NOS Nieuws

Welke rol speelde corona in het stemgedrag?

Hoewel kiezers corona een belangrijk campagne-onderwerp noemen, speelt het onderwerp maar een beperkte rol in de stemkeuze. Behalve bij kiezers van Forum voor Democratie: daar speelde onder meer verzet tegen de coronamaatregelen een grote rol. Dat blijkt uit een representatief online onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS.

Bij driekwart van de FVD-stemmers speelde het standpunt van die partij over de coronamaatregelen een grote rol. Bij geen enkele andere partij is dat aantal zo hoog. Het is ook hoger dan het gemiddelde van alle kiezers: bij een derde van hen speelden de coronamaatregelen een rol.

Bij de VVD-stemmers speelde dat standpunt ook mee, maar die partij verdedigde juist het beleid van de eigen lijsttrekker Mark Rutte.

Ook bij laagopgeleide kiezers speelde het standpunt van partijen ten opzichte van de coronamaatregelen een relatief grote rol: maar liefst 49 procent vond dat standpunt erg belangrijk. Bij hoogopgeleide kiezers is dat slechts 26 procent. Ook bij 50-plussers zijn de coronamaatregelen een belangrijk thema: bij 40 procent speelde dat een grote rol bij het bepalen van de stemkeuze.

Het beeld is ongeveer hetzelfde bij standpunten van partijen als het gaat om de bestrijding van het coronavirus en het vaccinbeleid. Hoewel ook die onderwerpen wel worden meegewogen, spelen ze bij veel kiezers geen grote rol.

Andere onderwerpen

De meeste kiezers lieten zich leiden door andere onderwerpen. Zo vonden kiezers onderwerpen als normen en waarden, een betrouwbare overheid en de sociale zekerheid veel belangrijker. Wel vinden kiezers het onderwerp gezondheidszorg belangrijk voor hun stem, dat onvermijdelijk samenhangt met de coronacrisis.

Opmerkelijk genoeg zeiden de ondervraagde kiezers gezondheidszorg wél een belangrijk thema te vinden in de campagne, samen met de gezondheidszorg. Dat terwijl ze er hun stem dus maar in beperkte mate door lieten beïnvloeden. Ook 'klimaat en duurzaamheid' werd vaak genoemd als belangrijk thema.

Ook hier noemden de FVD- en de VVD-kiezer corona als belangrijkste campagnethema. De SP-kiezers vinden de gezondheidszorg het belangrijkste thema: 48 procent van die partij noemde dat onderwerp. Bij GroenLinks-, PVDD- en Volt-stemmers is dat klimaat en duurzaamheid.

Dan de miljoenen mensen die niet zijn gaan stemmen. Het coronavirus was voor niet-stemmers een belangrijke reden, maar niet de belangrijkste reden, om verstek te laten gaan. Een vijfde van de mensen die niet is gaan stemmen, gaf het coronavirus als reden.

Mensen konden in het onderzoek meerdere redenen opgeven. Net als bij voorgaande verkiezingen waren een gebrek aan vertrouwen en desinteresse in de politiek de belangrijkste redenen voor niet-stemmers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl