De ME ontruimde het Museumplein
NOS NieuwsAangepast

Betogingen Amsterdam en Apeldoorn voorbij, 30 arrestaties nabij Museumplein

In Amsterdam en Apeldoorn kwamen betogers vandaag samen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen van het kabinet. In Apeldoorn gingen enkele honderden betogers rustig naar huis, in Amsterdam ontruimde de ME het Museumplein. De manifestaties leidden niet tot ongeregeldheden.

Burgemeesters van beide steden hadden maatregelen getroffen. In de hoofdstad kwam de ME in actie op het Museumplein, waar zo'n 600 betogers aanwezig waren. Met een dichte linie van agenten met schild en wapenstok, ME-busjes, politiepaarden en honden werden de betogers in enkele minuten van het plein verdreven.

Demonstraties op het Museumplein waren niet toegestaan. "De driehoek had vooraf duidelijk laten weten dat dit niet zou worden toegestaan, maar wil geweld zo lang mogelijk vermijden", liet de gemeente na afloop in een verklaring weten.

Op het nabijgelegen Valeriusplein werden rond 14.30 uur dertig arrestaties verricht. Voor het Museumplein en de nabije omgeving werd een noodbevel afgekondigd, wat inhield dat niemand er mocht zijn. Elders in de stad werd door kleine groepjes ook gedemonstreerd. Daar werden volgens de gemeente, in tegenstelling tot op het Museuplein, de coronaregels wel in acht genomen.

De gemeente Amsterdam wees in een persbericht voorafgaand aan de manifestaties op de "gewelddadigheden de afgelopen weken en de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen". Apeldoorn sprak over de "vrees voor ernstig vandalisme en rellen".

Ontruiming van het Museumplein:

Politie ontruimt Museumplein Amsterdam

In Apeldoorn verlieten demonstranten rond 16.00 uur rustig het Zwitsalterrein, waar zo'n 400 mensen zich hadden verzameld. Er werden vier aanhoudingen verricht. Drie mensen hadden slag- en steekwapens bij zich en de vierde arrestant maakte zich schuldig aan het beledigen van een agent, liet de politie weten.

Tijdens de bijeenkomst in Apeldoorn legden enkele betogers uit waarom ze tegen de coronamaatregelen zijn:

Betogers in Apeldoorn: 'Maatregelen zijn gewoon disproportioneel'

In Apeldoorn had burgemeester Heerts voor de hele bebouwde kom van de stad een noodbevel afgekondigd. Dat stelde de politie in staat preventief te fouilleren.

Strijdtoneel

Op sociale media werd opgeroepen om "koffie te drinken", net als op eerdere zondagen toen bijeenkomsten uitliepen op rellen. De voorman van de groep Nederland in Opstand schreef gisteren op Facebook dat hij zou proberen in Amsterdam "de leiding te nemen en communicatie met politie te doen wat hopelijk leidt tot een vreedzaam betoog."

Bij demonstraties moet een organisator onder meer toezien op het naleven van de coronamaatregelen en maatregelen treffen om de openbare orde te bewaken, zegt de gemeente. "Demonstreren is een grondrecht maar moet veilig en ordelijk verlopen vanwege corona."

Dat gebeurde de afgelopen twee zondagen op het Museumplein niet. Het Museumplein en de straten daaromheen waren toen juist het strijdtoneel van gewelddadigheden. De Amsterdamse driehoek staat daarom op het Museumplein ook vandaag geen demonstratie toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl