NOS Nieuws

58 arrestaties rond 'vrijheidsdemonstratie' in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft 58 mensen aangehouden tijdens een dag van protesten. Net als de afgelopen weekenden vroegen opnieuw honderden demonstranten aandacht voor de in hun ogen veel te zware coronamaatregelen van het kabinet.

Aan het eind van de ochtend verzamelden volgens de gemeente ruim 1000 mensen zich voor een onaangekondigde demonstratie op het Museumplein. Dat gebied was al aangewezen als veiligheidsrisicogebied omdat de politie, gemeente en het Openbaar Ministerie rekening hielden met onaangekondigde demonstraties en betogers met wapens. De maatregel betekende dat de politie preventief mocht fouilleren.

Uitschelden

Op het Museumplein waren spandoeken te zien en scandeerden deelnemers leuzen als "liefde, vrijheid" en "geen dictatuur." Op beelden waren personen te zien met baretten, die in de houding stonden. Het Veteranen Platform heeft zich gedistantieerd van het protest. Tussen die groep en de demonstranten stonden mensen met witte kleding, van wie werd gezegd dat het zorgmedewerkers waren.

De gemeente schrijft in een persbericht dat deelnemers onvoldoende afstand van elkaar hielden en dat politieagenten werden uitgescholden. Omdat de betoging niet was aangemeld, maakten de autoriteiten er een einde aan. "De politie trad beheerst op", aldus de gemeente, die verder benadrukt dat demonstreren op een vooraf afgesproken en veilige plek altijd mag in Amsterdam.

De aanwezigen lieten zich niet afschrikken door waterkanonnen:

Politie richt waterkanon op demonstranten

Na de beëindiging van de demonstratie op het Museumplein ging een groep van 1400 mensen in optocht naar de Leidsekade. Die straat werd daarop afgezet door de politie en mensen stonden uren te wachten alvorens ze met stadsbussen naar andere plekken in Amsterdam werden vervoerd. Volgens de gemeente ging dat groepsgewijs en coronaproof.

'Gijzeling'

Pas laat in de avond waren de laatste demonstranten weggehaald van de Leidsekade in het centrum van Amsterdam. Op sociale media zeggen aanwezigen dat ze uren vast stonden zonder sanitaire voorzieningen in de buurt. Ze spreken van gijzeling en vrijheidsberoving. Er werd gezongen en de groep trok veel aandacht van mensen aan de andere kant van de gracht. Een enkeling sprong in het water om naar de overkant te zwemmen of werd met een bootje opgehaald.

Van de 58 aanhoudingen waren er 43 op het Museumplein, meldt de politie. Die arrestanten volgden bevelen niet op. De andere vijftien aanhoudingen waren op verschillende plekken in de stad, onder meer vanwege belediging, openlijke geweldpleging en het verstoren van de openbare orde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl