Directeur Rochelle Walensky van het CDC
NOS Nieuws

Amerikaanse studie: na vaccinatie ben je nauwelijks nog besmettelijk

Wie zich laat inenten tegen corona beschermt niet alleen zichzelf, maar ook anderen. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat gevaccineerden niet alleen zelf veel minder vaak ziek worden, maar ook dat ze het virus nauwelijks nog kunnen overdragen.

De studie is gedaan door het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM. In een periode van ruim drie maanden werden in zes staten in de VS 3950 zorgmedewerkers gevolgd, die waren ingeënt met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze namen iedere dag bij zichzelf een neusswab af, die via een PCR-test werd onderzocht.

Het bleek dat mensen die beide prikken van hun vaccinatie hebben gehad na twee weken 90 procent minder kans hebben om het virus over te dragen. Als iemand één prik heeft gehad is de kans 80 procent lager. Kort na de vaccinatie is er nog wel een grotere kans op besmetting van anderen.

Vaccinatiecampagne effectief

Volgens directeur Walensky van het CDC tonen de resultaten van de studie aan dat de vaccinatiecampagne effectief is. "De goedgekeurde mRNA-covidvaccins bieden substantiële en echte bescherming aan het personeel in de gezondheidszorg, bij de hulpdiensten en anderen die in de eerste lijn werken. De vaccins zijn de sleutel om deze verwoestende pandemie tot stoppen te brengen."

Dat mensen na vaccinatie niet meer besmettelijk zijn werd wel gehoopt, maar stond nog niet vast. "Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden", staat op de site van het RIVM.

Groepsbescherming

Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC noemde de studie in het NOS Radio 1 Journaal "heel belangrijk". Volgens haar komt het nieuws niet onverwacht en werd het al wel als aannemelijk beschouwd dat het zo zou werken, maar stond dat nog niet helemaal vast. "Het was altijd toch een beetje het zwakke punt bij het idee dat er groepsbescherming ontstaat. Het werd ook veel gebruikt door tegenstanders van vaccinatie: 'zo van, ja, we weten niet eens of het helpt'."

Dat is nu volgens haar wel duidelijk. "Vaccinatie gaat ook echt besmettelijkheid tegen. Dat betekent dat je het niet alleen voor jezelf doet, je beschermt niet alleen jezelf, maar ook echt de mensen om je heen. Dat is fantastisch."

De resultaten van de Amerikaanse studie zijn volgens haar in lijn met recent Israëlisch onderzoek. "Dat laat precies hetzelfde zien. Je ziet dat de eerste twee weken na vaccinatie het afweersysteem nog op gang moet komen, maar daarna zie je heel duidelijk een afname van het aantal virusdeeltjes waardoor mensen niet meer besmettelijk zijn." Het is volgens haar heel fijn dat op twee plekken hetzelfde is gevonden. "Dat sterkt ons in het vertrouwen dat het klopt."

De studies in de VS en Israël zijn gedaan met de vaccins van Pfizer en Moderna, die volgens "Van Egmond "extreem effectief" zijn. Of het net zo werkt bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen staat nog niet vast. Van Egmond verwacht dat wel, maar dat moet nog wel worden vastgesteld.

Knuffelen

De onderzoeksresultaten kunnen volgens Van Egmond zeker aanleiding zijn om de coronamaatregelen te versoepelen, naarmate meer mensen zijn gevaccineerd, maar voorzichtigheid is daarbij wel geboden. "Het is nooit helemaal 100 procent. Je zal net maar die ene zijn, die nog wel besmettelijk is."

Ze denkt dat verstandig is om met versoepelingen te wachten "tot heel veel mensen zijn gevaccineerd. Als je allebei bent gevaccineerd, is de kans dat je elkaar besmet extreem klein."

Nu is terughoudendheid nog verstandig: "We zien dat ouderen of mensen met onderliggend lijden als diabetes toch minder goed beschermd zijn. Maar als heel veel mensen gevaccineerd zijn, dan verwacht ik dat je gewoon weer kan knuffelen."

Ook Patricia Bruijning van het UMC Utrecht is enthousiast. In een tweet zegt ze: "Als dit zo is dan kunnen we met de meest gunstige scenario's gaan rekenen en hebben we met 60-70% vaccinatiegraad het virus eronder. Nog wel spannend hoe lang dit effect aanhoudt en of het ook voor ouderen geldt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl