Amstel Gold Race gaat door op 18 april, maar: 'Blijf thuis'

Koersdirecteur Van Vliet blij met doorgang: 'Het is nog wel even complex geweest'

Dit jaar komt er eindelijk een opvolger van Mathieu van der Poel als winnaar van de Amstel Gold Race. De organisatie van de grootste eendagswedstrijd in Nederland maakte maandag bekend dat de wielerkoers op zondag 18 april verreden kan worden. Tegelijkertijd klinkt de oproep aan alle wielerfans: "Blijf thuis om de koers te volgen."

De seinen stonden al enige tijd op groen, maar het ja-woord van de veiligheidsregio Zuid-Limburg liet nog lang op zich wachten. Maandag gaven de betrokken burgemeesters hun fiat op voorwaarde dat publiek geweerd zou worden.

"Het is nog wel even complex geweest", vertelt koersdirecteur Leo van Vliet. "Het verschil is dat er nu meer werd gekeken naar kansen om een coronavrije editie te organiseren. Vorig jaar was dat anders. Ik ben heel erg blij. Want we zijn nu bijna twee jaar bezig geweest om een nieuwe editie te organiseren na 2019."

Afgesloten circuit

Zoals verwacht zal er gekoerst worden op een afgesloten circuit van 17 kilometer in Zuid-Limburg. De Cauberg, de Geulhemmerberg en de Bemelerberg zijn de scherprechters in de plaatselijke ronde, die zeven keer door de vrouwen en dertien keer door de mannen zal worden afgelegd.

De mannen laten echter in hun laatste ronde de Cauberg links liggen. De finish is net als in 2019 in Berg en Terblijt, de start is wel verplaatst. Vanwege de maatregelen is die niet op het Vrijthof in Maastricht, maar op de top van de Cauberg.

Het parcours van de Amstel Gold Race

Behalve directe omwonenden zal er geen publiek worden toegelaten op het parcours. In het centrum van Valkenburg aan de voet van de Cauberg, waar het bij vorige edities zwart stond van de mensen, zullen metershoge dichte hekken worden opgesteld om de verleiding van het kijken naar de koers weg te nemen.

"We moeten er echt voor zorgen dat de race op een veilige manier kan plaatsvinden", benadrukt Van Vliet.

De 56ste editie van de Amstel Gold Race stond oorspronkelijk gepland op 19 april 2020. Medio maart verbood het kabinet echter alle publieke bijeenkomsten vanwege de coronapandemie, waardoor organisator Van Vliet de koers moest uitstellen.

Hij hoopte vervolgens op een nieuwe datum in oktober voor een wedstrijd zonder publiek op een (toen ook al) afgesloten parcours, maar ook dat bleek niet haalbaar.

Koersdirecteur Van Vliet geëmotioneerd om afgelasten Amstel Gold Race

Op 30 september vorig jaar stond de koersdirecteur daarom met betraande ogen voor de camera. De pijn van de definitieve afgelasting van zijn koers zat tot in het diepst van zijn vezels: "Anderhalf jaar geleden had je de mooiste Amstel Gold Race ooit met Mathieu van der Poel. En nu..."

De doorgaans zo welbespraakte Van Vliet wist even niet wat te zeggen. Maar hij bleef strijdvaardig. "We hebben één voordeel, de volgende is over een half jaar alweer."

Opvolgers van Van der Poel en Niewiadoma

In 2019 ging Mathieu van der Poel in Limburg na 265 kilometer koers als eerste over de streep na een onvoorstelbare finale, waarin hij de koplopers Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang en alle andere renners in de laatste meters verschalkte en naar de overwinning sprintte.

Van der Poel blikte eind 2019 zelf terug op de Amstel Gold Race. Bij de vrouwen was Katarzyna Niewiadoma de beste. De Poolse klopte medevluchter Annemiek van Vleuten in de sprint.

Geniet nog een keer van de beelden van die gedenkwaardige edities, toen nog mét publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl