NOS
NOS Nieuws

Protest op Museumplein ontbonden, ME zet waterkanonnen in

Een demonstratie op het Museumplein is door de driehoek van gemeente, politie en het OM ontbonden. Dat meldt de gemeente Amsterdam op Twitter. De ME zette waterkanonnen in, de demonstranten zijn nu weg van het Museumplein.

Actiegroep Nederland in Verzet had opgeroepen vandaag opnieuw te demonstreren tegen burgemeester Halsema, onder de noemer 'koffie drinken voor vrijheid'. De gemeente had toestemming gegeven voor een demonstratie op het Arenapark, maar demonstranten waren toch naar het Museumplein gekomen.

De ME gebruikte waterkanonnen om het Museumplein schoon te vegen:

Waterkanonnen ingezet op Museumplein bij demonstratie

Het Museumplein en de nabije omgeving zijn vandaag net als gisteren opnieuw aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. De gemeente, politie en het OM hebben aanwijzingen dat mensen met wapens naar het plein kunnen komen.

Het besluit betekent dat de politie preventief kan fouilleren. Gisteren werd het Museumplein ook al als risicogebied aangewezen. Toen was er een onaangekondigde demonstratie tegen het coronabeleid met volgens de gemeente ruim duizend mensen. Er werd toen ingegrepen; 58 mensen werden aangehouden, meldde de politie gisteren.

Ook anti-racismeprotest in Amsterdam

Er is ook een ander protest in de hoofdstad, in het Westerpark. Het Comité 21 maart organiseert een anti-racisme-demonstratie in het kader van Internationale Dag tegen Racisme. Daar mogen maximaal vijfhonderd mensen aanwezig zijn, de gemeente heeft stippen op de grond neergezet om het veilig te laten verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl