liveblog

Ouderenbond wil extra AstraZeneca-voorlichting • 100 miljoen prikken VS sinds aantreden Biden

  • Welkom in het coronablog van donderdag 18 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
  • Nederland hervat inentingen met AstraZeneca-vaccin na oordeel EMA
  • Deel Frankrijk opnieuw in lockdown
  • RIVM: 6187 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld
  • OM: inmiddels 258 arrestaties voor avondklokrellen
liveblog gesloten

Ouderenbond wil extra AstraZeneca-voorlichting

Ouderenbond ANBO vindt dat demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) met extra voorlichting moet komen over het AstraZeneca-vaccin voor ouderen. "Een extra voorlichtingsinspanning is op zijn plaats", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP, die vindt dat het imago van het vaccin een deuk heeft opgelopen.

Wel begrijpt de ANBO dat De Jonge groen licht heeft gegeven voor nieuwe prikken met het vaccin nu toezichthouder EMA meldingen van bijwerkingen heeft onderzocht en heeft geoordeeld dat het vaccin veilig en effectief is.

Hartpatiënten Nederland zegt in een reactie tegenover ANP "twijfels" te houden over het vaccin, maar vindt wel dat het middel voldoende is onderzocht om weer te kunnen gebruiken. "Wie zijn wij dan om ons ertegen te verzetten?", zegt een woordvoerder over de positieve adviezen van het EMA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Vaccineren met AstraZeneca hervat: 'Ik hoop dat ik snel mijn tweede prik kan halen'

'Veilig en effectief'. Zo beoordeelde toezichthouder EMA vanmiddag het AstraZeneca-vaccin. Aanleiding voor Nederland om na een pauze volgende week weer te gaan prikken met het vaccin. Hoe denken de mensen die op de lijst stonden om geprikt te worden over het stopzetten en het hervatten van de vaccinaties? We spraken met drie van hen.

Noorse onderzoekers: trombose mogelijk door sterke immuunreactie

De bloedproppen die in een aantal gevallen zijn gevonden na inenting met het AstraZeneca-vaccin, zijn volgens Noorse wetenschappers mogelijk te verklaren doordat het middel een krachtige immuunreactie kan veroorzaken. Die immuunreactie zorgt voor de aanmaak van antilichamen die bloedproppen veroorzaken en bloedplaatjes activeren.

Omdat die antilichamen zich aan de oppervlakte bevinden, worden ze uit de bloedsomloop verwijderd en krijgen patiënten te maken met een bloedplaatjestekort, verklaart onderzoeker Pål Andre Holme van het universitair ziekenhuis in Oslo. "Ik ben er vrij zeker van dat die antilichamen de oorzaak zijn."

Afgelopen week werden in Noorwegen drie verpleegkundigen na hun vaccinatie in het ziekenhuis opgenomen met een combinatie van bloedproppen en een tekort aan bloedplaatjes. Een van hen overleed later. Door onder meer de meldingen uit Noorwegen besloot een aantal Europese landen, waaronder Nederland, om de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin op te schorten.

De Europese medicijntoezichthouder oordeelde vandaag dat middel veilig is, maar kan niet uitsluiten dat er een verband is tussen het vaccin en de trombosegevallen in combinatie met een bloedplaatjestekort.

GGD's: opstarten AstraZeneca-vaccinaties kost tijd

In tegenstelling tot een aantal andere EU-landen pakt Nederland niet morgen, maar volgende week de draad weer op met de vaccinaties met het middel van AstraZeneca. Dat komt omdat er tijd nodig is om het proces weer op te starten, zegt de koepelorganisatie van de GGD's.

De GGD's moesten 43.000 afspraken afzeggen nadat minister De Jonge zondagavond bekend had gemaakt dat het prikken met AstraZeneca voor twee weken zou worden gepauzeerd. De komende dagen worden de vaccinatielocaties weer in gereedheid gebracht, zegt de koepelorganisatie. "Vanaf dit weekend worden mensen via sms stapsgewijs geïnformeerd." De GGD's verwachten woensdag 24 maart weer te gaan prikken.

Mensen die zijn afgebeld krijgen geen brief en worden niet gebeld door de GGD's. Volgens de koepelorganisatie is dat "om privacyredenen" niet mogelijk.

De GGD's verwachten dat de achterstand begin april is ingehaald.

Huisartsenvereniging: blij dat AstraZeneca-vaccin veilig is verklaard

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is blij dat er weer kan worden gevaccineerd met het middel van AstraZeneca. Vandaag oordeelde het Europees Medicijnagentschap (EMA) dat het vaccin veilig is en vanavond kondigde minister De Jonge aan dat de vaccinaties in de loop van volgende week weer worden opgestart.

"Het is goed dat het ministerie nu direct heeft laten weten dat de vaccinaties weer verder kunnen gaan", aldus de huisartsenvereniging, die wel benoemt dat de prikpauze huisartsen extra werk bezorgt. Zij moesten begin deze week de vaccinatieafspraken afzeggen en moeten nu een nieuw moment prikken.

Deze week hebben de GGD's en huisartsen naar schatting 110.000 prikken niet gezet vanwege de pauze. De vaccins zouden onder meer worden toegediend aan 60- tot en met 64-jarigen, mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down.

100 miljoen inentingen in VS sinds aantreden Biden

In de Verenigde Staten wordt morgen de honderd miljoenste coronaprik gezet sinds het aantreden van president Biden. Al in december zei Biden dat het doel is om binnen honderd dagen na de inauguratie honderd miljoen doses toe te dienen. Dat is ruimschoots gelukt; morgen is Biden 58 dagen president.

Volgens het Witte Huis heeft inmiddels bijna driekwart van de Amerikanen van 65 jaar en ouder minimaal een dosis van een coronavaccin gehad.

De VS wil verder miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin verschepen naar Mexico en Canada. Het gaat om 2,5 miljoen doses naar Mexico en 1,5 miljoen naar Canada. Een woordvoerder van het Witte Huis sprak van een "lening". Het AstraZeneca-vaccin is nog niet goedgekeurd in de VS, maar al wel door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Tientallen atleten besmet geraakt op EK

Op de EK indooratletiek, begin maart in Polen, hebben voor zover bekend 51 atleten een coronabesmetting opgelopen. Vorige week was al bekend dat de Nederlandse ploeg bij thuiskomst te maken had met acht positieve gevallen. Italië spant de kroon met vijftien besmettingen, van de Britse ploeg zijn negen sporters positief getest.

In totaal waren in de plaats Torun ruim 700 atleten uit 47 landen actief.

Hoe staat het ervoor met AstraZeneca in Europa?

Steeds meer landen hervatten de inentingen met het AstraZeneca-vaccin, na de mededeling van de Europese medicijnautoriteit EMA dat het middel veilig is.

Frankrijk, Italië en Duitsland gaan morgen alweer verder met de AstraZeneca-vaccinaties, Spanje, Portugal en Nederland doen dat volgende week. Spanje plaatste daar wel de kanttekening bij dat bepaalde groepen mogelijk uit voorzorg worden uitgesloten.

Verder hebben ook Ierland, Cyprus, Litouwen, Letland en Bulgarije aangekondigd het middel weer te gaan gebruiken.

De Jonge: vrouwen onder de 55 jaar niet aangemerkt als risicogroep

Ook vrouwen onder de 55 jaar kunnen het AstraZeneca-vaccin ingespoten krijgen, zegt minister De Jonge.

De tromboseklachten na het vaccin kwamen vooral voor bij die groep, maar De Jonge wil die leeftijdscategorie niet als risicogroep aanmerken. "Er wordt helder en duidelijk gesteld door het EMA dat de kans op deze zeldzame type aandoening heel klein is", aldus de minister.

Nederland hervat AstraZeneca-vaccinaties na groen licht EMA

Nederland hervat volgende week de inentingen met het coronavaccin van AstraZeneca, meldt demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid). Op maandag zullen alweer mensen geprikt worden, de grootschalige vaccinatie met AstraZeneca begint op woensdag.

Zondagavond werd het prikken met het AstraZeneca-vaccin door Nederland stilgelegd, na meldingen over tromboseachtige klachten. De Europese toezichthouder EMA onderzocht deze meldingen en kwam vanmiddag met het oordeel dat het vaccin veilig en effectief is.

"Bijwerkingen zijn er altijd, bij elk vaccin, bij elk geneesmiddel", zegt minister De Jonge. "Vervolgens wil je weten hoe vaak die bijwerkingen optreden en hoe ernstig ze zijn. En ook hoe de balans uitvalt tussen werking en mogelijke bijwerkingen. De experts hebben daar nog een keer zeer gedetailleerd naar gekeken. De conclusie is helder en dus kunnen we door met prikken."

In Nederland zijn inmiddels zo'n 300.000 doses van het AstraZeneca-vaccin toegediend.

De Jonge: 'We hebben uit voorzorg op de pauzeknop geduwd'

Deel Frankrijk opnieuw in lockdown

Een deel van Frankrijk gaat opnieuw voor vier weken op slot. Onder meer in de regio rond Parijs geldt vanaf morgennacht een 'beperkte lockdown'. Ook in vijftien andere departementen gaan strengere regels gelden.

De maatregelen zijn volgens premier Castex onvermijdelijk, vanwege de opmars van de Britse coronavariant. "Dit begint steeds meer op een derde golf te lijken", zei Castex op een persconferentie.

Niet-essentiële winkels, behalve boekhandels, gaan dicht en mensen moeten binnen 10 kilometer van hun huis blijven. Reizen naar andere regio's is niet toegestaan. Wel gaat de avondklok vanaf zaterdag een uur later in, om 19.00 uur. In de regio's rond Nice en rond Duinkerken geldt sinds enkele weken al een lockdown in het weekend.

Frankrijk registreerde de afgelopen weken dagelijks ongeveer 20.000 nieuwe besmettingen, maar afgelopen week nam het aantal nieuwe besmettingen flink toe. Vandaag werden 38.000 nieuwe coronagevallen gemeld, het hoogste aantal in vier maanden.

Castex maakte ook bekend dat Frankrijk de inentingen met het AstraZeneca-vaccin weer opstart. Hij voegde eraan toe dat hij morgenmiddag zelf ook het vaccin krijgt toegediend, "om te laten zien dat we er het volste vertrouwen in hebben".

CBG: klachten na prik AstraZeneca vooral bij vrouwen onder de 55

Er zijn tot nu toe 25 gevallen bekend van zeldzame vormen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het AstraZeneca-vaccin. Dat zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), in een toelichting op het oordeel van de Europese toezichthouder EMA dat het middel van AstraZeneca veilig en effectief is.

Wel zei het EMA dat een verband tussen de klachten en het vaccin nog niet is uit te sluiten. De klachten kwamen volgens het CBG vooral voor bij vrouwen onder de 55 jaar en traden meestal een tot twee weken na de injectie op.

Nederland heeft de inentingen met het AstraZeneca-vaccin vanwege de trombosemeldingen opgeschort, vooralsnog tot en met 28 maart.

'De risico's blijven heel klein'

Aantal EU-landen gaat weer prikken met AstraZeneca

Meerdere EU-landen hervatten vanaf morgen de inentingen met het coronavaccin van AstraZeneca. Ze hebben dat besluit genomen naar aanleiding van het oordeel van de Europese medicijntoezichthouder, het EMA. Dat concludeerde vanmiddag dat het middel "veilig en effectief" is.

Onder meer Italië, Letland, Litouwen en Cyprus starten de inentingen met het AstraZeneca-vaccin weer op.

De landen hadden, net als Nederland, de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin stilgelegd na meldingen over mogelijke bijwerkingen. Het ging om trombose in combinatie met een lager aantal bloedplaatjes.

Johnson: ik word morgen gevaccineerd

De Britse premier Johnson heeft aangekondigd dat hij morgen wordt ingeënt tegen het coronavirus. Hij krijgt de eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin toegediend, dat samen met de universiteit van Oxford is ontwikkeld. "Let's get the jab done", grapte Johnson, die benadrukte dat het AstraZeneca-vaccin veilig is.

Johnson werd bijna een jaar geleden ernstig ziek door het coronavirus. De Britse premier lag een paar dagen op de intensive care met ademhalingsproblemen.

Overleg in België over strengere coronamaatregelen

In België wordt morgen overlegd over strengere coronamaatregelen, melden Belgische media. De regeringen in België waren van plan om pas volgende week vrijdag te vergaderen over de virusbestrijding, maar omdat het aantal besmettingen oploopt is het overleg een week vervroegd.

"Ik ga niet vooruitlopen op welke maatregelen het moeten zijn. Dit kan zo niet verder", zegt minister Vandenbroucke van Volksgezondheid. Volgens de omroep VRT ligt morgen 'Plan B' op tafel, het scenario dat is opgesteld voor het geval de coronacijfers in België in korte tijd flink toenemen.

In het plan suggereren experts zes maatregelen, waaronder het vervroegen van de avondklok. Ook wordt geadviseerd om te kijken naar de sluiting van niet-essentiële winkels op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen.

België presenteerde onlangs een tijdschema met versoepelingen, maar het is maar de vraag of die doorgaan. "Als we erin willen slagen om na de paasvakantie de scholen helemaal te heropenen en de horeca te heropenen op 1 mei, dan moeten we nu echt maatregelen nemen om het virus achteruit te duwen", zegt minister Vandenbroucke.

Vaticaan verklaart zichzelf coronavrij na vaccinaties

De vaccinatiecampagne in Vaticaanstad werpt zijn vruchten af, zegt directeur Arcangeli van de gezondheidsdienst in de stadstaat . Nu de inentingen ten einde lopen, worden er volgens hem geen besmettingen meer vastgesteld. "Vaccineren helpt", aldus de directeur.

Half januari werd begonnen met het inenten van de paar duizend inwoners en medewerkers van het Vaticaan. Ze zijn geprikt met het middel van BioNTech/Pfizer.

Europese toezichthouder: AstraZeneca-vaccin is veilig en effectief

Het coronavaccin van AstraZeneca is veilig en effectief, oordeelt de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. Experts bij het medicijnagentschap hebben gekeken naar meldingen van mogelijk ernstige bijwerkingen van mensen die waren gevaccineerd met het middel. Het ging daarbij om trombose in combinatie met een te laag aantal bloedplaatjes.

Het is volgens het EMA niet helemaal uit te sluiten dat er een verband is met het vaccin, maar de toezichthouder zegt dat de voordelen zwaarder wegen dan de risico's.

'Dit is een veilig en effectief vaccin'

Vanwege de meldingen hebben Nederland en andere Europese landen de inentingen met het middel van AstraZeneca voorlopig stilgelegd. Het is nog niet duidelijk wat het oordeel van het EMA betekent voor de beslissing van Nederland.

In de Europese Unie zijn volgens het EMA tot nu toe 7 miljoen mensen gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. De toezichthouder benadrukt dat er bij elk vaccin dat miljoenen keren wordt toegediend wel eens zeldzame klachten ontstaan.

Brazilië meldt 90.000 nieuwe coronagevallen in een dag

De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten hebben een nieuwe piek in het aantal coronagevallen geregistreerd. In 24 uur tijd zijn ruim 90.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Het totale aantal coronagevallen in het land met 210 miljoen inwoners is daarmee opgelopen naar bijna 11,7 miljoen. Sinds het begin van de pandemie zijn 285.000 coronapatiënten overleden. Wereldwijd zijn de cijfers alleen in de VS hoger.

President Bolsonaro bagatelliseert het virus en trekt het nut van vaccineren in twijfel. Begin deze week kondigde hij weer een nieuwe minister van Volksgezondheid aan, de vierde sinds het begin van de pandemie.

Ruim helft van volwassen Engelsen geprikt

Meer dan de helft van alle volwassenen in Engeland heeft minimaal een dosis van een coronavaccin gehad, meldt gezondheidsdienst NHS. Gisteren werden ruim 700.000 prikken gezet.

Volgens de NHS hebben in Engeland negen van de tien volwassenen van 65 jaar en ouder gebruikgemaakt van het aanbod om zich te laten vaccineren.

Epidemioloog Curaçao: houd je bij verkiezingen aan coronaregels

Inwoners van Curaçao worden opgeroepen om zich extra goed aan de regels te houden als ze morgen naar de stembus gaan voor de parlementsverkiezingen op het eiland. De lokale epidemioloog Izzy Gerstenbluth zegt in een videoboodschap dat hij begrijpt dat mensen gebruik willen maken van hun democratisch recht, "maar blijf thuis bij klachten of als je positief bent getest."

Gisteren werden er 147 nieuwe besmettingen vastgesteld op Curaçao. Op dit moment zijn er 611 mensen waarbij uit een test is gebleken dat ze het virus bij zich dragen. Vorige week waren dat er nog ruim 150.

Volgens de overheid is de snelle stijging vooral te wijten aan de Britse variant van het coronavirus. De regering heeft meerdere keren de maatregelen aangescherpt, maar de aantallen blijven stijgen.

Bij de stembusgang gelden morgen strenge maatregelen. Samenscholingen en verkiezingsoptochten zijn niet toegestaan en de avondklok gaat in om 21.00 uur.

Rotterdamse kinderen niet langer getest met sabbelwatje

De GGD Rotterdam-Rijnmond stopt met het sabbelwatje bij het testen van jonge kinderen op het coronavirus, bevestigt de GGD na een bericht van de regionale omroep Rijnmond. Het testen met een sabbelwatje vraagt veel van de testcapaciteit en het lukt met zo'n watje niet altijd om genoeg speeksel af te nemen

"Dan moeten ze alsnog getest worden met een reguliere wattenstaaf", zegt een woordvoerder van de GGD. "Met een sabbelwatje kan het testen 20 tot 30 minuten duren. Het is dan heel zuur als het niet goed is gegaan en er nóg een test gedaan moet worden." Vanaf morgen worden kinderen in de regio Rotterdam-Rijnmond getest met een sneltest of een PCR-test, de test met het wattenstaafje.

Bij hoge uitzondering kan het sabbelwatje nog wel worden ingezet, bijvoorbeeld bij kinderen met een beperking bij wie een andere manier van testen niet mogelijk is.

Ruim 6000 besmettingen, 2000 coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6187 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 235 meer dan gisteren. Ook zijn het er meer dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5856 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen zijn meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2000 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1992), van wie 564 op de IC (gisteren: 568), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 33 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 47. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 29 doden per dag, tegen 38 doden per dag een week eerder.

Vooral Forum-stemmer liet zich leiden door coronabeleid

Het onderwerp corona speelde maar een beperkte rol in de keuze van kiezers bij de Tweede Kamerverkiezingen, behalve bij de Forum voor Democratie-stemmers. Dat blijkt uit een representatief online onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS.

Bij driekwart van de FvD-stemmers speelde het standpunt van die partij over de coronamaatregelen een grote rol. Bij geen enkele andere partij is dat aandeel zo hoog. Bij de VVD-stemmers speelde het standpunt over de coronamaatregelen ook mee, maar die partij verdedigde juist het beleid van de eigen lijsttrekker Mark Rutte.

UMCG zoekt vrijwilligers voor kandidaat-vaccin

Het UMCG in Groningen zoekt vrijwilligers om een nieuw vaccin tegen het coronavirus te testen. Het gaat om het AKS-452 vaccin van het Amerikaanse bedrijf Akston Biosciences. "Doel van het onderzoek is om de veiligheid, de verdraagbaarheid en de reactie van het immuunsysteem op het vaccin te onderzoeken", zo meldt het ziekenhuis.

Voor het onderzoek zoekt het UMCG 176 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 65 jaar oud, die zich willen laten inenten met het vaccin. Het gaat om een zogeheten 'recombinant subunit vaccin'. In dit type vaccin wordt geen gebruik gemaakt van het eigenlijke coronavirus (verzwakt of levend). Het vaccin is opgebouwd uit een gedeelte van het coronavirus, het spike-eiwit, dat gefuseerd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. Het vaccin zit in een vloeistof of adjuvant die de afweerreactie versterkt, zo laat het UMCG weten.

Het vaccin van het Amerikaanse bedrijf is inmiddels al wel op dieren getest, waarin het volgens het UMCG veilig en effectief is bevonden.

'Vooralsnog geen verband trombose en AstraZeneca-vaccin'

Bijwerkingencentrum Lareb ziet tot nu toe geen aanleiding om te denken dat er een verband is tussen de AstraZeneca-prik en het ontstaan van stollingsproblemen. Lareb heeft enkele tientallen meldingen ontvangen van longembolie en trombose, maar een verband met het toegediende vaccin is tot nu toe niet aangetoond.

Lareb heeft ook gekeken of er door het vaccin van AstraZeneca een combinatie ontstaat van trombose en een sterk verlaagd aantal bloedplaatjes. De twee ontvangen meldingen, bij patiënten van boven de 50 jaar, zijn volgens het bijwerkingencentrum niet vergelijkbaar met de meldingen in andere landen. In deze meldingen is de aard van de trombose volgens Lareb anders en de verlaging van de bloedplaatjes minder sterk. In Nederland zijn ruim 350.000 prikken met het AstraZeneca-vaccin gezet.

Toezichthouder EMA geeft vanmiddag zijn oordeel over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin.

Voetballer De Vrij positief getest, mist Oranje-interlands

Voetballer Stefan de Vrij is positief getest op het coronavirus en mist in de komende interlandperiode de duels van het Nederlands Elftal. De verdediger van Internazionale testte gisteren, net als ploeggenoot Matias Vecino, positief.

Oranje begint komende week aan de kwalificatiereeks voor het WK van 2022 in Qatar. De ploeg van bondscoach Frank de Boer neemt het op tegen Turkije, Letland en Gibraltar.

Brussel gaat brief sturen naar AstraZeneca

De Europese Commissie gaat een brief sturen naar farmaceut AstraZeneca, in een poging het conflict met het bedrijf bij te leggen. Brussel en AstraZeneca liggen in de clinch met elkaar over de levering van coronavaccins.

Gisteren zei commissievoorzitter Von der Leyen dat AstraZeneca in het tweede kwartaal nog minder vaccins levert dan was toegezegd: niet 90 miljoen maar slechts 70 miljoen. In eerste instantie was afgesproken dat het bedrijf 180 miljoen vaccins zou leveren, maar dat aantal werd vorige maand al bijgesteld.

Een woordvoerder van de commissie zegt dat Brussel in gesprek wil met de Brits-Zweedse farmaceut. "We zijn van plan een brief te sturen om zo het gesprek aan te gaan met AstraZeneca", zegt een woordvoerder. Hij noemt het "een stap in het proces om het geschil met AstraZeneca op te lossen". Volgens hem moet de brief nog wel worden besproken met de EU-regeringen, voor die ook echt op de post gaat.

OM: inmiddels 258 arrestaties voor avondklokrellen

Na de avondklokrellen in januari zijn inmiddels 258 mensen opgepakt. Het Openbaar Ministerie laat weten dat de arrestaties zijn verricht vanwege het plegen van openlijk geweld, opruiing, verzet tegen de politie, diefstal en vernieling. Zestig verdachten zijn minderjarig.

Tachtig zaken zijn inmiddels door de rechtbank behandeld: in 66 gevallen werd een celstraf opgelegd en in drie gevallen kwam de rechter tot vrijspraak. Verder werden boetes en taakstraffen opgelegd. 126 gevallen werd de zaak door het OM geseponeerd.

Verder zijn in ruim een jaar tijd, sinds 16 maart vorig jaar, 417 coronagerelateerde misdrijfzaken binnengekomen bij het OM. Het gaat dan om bijvoorbeeld bedreiging of geweld tegen agenten, boa's, ziekenhuismedewerkers of personeel van het openbaar vervoer. De laatste weken zijn er weinig tot geen coronagerelateerde misdrijven binnengekomen bij het OM.

In 304 van de 417 coronagerelateerde zaken moest iemand voor de rechter verschijnen. De meeste mensen moesten de cel in. 19 mensen hebben een boete of taakstraf gekregen. 61 zaken zijn geseponeerd en in 30 zaken moet justitie nog een beslissing nemen.

Verder zijn in een jaar tijd ruim 46.000 coronaboetes verwerkt en opgelegd, meldt het OM, 9000 daarvan voor het overtreden van de avondklok. Bijna 10.000 mensen tekenden het afgelopen jaar verzet aan tegen hun coronaboete. In totaal zijn er bij het OM ruim 102.000 proces-verbalen ontvangen die zijn opgemaakt door boá s en agenten. Een deel moet nog beoordeeld worden, een ander deel moet door handhavers of agenten worden aangevuld.

Politie in de straten van Rotterdam, eind januari

WHO Europa: blijf doorprikken met AstraZeneca

De Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat de voordelen van het AstraZeneca-coronavaccin "ruimschoots opwegen" tegen de nadelen. Volgens directeur Hans Kluge moeten Europese landen het middel daarom blijven gebruiken om levens te redden tijdens de pandemie. Gisteren zei de WHO ook al dat landen gewoon moeten doorprikken met het vaccin.

Vandaag velt het veiligheidscomité van geneesmiddelenautoriteit EMA een oordeel over mogelijke zeldzame bijwerkingen van het vaccin. De experts onderzoeken meldingen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes. Als gevolg van de meldingen hebben meerdere Europese landen het gebruik van het vaccin tijdelijk stilgelegd, tot de EMA een oordeel heeft geveld.

"Op dit moment weten we niet of sommige of alle aandoeningen zijn veroorzaakt door andere toevallige factoren", zei Kluge. "Op dit moment wegen de voordelen van het vaccin echter veel zwaarder dan de nadelen, en het gebruik ervan moet worden voortgezet om levens te redden." Het vaccinveiligheidscomité van de WHO komt morgen met een oordeel over de veiligheid van het vaccin.

Hans Kluge, directeur van WHO Europa

Buddy's gezocht voor honderdduizenden eenzame jongeren met lichamelijke handicap

Door de coronamaatregelen zijn jongeren met een handicap veel meer dan anderen geïsoleerd van de rest. De organisatie HandicapNL is daarom op zoek naar jongeren zonder lichamelijke beperking die samen met hen kunnen optrekken.

Nederland telt 400.000 jongeren tussen 15 en 30 jaar met een handicap. Meer dan 63 procent van hen geeft aan zich regelmatig eenzaam te voelen. In eerste instantie koppelde HandicapNL buddy's vooral aan jongeren met een verstandelijke beperking. Maar de afgelopen maanden klopten steeds meer jongeren met een lichamelijke beperking bij hen aan. Daarom is de organisatie vandaag een campagne gestart om buddy's te vinden tegen de eenzaamheid.

Volgens HandicapNL snijdt het mes aan twee kanten: beide jongeren komen weer meer onder de mensen.

'Coronacrisis leidt ook tot slechtere gezondheid gebitten'

De lockdowns en coronamaatregelen van het afgelopen jaar hebben ook geleid tot een "tandheelkundige ramp". Wereldtandartsenorganisatie FDI zegt in aanloop naar de Wereld Mondgezondheidsdag, komende zaterdag dat veel meer mensen dan normaal kampen met gaatjes of problemen met het tandvlees. Ook zijn er vaak meer problemen met het gebit tegelijkertijd.

In veel landen waren tandartsen en mondhygiënisten in de lockdowns gesloten. Volgens de FDI hebben veel mensen daarna de controle laten schieten, uit angst om besmet te raken met het coronavirus. "Mensen gingen alleen naar de tandarts bij extreme pijn. Velen hebben ernstige gaatjes en infecties, wat de behandeling moeilijker maakt." Verder wijst de tandartsenorganisatie erop dat mensen vaker gedwongen thuis waren, waardoor er ook meer gesnoept werd. Ook dat leidt tot een slechtere gezondheid van het gebit.

De FDI waarschuwt dat mensen hun angst voor de tandarts opzij moeten zetten, en toch gewoon het gebit moeten laten controleren.

Strenge maatregelen in Bulgarije

In Bulgarije gaan vanaf maandag de scholen, restaurants en winkelcentra voor tien dagen dicht vanwege het stijgend aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus. Dat heeft de minister van Volksgezondheid laten weten.

Vandaag meldt Bulgarije 4201 nieuwe besmettingen. 7804 mensen liggen vanwege het coronavirus in het ziekenhuis, en 609 mensen op de intensive care. In de afgelopen 24 uur stierven 136 Bulgaren aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal telt Bulgarije ruim 290.000 bevestigde coronagevallen, en zo'n 12.000 sterfgevallen.

Nieuw-Zeeland hoopt snel toeristen toe te laten

Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie denkt Nieuw-Zeeland eraan om weer toeristen toe te laten. Vicepremier Robertson zei op de nationale radio dat een overeenkomst daarover met Australië volgende maand al gesloten kan worden. Ook wil Nieuw-Zeeland weer mensen toelaten uit verschillende eilandengroepen, zoals de Cookeilanden en Niue.

Nieuw-Zeeland ging in maart 2020 op slot voor reizigers. Op enkele uitzonderingen na mochten alleen Nieuw-Zeelanders en mensen die in Nieuw-Zeeland wonen het land in. Het land geldt als voorbeeldland vanwege de zeer strikte maatregelen en de succesvolle aanpak van het virus.

EMA velt vandaag oordeel over AstraZeneca-vaccin

Het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) velt vandaag een oordeel over mogelijke zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. De experts onderzoeken meldingen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes.

Eergisteren zei het EMA dat de voordelen van het vaccin, namelijk het voorkomen van ziekenhuisopnames en overlijdens, opwegen tegen tegen de nadelen ervan. "Als je miljoenen mensen vaccineert, is het logisch dat incidentele gevallen zich aandienen en dat die eruit springen", zei EMA-directeur Emer Cooke. "Het is aan ons om te onderzoeken of dit inderdaad met het vaccin te maken heeft, of dat er andere oorzaken zijn."

Verschillende landen hebben vanwege de berichten over bijwerkingen het inenten met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk stilgelegd. Ook in Nederland is dat het geval.

Aantal besmettingen Curaçao blijft stijgen

De afgelopen 24 uur zijn er 147 nieuwe besmettingen op Curaçao geconstateerd. Het aantal besmettingen stijgt daarmee tot 611.

Vorige week waren er nog ruim 150 besmettingen op het eiland. Acht mensen liggen in het ziekenhuis, van wie drie op de IC. Het aantal doden is 22.

Reizigers uit Bonaire moeten in thuisquarantaine

Reizigers uit Bonaire die vanaf vandaag naar Nederland komen, moeten bij aankomst in thuisquarantaine. De maatregel is om middernacht ingegaan.

Behalve de thuisquarantaine geldt er vanaf 20 maart 2021 ook een testverplichting, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het kabinet neemt dat besluit vanwege de toename van het aantal besmettingen op het eiland. Vandaag steeg het aantal positieve testen met 39 tot 328. In de meeste gevallen gaat het om de Britse variant van het coronavirus.

Vanaf morgen gaat Bonaire twee weken in lockdown, zei gezaghebber Edison Rijna gisteren. Er komt een avondklok, de scholen gaan dicht tot na de paasvakantie (dat is tot 12 april) en er gaat een alcoholverbod gelden.

11 meldingen bloedstollingen na AstraZeneca-prik België

In België zijn tot nu toe elf meldingen van bloedstolsels of trombose na het inenten met het AstraZeneca-vaccin binnengekomen. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zegt dat zes van die gevallen als niet-ernstig worden beschouwd, vijf wel. Twee ernstige gevallen worden verder onderzocht.

Die twee gevallen zijn doorgegeven aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat onderzoek doet naar het verband tussen het vaccin en de bijwerkingen. Bij een van die gevallen gaat het om een verminderd aantal bloedplaatjes. Bij de andere gaat het om trombose en een acute daling van het aantal bloedplaatjes.

In meerdere Europese landen is het inenten met het AstraZeneca-vaccin uit voorzorg tijdelijk stopgezet. Ook Nederland heeft de vaccinaties tot 28 maart opgeschort. België gaat vooralsnog door met inenten met het vaccin. Volgens de VRT zijn er ruim 215.000 doses van het AstraZeneca-vaccin gezet in België.

Goedemorgen

Van harte welkom in het corona-liveblog van donderdag 18 maart. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.