NOS Nieuws

Kabinet wil meer vrijheid bieden met 'coronapaspoort'

Het kabinet werkt aan een bewijs van niet-besmettelijkheid voor mensen die zijn gevaccineerd, zich hebben laten testen of onlangs corona hebben gehad en daardoor immuun zijn. Zo'n coronapaspoort biedt die mensen meer vrijheden: met zo'n bewijs in de hand kunnen ze bijvoorbeeld naar een concert, festival of de bioscoop.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het kabinet bezig is met het "technisch mogelijk maken", maar dat er nog wel wat vragen zijn. Onder meer moet worden vastgesteld of gevaccineerden een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus.

"En wat we niet willen, is een vaccinatieplicht, ook niet indirect", benadrukt de minister. "Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten."

Er is al een app die een code kan maken op je telefoon van een testbewijs, zegt De Jonge. "We kunnen die app zo aanpassen dat die eenzelfde code maakt van een vaccinatiebewijs." Zaak is daarbij wel, vindt de minister, dat degene aan de deur niet moet kunnen zien of iemand getest dan wel gevaccineerd is.

'Geen vaccinatieplicht, maar wel een QR-code of je ergens naar binnen mag'

De Jonge verwacht dat het bewijs van niet-besmettelijkheid voor de zomer technisch mogelijk is. Maar of het dan wordt ingevoerd is dus nog de vraag. De minister denkt ook dat het bewijs tegen die tijd kan worden gebruikt voor reizen naar het buitenland.

De afgelopen dagen werd in Den Haag meer gesproken over dit plan, vooral door D66-lijsttrekker Kaag. Dat leidde tot wrevel bij de andere regeringspartijen CDA en VVD, die vinden dat D66 met de eer probeert te strijken terwijl dit idee al werd uitgewerkt in het kabinet.

"Ik ga geen campagnes becommentariëren", zegt CDA-minister De Jonge daarover. "Maar je moet niet doen voorkomen dat dit ons morgen kan helpen."

In het RTL-verkiezingsdebat ging Kaag in op het idee om voorrang aan gevaccineerden te geven. "Daarnaast moeten we inzetten op massaal sneltesten", zei de lijsttrekker van D66:

Kaag wil meer vrijheid voor gevaccineerde burgers, rest ziet niets in dat plan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl