liveblog
NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing bij tweet Forum-leider Baudet • Horecabranche: licht aan einde van tunnel

 • Welkom in het coronablog van maandag 8 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
 • Alle coronamaatregelen worden verlengd tot en met 30 maart, ook de avondklok;
 • Mogelijk 31 maart opening terrassen en ook versoepelingen hoger onderwijs;
 • Het vlieg- en aanmeerverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk geldt vanaf middernacht niet meer;
 • Het RIVM meldt 3924 nieuwe besmettingen en 26 sterfgevallen door corona.
liveblog gesloten

Twitter bestempelt tweet van Baudet als 'misleidend'

Twitter heeft een tweet van Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet bestempeld als misleidend. Het platform zette de waarschuwing bij een tweet die Baudet gisteren plaatste. In de tweet zei Baudet zich "absoluut" niet te laten vaccineren, onder meer omdat de bijwerkingen van het vaccin volgens hem heftig zijn. Twitter plaatst bij de tweet een link naar een bericht waar te lezen is waarom experts "vaccins als veilig beschouwen voor de meeste mensen".

Het is volgens Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma voor het eerst dat Twitter een tweet van een Nederlandse politicus aanmerkt als desinformatie.

Horecabranche: licht aan einde van tunnel

Koninklijke Horeca Nederland zegt dat er "langzaam maar zeker een beetje licht aan het einde van de tunnel komt", nu het kabinet heeft aangekondigd dat de terrassen mogelijk open kunnen. Wel heeft de horecabranchevereniging er bij het kabinet op aangedrongen verder te kijken dan alleen het openen van de terrassen. "Dit is slechts voor een klein deel van de horecaondernemers een verbetering."

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Met de lente in aantocht is het noodzakelijk dat de terrassen op 31 maart weer open kunnen; het is een eerste stap. Wij zijn echter van mening dat het eerder kan én moet. Het ontbeert het kabinet aan vertrouwen, terwijl er zeer gedegen plannen liggen. Naast versoepelingen voor de terrassen vinden wij écht dat er een breder deel van de horeca op een veilige en verantwoorde manier open móet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opening van de eet- en drinkgelegenheden in hotels voor de hotelgasten en de opening van restaurants en cafés onder voorwaarden."

Volgens de horecabrancheclub is het noodzakelijk dat ondernemers voorlopig wel "consequent en volledig" worden gecompenseerd. Na een jaar corona kun je ondernemers niet laten barsten met een gedeeltelijke vergoeding, zegt Willemsen. "KHN zet al maanden in op de verbetering van de steunpakketten. In de gesprekken van vorige week hebben we dit opnieuw aangekaart en het belang van gerichte financiële én volledige compensatie benadrukt."

ANP
Voorzitter Rober Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland

Coronagevallen op verpleegafdeling LUMC

Op een verpleegafdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum zijn meerdere medewerkers en patiënten besmet geraakt met het coronavirus. Dat is gebeurd op de KOHG-afdeling, voor onder meer keel, neus- en oorheelkunde en gynaecologie.

De eenheid Infectiepreventie van het ziekenhuis is een bron- en contactonderzoek gestart. Een aantal behandelingen is vanwege de coronagevallen uitgesteld, laat het Leidse ziekenhuis weten.

Vanaf middernacht vliegtuigen en schepen vanuit VK weer welkom

Vliegtuigen en schepen uit het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf middernacht weer landen en afmeren in Nederland. Volgens het demissionaire kabinet heeft het vlieg- en afmeerverbod geen toegevoegde waarde meer, omdat de Britse variant van het coronavirus zich inmiddels in Nederland heeft verspreid.

Reizigers uit het VK blijven wel verplicht om een negatieve test over te leggen. Ook krijgen ze het dringende advies om bij aankomst in Nederland in quarantaine te gaan.

Het vliegverbod uit andere landen, zoals Zuid-Afrika en een aantal Zuid-Amerikaanse landen, blijft wel van kracht.

Winkelbranchevereniging: dit was hard nodig

Winkeliers zijn blij dat ze in bepaalde gevallen vanaf 16 maart een klant per 25 vierkante meter mogen ontvangen. Wel geldt nog steeds de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken.

"Dit was hard nodig", zegt de brancheorganisatie non-food INretail. "De regel van twee klanten per verdieping niet goed werkt voor veel winkels. De aangekondigde aanpassing van kopen op afspraak is goed, maar nog steeds een tussenstap. De enige echte oplossing is het weer volledig heropenen van de winkels en dat kan veilig."

INretail heeft de Nederlandse staat gedagvaard en de rechter uitgelegd, waarom de organisatie per direct heropening van winkels eist. De brancheorganisatie voerde vandaag in de rechtszaal aan dat het kabinet onder meer de economische en maatschappelijke belangen bij het besluit tot verlenging van de winkelsluiting onvoldoende heeft meegewogen. Bovendien zouden geen volwaardige alternatieven zijn geboden die een realistische omzet mogelijk maken. De rechter doet uiterlijk vrijdag om 10.00 uur uitspraak.

Teleurstelling bij VNO-NCW, MKB-Nederland

Bedrijfsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen teleurgesteld te zijn dat winkels in de gesloten sectoren op korte termijn niet open mogen. "Langer dicht betekent dat de overheidssteun uitgebreid moet worden, omdat veel ondernemers anders de eindstreep niet halen", zeggen beide organisaties in een verklaring. Wel zijn de organisaties blij dat de terrassen mogelijk open kunnen en dat de winkels wat meer mogelijkheden krijgen voor winkelen op afspraak.

De twee organisaties willen wel dat het kabinet het steunpakket snel moet verruimen voor onder meer (middel)grote bedrijven. "De periode van het vakantiegeld komt eraan en we zien ook de lokale lasten voor ondernemers oplopen. De vrees is dat velen dat niet meer kunnen betalen. Daarnaast moet er een herstelplan komen voor ná de lockdown, dat ondernemers helpt om over de opgebouwde schuldenberg en het verlies van eigen vermogen te komen."

Studenten blij met kleine versoepelingen

Het Interstedelijk Studenten Overleg is blij dat het hoger onderwijs in de week voor het Paasweekend mogelijk weer gedeeltelijk open kan. Voorzitter Coban wijst erop dat "een kwart van de studenten al bijna een jaar voor al het onderwijs achter een beeldscherm zit". "Het is fijn dat daar snel ook een moment in de collegebanken bij gaat komen. Online onderwijs werkt eenzaamheid, somberheid en concentratieproblemen in de hand, het is goed dat het kabinet stappen gaat zetten richting meer fysiek onderwijs", zegt zij.

Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen houdt nog wel een slag om de arm. "We zijn blij met het perspectief op de versoepelingen rond Pasen. Maar we moeten eerst afwachten hoe de epidemiologische situatie zich ontwikkelt. Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt hoe hard het nodig is dat onze studenten weer meer fysiek onderwijs kunnen volgen, dus dit zou een goede eerste stap zijn. We zijn ondertussen ook met het ministerie van Onderwijs aan het kijken hoe we per september weer een zo normaal mogelijk studiejaar tegemoet kunnen gaan."

Museumvereniging: onzekerheid over voortbestaan groeit

De Museumvereniging zegt dat de onzekerheid over het voortbestaan van musea groeit. De noodsteun die tot 1 juli geldt, bereikt niet alle musea. "Het geduld van publiek om weer veilig samen uit naar musea te gaan, wordt nog langer op de proef gesteld. Musea zijn in maart nog gesloten en daarna is het nog de vraag. Als brancheorganisatie horen we steeds meer smeekbedes van musea om spoedig te heropenen", zegt de vereniging.

De vereniging benadrukt dat ook het gemis aan publiek pijn doet. Binnenkort wordt er wel gestart met proeven voor toegangstests en de 'toegangs-app'. "We zijn hoopvol dat door het gebruik ervan musea en culturele instellingen meer ruimte kunnen krijgen om bezoekers te ontvangen dan in de routekaart voorzien."

Persconferentie voorbij

De persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge is afgelopen. Kijk 'm hieronder terug en lees in dit artikel de belangrijkste thema's nog eens terug.

De Jonge over Janssen-vaccin: het ziet er goed uit

De Jonge heeft goede hoop dat het vaccin van Janssen snel wordt goedgekeurd. "Het ziet er goed uit, we hebben veel contact gehad met Janssen. Wat we verwachten is dat er gewoon goedkeuring komt. De klinische onderzoeksresultaten zijn gewoon heel erg mooi", aldus De Jonge.

In april verwacht hij nog niet heel veel, maar in mei verwacht hij al meer doses en juni verwacht hij er nog meer. "En we hebben er astronomisch veel besteld", zei De Jonge.

Rutte: precieze effect avondklok niet te zeggen

Het precieze effect van de avondklok, die opnieuw wordt verlengd, is volgens demissionair premier Rutte niet te zeggen, omdat de maatregel tegelijkertijd is ingegaan met het advies om maar één bezoeker per dag thuis te ontvangen.

"Het effect van de twee maatregelen samen is zo'n tien procent. Dat is wat het OMT ons steeds laat zien", zei hij. "Dat kunnen ze niet uitsplitsen. Ze zijn tegelijkertijd ingegaan, dus dat gaat niet."

De premier denkt dat veel mensen begrip hebben voor de maatregel. "Niemand wil die avondklok, ik ook niet", zei hij. "Maar we hebben niet de luxe om die weg te halen."

De Jonge: geen begrip voor mensen die geen prik halen

Demissionair minister De Jonge heeft "nul begrip" voor mensen die zich niet laten vaccineren. Hij doelde daarmee niet op mensen die dat vanwege hun gezondheid niet kunnen, maar op degenen die een prik weigeren om andere redenen. In hoeverre er straks versoepeld kan worden, is volgens hem namelijk sterk afhankelijk van de vaccinatiebereidheid.

De Jonge zei zich verder zorgen te maken over de vaccinatiebereidheid onder met name jongeren. "Als een deel van de jongeren zich niet laat vaccineren, hebben we echt een probleem", zei hij. Maar, zo stelde De Jonge ook: je laten vaccineren of niet moet altijd een eigen keuze blijven.

Kleine aanpassingen aan de maatregelen, geen versoepelingen

Het kabinet heeft aangekondigd dat de coronamaatregelen op dit moment nog niet versoepeld kunnen worden. Wel zijn een aantal kleine aanpassingen en correcties toegezegd. Hieronder de aanpassingen op een rijtje:

 • Als bewoners van verpleeghuizen zijn ingeënt, is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dit geldt per direct. Gedurende de week kunnen dit ook verschillende bezoekers zijn.
 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen weer zwemles krijgen.
 • Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn, of één klant per 25 vierkante meter. In dat laatste geval geldt wel een maximum van 50 klanten tegelijk per winkel. Zij moeten anderhalve meter afstand houden tot elkaar en minimaal vier uur van te voren een afspraak maken om te komen winkelen. De winkel moet werken met tijdvakken van minimaal tien minuten.
 • Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen tegelijk sporten. Ook daarbij moeten ze anderhalve meter afstand houden. De gemeente kan nog meer mogelijkheden bieden voor sport.
 • Theorie-examens en -lessen voor het besturen van vervoersmiddelen mogen weer op locatie worden georganiseerd. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van bepaalde beroepen of voor bepaalde bedrijven. Mensen die vanwege slecht rijgedrag een educatieve maatregel opgelegd hebben gekregen, kunnen ook weer theorie-examen doen.
 • Zakenreizigers, studenten, kennismigranten, langeafstandsgeliefden en professionals uit de culturele en creatieve sector mogen weer inreizen.
 • Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. Vanaf middernacht geldt de maatregel niet meer. Testverplichtingen blijven gelden, net als een dringend quarantaineadvies.

Vaccinatie niet vereist voor toegangstestapp

Gebruikers van de zogenoemde toegangstestapp kunnen met een groen vinkje in die app bewijzen dat ze niet besmet zijn. Maar hoe iemand dat vinkje heeft gekregen, hoeft niet duidelijk te zijn. Dat zei demissionair minister De Jonge in reactie op vragen over de werking van de app. Een manier om een groen vinkje te krijgen, zou een inenting kunnen zijn, al moet daarvoor wel eerst duidelijk zijn dat gevaccineerden het virus niet kunnen verspreiden. Dat is nu nog niet bekend.

De Jonge herhaalde nog eens dat hij het erg belangrijk vindt dat mensen zich laten inenten, maar benadrukte daarbij dat het niet verplicht wordt om een prik te halen. Mensen die de app gebruiken, zullen naar verwachting ook een alternatief krijgen om een groen vinkje op hun app te kunnen presenteren. Een zo'n alternatief zou een negatieve testuitslag kunnen zijn.

De Jonge geeft tekst en uitleg over het openen van terrassen en winkels

De Jonge over het openen van terrassen en winkels

Versoepelingen na eerste prik voor iedereen nog onduidelijk

Demissionair premier Rutte kon nog niet zeggen welke maatregelen behouden blijven als iedereen die dat wil de eerste prik heeft gehad. "We moeten zeker weten dat we op dat moment niet iets onverstandigs doen." Zo is het volgens hem nog niet duidelijk of alle gedragsregels zoals afstand houden en het vaak wassen van de handen tegen die tijd al kunnen worden losgelaten.

Demissionair minister De Jonge benadrukte dat de situatie nog altijd niet is zoals die zou moeten zijn. "Het is knap dat we het van 13.000 besmettingen hebben kunnen terugbrengen naar zo'n 5000. Maar het is een hele kwetsbare situatie. Het OMT waarschuwt ons daarom: neem geen onverantwoorde risico's, want voor je het weet zit je in een situatie waarin de zorg gierend overbelast wordt."

'Volgende maand 100.000 toegangstesten per dag, later 400.000'

Demissionair minister De Jonge zegt dat er hard wordt gewerkt aan het opbouwen van de testcapaciteit voor toegangstesten, waarmee mensen kunnen aantonen dat ze niet besmet zijn en vervolgens toegang kunnen krijgen tot locaties. De capaciteit zit nu op 25.000 per dag en wordt verder opgebouwd tot 100.000 per dag volgende maand. Uiteindelijk moet de capaciteit komen te liggen op ongeveer 400.000 toegangstesten per dag.

Verder wil hij in een wet laten benoemen welke sectoren gebruik kunnen maken van de toegangstesten en de app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze het virus niet onder de leden hebben. In die wet moet ook worden opgenomen dat persoonsgegevens gebruikt mogen worden, om te voorkomen dat mensen elkaars app gaan gebruiken om ten onrechte toegang te krijgen.

Desgevraagd zei hij dat de horeca ook gebruik zou kunnen maken van het zogenoemde 'coronapaspoort'. De Jonge maakte vanochtend bekend dat het kabinet werkte aan zo'n bewijs van niet-besmettelijkheid. "Maar we moeten ook kijken of de horeca makkelijker open kan. Want als je een negatieve testuitslag nodig hebt om biertje te drinken, is drempel wel hoog."

Dit zijn de kleine versoepelingen die gaan gelden

Dit zijn de kleine versoepelingen die gaan gelden

Rutte: niet verantwoord avondklok nu los te laten

Demissionair premier Rutte is begonnen met vragen beantwoorden. Daarbij gaat het als eerste over het afschaffen van de avondklok, de maatregel waarvan het kabinet eerder beloofde dat deze als eerste geschrapt zou worden.

Volgens Rutte is het vanwege het hoge aantal besmettingen niet verantwoord om de avondklok nu los te laten. De premier zei hierin het advies van het Outbreak Management Team op te volgen. "Het blijft een maatregel waar je echt vanaf wil", erkende hij. "Maar wat je ziet is dat de avondklok in combinatie met de bezoekersregeling, echt een effect heeft. Er ligt een duidelijk advies van het OMT om de avondklok daarom niet te versoepelingen."

Verder benadrukte hij dat de kleine versoepelingen niets met de komende Tweede Kamerverkiezingen te maken hebben. "Je moet in deze fase iets van risico nemen", zei hij.

Rutte over avondklok: 'Heeft echt effect, advies is niet weghalen'

Vooruitzichten niet goed, basisregels blijven volgen

"De vooruitzichten voor de derde golf zijn niet goed", zei demissionair minister De Jonge zojuist. Dat heeft volgens hem met de Britse variant te maken. "De Britse variant heeft het inmiddels voor een groot deel overgenomen van de klassieke variant", aldus De Jonge. "Als de slechte vooruitzichten uitkomen, liggen de ziekenhuizen volgende maand net zo vol als vorig jaar." Daarbij hamerde de bewindsman erop dat mensen zich aan de basisregels houden, zoals anderhalve meter afstand bewaren.

Hoger onderwijs mogelijk vanaf 31 maart weer deels open

In de week voor het Paasweekend mag het hoger onderwijs mogelijk gedeeltelijk heropenen. Studenten zouden dan één dag in de week, nadat ze vooraf een sneltest hebben laten doen, weer fysiek onderwijs kunnen krijgen. Dat hangt wel af van de coronacijfers, zei minister De Jonge.

Mogelijk 31 maart opening terrassen

Als het lukt om de zogenoemde R-waarde rond de 1 te houden, ziet demissionair minister De Jonge weer ruimte voor het heropenen van de terrassen, mogelijk op 31 maart. Hij hield daarbij wel een slag om de arm.

Mogelijk één prik bij recente besmetting

Mensen die zes maanden geleden of korter het coronavirus hebben gehad, hoeven mogelijk maar één prik met een vaccin tegen het virus te krijgen. Dat zei demissionair minister De Jonge, nadat dit eerder al bekend was geworden in een advies van de Gezondheidsraad. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat mensen die al besmet zijn geweest met het virus, een bepaalde mate van immuniteit hebben. Het kabinet gaat kijken hoe het dit advies gaat uitwerken.

De Jonge: meeste maatregelen kunnen in zomer weg zijn

"Als het allemaal meezit, hebben we in de zomer van het grootste deel van de maatregelen afscheid genomen", zo begon demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zijn bijdrage aan de persconferentie. Hij herhaalde dat tegen die tijd al vele miljoenen mensen in ieder geval voor de eerste keer een prik hebben gekregen.

"We kijken reikhalzend uit naar de zomer. Als alles gaat zoals we nu verwachten, wordt het een mooie zomer", aldus De Jonge. "Als alle vaccins zoals afgesproken worden geleverd, is op 1 juli bij iedereen die dat wil de eerste prik gezet."

De Jonge benadrukt wel dat er veel onzekerheden blijven. Met name als het gaat om vaccinleveringen.

Volgende persconferentie meer informatie over reizen

Het reisadvies om niet naar het buitenland te gaan, wordt verlengd tot en met donderdag 15 april. Dit werd eerder al aangekondigd. Rutte: "Het dringende advies blijft daarmee: blijf in Nederland, ga niet op reis."

Op 23 maart, bij de volgende persconferentie, komt een los advies voor de meivakantie. Ook wil het kabinet dan perspectief geven voor de zomervakantie. "Laten we hopen dat tegen die tijd ook weer iets meer kan."

Maatregelen verlengd tot en met 30 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 30 maart. Verder geldt de avondklok in ieder geval tot de ochtend van 31 maart, zo kondigde demissionair premier Rutte aan.

Voor activiteiten die met de verkiezingen te maken hebben, gelden tijdelijke uitzonderingen, zei Rutte. "De avondklok mag vrije verkiezingen niet in de weg staat", zei hij. "Wie pas tegen 21.00 uur 's avonds kan stemmen of wil kijken bij het tellen, kan ongehinderd naar huis. De mededeling dat iemand van een stembureau komt, volstaat die dagen voor de handhaving.

Maar daar moet geen misbruik van gemaakt worden, benadrukte de premier. "Het is niet de bedoeling daarna met een paar vrienden in het Vondelpark af te spreken."

Cijfers nu stabiel te hoog: geen versoepelingen, wel aanpassingen

De cijfers zijn volgens Rutte nu al weken stabiel "op een te hoog niveau". Rutte: "Op basis van die cijfers zegt het OMT nu: het is niet verstandig versoepelingen in te voeren vanaf 16 maart. Maar we voeren wel enkele aanpassingen en correcties uit, omdat dat logisch en verstandig is."

Die correcties en aanpassingen worden zo verder toegelicht.

Rutte: nog vier maanden lockdown in deze vorm gaan we niet volhouden

"Als de verwachting uitkomt dat aan het begin van de zomer iedereen die dat wil minstens één keer is gevaccineerd, is dat het moment waarop we grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven." Zo begon demissionair premier Rutte de persconferentie over de coronacrisis.

"Dan kan en mag misschien nog niet alles, maar wel veel. Dan is corona nog wel onder ons, maar niet meer allesbepalend voor ons leven", vervolgde Rutte. Hij zei dat moet worden gekeken wat er kan "op een veilige en verantwoorde manier". Rutte: "Het is volstrekt duidelijk dat we de lockdown in deze vorm niet nog vier maanden gaan volhouden".

Rutte: 'Van de zomer kunnen we grote stappen zetten'

Volg hier de persconferentie, vanaf 19.00 uur

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Er worden enkele kleine versoepelingen verwacht, bijvoorbeeld op het gebied van buiten sporten, zwemlessen en winkelen op afspraak. De avondklok blijft naar verwachting nog enkele weken gelden.

Je kunt de persconferentie live volgen bij de NOS, via de volgende kanalen:

Ingewijden: onder voorwaarden meer ruimte voor bezoek in verpleeghuizen

Het aantal bezoekers dat iemand in een verpleeghuis mag ontvangen gaat van één naar twee per dag. Dat zal het demissionaire kabinet vanavond bekendmaken, zeggen ingewijden. Voorwaarde is wel dat alle bewoners en medewerkers van de instelling volledig zijn gevaccineerd.

Inmiddels hebben de meeste mensen in verpleeghuizen in ieder geval een eerste prik gekregen tegen corona. De komende tijd krijgen ze hun tweede injectie.

De beperkingen voor bezoek in verpleeghuizen worden door veel mensen als ingrijpend ervaren, omdat bewoners erdoor zouden vereenzamen.