NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Grote carnavalsviering in Marseille beëindigd • Duizenden betogen tegen sluiting scholen Italië

Liveblog gesloten
 • Bewoners ABC-eilanden alleen met negatieve test naar Sint Maarten

  Bewoners van Aruba, Bonaire en Curaçao kunnen vanaf morgen alleen nog maar Sint Maarten binnenkomen als ze een negatieve PCR-test kunnen laten zien. Die mag niet ouder zijn dan 72 uur. Sint Maarten heeft de ABC-eilanden bestempeld als 'hoog risico'.

  Sint Maarten (ruim 40.000 inwoners) heeft zelf heel weinig coronabesmettingen - gisteren nog 18 - terwijl op de andere eilanden juist sprake is van een flinke stijging. Curaçao (bijna 160.000 inwoners) had gisteren 1000 besmette coronapatiënten, Aruba (ruim 100.000 inwoners) telde er 417 en Bonaire (ruim 20.000 inwoners) 434. Op alle drie de eilanden geldt een avondklok.

  Het CMC-ziekenhuis op Curaçao vindt het opvallend dat veel relatief jonge patiënten, tussen de 30 en 40 jaar, worden opgenomen op de ic.

 • Grote carnavalsviering in Marseille beëindigd

  Duizenden jongeren hebben vanmiddag carnaval gevierd in de Zuid-Franse stad Marseille. Velen droegen geen mondkapje, meldt persbureau AFP. De politie noemt de viering compleet onverantwoord en zegt dat deze niet aangemeld was.

  Agenten grepen in de loop van de avond in en beëindigden het evenement. Volgens de politie waren er ongeveer 6500 deelnemers. Een van de feestvierders zegt tegen de Franse krant Le Monde dat jonge mensen het zat zijn om opgesloten te worden.

  Afgelopen week is voor onder meer Parijs en omgeving een nieuwe beperkte lockdown aangekondigd, omdat het aantal besmettingen daar snel stijgt. Voor Marseille geldt die maatregel niet.

 • 150 mensen aangehouden bij demonstratie Museumplein

  De politie heeft bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam vanmiddag 150 mensen aangehouden. Het merendeel is opgepakt vanwege het verstoren van de openbare orde. Ze waren aanwezig bij een protest tegen de coronabeperkingen.

  De gemeente Amsterdam, politie en justitie besloten vanmiddag de demonstratie te ontbinden, omdat betogen op die plek niet toegestaan was en omdat mensen zich niet aan de coronaregels hielden. Het Museumplein en omgeving waren aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat besluit kwam naar aanleiding van signalen dat mensen met wapens naar het plein wilden komen. Bij preventief fouilleren werd 's ochtends een mes gevonden bij iemand.

  De politie zegt dat agenten demonstranten eerst hebben aangesproken en gewaarschuwd. Toen ze niet wilden vertrekken, zetten agenten een waterkanon in en voerde de ME charges uit. Rond 16.00 uur keerde een groep van 300 mensen weer terug op het plein. De politie verzocht de mensen via speakers te vertrekken, wat ze uiteindelijk deden.

 • Duizenden betogen tegen sluiting scholen Italië

  In Italië hebben duizenden ouders, kinderen en docenten gedemonstreerd tegen de sluiting van de scholen. De betogingen vonden plaats op meer dan 35 pleinen in het hele land, waaronder Piazza del Popolo in Rome en Piazza Duomo in Milaan. Vanwege de coronaregels mocht er maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn.

  Sommige demonstranten droegen witte maskers, waarmee ze uitbeeldden dat kinderen dom worden als ze niet naar school mogen. In Milaan lag het plein bezaaid met rugzakken. Op één van de protestborden stond 'Open de scholen, koste wat kost', een verwijzing naar de bekende uitspraak van premier Draghi, die in 2012 de euro probeerde te redden toen hij nog de baas van de Europese Centrale Bank was.

  De meeste scholen in Italië zijn sinds 15 maart dicht, op last van de regering. Die zegt dat de sluiting nodig is om het stijgende aantal besmettingen terug te brengen. Draghi heeft vrijdag beloofd dat de scholen als eerste weer open mogen, als er weer versoepelingen mogelijk zijn.

  EPA
 • Alle 58 demonstranten van gisteren weer vrij

  Alle 58 mensen die gisteren zijn aangehouden na een verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, zijn inmiddels weer vrijgelaten. Op het Museumplein verzamelden zich zaterdag honderden mensen om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de regering. Het protest was niet aangemeld en werd door de politie beëindigd.

  Daarop trok een groep van ongeveer 1400 mensen naar een andere plek. Op de Leidsekade werden ze ingesloten door de politie.

  Volgens de politie hangt het af van het feit waarvoor de mensen zijn aangehouden of er een boete volgt, of dat het Openbaar Ministerie vervolging in gaat stellen. Dat laatste kan bijvoorbeeld gebeuren als er geweld is gepleegd tegen de politie.

 • Voorlopig geen versoepeling maatregelen, avondklok blijft

  De coronamaatregelen worden voorlopig niet versoepeld. De mogelijke aanpassingen die het kabinet twee weken geleden aankondigde, gaan niet door, melden Haagse bronnen. Ook de avondklok blijft voorlopig van kracht. Het kabinet vindt dat de coronacijfers zich niet goed genoeg ontwikkelen.

  Onder leiding van demissionair premier Rutte overlegden de meest betrokken ministers vandaag weer in het Catshuis in Den Haag over de maatregelen. Rutte en De Jonge zetten twee weken geleden de deur op een kier voor eventuele versoepelingen vanaf 31 maart. Ze noemden als opties dat de terrassen weer open zouden kunnen, dat de mogelijkheden om te winkelen zouden worden verruimd en dat studenten in het hoger onderwijs weer deels naar college zouden kunnen. Maar dan moesten de cijfers zich wel goed ontwikkelen en volgens betrokkenen is dat dus niet het geval.

  De bronnen zeggen verder dat er ook geen aanscherpingen in het beleid komen, zoals in sommige landen om ons heen wel gebeurt.

 • RIVM: 7025 nieuwe besmettingen, ruim 600 minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7025 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 617 minder dan gisteren. Het is nog steeds hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6372 mensen positief getest werden.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2073 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2047), van wie 611 op de IC (gisteren: 602), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 15 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 18. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 30 doden per dag, tegen 34 doden per dag een week eerder.

 • Tweede proeffestival in Biddinghuizen

  Voor de tweede dag op rij wordt er een proeffestival gehouden op het terrein van Lowlands in Biddinghuizen. Vandaag treden Maan, De Staat en Chef'Special op voor 1500 op corona geteste bezoekers.

  Het festivalweekend is onderdeel van een serie proefevenementen van Fieldlab, een initiatief van de overheid en de sectoren die zakelijke evenementen en publieksevenementen organiseren.

 • Politie veegt Museumplein opnieuw schoon

  De politie heeft opnieuw ingegrepen op het Museumplein om een demonstratie te beëindigen. Daarbij zette de ME waterkanonnen in. Het Museumplein is nu leeg.

  Actiegroep Nederland in Verzet had opgeroepen vandaag opnieuw te demonstreren onder de noemer 'koffie drinken voor vrijheid'. De gemeente had toestemming gegeven voor een demonstratie op het Arenapark, maar demonstranten waren toch naar het Museumplein gekomen.

  Net als vandaag was het Museumplein gisteren ook al als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Toen was er een onaangekondigde demonstratie tegen het coronabeleid met ruim duizend mensen. De politie greep toen ook in; er werden 58 mensen aangehouden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Waterkanonnen ingezet op Museumplein bij demonstratie
 • Merkel wil lockdown in Duitsland verlengen tot april

  Bondskanselier Angela Merkel vindt het nog te vroeg om de coronamaatregelen in Duitsland te versoepelen, melden Duitse media. Bij vorig overleg met de leiders van de deelstaten werd de lockdown verlengd tot 28 maart, met versoepelingen in het vooruitzicht als het aantal besmettingen zou dalen.

  Omdat er van een daling geen sprake is, zo blijkt uit de laatste besmettingscijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), wil Merkel de maatregelen verlengen tot een nader te bepalen datum in april. Morgenmiddag komen de deelstaten opnieuw bij elkaar.

 • Sportkoepel NOC*NSF: 'Nederlanders minder fit door lockdown'

  Als gevolg van de lockdown sporten Nederlanders minder en eten ze ongezonder. Dat blijkt uit een onderzoek dat de sportkoepel NOC*NSF heeft laten doen onder 3000 Nederlanders van 5 tot en met 80 jaar.

  Vooral kinderen tot en met 12 jaar (49 procent) en jongvolwassenen tot en met 30 jaar (38 procent) sporten minder wanneer zij niet terechtkunnen bij hun club. Deelnemers aan het onderzoek zeggen dat ze moeilijk motivatie kunnen vinden om alleen te gaan sporten.

  De coronamaatregelen trekken een zware wissel op de fysieke en mentale gesteldheid van Nederlanders, zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "We hebben onze sportclubs nodig om in beweging te blijven. Op vaste momenten, onder begeleiding van een trainer of coach, samen kunnen sporten; dit zijn voor veel Nederlanders hele belangrijke factoren in hun motivatie om te blijven bewegen."

  Van de groep die minder is gaan sporten of helemaal is gestopt, geeft 51 procent aan zich in de verlengde lockdown fysiek minder fit te voelen. Onder jongeren van 19 tot en met 30 jaar ligt dit percentage zelfs nog hoger (61 procent). Daarnaast zegt 1 op de 4 Nederlanders die minder is gaan sporten ook dat ze een stuk ongezonder zijn gaan eten.

  NOC*NSF steunde eerder deze week de oproep van 31 binnensportbonden en belangenorganisaties om op korte termijn de sporthallen en gymzalen weer open te stellen. Die zijn nog altijd dicht.

 • Minister Hugo de Jonge coronavrij

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is negatief getest op het coronavirus. Gisteravond kreeg hij bericht dat hij het virus niet onder de leden heeft. "Complimenten aan iedereen bij de GGDGHORNL, voor de strakke organisatie", reageert hij op de mededeling.

  De Jonge liet zich testen en ging in thuisquarantaine nadat hij eerder deze week een melding via de CoronaMelder had ontvangen dat hij in een buurt van een coronapatiënt was geweest, schreef hij op Twitter.

  De Jonge kan nu uit thuisquarantaine en is vanmiddag aanwezig in het Catshuis. Daar komen een aantal leden van het demissionair kabinet bij elkaar om de huidige coronamaatregelen te bespreken.

  Minister de Jonge in de teststraat ANP
 • Ondanks hoge vaccinatiegraad blijft buitenlandse zomervakantie voor Britten onzeker

  Het Verenigd Koningrijk wil koste wat kost voorkomen dat gevaccineerde vakantiegangers bij terugkeer nieuwe coronavarianten importeren. Gisteren meldde de regering dat de helft van de volwassen een eerste prik heeft gekregen en verwachting is dat alle Britten boven de 18 jaar eind juli gevaccineerd zijn.

  In het kader van het vier-fasen stappenplan om de beperkingen te versoepelen heeft de regering gezegd dat de Britten vanaf 17 mei waarschijnlijk weer naar het buitenland op vakantie zouden kunnen. Maar Defensieminister Ben Wallace zegt dat deze versoepeling mogelijk moet worden uitgesteld omdat het aantal besmettingen in Europa toeneemt.

  "We kunnen niet doof en blind zijn voor wat er buiten het Verenigd Koninkrijk gebeurt", zegt Wallace. Hij wijst erop dat er een risico bestaat dat gevaccineerde Britten een variant van het coronavirus meenemen waartegen de huidige vaccins geen bescherming bieden. "We zijn sinds september al ver gekomen en dat moeten we vasthouden."

  Experts adviseren de regering begin april over de vraag of buitenlandse vakanties voor Britten deze zomer nog mogelijk zijn.

 • Paasconcerten dit jaar zonder publiek

  Liefhebbers van Johann Sebastian Bach hoeven het in de aanloop naar Pasen niet te stellen zonder de Matthäus Passion. Het muziekstuk over het lijden en sterven van Jezus Christus, is op tv, radio en, betaald of gratis, online te volgen. Door de coronamaatregelen mag er niet worden opgetreden voor publiek in concertzalen en kerkgebouwen.

  Onder meer het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest zullen in de week voor Pasen een concert streamen.

  De Nederlandse Bachvereniging doet niet mee. Vorig jaar besloten zij al de Matthäus Passion dit jaar niet uit te voeren omdat de vereniging vond dat ze deze door de coronamaatregelen geen recht kon doen.

 • Catshuisoverleg: demissionair kabinet denkt aan mogelijke versoepelen, experts zien weinig ruimte

  "We moeten nog even geduld hebben", zei OMT-lid Marion Koopmans gisteren in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. Ook OMT-lid Menno de Jong zegt tegen AT5 dat nog meer versoepelingen met zekerheid zullen leiden tot meer besmettingen. "De terrassen met Pasen openen is een brug te ver."

  Vandaag overleggen leden van het demissionair kabinet in het Catshuis over de coronamaatregelen. Op tafel liggen het gedeeltelijk openen van het hoger onderwijs, de terrassen en het afschaffen van de avondklok. Maar door de oplopende besmettingscijfers zien experts weinig ruimte voor versoepelingen.

  Lees meer over waarom versoepelingen volgens experts nog niet kunnen: