NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Komende maanden geen evenementen' • EMA: donderdag mogelijk meer bekend over AstraZeneca

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. Vanochtend zijn we er weer met een nieuw liveblog rond de coronacrisis. Goedenacht!

 • Nog meer landen stoppen tijdelijk met AstraZeneca

  In navolging van onder meer Nederland (gisteren) en Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk (vandaag) hebben nog drie Europese landen besloten uit voorzorg tijdelijk te stoppen met inenten met het AstraZeneca-vaccin. Het gaat om Portugal, Cyprus en Luxemburg.

  De landen willen wachten op het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over mogelijke bijwerkingen als trombose na een AstraZeneca-prik. Donderdag verwacht het EMA daar meer duidelijkheid over te geven.

 • Brazilië tekent contracten met Pfizer en Janssen

  Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft contracten getekend met vaccinmakers Pfizer/BioNTech en Janssen, schrijven Braziliaanse media. Pfizer zal 100 miljoen doses leveren, bij het Janssen-vaccin zou het gaan om 38 miljoen doses.

  Een eerste Pfizer-levering zal volgende maand aankomen en de verwachting is dat tegen juli alle doses zijn gearriveerd. Het vaccin van Janssen zou verspreid over twee momenten aankomen: een levering van bijna 17 miljoen in augustus en van meer dan 21 miljoen in november.

  Op 18 januari werd de eerste Braziliaan geprikt; zij kreeg het Chinese Coronavac-vaccin toegediend. Het Braziliaanse RIVM, Anvisa, keurde eerder ook het gebruik van het AstraZeneca-vaccin goed. De inentingen in het land komen echter niet goed van de grond, mede door de schaarste aan vaccins. President Bolsonaro heeft zich geregeld schamper uitgelaten over de ernst van de crisis.

 • Groot deel van Italië weer in strenge lockdown

  In de helft van de regio's in Italië zijn opnieuw de zwaarste coronamaatregelen van kracht geworden.

  Zo stil is het nu in verschillende grote steden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Groot deel van Italië weer in strenge lockdown
 • Vanaf woensdag registratie verlopen vouchers

  Mensen die al een jaar lang hun geld terug willen van een reisorganisatie, kunnen zich melden bij het garantiefonds voor reisbureaus SGR. Dat begint woensdag met registratie van vouchers die een jaar oud zijn en dus eigenlijk verlopen.

  Consumenten kunnen op die manier aanspraak blijven maken op een financiële vergoeding voor een reis die ze door corona zijn misgelopen. Registratie kan via de SGR-website, tot twee maanden na de datum waarop de voucher is verlopen.

  Op 16 maart vorig jaar begonnen reisbureaus met het verstrekken van de tegoedbonnen voor pakketreizen die niet doorgingen. De vouchers hebben een looptijd van een jaar. Maar reisorganisatie Corendon zei dit weekend, kort voor het verlopen van de deadline, dat er geen geld is om consumenten terug te betalen.

 • Burgemeester Enschede terug na vijf maanden ziekte

  Na een afwezigheid van bijna vijf maanden is burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede vandaag weer begonnen met werken. Hij raakte eind oktober besmet met het coronavirus. Zijn situatie verslechterde zo snel, dat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis, schrijft RTV Oost.

  Het herstel van Van Veldhuizen duurde maanden. In de tussentijd werden zijn taken overgenomen door Henk-Jan Meijer.

  Van Veldhuizen keert nu voorlopig voor 50 procent terug, want hij heeft nog steeds klachten. Ook loopt de burgemeester met twee gehoorapparaten rond, want door corona liep hij gehoorschade op. "Je lichaam laat je in de steek. Het voelt voor jezelf alsof je faalt", zei hij in een interview met 1Twente.

 • Premier Estland heeft corona

  De premier van Estland is positief getest op het coronavirus. Kaja Kallas heeft last van lichte verhoging, maar voelt zich goed. Ze zal haar taken op afstand blijven uitvoeren.

  Vanwege een toename van het aantal besmettingen werden de coronaregels in het land vorige week aangescherpt. Alle niet-essentiële winkels zijn nu gesloten, bij restaurants mag alleen worden afgehaald en groepen van meer dan twee mensen zijn verboden.

 • 'Geen evenementen tot en met 5 mei'

  Grotere evenementen zullen de komende maanden nog niet plaatsvinden. Dat heeft Hubert Bruls gezegd, de voorzitter van het Veiligheidsberaad dat vandaag online samenkwam. Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen, denkt dat het pas "richting de zomer" is dat veel mensen weer bijeen kunnen komen.

  Burgemeesters zijn niet van plan om al voor 6 mei vergunningen af te geven, volgens Bruls. Onder meer Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn dus alleen online mogelijk, wat de burgemeesters betreft.

  Er moet eerst op kleine schaal worden getest met toegangstesten, mocht het kabinet evenementen weer willen toestaan, denkt Bruls. "Het klinkt heel mooi op papier, maar we hebben het nog nooit gedaan in Nederland." Hij vraagt zich of het gaat werken als je duizenden mensen moet gaan testen voorafgaand aan een festival of ander evenement.

  Aan de andere kant ziet Bruls dat Nederlanders toe zijn aan een opening van de samenleving. Hij denkt dat er weer meer kan worden versoepeld als het vaccineren vol op gang komt. De hoeveelheid toegediende vaccinaties moet volgens hem worden ingebouwd in het "routeboekje" voor de heropening van de samenleving.

 • EMA: donderdag mogelijk meer duidelijk over AstraZeneca

  Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA meldt dat het waarschijnlijk donderdag met meer duidelijkheid komt over het AstraZeneca-vaccin. Tot die tijd doet het PRAC, het veiligheidscomité van het EMA, verder onderzoek naar de meldingen die binnenkwamen over onder meer trombose na toediening van het vaccin.

  Voor het onderzoek werkt AstraZeneca onder meer samen met bloedexperts. Ook is er overleg met de Britse gezondheidsdienst, die al 11 miljoen doses van het vaccin heeft toegediend.

  Terwijl het onderzoek loopt, blijft het EMA van mening dat de voordelen van toediening van het vaccin opwegen tegen de risico's van bijwerkingen, schrijft de autoriteit in een persbericht.

 • Bevrijdingsfestivals ook dit jaar alleen online

  De Bevrijdingsfestivals zullen ook dit jaar alleen online te bezoeken zijn, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op 5 mei zijn via een livestream meer dan tweehonderd optredens te zien. Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. Zij zullen ook optreden.

  Gewoonlijk reizen de ambassadeurs met een helikopter van het ene naar het andere Bevrijdingsfestival. Dit jaar laten zij in de aanloop naar 5 mei via sociale media horen wat zij van vrijheid en onvrijheid vinden.

  Het 5-mei-concert in Amsterdam vindt net als vorig jaar niet buiten plaats op de Amstel, maar binnen in Koninklijk Theater Carré.

 • Politie deelde minder boetes uit voor schenden avondklok

  De politie heeft de afgelopen week 5837 boetes opgelegd voor het niet naleven van de avondklok. Dat zijn er iets minder dan de 6014 van de zeven dagen daarvoor. Ook het aantal beëindigde illegale feesten in het weekeinde (53) ligt iets lager dan het aantal van een weekend eerder (60).

  Daarnaast zijn 95 mensen beboet die het verbod op groepsvorming overtraden. Dat waren er vorige week nog 278. In totaal kregen 228 personen een waarschuwing omdat ze de coronamaatregelen negeerden, evenveel als de week ervoor werd gemeld.

 • Kuipers over stop met AstraZeneca-vaccin: 'Had er twee keer over nagedacht'

  Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, reageert op de tijdelijke stop van het AstraZeneca-vaccin. Kuipers zou het vaccin gewoon nemen als het hem aangeboden zou worden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers over stop met AstraZenica-vaccin: 'Had er twee keer over nagedacht'
 • Ook Italië en Frankrijk stoppen met AstraZeneca

  In navolging van Duitsland vandaag stoppen ook Italië en Frankrijk voorlopig met het vaccineren met AstraZeneca. Eerder schortten onder meer Nederland en Denemarken het gebruik ervan al op, nadat er meldingen waren gekomen van mensen die na een vaccinatie te maken kregen met een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes.

  Frankrijk en Italië willen net als de andere landen het onderzoek van de EMA afwachten en stoppen daarom uit voorzorg met vaccineren met AstraZeneca. Voor hoe lang is nog niet duidelijk.

 • Zes vragen en antwoorden over prikken met AstraZeneca

  In navolging van enkele andere Europese landen is ook Nederland tijdelijk gestopt met het prikken met AstraZeneca-vaccin. Tot 28 maart wordt het niet toegediend, nadat in Denemarken en Noorwegen zes meldingen van mogelijk ernstige bijwerkingen waren gedaan.

  Lees hier wat er aan de hand is en hoe het nu verder gaat:

 • Atleten besmet met corona na EK indoor in Polen

  Acht Nederlandse atleten die hebben deelgenomen aan de EK indoor in het Poolse Torun zijn bij thuiskomst positief getest op het coronavirus. De Atletiekunie heeft geen namen bekendgemaakt van de getroffen atleten.

  "Sommigen vertonen lichte klachten en zijn wat grieperig, anderen hebben nergens last van", zegt technisch directeur Ad Roskam, die ook laat weten dat de atleten waarschijnlijk de besmetting hebben opgelopen in Torun.

  Het naleven van de coronaregels verliep tijdens het toernooi moeizaam, weet Roskam. Ook de organisatie leefde zijn eigen protocollen niet na.