schrappen omdat het te druk is. De PvdA zal een motie indienen over de kwestie.

  De VVD heeft al gezegd achter het kabinetsbeleid te blijven staan. De PVV vindt dat er juist veel meer open kan, zeker de buitenterrassen na 18.00 uur 's avonds. Ook andere partijen hebben zich nog niet achter het voorstel van de PvdA geschaard.

 • Zweden versoepelt nog niet

  Vanwege het hoge aantal nieuwe infecties stelt Zweden voorgenomen coronaversoepelingen uit. Tot zeker half mei blijven dezelfde regels gelden, zegt premier Löfven.

  De maatregelen in Zweden zijn al minder streng dan in veel andere landen. Horecagelegenheden zijn open tot 20.30 uur en Zweden kunnen ook gewoon naar winkels, al is het aantal klanten dat binnen mag zijn beperkt.

  Er kwamen in de afgelopen dag bijna 8000 nieuwe besmettingen bij in Zweden. Ongeveer twee miljoen van de acht miljoen volwassen Zweden heeft een eerste coronavaccin gekregen. Volgens Löfven is nu mogelijk "het begin van het einde" aangebroken. Hij drukte de bevolking op het hart nog iets langer vol te houden.

  Noorwegen besloot vandaag 200.000 doses van het AstraZeneca-vaccin te 'lenen' aan Zweden. In Noorwegen ligt het inenten met het vaccin tot zeker 10 mei stil, totdat een commissie een advies over het gebruik van het vaccin heeft afgegeven. Zweden vaccineert 65-plussers nog wel met AstraZeneca.

  Als in Noorwegen het vaccineren met AstraZeneca weer doorgaat, geeft Zweden het aantal vaccins dat het nu ontvangt weer terug.

 • Hoogste aantal besmettingen sinds 7 januari

  Bij het RIVM zijn tot vanochtend 10.00 uur 9648 nieuwe positieve coronagevallen gemeld. Dat is het hoogste aantal dagelijkse besmettingen sinds 7 januari. Afgelopen week werden gemiddeld 8272 positieve tests per dag geregistreerd, een stijging van 13 procent ten opzichte van een week eerder.

  Op de IC's steeg de bezetting van 822 naar 839 patiënten. Dat is de grootste toename in twee weken.