NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog: VVD volgens Rutte niet linkser geworden • Rotterdamse stempassen verduisterd

 • Het is de laatste week voor de verkiezingen. In dit liveblog praten we je bij over het laatste verkiezingsnieuws.
 • Rutte: eerst herstelplan en pas dan formatie.
 • Rotterdam doet aangifte wegens verduistering stempassen.
 • Jinek biedt Baudet excuses aan, RTL heeft spijt van optreden cabaretier Koning.
 • Lees hier wat de NOS tot nu toe heeft gemaakt/geschreven over de verkiezingen.
Liveblog gesloten
 • Morgen nieuw campagneblog

  Dit liveblog is gesloten. Morgen publiceren we weer een nieuw blog met het laatste campagnenieuws.

 • Eerdmans (JA21) en Ouwehand (PvdD) botsen over klimaatbeleid

  In het programma Jinek botsten Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Joost Eerdmans van JA21 over het klimaatbeleid. Ouwehand vindt een extra belasting op vliegen een goed plan: hoe vaker je vliegt, hoe meer je gaat betalen. Mensen die één keer per jaar gaan vliegen hebben daar niet meteen last van, maar wie vier of vijf keer per jaar het vliegtuig pakt, gaat dan steeds meer belasting betalen. Volgens Ouwehand is zo'n regeling hard nodig om de aarde leefbaar te houden. "Klimaatwetenschappers waarschuwen dat het er nu op aankomt." Het geld dat de maatregel oplevert, kan geïnvesteerd worden in meer en beter treinverkeer, zegt Ouwehand.

  JA21 is tegen het idee: lijsttrekker Eerdmans denkt dat zoiets helemaal niets gaat helpen. Mensen die voor bijvoorbeeld zakenreizen veel moeten vliegen, zullen dat toch wel blijven doen, denkt hij. "Ook zullen mensen uitwijken naar vliegvelden net over de grens, zoals Düsseldorf", aldus Eerdmans. Ook in een suikertaks en een vleestaks ziet JA21 niets. Alle klimaatmaatregelen samen leveren volgens Eerdmans uiteindelijk maar "heel weinig echte vermindering van opwarming van de aarde op".

  Ook debatteerden de twee lijsttrekkers over het aardgasvrij maken van woningen. "Die investering moeten we nu doen, vindt Ouwehand. "Dat voorkomt hele hoge kosten op lange termijn die we krijgen als we de klimaatcrisis uit de hand laten lopen."

  Eerdmans ziet daar helemaal niets in. Hij noemt het plan een flop en zegt dat er nu pas 200 woningen van het gas af zijn. Ook vindt Eerdmans het vreemd dat in Duitsland mensen nog geld krijgen als ze een gasaansluiting aanleggen. Hij vraagt zich ook af wie dat allemaal moet betalen. Eerdmans ziet meer in "klimaatadaptatie", waarbij je kijkt naar het accepteren van de opwarming van de aarde en daar maatregelen voor bedenkt, zoals het verhogen van de dijken. Ouwehand wijst erop dat het KNMI heeft gezegd dat dat voor Nederland niet gaat helpen.

 • Rutte bij Nieuwsuur over gebroken beloftes en de VVD-lijst

  VVD-leider Rutte ontkent in Nieuwsuur dat zijn partij naar links is opgeschoven, wat hem in de uitzending werd toegeworpen door een teleurgestelde horecaondernemer die vroeger op de VVD stemde. Volgens die laatste was tien jaar Rutte heel slecht voor ondernemers. "Er zouden minder regels komen, maar die zijn juist verdubbeld. De btw-verhoging zou tijdelijk zijn, maar is er nog steeds. En u wilt zelfs het minimumloon verhogen. Straks mogen we weer open met allerlei beperkingen, maar ik moet nu al terugvorderingen betalen en dan straks ook nog een hoger minimumloon. Waarvan?"

  Volgens Rutte is de Nederlander "gemiddeld genomen" centrumrechts en is de VVD ook niet naar links opgeschoven. Hij zei tegen de horecaondernemer dat de VVD het minimumloon inderdaad met 1 euro wil verhogen, maar dat dat wat hem betreft gepaard gaat met een middenstandskorting. "En we hebben 75 miljard uitgegeven om bedrijven te helpen in een hele moeilijke tijd. Dat konden we doen omdat we met elkaar zuinig zijn geweest de afgelopen jaren en dat geld niet, zoals links wilde, hebben uitgegeven."

  Kijk op Twitter het gesprek terug tussen Rutte en de horecaondernemer:

  In de verkiezingsuitzending van Nieuwsuur ging het ook over Ruttes aanpak van de coronacrisis en over zijn eerdere beloftes om meer 'blauw' op straat te brengen. Uit cijfers van Nieuwsuur blijkt dat er pas in 2025 meer agenten zijn dan toen er onder Rutte met de Nationale Politie werd gestart. Volgens Rutte zelf komt dat doordat er bij de politie sprake is van twee "essentiële vraagstukken".

  Dat zijn volgens hem de vergrijzing en het veranderde politiewerk, met onder andere een grotere rol voor cybercriminaliteit en verergerde ondermijnende criminaliteit:

  Verder kwam nog de VVD-kieslijst ter sprake. In de top 20 staan negen voormalig politiek assistenten van de VVD. "Een soort supportersvereniging voor Mark Rutte," in de woorden van politiek verslaggever Arjan Noorlander, "met weinig ervaring in het echte leven". Maar volgens Rutte staan de VVD-kandidaten met hun voeten in de modder. "Het politieke ambt is ook een ambacht. En de meeste mensen gaan niet vanuit de schoolklas meteen naar politiek assistent. Ze hebben hiervoor ook allerlei andere dingen gedaan."

 • Kijk live naar premier Rutte in Nieuwsuur

  In aanloop naar de verkiezingen komen de lijsttrekkers van alle grote partijen langs bij Nieuwsuur voor een kritisch gesprek. Vanavond wordt de reeks afgesloten met VVD-lijsttrekker Mark Rutte, die hard op weg is de langstzittende premier van ons land te worden.

  Je kunt het gesprek vanaf 21.30 uur live kijken via deze link.

 • Rotterdam doet aangifte wegens verduistering stempassen

  De gemeente Rotterdam doet aangifte van verduistering nadat 195 inwoners van de wijk Bloemhof geen stempas hebben gekregen. Een postbode van PostNL had een deel van de post niet bezorgd, schrijft regionale omroep Rijnmond.

  Burgemeester Aboutaleb zegt tegen de gemeenteraad dat alle betreffende inwoners inmiddels een nieuwe stempas hebben gekregen. Naast de aangifte start de gemeente ook een extern onderzoek, meldt Rijnmond.

  PostNL is ook een eigen onderzoek naar de kwestie begonnen. Als het nodig is, neemt PostNL maatregelen tegen de betreffende postbode.

 • Vrouwelijke ministers vertellen hoe hun het woord werd ontnomen

  Na een jaar vergaderen in kabinet-Rutte III begon vrouwelijke ministers en staatssecretarissen iets op te vallen. Ze werden in vergaderingen regelmatig in de rede gevallen of afgekapt, vaker dan hun mannelijke collega's. Het leidde bij sommigen tot irritatie. Onderling overlegden ze hoe ze moesten omgaan met de interrupties, die veelal van demissionair premier Rutte zelf kwamen - hij leidde de vergaderingen.

  Verschillende staatssecretarissen en ministers vertellen tegen de NOS voor het eerst openlijk over de ongelijkheid die ze ervaarden. "Een vrouwelijke collega neemt het woord en wordt heel snel in de rede gevallen. De eerste keer denk je 'Hee, wat is dit'. Maar op een gegeven moment zie je het vaker gebeuren. Daar hebben we wat van gezegd", blikt staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) terug.

 • Rutte: eerst herstelplan en pas dan formatie

  Als het aan premier Rutte ligt, wordt na de verkiezingen eerst een nationaal herstelplan opgesteld en pas daarna de formatie van een nieuw kabinet voltooid. In een interview met het AD heeft de VVD'er meer details gegeven over zijn eerder aangekondigde plan om Nederland erbovenop te helpen na de coronacrisis.

  Allereerst wil hij dat er "een vliegende start" wordt gemaakt. "Zo'n formatie duurt al idioot lang, dat kunnen we nu zeker niet hebben." Daarom wil de premier dat de beoogde volgende coalitie eerst werkt aan het coronaherstelplan. Zodra dat gepresenteerd is in de nieuwe Tweede Kamer en er een eindakkoord is gesloten, pas dan gaat de formatie wat Rutte betreft verder.

  De hoofdlijnen van het plan zijn dat er de komende jaren niet wordt bezuinigd, stelt de premier. Ook mogen er geen belastingen worden verhoogd die het economisch herstel hinderen. Daarnaast overweegt de premier om de terugbetalingstermijn voor ondernemers met belastingschulden te verlengen.

  De reguliere zorg moet wat Rutte betreft weer worden opgeschaald. Ook spreekt hij van het opzetten van flexibele capaciteit voor intensive cares, maar verdere details over deze plannen ontbreken nog.

 • Partijen op voorhand uitsluiten, hoe (on)democratisch is dat?

  "Nee. Nog steeds niet", antwoordde Mark Rutte op 12 februari kortaf op de vraag of hij met de PVV in een regering wil. Gisteren herhaalde de VVD-leider dat standpunt nog eens en ook Forum voor Democratie is straks niet welkom bij de coalitiebesprekingen. Maar is het eigenlijk wel goed om partijen al voor de verkiezingen op voorhand uit te sluiten? En wat vinden de PVV-kiezers daarvan?

 • Omtzigt daagt Rutte uit voor debat

  Pieter Omtzigt, nummer 2 op de kieslijst van het CDA, vraagt VVD-leider Mark Rutte op Twitter of hij iets ziet in een debat met hem. De CDA-politicus deelt een screenshot van een ingezonden brief in dagblad Trouw. Daarin zegt een lezer dat hij een debat tussen Rutte en Omtzigt heeft gemist. "Dit zou waarschijnlijk veel interessante info hebben opgeleverd", denkt de lezer.

  "Wat vind je van deze suggestie?" vraagt Omtzigt aan Rutte. "Je weet wel, een debat over de inhoud."

  Omtzigt is een van de langstzittende Tweede Kamerleden. Hij staat bekend als iemand die zich vastbijt in dossiers, onder meer in dat van de toeslagenaffaire. Vorig jaar deed hij een gooi naar het CDA-lijsttrekkerschap, maar hij verloor die verkiezing nipt van Hugo de Jonge. Die trok zich enkele maanden later echter terug, waarna Wopke Hoekstra als lijsttrekker werd gekozen.

  Omtzigt voert nu een beetje zijn eigen campagne. Hij wil het vertrouwen tussen burger en overheid herstellen en geeft fel af op wat critici de Rutte-doctrine noemen, "waarmee alles wordt verborgen".

  Een woordvoerder van Rutte zegt dat de premier geen tijd heeft voor nieuwe debatverzoeken.

 • EenVandaag: meerderheid SP-stemmers stemt op Leijten in plaats van Marijnissen

  Een meerderheid van de SP-stemmers verkiest de nummer twee van die partij, Renske Leijten, boven lijsttrekker Lilian Marijnissen. Dat blijkt uit onderzoek in een panel van het programma EenVandaag, waar Marijnissen te gast was. 56 procent van de SP-kiezers zou op Leijten stemmen tegen 32 procent op Marijnissen. De SP-kiezers willen Leijten belonen voor haar rol in de toeslagenaffaire. Marijnissen zegt dat "fantastisch" te vinden. "Als er nou iemand is die die bonus verdient is het Renske Leijten."

  De SP, nu met 14 zetels in de Kamer, staat in de peilingen op verlies. "Als nu heel veel mensen op Leijten gaan stemmen is dat ook goed voor de SP", aldus Marijnissen, die verder benadrukt dat nog driekwart van de Nederlanders niet weet wat ze gaan stemmen. "Er is nog gigantisch veel te winnen en te halen, ook voor ons hoop ik", aldus de SP-leider.

 • Niet iedere gemeente meldt tussentijdse opkomstcijfers

  Niet alle gemeenten melden bij deze verkiezingen tussentijds de opkomstcijfers. Doordat het stemmen over drie dagen is uitgesmeerd en een deel van de 70+'ers al per post heeft gestemd, is dat niet te doen, zeggen bijvoorbeeld de gemeenten Maastricht en Enschede tegen persbureau ANP. Volgens een woordvoerder van de gemeente Maastricht zullen de tussentijdse opkomstcijfers dit jaar een "fout beeld" geven, "zeker wanneer deze cijfers vergeleken worden met die van vier jaar geleden".

  Andere gemeenten, onder meer Rotterdam, Utrecht en Amersfoort, publiceren de tussentijdse opkomstcijfers volgende week wel. In Amersfoort gebeurt dat op maandag en dinsdag om 19.00 uur. Woensdag maakt de gemeente op drie momenten het opkomstpercentage bekend.

 • Nieuwe aflevering Rondje Binnenhof: wie zit in de flow?

  Ook deze week praten NOS-verslaggevers Marleen de Rooy, Xander van der Wulp en Herman van der Zandt je weer bij over de verkiezingscampagne. Met in deze aflevering onder meer de rooibosthee van 50Plus-lijsttrekker Den Haan, de rol van linkse partijen en de appgroep van vrouwelijke bewindspersonen. En: welke lijsttrekkers zitten in een goede flow?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rondje Binnenhof #7: Welke lijsttrekkers zitten in een goede flow?
 • Ingevulde stembiljetten stromen binnen bij gemeenten

  Diverse gemeenten melden dat 70+'ers volop gebruikmaken van de mogelijkheid om te stemmen per post. Zo hebben in Breda al 10.750 van de in totaal 25.000 stemgerechtigden die in deze gemeente een briefstem mogen uitbrengen dat inmiddels gedaan. "Stemmen per post is populair", twittert burgemeester Paul Depla.

  De gemeente Woensdrecht meldt dat daar gistermiddag al het grootste deel van de 70+'ers een ingevuld stembiljet heeft opgestuurd. Het gaat om 1232 briefstemmen, op de 2000 inwoners die daar recht op hebben.

  Vanwege de coronapandemie mogen mensen van 70 jaar en ouder dit keer per post stemmen. De maatregel is bedoeld om hen te beschermen tegen besmetting. Het gaat om 2,4 miljoen mensen in totaal, meldde het CBS vorige week.

  Ook Nederlanders in het buitenland mogen poststemmen. Tot nu toe hebben ruim 53.000 mensen dat gedaan, van de ongeveer 90.000 kiezers die hiervoor in aanmerking komen.

  Meer informatie over briefstemmen vind je op de website van de Rijksoverheid.

 • Koning en koningin afgewezen als stembureauvrijwilligers

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zich opgegeven als vrijwilligers om te helpen bij een stembureau. Maar de gemeente Den Haag had al te veel vrijwilligers en zo is het plan niet doorgegaan, zei de koning tijdens het online werkbezoek over de voorbereidingen voor de verkiezingen.

  Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat deze uitkomst "in goed overleg is besloten". Op de vraag of er mogelijk werd gevreesd voor drukte bij het stembureau waar het koningspaar zou helpen, werd niet inhoudelijk gereageerd.

  Het digitale werkbezoek van de koning stond geheel in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen volgende week. In een reeks gesprekken kwamen allerlei onderdelen van deze speciale gang naar de stembus ter sprake. Van het maken van speciale wetten tot nieuwe protocollen voor het tellen van de biljetten, en een verlenging van de termijn voor het vaststellen van de einduitslag tot 22 maart.

  Willem-Alexander benadrukte dat hij hoopt dat zo veel mogelijk mensen gebruikmaken van hun democratisch recht.

 • Initiatief voor meer bèta's in de politiek

  Twee technisch opgeleide academici hebben van de vijftien grootste partijen de 'bèta's' onder de kandidaat-Kamerleden op een rij gezet. Hun site vinddebetaopdelijst.nl werkt niet als een stemhulp, maar kan wel een hulpmiddel zijn bij de keuze voor een kandidaat.

  Initiatiefnemers Hugo Bijmans en Paul van Erp zeggen hiermee gehoor te geven aan de kritiek dat er te weinig Kamerleden zijn die studies als informatica, natuurkunde en technische wetenschappen hebben gedaan. Zo sprak Arjen Lubach in zijn satirische actualiteitenprogramma van een "digibetocratie".

  "De roep om meer bèta's in de politiek is meervoudig. Grote vraagstukken zoals AI, cybersecurity en de energietransitie vragen om specifieke bètakennis. Daarnaast is een rationele, objectieve en analytische bètablik altijd welkom bij belangrijke debatten", zeggen Bijmans en Van Erp.

  Bij de selectie hebben ze gebruikgemaakt van openbare informatie. Kandidaten met exacte hbo- of wo-studies die zichzelf niet op de lijst zien, mogen zich bij het duo melden.