liveblog
NOS NieuwsAangepast

Grote carnavalsviering in Marseille beëindigd • Duizenden betogen tegen sluiting scholen Italië

liveblog gesloten

Bewoners ABC-eilanden alleen met negatieve test naar Sint Maarten

Bewoners van Aruba, Bonaire en Curaçao kunnen vanaf morgen alleen nog maar Sint Maarten binnenkomen als ze een negatieve PCR-test kunnen laten zien. Die mag niet ouder zijn dan 72 uur. Sint Maarten heeft de ABC-eilanden bestempeld als 'hoog risico'.

Sint Maarten (ruim 40.000 inwoners) heeft zelf heel weinig coronabesmettingen - gisteren nog 18 - terwijl op de andere eilanden juist sprake is van een flinke stijging. Curaçao (bijna 160.000 inwoners) had gisteren 1000 besmette coronapatiënten, Aruba (ruim 100.000 inwoners) telde er 417 en Bonaire (ruim 20.000 inwoners) 434. Op alle drie de eilanden geldt een avondklok.

Het CMC-ziekenhuis op Curaçao vindt het opvallend dat veel relatief jonge patiënten, tussen de 30 en 40 jaar, worden opgenomen op de ic.

Grote carnavalsviering in Marseille beëindigd

Duizenden jongeren hebben vanmiddag carnaval gevierd in de Zuid-Franse stad Marseille. Velen droegen geen mondkapje, meldt persbureau AFP. De politie noemt de viering compleet onverantwoord en zegt dat deze niet aangemeld was.

Agenten grepen in de loop van de avond in en beëindigden het evenement. Volgens de politie waren er ongeveer 6500 deelnemers. Een van de feestvierders zegt tegen de Franse krant Le Monde dat jonge mensen het zat zijn om opgesloten te worden.

Afgelopen week is voor onder meer Parijs en omgeving een nieuwe beperkte lockdown aangekondigd, omdat het aantal besmettingen daar snel stijgt. Voor Marseille geldt die maatregel niet.

150 mensen aangehouden bij demonstratie Museumplein

De politie heeft bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam vanmiddag 150 mensen aangehouden. Het merendeel is opgepakt vanwege het verstoren van de openbare orde. Ze waren aanwezig bij een protest tegen de coronabeperkingen.

De gemeente Amsterdam, politie en justitie besloten vanmiddag de demonstratie te ontbinden, omdat betogen op die plek niet toegestaan was en omdat mensen zich niet aan de coronaregels hielden. Het Museumplein en omgeving waren aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat besluit kwam naar aanleiding van signalen dat mensen met wapens naar het plein wilden komen. Bij preventief fouilleren werd 's ochtends een mes gevonden bij iemand.

De politie zegt dat agenten demonstranten eerst hebben aangesproken en gewaarschuwd. Toen ze niet wilden vertrekken, zetten agenten een waterkanon in en voerde de ME charges uit. Rond 16.00 uur keerde een groep van 300 mensen weer terug op het plein. De politie verzocht de mensen via speakers te vertrekken, wat ze uiteindelijk deden.

Duizenden betogen tegen sluiting scholen Italië

In Italië hebben duizenden ouders, kinderen en docenten gedemonstreerd tegen de sluiting van de scholen. De betogingen vonden plaats op meer dan 35 pleinen in het hele land, waaronder Piazza del Popolo in Rome en Piazza Duomo in Milaan. Vanwege de coronaregels mocht er maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn.

Sommige demonstranten droegen witte maskers, waarmee ze uitbeeldden dat kinderen dom worden als ze niet naar school mogen. In Milaan lag het plein bezaaid met rugzakken. Op één van de protestborden stond 'Open de scholen, koste wat kost', een verwijzing naar de bekende uitspraak van premier Draghi, die in 2012 de euro probeerde te redden toen hij nog de baas van de Europese Centrale Bank was.

De meeste scholen in Italië zijn sinds 15 maart dicht, op last van de regering. Die zegt dat de sluiting nodig is om het stijgende aantal besmettingen terug te brengen. Draghi heeft vrijdag beloofd dat de scholen als eerste weer open mogen, als er weer versoepelingen mogelijk zijn.

Alle 58 demonstranten van gisteren weer vrij

Alle 58 mensen die gisteren zijn aangehouden na een verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, zijn inmiddels weer vrijgelaten. Op het Museumplein verzamelden zich zaterdag honderden mensen om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de regering. Het protest was niet aangemeld en werd door de politie beëindigd.

Daarop trok een groep van ongeveer 1400 mensen naar een andere plek. Op de Leidsekade werden ze ingesloten door de politie.

Volgens de politie hangt het af van het feit waarvoor de mensen zijn aangehouden of er een boete volgt, of dat het Openbaar Ministerie vervolging in gaat stellen. Dat laatste kan bijvoorbeeld gebeuren als er geweld is gepleegd tegen de politie.

Voorlopig geen versoepeling maatregelen, avondklok blijft

De coronamaatregelen worden voorlopig niet versoepeld. De mogelijke aanpassingen die het kabinet twee weken geleden aankondigde, gaan niet door, melden Haagse bronnen. Ook de avondklok blijft voorlopig van kracht. Het kabinet vindt dat de coronacijfers zich niet goed genoeg ontwikkelen.

Onder leiding van demissionair premier Rutte overlegden de meest betrokken ministers vandaag weer in het Catshuis in Den Haag over de maatregelen. Rutte en De Jonge zetten twee weken geleden de deur op een kier voor eventuele versoepelingen vanaf 31 maart. Ze noemden als opties dat de terrassen weer open zouden kunnen, dat de mogelijkheden om te winkelen zouden worden verruimd en dat studenten in het hoger onderwijs weer deels naar college zouden kunnen. Maar dan moesten de cijfers zich wel goed ontwikkelen en volgens betrokkenen is dat dus niet het geval.

De bronnen zeggen verder dat er ook geen aanscherpingen in het beleid komen, zoals in sommige landen om ons heen wel gebeurt.

RIVM: 7025 nieuwe besmettingen, ruim 600 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7025 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 617 minder dan gisteren. Het is nog steeds hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6372 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2073 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2047), van wie 611 op de IC (gisteren: 602), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 15 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 18. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 30 doden per dag, tegen 34 doden per dag een week eerder.

Tweede proeffestival in Biddinghuizen

Voor de tweede dag op rij wordt er een proeffestival gehouden op het terrein van Lowlands in Biddinghuizen. Vandaag treden Maan, De Staat en Chef'Special op voor 1500 op corona geteste bezoekers.

Het festivalweekend is onderdeel van een serie proefevenementen van Fieldlab, een initiatief van de overheid en de sectoren die zakelijke evenementen en publieksevenementen organiseren.

Politie veegt Museumplein opnieuw schoon

De politie heeft opnieuw ingegrepen op het Museumplein om een demonstratie te beëindigen. Daarbij zette de ME waterkanonnen in. Het Museumplein is nu leeg.

Actiegroep Nederland in Verzet had opgeroepen vandaag opnieuw te demonstreren onder de noemer 'koffie drinken voor vrijheid'. De gemeente had toestemming gegeven voor een demonstratie op het Arenapark, maar demonstranten waren toch naar het Museumplein gekomen.

Net als vandaag was het Museumplein gisteren ook al als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Toen was er een onaangekondigde demonstratie tegen het coronabeleid met ruim duizend mensen. De politie greep toen ook in; er werden 58 mensen aangehouden.

Waterkanonnen ingezet op Museumplein bij demonstratie

Merkel wil lockdown in Duitsland verlengen tot april

Bondskanselier Angela Merkel vindt het nog te vroeg om de coronamaatregelen in Duitsland te versoepelen, melden Duitse media. Bij vorig overleg met de leiders van de deelstaten werd de lockdown verlengd tot 28 maart, met versoepelingen in het vooruitzicht als het aantal besmettingen zou dalen.

Omdat er van een daling geen sprake is, zo blijkt uit de laatste besmettingscijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), wil Merkel de maatregelen verlengen tot een nader te bepalen datum in april. Morgenmiddag komen de deelstaten opnieuw bij elkaar.

Sportkoepel NOC*NSF: 'Nederlanders minder fit door lockdown'

Als gevolg van de lockdown sporten Nederlanders minder en eten ze ongezonder. Dat blijkt uit een onderzoek dat de sportkoepel NOC*NSF heeft laten doen onder 3000 Nederlanders van 5 tot en met 80 jaar.

Vooral kinderen tot en met 12 jaar (49 procent) en jongvolwassenen tot en met 30 jaar (38 procent) sporten minder wanneer zij niet terechtkunnen bij hun club. Deelnemers aan het onderzoek zeggen dat ze moeilijk motivatie kunnen vinden om alleen te gaan sporten.

De coronamaatregelen trekken een zware wissel op de fysieke en mentale gesteldheid van Nederlanders, zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "We hebben onze sportclubs nodig om in beweging te blijven. Op vaste momenten, onder begeleiding van een trainer of coach, samen kunnen sporten; dit zijn voor veel Nederlanders hele belangrijke factoren in hun motivatie om te blijven bewegen."

Van de groep die minder is gaan sporten of helemaal is gestopt, geeft 51 procent aan zich in de verlengde lockdown fysiek minder fit te voelen. Onder jongeren van 19 tot en met 30 jaar ligt dit percentage zelfs nog hoger (61 procent). Daarnaast zegt 1 op de 4 Nederlanders die minder is gaan sporten ook dat ze een stuk ongezonder zijn gaan eten.

NOC*NSF steunde eerder deze week de oproep van 31 binnensportbonden en belangenorganisaties om op korte termijn de sporthallen en gymzalen weer open te stellen. Die zijn nog altijd dicht.

Minister Hugo de Jonge coronavrij

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is negatief getest op het coronavirus. Gisteravond kreeg hij bericht dat hij het virus niet onder de leden heeft. "Complimenten aan iedereen bij de GGDGHORNL, voor de strakke organisatie", reageert hij op de mededeling.

De Jonge liet zich testen en ging in thuisquarantaine nadat hij eerder deze week een melding via de CoronaMelder had ontvangen dat hij in een buurt van een coronapatiënt was geweest, schreef hij op Twitter.

De Jonge kan nu uit thuisquarantaine en is vanmiddag aanwezig in het Catshuis. Daar komen een aantal leden van het demissionair kabinet bij elkaar om de huidige coronamaatregelen te bespreken.

Minister de Jonge in de teststraat

Ondanks hoge vaccinatiegraad blijft buitenlandse zomervakantie voor Britten onzeker

Het Verenigd Koningrijk wil koste wat kost voorkomen dat gevaccineerde vakantiegangers bij terugkeer nieuwe coronavarianten importeren. Gisteren meldde de regering dat de helft van de volwassen een eerste prik heeft gekregen en verwachting is dat alle Britten boven de 18 jaar eind juli gevaccineerd zijn.

In het kader van het vier-fasen stappenplan om de beperkingen te versoepelen heeft de regering gezegd dat de Britten vanaf 17 mei waarschijnlijk weer naar het buitenland op vakantie zouden kunnen. Maar Defensieminister Ben Wallace zegt dat deze versoepeling mogelijk moet worden uitgesteld omdat het aantal besmettingen in Europa toeneemt.

"We kunnen niet doof en blind zijn voor wat er buiten het Verenigd Koninkrijk gebeurt", zegt Wallace. Hij wijst erop dat er een risico bestaat dat gevaccineerde Britten een variant van het coronavirus meenemen waartegen de huidige vaccins geen bescherming bieden. "We zijn sinds september al ver gekomen en dat moeten we vasthouden."

Experts adviseren de regering begin april over de vraag of buitenlandse vakanties voor Britten deze zomer nog mogelijk zijn.

Paasconcerten dit jaar zonder publiek

Liefhebbers van Johann Sebastian Bach hoeven het in de aanloop naar Pasen niet te stellen zonder de Matthäus Passion. Het muziekstuk over het lijden en sterven van Jezus Christus, is op tv, radio en, betaald of gratis, online te volgen. Door de coronamaatregelen mag er niet worden opgetreden voor publiek in concertzalen en kerkgebouwen.

Onder meer het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest zullen in de week voor Pasen een concert streamen.

De Nederlandse Bachvereniging doet niet mee. Vorig jaar besloten zij al de Matthäus Passion dit jaar niet uit te voeren omdat de vereniging vond dat ze deze door de coronamaatregelen geen recht kon doen.

Catshuisoverleg: demissionair kabinet denkt aan mogelijke versoepelen, experts zien weinig ruimte

"We moeten nog even geduld hebben", zei OMT-lid Marion Koopmans gisteren in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. Ook OMT-lid Menno de Jong zegt tegen AT5 dat nog meer versoepelingen met zekerheid zullen leiden tot meer besmettingen. "De terrassen met Pasen openen is een brug te ver."

Vandaag overleggen leden van het demissionair kabinet in het Catshuis over de coronamaatregelen. Op tafel liggen het gedeeltelijk openen van het hoger onderwijs, de terrassen en het afschaffen van de avondklok. Maar door de oplopende besmettingscijfers zien experts weinig ruimte voor versoepelingen.

Lees meer over waarom versoepelingen volgens experts nog niet kunnen:

EU-top verplaatst naar online vanwege toename coronagevallen

De EU-top van komende donderdag en vrijdag wordt online via een videoverbinding gehouden. De Europese regeringsleiders zouden eigenlijk bijeen komen in Brussel, maar vanwege het sterk stijgende aantal coronabesmettingen heeft voorzitter Charles Michel van de Europese Raad de fysieke vergadering geschrapt.

Belangrijkste agendapunt tijdens de top is het versnellen van het vaccinaties. De EU heeft te maken met tegenvallende leveringen van het AstraZeneca-vaccin.

België stopt met melden van coronacijfers op zondag

In België worden er voortaan op zondagen geen coronacijfers meer gepubliceerd op het coronadashboard van Sciensano. Om de extra administratieve last voor de ziekenhuizen weg te nemen, hoeven ze op zaterdag geen gegevens meer te rapporteren, meldt De Morgen.

Dat betekent dat er op maandagochtend pas weer een nieuw dagrapport klaarstaat. Daarin zijn de cijfers van de ziekenhuisopnames, de besmettingen, vaccinaties en overlijdens van zaterdag en zondag uitgesplitst om verwarring te voorkomen.

In Nederland meldt het RIVM elke dag het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en het aantal IC-opnames.

Politie in Miami veegt straten schoon na instellen avondklok

In Miami Beach heeft het onmiddellijk ingaan van de avondklok geleid tot vechtpartijen tussen feestend publiek en de politie. De mensen die nog op straat waren droegen geen mondkapjes en hielden geen afstand. Rond 20.00 uur (lokale tijd) begon de politie met het schoonvegen van de straten, daarbij zijn zeker twaalf mensen opgepakt.

Miami Beach is onder toeristen, studenten en ander uitgaanspubliek een populaire bestemming om de voorjaarsvakantie te vieren. Omdat er te veel mensen naar de regio toe zijn gekomen heeft de gemeente de noodtoestand afgekondigd en mag er tussen 20.00 uur en 06.00 uur niemand zonder geldige reden de straat op. Ook de stranden en het uitgaansgebied zijn dan verboden toegang. Dit doet de gemeente om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

"Er komen er te veel en zonder de bedoeling om zich aan de regels te houden. Het is nu zo'n chaos dat wij er niet tegenop kunnen", zei de burgemeester van Miami Beach, Dan Gelber, tegen CNN.

De toegangswegen naar Miami Beach vanaf het vasteland zullen de komende nachten vanaf 21.00 uur worden afgesloten voor niet-lokaal verkeer. De maatregelen zullen de komende drie weken van kracht blijven.

Aantal coronabesmettingen op Curaçao stijgt naar 1000

Het aantal coronapatiënten op Curaçao stijgt snel. Er zijn nu duizend actieve besmettingen geregistreerd. Een week geleden waren dat er nog 324 en de week daarvoor 97. De snelle toename is volgens de overheid vooral toe te schrijven aan de Britse variant.

Op Curaçao liggen negentien coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie zes op de intensive care. Vier van de ziekenhuispatiënten zijn afkomstig van het buureiland Bonaire. Op dat eiland is het aantal besmettingen dermate toegenomen dat patiënten naar Curaçao worden gebracht.

Avondklok in Miami Beach

Miami Beach stelt een avondklok in op de stranden en het uitgaansgebied daaromheen. Dat doet de Amerikaanse gemeente om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt.

De afgelopen tijd waren er steeds meer feestjes van toeristen, studenten en ander uitgaanspubliek die uit de hand liepen, zegt burgemeester Gelber. Mondkapjes waren daar amper te zien en er werd ook nauwelijks afstand gehouden.

De avondklok duurt waarschijnlijk zeker drie weken. Gedurende die tijd mag niemand zonder geldige reden de straat op tussen 20.00 en 06.00 uur. Verder zijn winkels, restaurants en clubs gesloten.

Veel bekijks Carré-concert gelegenheidsband The Streamers

In het Amsterdamse Koninklijk Theater Carré trad gisteravond de gelegenheidsband The Streamers op, met allerlei bekende artiesten als Nick & Simon, Maan, Typhoon en Guus Meeuwis. Het optreden was uiteraard zonder publiek, maar was wel te volgen op een livestream.

En dat gebeurde massaal, zo lijkt het. Geregeld liep de site vast vanwege de drukte en er stonden ook mensen in de digitale wachtrij om een donatie te doen in de 'fooienpot'.

58 aanhoudingen bij coronademonstratie Amsterdam

Bij de betoging tegen de coronamaatregelen in Amsterdam zijn gisteren 58 mensen aangehouden. Dat is 's avonds bekendgemaakt door de politie en de gemeente.

De demonstratie, die niet was aangemeld bij de gemeente, begon 's middags op het Museumplein. Na enige tijd maakte de politie er een eind aan, waarop zo'n 1400 mensen naar de Leidsekade liepen. De politie sloot hen daar in en vervoerde hen uiteindelijk met bussen naar elders in de stad.

Welkom

Dit is het coronaliveblog van zondag 21 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.