Ministerie: gisteren recordaantal prikken gezet • Aruba maakt bedden vrij voor Curaçaoënaars
- Welkom in het coronablog van donderdag 1 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
- RIVM: 7882 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijging
- Nederland wil vaccins afstaan aan vijf 'achterlopers' in EU
- Nederland stuurt duizenden vaccins versneld naar Curaçao
Eind liveblog
We sluiten het liveblog. De komende ochtend gaan we weer verder in een nieuw blog.
'Vaccineren kan efficiënter en sneller, denken huisartsen'
Het vaccineren van 60-plussers kan volgens veel huisartsen efficiënter en sneller dan het nu gaat, schrijft NRC. De huisartsen zeggen tegen de krant dat ze willen dat iedereen van boven de 60 jaar een prik krijgt, zonder telkens subgroepen te bedenken.
Ook klagen ze over te veel bureaucratie bij de verstrekking van vaccins. De huisartsen ergeren zich aan de regels die zijn opgelegd door het RIVM, schrijft de krant. "Niet bellen, mailen, vinkjes zetten. Ik zou onze patiënten een brief sturen: 'u moet morgen om 16.00 komen voor de prik'. Punt. En reken maar dat ze komen", zegt huisarts Reis Kurt.
Steeds meer Nederlanders gaan weer naar kantoor
Het aantal werknemers dat weer naar kantoor gaat, neemt sinds 8 februari toe. Dat blijkt uit een analyse van technologieplatform Mapiq, onder meer dan 64.000 Nederlanders. Sinds de opening van de basisscholen is meer dan een verdubbeling is te zien van het aantal werknemers dat naar kantoor gaat.
Het platform dat technologie ontwikkelt voor kantoorgebouwen, spreekt van een toename van 126 procent. De stijging is zichtbaar bij middelgrote en grote bedrijven.
Na het instellen van de avondklok op 23 januari gingen aanzienlijk minder mensen naar kantoor, volgens Mapiq. Tussen 23 januari en 8 februari daalde het aantal kantoorwerkers met 11 procent. Dat aantal steeg daarna weer.
'Airbnb-eigenaren bij natuur verdienden meer dan 40 miljoen'
Airbnb-eigenaren van accommodaties bij Nederlandse natuurgebieden hebben sinds het begin van de pandemie meer dan 40 miljoen euro verdiend, meldt het verhuurplatform. Bezoekers van Airbnb zochten in maart dit jaar ruim drie keer zo vaak naar verblijven in de natuur dan in dezelfde maand een jaar ervoor.
"Er is veel opgekropte vraag naar reizen omdat mensen ernaar snakken om het huis uit te gaan", schrijft het platform in een persbericht. Zo waren Putten en Otterlo (bij de Veluwe), Zeeland en Zandvoort populair, aldus Airbnb.
Resultaten vaccinatiestudie 'positief voor versoepelingen'
Dat de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna niet alleen goed lijken te werken tegen (ernstige) covidklachten maar ook tegen besmettelijkheid, maakt de weg eerder vrij voor versoepelingen van de lockdownmaatregelen, zeggen experts.
Deskundigen hadden het effect al verwacht, maar ze noemen de studie van het Amerikaanse RIVM goed nieuws. "Dat je ook echt mensen om je heen beschermt, is natuurlijk fantastisch", zegt immunoloog Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC).
Lees hier verder:
Ziekenhuis Aruba maakt bedden vrij voor Curaçaoënaars
Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen op Curaçao schaalt het ziekenhuis op Aruba de reguliere zorg af. Daardoor komen er voor coronapatiënten 30 extra bedden beschikbaar op de verpleegafdelingen en zes extra IC-bedden.
Het Dr. Horacio E. Oduber Hospital (HOH) verleent voorlopig alleen nog spoedeisende hulp en oncologische zorg. Volgende week heeft het HOH door de maatregel 62 bedden en 22 IC-bedden beschikbaar, schrijft het ziekenhuis in een persbericht. Het ziekenhuis wil zo ook meer gereed staan om "de eigen bevolking te helpen".
Op Curaçao neemt door een stijging van het aantal coronabesmettingen de druk op de zorg enorm toe. Het ziekenhuis op Curaçao is vol en er is geen ruimte meer op de intensive care.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de situatie op Curaçao, Aruba en Bonaire. Bedenk goed of het strikt noodzakelijk is om naar een van deze landen te reizen, stelt het ministerie. "Houd er rekening mee dat als u zorg nodig heeft, deze bijna niet beschikbaar is."
Nederland wil vaccins afstaan aan vijf 'achterlopers' in EU
Nederland en nog achttien andere EU-landen zijn bereid 30 procent van hun deel van de 10 miljoen vervroegd geleverde Pfizer-vaccins af te staan aan EU-landen die het moeilijk hebben met hun vaccinatiecampagne.
Het gaat om ruim 116.000 prikken die Nederland wil afstaan, bestemd voor onder meer Kroatië, Letland en Slowakije, meldt de Nederlandse vertegenwoordiging. De vaccins zijn bestemd voor landen die achterlopen bij het Europees gemiddelde. Ze vormen daardoor mogelijk een gevaar voor de Europese volksgezondheid.
Oostenrijk en andere EU-landen willen niet meewerken aan de herverdeling. Die landen klagen erover dat zij minder vaccins hebben dan andere landen. De houding van Oostenrijk, dat juist boven het EU-vaccinatiegemiddelde zit, wekte de afgelopen tijd wrevel bij andere lidstaten.
Nederland zal nu per saldo 272.000 vaccins krijgen uit de verwachte Pfizer-levering.
'Recordaantal mensen kreeg op woensdag prik tegen corona'
Niet eerder werden er op één dag zo veel Nederlanders geprikt met een dosis van een coronavaccin als gisteren, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid aan de NOS. In totaal kregen 72.377 mensen woensdag een prik.
Het ministerie weet niet of het om eerste of tweede prikken gaat, want die uitsplitsing wordt niet bijgehouden. Het vorige dagrecord van 66.890 prikken dateert van 25 februari.
In de eerste drie dagen van deze week kregen bijna 200.000 mensen een vaccin toegediend. Het totale aantal vaccinaties staat op ruim 2.577.000, schat het ministerie.
Honderden komen af op 'coronafestival' in Brussel
In een bos in Brussel zijn vandaag honderden mensen bijeengekomen voor een festival dat eigenlijk was bedoeld als 1-aprilgrap, schrijft de Belgische krant De Morgen. De politie heeft een waterkanon ingezet om een einde te maken aan het feest in het Ter Kamerenbos.
Begin deze week werd al duidelijk dat het om een grap ging. Toch kwamen honderden mensen af op het verzonnen evenement 'met acht podia, honderd dj's en nul coronaregels'. Volgens de krant protesteerden sommige deelnemers zo tegen het Belgische coronabeleid.
De bedenkers van de grap zijn mensen die in de evenementensector werken, schrijft de krant. "Ons enige doel was om mensen aan het lachen te maken. We roepen niemand op om specifiek voor festival La Boum naar het Ter Kamerenbos te komen. Het bestaat niet", zei iemand van de organisatie.
Klassieker Parijs-Roubaix verzet van 11 april naar 3 oktober
De wielerklassieker Parijs-Roubaix gaat definitief niet door op zondag 11 april. Door de huidige coronamaatregelen in de noordelijke regio's van Frankrijk is het rijden van de 'Hel van het Noorden' niet mogelijk. De organisatie heeft de koers verzet naar begin oktober.
De vrouwen rijden op zaterdag 2 oktober voor het eerst hun editie van de koers over de kasseien. De mannen zijn op zondag 3 oktober aan de beurt. "Voor de Internationale Wielerunie was het erg belangrijk dat beide wedstrijden in 2021 toch zouden kunnen plaatsvinden", zegt UCI-voorzitter David Lappartient. "Ik ben dan ook erg gelukkig dat er nieuwe data zijn gevonden."
Lees meer:
Biden: stadion voor 100 procent vullen is vergissing
De Amerikaanse president Joe Biden noemt het een vergissing dat honkbalclub Texas Rangers hun stadion volledig opent tijdens een belangrijke wedstrijd. "Het is een besluit dat zij nemen. Ik denk dat het een vergissing is", zei Biden tegen ESPN over het plan om 100 procent van de 40.300 zitplaatsen te vullen.
Het gaat om de openingswedstrijd van het baseballseizoen, die vanmiddag lokale tijd plaatsvindt. Andere Amerikaanse clubs laten minder fans toe; in Boston en Washington gaat het bijvoorbeeld om 12 procent van de stadioncapaciteit; in Houston mag 50 procent van de stoeltjes worden gevuld.
Volgens Biden moeten de clubs luisteren naar wetenschappers, onder wie corona-adviseur Fauci. Hij benadrukte ook het belang van het dragen van een mondkapje en het respecteren van gezondheidsinstructies om de verspreiding van het virus te tegen te gaan.
Duitse president krijgt dosis Astra-Zeneca
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier (65) heeft zijn eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin toegediend gekregen. Hij kreeg de prik in het legerziekenhuis in Berlijn.
De prik is onderdeel van een campagne om het vertrouwen in het vaccin op te krikken. "Ik vertrouw de in Duitsland toegelaten vaccinatiemiddelen", zei Steinmeier. Inenten is volgens de president beslissend in de weg uit de pandemie. Steinmeier riep zijn landgenoten op ook een prik te halen.
Duitsland paste dinsdag opnieuw het vaccinatiebeleid aan voor prikken met het AstraZeneca-vaccin, vanwege onrust over mogelijke bijwerkingen. Het land vaccineert alleen 60-plussers met dit vaccin.
Vanaf morgen gelden strengere regels in Berlijn. Bewoners mogen tussen 21.00 uur en 05.00 uur met maximaal twee mensen samen zijn. Na Pasen mag nog maar een persoon een ander huishouden bezoeken. Na 21.00 uur is ook dat niet meer toegestaan.
2327 coronapatiënten in het ziekenhuis, 688 op IC
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7882 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 224 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 7439 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 6 procent vergeleken met vorige week.
In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 2,5 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Het aantal gevaccineerden loopt momenteel achter op de planning.
Bezetting ziekenhuis afgenomen
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2327 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2334), van wie 688 op de IC (gisteren: 681), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Bij het RIVM werden 22 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 29. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 28 doden per dag een week eerder.
Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 204 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 220.
WHO kritisch over trage vaccinatietempo in Europa
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is verontrust over het trage verloop van de inentingscampagnes op het Europese vasteland. Het beschikbaar komen van vaccins verloopt "onacceptabel langzaam", zegt regiodirecteur Europa Hans Kluge.
"Laat ik duidelijk zijn: we moeten het proces versnellen waarbij we de productie opvoeren, hindernissen voor verstrekking wegnemen en elk flesje benutten dat we op voorraad hebben."
Zolang het aantal vaccinaties beperkt blijft, moeten de coronamaatregelen van kracht blijven, vindt de WHO. "Het risico is groot dat de vaccinaties autoriteiten en publiek een vals gevoel van veiligheid geven", zegt Kluge. De combinatie van vaccineren en coronamaatregelen zal uiteindelijk een eind aan de pandemie moeten maken.
Volgens de WHO heeft 10 procent van de inwoners van vijftig landen in Europa een eerste vaccinatie gehad. Slecht 4 procent is volledig ingeënt.
Het aantal infecties neemt onder alle leeftijdsgroepen onder de 80 jaar weer toe. Vorige week kwamen er 1,6 miljoen nieuwe besmettingen en 24.000 doden bij. Daarmee is de situatie slechter dan hij in maanden is geweest, zegt de WHO.
Rotterdam Unlimited met Zomercarnaval gaat ook dit jaar niet door
De evenementen van Rotterdam Unlimited, waaronder de Zomercarnaval Straatparade gaan voor het tweede jaar op rij niet door. De organisatie gaat zich volledig richten op een editie in juli 2022, met een programmering op een vernieuwde Coolsingel en een 'spectaculaire 35ste editie' van de Zomercarnaval Straatparade.
Begin maart dacht de organisatie nog dat het mogelijk was om dit jaar iets in aangepaste coronavorm te houden met een programmering in binnenlocaties waar een deurbeleid met controle op vaccinatiebewijzen en snel testen mogelijk is.
Nu constateert Rotterdam Unlimited dat corona nog wel even in ons midden blijft. En ook binnen de organisatie was er twijfel.
"Alhoewel de groepsleiders van de Zomercarnaval Straatparade met veel optimisme aan de slag zijn gegaan om een mooie indoor versie van de straatparade te realiseren, bleek al snel dat de achterban minder enthousiast is. Men vindt de risico's nog te groot, nog te veel is onzeker, de kans op besmettingen weerhoudt ook de dansers en danseressen ervan om zich massaal aan te melden."
Daar kwam dan ook nog bij dat de buitenlandse invulling van het programma op praktische problemen stuitte. De meeste internationale acts wachten de ontwikkelingen af en er zijn nog te weinig speelmogelijkheden om internationale tours in te plannen.
Nederland stuurt duizenden vaccins naar Curaçao
Vanwege het snel stijgende aantal besmettingen op Curaçao stuurt Nederland versneld 30.000 vaccins op naar het eiland. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. De vaccins zijn deels ook bestemd voor Aruba.
Het ministerie gaat de eilanden ook bijstand verlenen door het werven van medisch personeel. Dat gebeurt via Amerikaanse uitzendbureaus maar er wordt ook in Nederland geïnventariseerd of er mensen zijn die op Curaçao willen gaan werken.
Op Curaçao komen er in zo'n snel tempo coronapatiënten bij dat het ziekenhuis ze niet meer kan opnemen. In de afgelopen 24 uur nam het aantal positieve gevallen met zo'n 500 toe.
Er is nog wel wat ruimte om mensen aan beademingsapparatuur te leggen, maar ook daar dreigt een tekort te ontstaan.
Volgens de New York Times is Curaçao wereldwijd koploper als het gaat om coronapatiënten, met 177 op de 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in Nederland is het aantal nu 45 op 100.000 mensen.
Rolling Stones-expositie in 2023 terug naar Groningen
De tentoonstelling The Rolling Stones - Unzipped keert in 2023 terug naar het Groninger Museum. Dat is de uitkomst van overleg tussen museumdirecteur Andreas Blühm en het management van de Britse rockband.
Het Groninger Museum moest kort na de opening van Unzipped in november vorig jaar dicht vanwege de tweede lockdown. Daardoor konden weinig mensen de expositie bezoeken. Het museum hoopte zo'n 150.000 tot 200.000 bezoekers te trekken. Uiteindelijk werden dat er 20.000.
The Rolling Stones Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling over de Britse rockband. Er zijn meer dan vierhonderd originele voorwerpen uit het archief van de Stones te zien, zoals hun muziekinstrumenten en kleding tijdens concerten. Ook zijn er zeldzame audio- en videofragmenten te horen en te zien.
Belgische spoorwegen dreigen met stilleggen treinverkeer naar de kust
De topvrouw van de Belgische spoorwegen (NMBS) vraagt de regering dringend om de maatregel terug te draaien dat mensen in de trein naar de kust alleen aan het raam mogen zitten. Volgens Sophie Dutordoir leidt dat tot lange wachtrijen en ontstaat er een onbeheersbare situatie.
Dutordoir eist in een uitgelekte brief een oplossing voordat de regel aanstaande zaterdag ingaat. Ze dreigt met het stilleggen van het treinverkeer als ze nul op het rekest krijgt.
De topvrouw stelt onder meer voor dat mensen toch op andere plekken in de trein mogen zitten. Een ander voorstel betreft een 'dringende ordemaatregel' door de overheid. Die komt erop neer dat de autoriteiten het aantal verplaatsingen naar de kust beperken en daar dan ook zelf op gaan toezien.
Vooralsnog lijkt de NMBS-baas geen succes te hebben. Minister Van Quickenborne van Justitie zegt tegen de omroep VRT dat de toepassing van de raamregel "doenbaar" is.
Minister Grapperhaus negatief getest, gaat uit quarantaine
Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie is negatief getest op corona. Dat schrijft hij op Twitter.
De minister was zes dagen geleden op afstand in contact geweest met iemand die later positief testte op covid-19. Grapperhaus liet zich daarom gisteren testen en vandaag bleek de uitslag negatief.
De minister is na de uitslag uit quarantaine gegaan.
Begraafplaatsen maken overuren in Brazilië
Opnieuw werd er gisteren een record aantal coronadoden gemeld in Brazilië. Om de druk op de begraafplaatsen wat te verlichten, gaan begrafenissen 's avonds en 's nachts door.
Amerikaanse studie: na vaccinatie ben je nauwelijks nog besmettelijk
Wie zich laat inenten tegen corona beschermt niet alleen zichzelf, maar ook anderen. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat gevaccineerden niet alleen zelf veel minder vaak ziek worden, maar ook dat ze het virus nauwelijks nog kunnen overdragen.
De studie is gedaan door het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM. In een periode van ruim drie maanden werden in zes staten in de VS 3950 zorgmedewerkers gevolgd, die waren ingeënt met vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze namen iedere dag bij zichzelf een neusswab af, die via een PCR-test werd onderzocht.
Het bleek dat mensen die beide prikken van hun vaccinatie hebben gehad na twee weken 90 procent minder kans hebben om het virus over te dragen. Als iemand één prik heeft gehad is de kans 80 procent lager. Kort na de vaccinatie is er nog wel een grotere kans op besmetting van anderen.
Medicijnfabriek in VS vermengt per ongeluk ingrediënten van Janssen en Astra-Zeneca-vaccin
Een medicijnfabriek in Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland is in verlegenheid gebracht door een opmerkelijke productiefout. De fabriek heeft per ongeluk ingrediënten van twee verschillende coronavaccins met elkaar vermengd, schrijft The New York Times.
De fabriek van Emergent BioSolutions produceert zowel de vaccins van Janssen als van AstraZeneca. Om onduidelijke redenen hebben medewerkers van de fabriek eind februari twee ingrediënten verwisseld, waardoor in totaal vijftien miljoen doses onbruikbaar waren.
Het duurde enkele dagen voordat de fout werd ontdekt. Volgens ingewijden heeft geen van de foute doses de fabriek verlaten. De fabriek heeft de fout gemeld aan de autoriteiten, die vervolgens een onderzoek zijn gestart. Dat heeft tot vertraging geleid in de productie van de vaccins.
Nauwelijks boetes voor winkeliers die de coronaregels overtreden
In grote gemeenten zijn nauwelijks boetes uitgedeeld aan winkeliers die de coronaregels overtreden. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat steden als Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht, Breda en Deventer sinds 3 maart geen enkele boete hebben uitgedeeld.
Sinds 3 maart is winkelen op afspraak toegestaan. Officieel mogen winkels alleen klanten ontvangen die zich vier uur van tevoren telefonisch of via de website hebben aangemeld. Ook gelden er regels voor click & collect, hoeveel klanten er in de winkel mogen en het naleven van de 1,5 meter.
"Er wordt wel gehandhaafd, hoor", zegt een medewerker van de gemeente Deventer. De gemeente Amsterdam zegt in een reactie "te werken met waarschuwingen en sluiting van de winkels bij herhaling van overtredingen".
Toch publiek bij Eurovisie Songfestival in Rotterdam
Bij het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy in mei mag publiek aanwezig zijn, heeft de organisatie van het internationale liedjesfestijn bevestigd. Het kabinet wil het evenement als een zogenoemd fieldlab organiseren, een praktijktest om te onderzoeken hoe grotere evenementen op een veilige en verantwoorde manier met publiek erbij kunnen plaatsvinden.
Bij alle negen shows - zes repetities, twee halve finales en de finale - kunnen per keer maximaal 3500 toeschouwers aanwezig zijn. Die moeten een negatieve coronatestuitslag hebben om naar binnen te mogen. 3500 mensen per show is ongeveer de helft van het aantal dat vorig jaar per keer werd verwacht.
De afgelopen maanden heeft de organisatie gewerkt aan vier scenario's om het Songfestival door te kunnen laten gaan. De focus lag daarbij op het naar Nederland halen van alle 39 deelnemende landen, met uitgebreide coronamaatregelen en een testprogramma. De organisatie is blij met de keuze voor een Songfestival met toeschouwers.
Curaçao kan geen coronapatiënten meer opnemen, IC ligt helemaal vol
Op Curaçao komen er in zo'n snel tempo coronapatiënten bij dat het ziekenhuis ze niet meer kan opnemen. In de afgelopen 24 uur nam het aantal positieve gevallen met zo'n 500 toe. Niet eerder waren er dat zoveel.
In het gloednieuwe ziekenhuis op het eiland, het Curaçao Medical Centre (CMC), liggen nu 104 mensen met corona. Op de IC-afdeling zijn alle dertig plekken bezet. Normaal gesproken bedraagt de IC-capaciteit zestien bedden, maar die was al flink uitgebreid.
Er is nog wel wat ruimte om mensen aan beademingsapparatuur te leggen, maar ook daar dreigt een tekort te ontstaan.
Woordvoerder Germaine Gibbs van het ziekenhuis noemt de situatie "heel alarmerend". De ambulances rijden af en aan, zegt ze. "In een uur kwamen er vijf wagens met patiënten binnen."
Volgens de New York Times is Curaçao wereldwijd koploper als het gaat om coronapatiënten, met 154 op de 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in Nederland is het aantal nu 45 op 100.000 mensen.
Italië verplicht zorgmedewerkers zich te laten vaccineren
Medewerkers in de Italiaanse gezondheidszorg worden verplicht zich te laten vaccineren tegen corona. De Italiaanse regering heeft daarover een decreet uitgevaardigd. Mensen die weigeren kunnen tot het eind van het jaar geschorst worden zonder dat ze daarbij salaris uitbetaald krijgen.
In verschillende Italiaanse ziekenhuizen zijn besmettingsclusters aangetroffen onder medewerkers die een vaccinatie hebben geweigerd. De regering zegt in een verklaring "zoveel mogelijk medisch en paramedisch personeel te willen beschermen".
Een ander onderdeel van het overheidsbesluit is dat mensen die de vaccinaties toedienen beschermd worden tegen vervolging als er iets fout gaat. Toen een man na een vaccinatie op Sicilië overleed, werden twee dokters en een verpleegster die verantwoordelijk waren voor de vaccinatie verdacht van doodslag. Dat leidde tot veel kritiek van medici. Er is geen verband aangetoond tussen de vaccinatie en het overlijden van de man
Vaccinatie-uitnodiging 73- en 74-jarigen volgende week de deur uit
Vanaf volgende week dinsdag worden 73- en 74-jarigen uitgenodigd voor een vaccinatie bij de GGD. Zij zullen het vaccin van Pfizer toegediend krijgen. De GGD vraagt mensen zo snel mogelijk een afspraak in te plannen als ze hun uitnodiging hebben ontvangen.
GGD-baas André Rouvoet riep gisteren op ook extra groepen aan te schrijven om zich te laten inenten met het AstraZeneca-vaccin. Zo'n 135.000 prikken van dat vaccin werden vorige week niet benut omdat er niet genoeg mensen voor een afspraak zouden hebben gebeld. Het is volgens Rouvoet aan het ministerie van VWS en het RIVM om te bepalen wie voor die prikken in aanmerking moeten komen.
Welkom
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de corona-uitbraak. Lees hier het liveblog van gisteren.