'Komende maanden geen evenementen' • EMA: donderdag mogelijk meer bekend over AstraZeneca
- Welkom in het coronablog van maandag 15 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- 5549 nieuwe besmettingen, aantal ziekenhuispatiënten boven de 2000;
- Grote Europese landen stoppen voorlopig met AstraZeneca;
- Lareb: ook meldingen na toedienen andere coronavaccins.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is nu gesloten. Vanochtend zijn we er weer met een nieuw liveblog rond de coronacrisis. Goedenacht!
Nog meer landen stoppen tijdelijk met AstraZeneca
In navolging van onder meer Nederland (gisteren) en Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk (vandaag) hebben nog drie Europese landen besloten uit voorzorg tijdelijk te stoppen met inenten met het AstraZeneca-vaccin. Het gaat om Portugal, Cyprus en Luxemburg.
De landen willen wachten op het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over mogelijke bijwerkingen als trombose na een AstraZeneca-prik. Donderdag verwacht het EMA daar meer duidelijkheid over te geven.
Brazilië tekent contracten met Pfizer en Janssen
Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft contracten getekend met vaccinmakers Pfizer/BioNTech en Janssen, schrijven Braziliaanse media. Pfizer zal 100 miljoen doses leveren, bij het Janssen-vaccin zou het gaan om 38 miljoen doses.
Een eerste Pfizer-levering zal volgende maand aankomen en de verwachting is dat tegen juli alle doses zijn gearriveerd. Het vaccin van Janssen zou verspreid over twee momenten aankomen: een levering van bijna 17 miljoen in augustus en van meer dan 21 miljoen in november.
Op 18 januari werd de eerste Braziliaan geprikt; zij kreeg het Chinese Coronavac-vaccin toegediend. Het Braziliaanse RIVM, Anvisa, keurde eerder ook het gebruik van het AstraZeneca-vaccin goed. De inentingen in het land komen echter niet goed van de grond, mede door de schaarste aan vaccins. President Bolsonaro heeft zich geregeld schamper uitgelaten over de ernst van de crisis.
Groot deel van Italië weer in strenge lockdown
In de helft van de regio's in Italië zijn opnieuw de zwaarste coronamaatregelen van kracht geworden.
Zo stil is het nu in verschillende grote steden:
Vanaf woensdag registratie verlopen vouchers
Mensen die al een jaar lang hun geld terug willen van een reisorganisatie, kunnen zich melden bij het garantiefonds voor reisbureaus SGR. Dat begint woensdag met registratie van vouchers die een jaar oud zijn en dus eigenlijk verlopen.
Consumenten kunnen op die manier aanspraak blijven maken op een financiële vergoeding voor een reis die ze door corona zijn misgelopen. Registratie kan via de SGR-website, tot twee maanden na de datum waarop de voucher is verlopen.
Op 16 maart vorig jaar begonnen reisbureaus met het verstrekken van de tegoedbonnen voor pakketreizen die niet doorgingen. De vouchers hebben een looptijd van een jaar. Maar reisorganisatie Corendon zei dit weekend, kort voor het verlopen van de deadline, dat er geen geld is om consumenten terug te betalen.
Burgemeester Enschede terug na vijf maanden ziekte
Na een afwezigheid van bijna vijf maanden is burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede vandaag weer begonnen met werken. Hij raakte eind oktober besmet met het coronavirus. Zijn situatie verslechterde zo snel, dat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis, schrijft RTV Oost.
Het herstel van Van Veldhuizen duurde maanden. In de tussentijd werden zijn taken overgenomen door Henk-Jan Meijer.
Van Veldhuizen keert nu voorlopig voor 50 procent terug, want hij heeft nog steeds klachten. Ook loopt de burgemeester met twee gehoorapparaten rond, want door corona liep hij gehoorschade op. "Je lichaam laat je in de steek. Het voelt voor jezelf alsof je faalt", zei hij in een interview met 1Twente.
Premier Estland heeft corona
De premier van Estland is positief getest op het coronavirus. Kaja Kallas heeft last van lichte verhoging, maar voelt zich goed. Ze zal haar taken op afstand blijven uitvoeren.
Vanwege een toename van het aantal besmettingen werden de coronaregels in het land vorige week aangescherpt. Alle niet-essentiële winkels zijn nu gesloten, bij restaurants mag alleen worden afgehaald en groepen van meer dan twee mensen zijn verboden.
'Geen evenementen tot en met 5 mei'
Grotere evenementen zullen de komende maanden nog niet plaatsvinden. Dat heeft Hubert Bruls gezegd, de voorzitter van het Veiligheidsberaad dat vandaag online samenkwam. Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen, denkt dat het pas "richting de zomer" is dat veel mensen weer bijeen kunnen komen.
Burgemeesters zijn niet van plan om al voor 6 mei vergunningen af te geven, volgens Bruls. Onder meer Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn dus alleen online mogelijk, wat de burgemeesters betreft.
Er moet eerst op kleine schaal worden getest met toegangstesten, mocht het kabinet evenementen weer willen toestaan, denkt Bruls. "Het klinkt heel mooi op papier, maar we hebben het nog nooit gedaan in Nederland." Hij vraagt zich of het gaat werken als je duizenden mensen moet gaan testen voorafgaand aan een festival of ander evenement.
Aan de andere kant ziet Bruls dat Nederlanders toe zijn aan een opening van de samenleving. Hij denkt dat er weer meer kan worden versoepeld als het vaccineren vol op gang komt. De hoeveelheid toegediende vaccinaties moet volgens hem worden ingebouwd in het "routeboekje" voor de heropening van de samenleving.
EMA: donderdag mogelijk meer duidelijk over AstraZeneca
Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA meldt dat het waarschijnlijk donderdag met meer duidelijkheid komt over het AstraZeneca-vaccin. Tot die tijd doet het PRAC, het veiligheidscomité van het EMA, verder onderzoek naar de meldingen die binnenkwamen over onder meer trombose na toediening van het vaccin.
Voor het onderzoek werkt AstraZeneca onder meer samen met bloedexperts. Ook is er overleg met de Britse gezondheidsdienst, die al 11 miljoen doses van het vaccin heeft toegediend.
Terwijl het onderzoek loopt, blijft het EMA van mening dat de voordelen van toediening van het vaccin opwegen tegen de risico's van bijwerkingen, schrijft de autoriteit in een persbericht.
Bevrijdingsfestivals ook dit jaar alleen online
De Bevrijdingsfestivals zullen ook dit jaar alleen online te bezoeken zijn, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op 5 mei zijn via een livestream meer dan tweehonderd optredens te zien. Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. Zij zullen ook optreden.
Gewoonlijk reizen de ambassadeurs met een helikopter van het ene naar het andere Bevrijdingsfestival. Dit jaar laten zij in de aanloop naar 5 mei via sociale media horen wat zij van vrijheid en onvrijheid vinden.
Het 5-mei-concert in Amsterdam vindt net als vorig jaar niet buiten plaats op de Amstel, maar binnen in Koninklijk Theater Carré.
Politie deelde minder boetes uit voor schenden avondklok
De politie heeft de afgelopen week 5837 boetes opgelegd voor het niet naleven van de avondklok. Dat zijn er iets minder dan de 6014 van de zeven dagen daarvoor. Ook het aantal beëindigde illegale feesten in het weekeinde (53) ligt iets lager dan het aantal van een weekend eerder (60).
Daarnaast zijn 95 mensen beboet die het verbod op groepsvorming overtraden. Dat waren er vorige week nog 278. In totaal kregen 228 personen een waarschuwing omdat ze de coronamaatregelen negeerden, evenveel als de week ervoor werd gemeld.
Kuipers over stop met AstraZeneca-vaccin: 'Had er twee keer over nagedacht'
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, reageert op de tijdelijke stop van het AstraZeneca-vaccin. Kuipers zou het vaccin gewoon nemen als het hem aangeboden zou worden.
Ook Italië en Frankrijk stoppen met AstraZeneca
In navolging van Duitsland vandaag stoppen ook Italië en Frankrijk voorlopig met het vaccineren met AstraZeneca. Eerder schortten onder meer Nederland en Denemarken het gebruik ervan al op, nadat er meldingen waren gekomen van mensen die na een vaccinatie te maken kregen met een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes.
Frankrijk en Italië willen net als de andere landen het onderzoek van de EMA afwachten en stoppen daarom uit voorzorg met vaccineren met AstraZeneca. Voor hoe lang is nog niet duidelijk.
Zes vragen en antwoorden over prikken met AstraZeneca
In navolging van enkele andere Europese landen is ook Nederland tijdelijk gestopt met het prikken met AstraZeneca-vaccin. Tot 28 maart wordt het niet toegediend, nadat in Denemarken en Noorwegen zes meldingen van mogelijk ernstige bijwerkingen waren gedaan.
Lees hier wat er aan de hand is en hoe het nu verder gaat:
Atleten besmet met corona na EK indoor in Polen
Acht Nederlandse atleten die hebben deelgenomen aan de EK indoor in het Poolse Torun zijn bij thuiskomst positief getest op het coronavirus. De Atletiekunie heeft geen namen bekendgemaakt van de getroffen atleten.
"Sommigen vertonen lichte klachten en zijn wat grieperig, anderen hebben nergens last van", zegt technisch directeur Ad Roskam, die ook laat weten dat de atleten waarschijnlijk de besmetting hebben opgelopen in Torun.
Het naleven van de coronaregels verliep tijdens het toernooi moeizaam, weet Roskam. Ook de organisatie leefde zijn eigen protocollen niet na.
IZZ: 360 zorgmedewerkers vroegen om compensatie eigen risico
360 zorgmedewerkers die zelf corona hebben gehad, hebben sinds november 2020 om compensatie van hun eigen risico gevraagd aan ledencollectief IZZ. Volgens het collectief voor werknemers in de zorg zijn er 288 aanvragen toegekend en afgehandeld; goed voor 110.000 euro. De overige aanvragen zijn nog in behandeling, volgens IZZ.
IZZ-directeur Roland Kip vindt het goed om te zien dat zorgmedewerkers gebruikmaken van de compensatie. "Want het mag en kan niet zo zijn dat zij vanwege de aard van hun werk corona oplopen, daar ziek van worden en ook nog eens de rekening krijgen voor het eigen risico van hun zorgverzekering of voor behandelkosten." Volgens hem ervaart het zorgpersoneel de compensatie als extra steun en waardering.
Het geld is bedoeld voor zorgmedewerkers die vanwege corona (een deel van) het eigen risico moeten betalen aan hun eigen zorgverzekeraar. Eerder vroeg de stichting aan de overheid om het verplichte eigen risico voor zorgmedewerkers te compenseren. Toen dit uitbleef, besloot het ledencollectief het zelf te organiseren. IZZ betaalt de compensatie uit gespaard eigen vermogen. De stichting verwacht dat de regeling voor 2020 en 2021 in totaal 230.000 euro zal kosten.
'Kwart heeft financiële schade'
Van de zorgmedewerkers die in de eerste golf, tussen maart en juni 2020, corona kregen, geeft ruim een kwart aan financiële schade te hebben of binnenkort te verwachten. Dat blijkt uit een enquête van vakbond FNV en het tv-programma Pointer van de KRO-NCRV. Ook zegt 90 procent nog steeds fysieke en mentale klachten te hebben.
Een ruime meerderheid van alle medewerkers die besmet zijn geweest, denkt corona op werk te hebben opgelopen, blijkt uit het onderzoek waaraan ruim 3600 medewerkers deelnamen. Vakbond FNV wil dat er een fonds komt dat medewerkers met financiële schade tegemoetkomt. Het geld daarvoor moet van de overheid komen, stelt de vakbond.
Ook Duitsland staakt toediening AstraZeneca-vaccin
Ook Duitsland stopt voorlopig met het inenten met het AstraZeneca-vaccin. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in Berlijn uit voorzorg besloten.
Duitsland wil eerst verder onderzoek afwachten, nu de afgelopen dagen verschillende landen tijdelijk zijn gestopt met vaccineren met AstraZeneca. Er waren meldingen binnengekomen van mensen die na een vaccinatie te maken kregen met een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes.
Ook Nederland heeft besloten in elk geval tot en met 28 maart het vaccin niet te gebruiken. Volgens demissionair minister De Jonge is "uit voorzorg nu op de pauzeknop gedrukt."
Kuipers ziet forse toename opnames ziekenhuizen: 'Spannende periode'
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, noemt de toename in de opnames in de ziekenhuizen een "forse stijging ten opzichte van gisteren". Na de recente toename van het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen, is het logisch dat dat nu ook in de ziekenhuizen terug te zien is, stelt hij.
Kuipers verwacht dat de ziekenhuiscijfers ook de komende tijd blijven stijgen. Mogelijk is dit het begin van een derde golf, volgens hem. "Dat het zal stijgen, daar gaan we van uit", zegt hij. "Het is erop of eronder, het wordt spannend."
De opening van de basisscholen heeft weinig effect gehad op de toename, denkt hij. "Wel is vermenigvuldiging van de Britse variant zichtbaar, die variant heeft de overhand genomen. Daar zien we nu het effect van."
Er liggen nu 2019 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal sinds 8 februari en het is voor het eerst sinds 9 februari dat het aantal boven de 2000 ligt. Volgens Kuipers kan de urgente zorg, zoals operaties van kankerpatiënten, nu nog worden gecombineerd met de zorg voor coronapatiënten. Er is volgens hem nog geen sprake van het intrekken van verloven van zorgmedewerkers. "Het is een spannende periode."
WHO: geen link tussen AstraZeneca en bloedproppen
Er is geen link tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedproppen, stelt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. De organisatie benadrukt dat het belangrijk is om door te gaan met vaccinaties tegen corona.
"Het is normaal dat landen mogelijke ongewenste gebeurtenissen onderzoeken. Dat betekent niet dat die gebeurtenissen kunnen worden gelinkt aan het vaccin, maar het is goed om ze te onderzoeken", schrijft de WHO in een verklaring.
Ook het Europees geneesmiddelenagentschap EMA sprak vandaag verbazing uit over het advies van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen om het vaccineren met AstraZeneca op te schorten.
Justitie Italië neemt vaccins AstraZeneca in beslag voor onderzoek naar dood man
Aanklagers in de Noord-Italiaanse regio Piëmont zeggen dat ze 393.600 AstraZeneca-prikken in beslag hebben genomen na de dood van een man, schrijft persbureau Reuters. Lokale autoriteiten schortten gisteren het gebruik van de lading op, nadat de leraar (57) enkele uren na toediening ziek was geworden en was overleden.
Meerdere landen, waaronder Nederland, hebben het gebruik van AstraZeneca opgeschort, na meldingen van onder meer trombose na toediening van het vaccin.
5549 nieuwe besmettingen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5549 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 447 minder dan gisteren en ongeveer gelijk aan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5555 mensen positief getest werden.
Bij het RIVM werden 18 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 24. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 33 doden per dag, tegen 39 doden per dag een week eerder.
Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 306 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 327.
2019 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen is de bezetting toegenomen. Er liggen nu 2019 mensen met corona in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is het hoogste aantal sinds 8 februari en het is voor het eerst sinds 9 februari dat het aantal boven de 2000 ligt.
Gisteren lagen er nog 1922 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op de IC liggen nu 564 patiënten, gisteren waren dat er nog 554.
Onderwijsbond Oost-Nederland: maak haast tempo met sneltesten scholen
De Algemene Onderwijsbond Oost-Nederland maakt zich zorgen over het groeiende aantal besmettingen op scholen, schrijft RTV Oost. Sneltesten en vaccineren van kinderen zouden een oplossing kunnen zijn, zegt de bond.
"Kinderen worden misschien niet heel ziek van het virus, maar kunnen het wel verspreiden. Dat leidt ertoe dat schoolpersoneel zich toch zorgen maakt", zegt Nicoline Ter Harmsel van de bond. Met sneltesten en vaccineren kan het onderwijs op een zo veilig mogelijke manier plaatsvinden in de scholen, denkt zij.
Er zijn verschillende scholen in de regio met een uitbraak van het coronavirus.
Welke vaccinaties met AstraZeneca worden uitgesteld?
In onderstaand overzicht op basis van gegevens van het RIVM is te zien welke groepen de komende twee weken niet zullen worden ingeënt. Dat is het gevolg van het opschorten van het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin.
Geplande vaccinaties met AstraZeneca
week 11 en 12 | totaal | |
Zorgmedewerkers via de GGD | 29.000 en 14.000 | 43.000 |
60-64-jarigen, mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas via hun huisarts in Flevoland en Utrecht | 67.540 | 67.540 |
60-64-jarigen, mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas via hun huisarts in Gelderland * | 87.000 * | 87.000 |
Intramurale ggz-cliënten ggz-medewerkers via de instelling | 5200 | 5200 |
202.740 | ||
* een onbekend deel van de geleverde 87.000 AZ-doses in Gelderland is al gezet | ||
Bron: RIVM |
Geneesmiddelencollege CBG: vaccinatiepauze op basis van nieuwe gegevens
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft het advies gegeven om voorlopig te stoppen met het inenten met het AstraZeneca-vaccin op basis van nieuwe gegevens die het in het weekend heeft gekregen. Dat zegt voorzitter Ton de Boer tegen de NOS. Volgens hem waren er nog niet eerder meldingen van trombose in combinatie met een te laag aantal bloedplaatjes. "Er zijn ernstige ziektegevallen gerapporteerd, vier in Noorwegen en twee in Denemarken, maar het is onduidelijk of ze te koppelen zijn aan het vaccin", zegt De Boer.
Minister De Jonge heeft het besluit genomen in samenspraak met het CBG, het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De EMA is er verbaasd over. "Wij lopen met ons besluit voor op de EMA. Door even te stoppen nemen we het zekere voor het onzekere," zegt De Boer daarover. Hij benadrukt dat de verschijnselen zeer zeldzaam zijn.
De enige relatie die De Boer ziet met het vaccin is dat de verschijnselen in de gemelde gevallen zeven dagen na de inenting optraden.
Het nieuwe ziektebeeld is ernstig, zegt hij. "Mensen kunnen bloedingen krijgen en stollingen, waardoor je stuwingen krijgt en er een zuurstoftekort kan ontstaan in organen. Deze mensen komen op de IC." De verschijnselen kunnen spontaan optreden of als gevolg van het antistollingsmiddel heparine.
"We moeten er goed naar kijken en pas weer starten met het vaccin als we er genoeg van weten en mensen weer het vertrouwen kunnen geven dat het veilig is."
EMA verbaasd over opschorten vaccinatie met AstraZeneca
Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA is verbaasd over het advies van het CBG, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, om het vaccineren met AstraZeneca op te schorten.
Volgens het EMA zijn er geen nieuwe inzichten over het AstraZeneca-vaccin ten opzichte van afgelopen donderdag. Toen was al bekend dat er bijzondere gevallen zaten tussen de meldingen van trombose na inenting met het vaccin, zoals problemen met de bloedplaatjes, zegt de veiligheidscommissie van het agentschap. Deze commissie, de PRAC, beoordeelt alle gegevens van de meldingen.
"Op dit moment is er geen aanleiding om het standpunt zoals dat donderdag is gepubliceerd te wijzigen", zegt Sabine Straus, voorzitter van de PRAC. "Ik was enigszins verwonderd over het advies van het CBG, aangezien ons onderzoek nog loopt."
Straus verwacht nog deze week met een wetenschappelijk advies te komen. Daarin staat of er wel of geen sprake is van een nieuwe bijwerking. "Als daar wel sprake van is dan zullen we opnieuw de balans tussen de voor- en de nadelen van het AstraZeneca-vaccin moeten opmaken. Daarbij speelt mee of er bepaalde risicofactoren zijn en of je maatregelen kunt nemen om de risico's te beperken."
Lareb: ook meldingen van trombose na toedienen andere vaccins
Directeur Agnes Kant van bijwerkingencentrum Lareb zei bij de NOS op NPO Radio 1 dat er ook meldingen van tromboseverschijnselen zijn gedaan na het toedienen van andere vaccins dan dat van AstraZeneca. Ze kon niet onmiddellijk zeggen om hoeveel meldingen het gaat.
Net als bij AstraZeneca ziet het Lareb de trombose niet als bijwerking van het vaccin.
Daarnaast worden ook andere klachten gemeld, zoals allergische reacties. "Dat is zeldzaam en er worden goede maatregelen genomen. In alle gevallen zijn mensen goed behandeld en goed hersteld", zegt Kant.
Helft Italië weer in strenge lockdown
In de helft van de regio's in Italië zijn opnieuw de zwaarste lockdown-maatregelen van kracht geworden. Het aantal coronabesmettingen loopt weer op en ziekenhuizen kunnen de toestroom van coronapatiënten nauwelijks aan.
Scholen, van kinderdagverblijven tot en met universiteiten, zijn gesloten en winkels zijn dicht in negen regio's. Restaurants mogen alleen openblijven voor het afhalen van maaltijden.
In rest van het land geldt code oranje. Alleen het eiland Sardinië is wit. Daar is een uitbraak van de Britse variant succesvol bestreden.
Huisartsen vinden vaccinatiepauze verstandig besluit
De Landelijke Huisartsenvereniging LHV vindt het besluit om het inenten met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk te staken verstandig. Huisartsen krijgen vragen van hun patiënten en willen een helder verhaal hebben, zegt de LHV. "Het is goed om twee weken pauze te hebben."
Ook ouderenorganisatie ANBO vindt het goed dat alles rustig op een rijtje wordt gezet en de meldingen goed worden onderzocht. "Voor alles moet onrust worden voorkomen."
Lareb over vaccinatiepauze: in Nederland geen meldingen met deze verschijnselen
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft geen meldingen gekregen van klachten waarbij sprake is van trombosevorming in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Dat laat het centrum weten na meldingen uit Denemarken en Noorwegen over inenting met het AstraZeneca-vaccin. Daarbij gaat het om een nieuw beeld, bij volwassenen onder de 50.
Bij het Lareb zijn na de media-aandacht van afgelopen donderdag wel tien meldingen gedaan van verschijnselen waarbij mogelijk trombose of embolievorming een rol spelen, maar niet in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Die meldingen worden verder onderzocht.
Uit voorzorg besloot minister De Jonge gisteravond het inenten met het AstraZeneca-vaccin twee weken op te schorten.
Stemmen in coronatijd
Deense vrouw die overleed na vaccinatie had zeldzame klachten
De Deense vrouw van 60 die overleed na inenting met het vaccin van AstraZeneca had "zeer ongebruikelijke" verschijnselen, zegt het Deense Medicijnagentschap. De vrouw had een verlaagd aantal bloedplaatjes en stollingen in grote en kleine bloedvaten.
Het Europees Medicijnagentschap EMA zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de klachten zijn veroorzaakt door het vaccin. AstraZeneca zei gisteren dat er geen bewijs is van een verhoogde kans op trombose.
Vakbond zorgpersoneel spreekt van worstcasescenario
De vakbond voor zorgpersoneel NU'91 vindt het besluit om een vaccinatiepauze in te lassen voor het vaccin van AstraZeneca verwarrend. Het vaccin wordt tot nu toe vooral gebruikt voor zorgpersoneel. Voorzitter Stella Salden sprak in het NOS Radio 1 Journaal van een worstcasescenario, nu het aantal besmettingen weer oploopt en er mutaties van het coronavirus zijn.
Minister De Jonge besloot gisteravond het inenten met het AstraZeneca-vaccin twee weken stop te zetten, nadat er in Denemarken en Noorwegen nieuwe bijwerkingen waren geconstateerd.
"De Jonge zegt dat het veilig is, dat er nog geen verband is gevonden. De kans dat je corona krijgt is vele malen groter dan de kans op deze bijwerking. Het is maar de vraag of stoppen de veiligheid waarborgt", zegt Salden.
Ze vreest dat de inentingsbereidheid afneemt door de onrust die nu is ontstaan, terwijl er de afgelopen weken alles aan is gedaan om het vertrouwen te verhogen.
FNV wil fonds voor zorgpersoneel met langdurige coronaklachten
Een jaar na de eerste coronabesmettingen dreigen zorgmedewerkers terug te vallen in loon doordat ze nog niet volledig zijn hersteld van een covid-19-besmetting. Werknemersorganisatie FNV wil dat de overheid met een steunfonds komt om hun loon door te betalen.
Van de medewerkers die in de eerste golf een coronabesmetting opliepen, zegt 90 procent nog klachten te hebben, blijkt uit een enquête van FNV en het tv-programma Pointer (KRO-NCRV) onder 3600 zorgverleners. Vooral kortademigheid, minder energie en mentale klachten komen vaak voor. Daardoor kunnen ze niet of minder werken. Ruim een kwart ondervindt of verwacht daarvan financiële gevolgen.
57 procent denkt het virus op het werk te hebben opgelopen. In de verzorgings- en verpleeghuizen is dat bijna driekwart. Kitty Jong van vakbond FNV vindt dat de overheid vooral in de eerste coronagolf onvoldoende verantwoordelijkheid heeft genomen en dat er te weinig beschermingsmiddelen beschikbaar waren.
De FNV wil een tegemoetkoming van maximaal 20.000 euro per persoon, vergelijkbaar met die voor werknemers die door hun werk de schildersziekte OPS opliepen en voor asbestslachtoffers.
77.000 ondernemers vragen nieuwe NOW-loonsteun aan
Ongeveer 5000 ondernemers hebben afgelopen weekend op het laatste moment loonsteun aangevraagd voor het eerste kwartaal. Dat brengt het totaal op 77.000. Dat is iets minder dan in de vorige periode, toen er 81.000 aanvragen werden gedaan. In de eerste periode, toen de regeling werd geïntroduceerd, vroegen 140.000 ondernemers om steun van de overheid.
Ondernemers krijgen een lening die bedoeld is om personeel te kunnen doorbetalen. Inmiddels krijgen steeds meer bedrijven bericht van het UWV dat ze moeten beginnen met terugbetalen.
De Jonge: vaccin is veilig, pauzeknop uit voorzorg ingedrukt
Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het vaccin van AstraZeneca veilig is. Dat er nu wordt gestopt met inenten met het vaccin is uit voorzorg, zegt hij. Tot en met 28 maart stopt Nederland met het gebruik van het vaccin, na nieuwe meldingen uit Denemarken en Noorwegen van een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Het een veroorzaakt stollingen en het ander kan tot bloedingen leiden.
Volgens De Jonge is nog niet vastgesteld dat deze combinatie van verschijnselen door het vaccineren wordt veroorzaakt.
Medicijnautoriteit CBG zegt dat mensen die al met het vaccin zijn ingeënt zich geen zorgen hoeven te maken en dat de komende twee weken nodig zijn om te onderzoeken wat er precies aan de hand is.
Curaçao scherpt maatregelen verder aan, avondklok gaat eerder in
Op Curaçao worden de maatregelen vanwege het coronavirus weer aangescherpt, nu de Britse variant van het virus op het eiland oprukt. Zo gaat de avondklok eerder in, om 21.00 uur in plaats van 22.00 uur. En ook gaat het maximum aantal personen in winkels en bij publieke evenementen omlaag van 50 naar 25. Ook wil de overheid dat er meer wordt thuisgewerkt. Verder is bij sportevenementen voorlopig geen publiek toegestaan.
De avondklok werd vorige week ook al vervroegd, van 00.00 uur naar 22.00 uur.
Mexico geïrriteerd om Amerikaanse houding rond coronavaccins
De Mexicaanse president López Obrador is gefrustreerd over de houding van buurland de Verenigde Staten bij het leveren van coronavaccins. Mexico heeft tot dusver geen vaccins geleverd gekregen vanuit Amerikaanse fabrieken, terwijl India en Rusland al wel vaccins naar Mexico hebben gestuurd.
"Ik hoop dat ik binnenkort de Amerikaanse regering kan bedanken", zei de president. "Want ik weet zeker dat ze zullen helpen. Maar dat is tot nu toe niet gebeurd." Tot dusver telt Mexico 195.000 doden door het coronavirus en bijna 2,2 miljoen besmettingen. In het land zijn zo'n 4,4 miljoen prikken gezet.
Het Witte Huis heeft verzoeken van Amerikaanse bondgenoten voor leveringen vanuit de VS tot nu toe grotendeels afgewezen. Naast Mexico hebben ook Canada en de Europese Unie bij de VS gevraagd om vaccins of ingrediënten voor vaccins. Naar verwachting hebben de Verenigde Staten halverwege mei voldoende vaccin geproduceerd voor iedere Amerikaanse volwassene. President Biden zei vorige week dat de VS coronavaccins gaat delen met andere landen als de eigen bevolking is ingeënt.
Tienduizenden afspraken voor inenting noodgedwongen afgezegd
De GGD's moeten 43.000 afspraken afzeggen, nu besloten is om het prikken met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk uit voorzorg stil te leggen. Deze week zouden 29.000 mensen worden ingeënt bij de GGD's met het AstraZeneca-vaccin en volgende week 14.000, laat een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.
Mensen die al een afspraak hadden staan, krijgen een sms en worden afgebeld. De GGD's gebruiken het vaccin voor het inenten van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Ook wordt het vaccin via huisartsen ingezet bij mensen van 60 tot en met 64 jaar, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. Ook patienten in de geestelijke gezondheidszorg krijgen het vaccin.
De maatregel heeft geen gevolgen voor geplande inentingen met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.
'GGD Amsterdam blundert en geeft twee verschillende vaccins'
De GGD Amsterdam heeft een vrouw ingeënt met coronaprikken van twee verschillende fabrikanten. Dat meldt het tv-programma Hart van Nederland. Een zorgmedewerker van 60 werd begin vorige maand ingeënt met het vaccin van Pfizer, en kreeg op 1 maart een prik met het AstraZeneca-vaccin. Dat is tegen de richtlijnen die de overheid heeft opgesteld.
De zorgmedewerker zag pas op haar registratiekaart dat ze twee verschillende vaccins heeft gekregen, zo meldt een familielid aan het SBS-programma. "Bij het tweede vaccin zijn er drie verplichte controles geweest en bij geen één controle is opgemerkt dat het eerste vaccin Pfizer was. Of zij waren zelf ook niet op de hoogte dat vaccins van twee verschillende merken niet gecombineerd hadden mogen worden. De vrouw is er dus vanuit gegaan dat dit de procedure was."
Een woordvoerder van de GGD zegt tegen het televisieprogramma dat het ligt aan menselijk falen. "Daarom hebben we nu de controlemechanismes aangepast. Er zit een unieke barcode op de prikken, mensen krijgen een brief, medewerkers stellen vragen. De groep die nu gevaccineerd wordt, is meestal hoogbejaard. Die kun je niet wijzen op eigen verantwoordelijkheid. De organisatie moet het gewoon goed regelen."
Woede in Jordanië over strengere regels en zuurstofproblemen
In Jordanië zijn betogers de straat op gegaan om te demonstreren tegen de zeer strenge coronaregels in het land. De protesten komen een dag nadat in een staatsziekenhuis in Salt, ten westen van de hoofdstad Amman, het zuurstof op raakte. Volgens getuigen van het Britse persbureau Reuters zijn daardoor zeker zes coronapatiënten gestorven.
In verschillende plaatsen, waaronder de noordelijke stad Irbid, gingen honderden mensen de straat op. "Weg met de regering. We vrezen niet voor het coronavirus", riepen jongeren.
De coronaregels in Jordanië zijn onlangs aangescherpt, uit vrees voor meer besmettelijke varianten van het virus. Door de strenge maatregelen is de economie van het land zwaar geraakt en is de werkloosheid opgelopen tot 24 procent.
Vanwege het incident in het ziekenhuis is de minister van Volksgezondheid ontslagen. Premier Bishreh al Khasawneh zegt dat hij de volledige verantwoordelijkheid draagt voor de dood van de patiënten.
Nederland stopt uit voorzorg twee weken met inenten met AstraZeneca-vaccin
Nederland stopt twee weken uit voorzorg met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat gebeurt tot en met zondag 28 maart, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De afgelopen dagen schortten verschillende landen het toedienen van het vaccin ook al op, vanwege meldingen van trombose na een prik. Mensen die al een afspraak hadden staan, worden daarover geïnformeerd door hun huisarts of de GGD's.
Medicijnautoriteit CBG heeft de tijdelijke vaccinatiestop aanbevolen en minister De Jonge (Volksgezondheid) neemt dat advies over. Volgens het ministerie is er dit weekend nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Er zijn zes nieuwe meldingen binnengekomen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen, meldt het ministerie.
Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. Volgens het ministerie zijn in Nederland momenteel geen soortgelijke gevallen bekend. Het CBG zegt dat er vooralsnog geen verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Denemarken en Noorwegen. Er wordt op dit moment nader onderzoek gedaan.
Welkom in het corona-liveblog
Welkom in het coronablog van maandag 15 maart. Het liveblog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.