NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Brazilië noteert recordaantal coronadoden • 381 miljoen toegekend voor vaste lasten bedrijven

 • Welkom in het coronablog van donderdag 4 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag:
 • OMT adviseert versoepelingen van regels in verpleeghuizen.
 • Denemarken, Oostenrijk en Israël gaan samen vaccins produceren.
 • De export van het AstraZeneca-vaccin vanuit de EU naar Australië is tegengehouden.
 • Premier Slowakije maakt excuses voor Spoetnik-grap.
Liveblog gesloten
 • Cyprus opent grenzen voor gevaccineerde Britten

  Cyprus opent vanaf 1 mei de grenzen voor alle Britten die volledig zijn gevaccineerd. Zij worden daarmee vrijgesteld van de verplichte quarantaine of het overhandigen van een negatieve coronatest. Dat heeft de Cypriotische minister van Toerisme bekendgemaakt. Reizigers moeten kunnen aantonen dat ze een vaccin hebben ontvangen dat is goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap.

  De economie van het eiland leunt sterk op de toerismesector, die zwaar getroffen is door de coronacrisis. De Britten zijn op hun beurt weer de grootste groep toeristen die Cyprus jaarlijks bezoeken.

  Cyprus is niet het enige land dat de coronaregels opheft voor gevaccineerden. Eerder hief Estland de quarantaineplicht al op voor ingeënte EU-burgers.

 • Italië stelt regionale verkiezingen uit

  De Italiaanse regering heeft de regionale en gemeenteverkiezingen uitgesteld vanwege een toename in het aantal coronabesmettingen. De stembusgang zou, variërend per regio, tussen 15 april en 15 juni gehouden worden, maar worden verplaatst naar eind september. Ook de burgemeestersverkiezingen van een aantal grote steden, waaronder Rome, Milaan, Napels en Turijn, zijn uitgesteld.

  Onlangs stelde ook Frankrijk de regionale en departementale verkiezingen uit.

 • Hoogste dagelijkse coronadodental Brazilië

  De afgelopen 24 uur zijn in Brazilië 1910 mensen overleden als gevolg van een coronabesmetting, blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee wordt het grimmige record van een dag eerder (1641 sterfgevallen) verbroken. In totaal zijn bijna 260.000 mensen in Brazilië overleden aan het coronavirus, na de VS (bijna 520.000 doden) het hoogste aantal ter wereld. Het land heeft zo'n 210 miljoen inwoners.

  De afgelopen tijd werd vooral de stad Manaus, diep in de Amazone, zwaar getroffen, maar inmiddels raken ook ziekenhuizen in miljoenensteden aan de kust overbelast te raken. De tweede stad van het land, Rio de Janeiro, heeft nieuwe maatregelen aangekondigd, zoals een avondklok en een vervroegde sluiting van restaurants.

  Op een bijeenkomst met aanhangers heeft president Bolsonaro de Brazilianen opgeroepen "te stoppen met zeuren" en door te gaan met het normale leven. "Hoe lang wil je thuis blijven? Niemand houdt dat vol." De rechts-populistische president staat bekend om zijn bagatelliserende woorden over het coronavirus.

 • 381 miljoen euro toegekend voor vaste lasten ondernemers

  Er zijn sinds 15 februari ruim 66.000 aanvragen ingediend voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten, bedoeld voor het eerste kwartaal van 2021. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 36.000 aanvragen zijn goedgekeurd, goed voor een totaal bedrag van 381 miljoen euro. Met de regeling moeten bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis worden geholpen de vaste lasten te betalen.

  De meeste aanvragen kwamen vanuit de horecasector, gevolgd door de detailhandel en de dienstverlening. Tot die laatste groep horen ook kappers, schoonheidssalons en sauna's.

  Het kabinet heeft onlangs de TVL-regeling uitgebreid, maar die wijzigingen moeten nog door de Europese Commissie worden goedgekeurd. Zo is het de bedoeling dat ook kleine ondernemers met minimaal 1500 euro aan vaste lasten aanspraak maken op een tegemoetkoming. Die minimumgrens lag op 3000 euro. Er zijn tot nu 6200 aanvragen ingediend die nog niet behandeld kunnen worden omdat de lagere vastelastendrempel nog niet is goedgekeurd.

 • Frankrijk wil half april 10 miljoen mensen gevaccineerd hebben

  In Frankrijk zijn inmiddels vijf miljoen vaccinaties gezet, heeft premier Castex bekendgemaakt. 3,2 miljoen mensen hebben de eerste prik ontvangen, 1,8 miljoen de tweede prik. Castex hoopt dat half april zeker 10 miljoen mensen ten minste één keer zijn ingeënt. Een maand later moet dat 20 miljoen zijn. Frankrijk heeft bijna 67 miljoen inwoners.

  Hoewel het aantal besmettingen niet enorm toeneemt, blijft de druk op het zorgstelsel groot, zegt Castex. In 23 gebieden stijgt het aantal besmettingen snel, met name door de Britse variant, die inmiddels 60 procent van alle infecties in Frankrijk uitmaakt. In de brandhaarden wordt de vaccinatiecampagne opgevoerd, kondigt Castex aan.

  In het departement Pas-de-Calais gaat een weekendlockdown gelden, waarbij niemand zonder geldige reden naar buiten mag. Die maatregel gold al voor de regio's Duinkerke en Nice.

 • Corona-uitbraak op twee afdelingen Drents ziekenhuis

  Op twee afdelingen van het Scheper-ziekenhuis in Emmen is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Zeker 18 patiënten zijn besmet geraakt, van wie één is overleden. Ook elf medewerkers hebben het virus onder de leden. Het gaat om de afdelingen longgeneeskunde en geriatrie. De uitbraak heeft geen gevolgen voor de zorg op andere afdelingen, stelt het ziekenhuis.

 • CBR schrapt alle theorie-examens tot 14 maart

  Het CBR schrapt alle theorie-examens, nascholing en cursussen van het CBR die tot 14 maart gepland staan. Praktijkexamens zijn sinds gisteren weer mogelijk, maar klassikale bijeenkomsten zijn vooralsnog niet toegestaan vanwege de coronamaatregelen. Zodra de theorie-examens en cursussen weer mogelijk zijn, worden alle geschrapte afspraken kosteloos ingehaald. Het CBR heeft daarvoor tot en met mei plekken vrijgehouden.

  Onlangs werd de geldigheid van rijbewijzen al verlengd.

 • OMT adviseert versoepelingen van regels verpleeghuizen

  Verpleeghuisbewoners die twee prikken hebben gekregen, mogen twee in plaats van één bezoeker per dag ontvangen. Daarnaast hoeven ze nog maar vijf in plaats van tien dagen in quarantaine na contact met een positief getest persoon. Dat staat in een OMT-advies dat nog niet openbaar is gemaakt. Het demissionaire kabinet moet daar nog een besluit over nemen.

  Het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt scherp. Volgens het Outbreak Management Team is het risico van verruiming dan ook verantwoord omdat "de vaccinatiecampagne gestaag vordert" en "de meerwaarde voor bewoners en hun verwanten groot is".

 • Polen gaat geen Spoetnik-vaccin kopen

  Polen zal geen Spoetnik-vaccins bestellen zodra het middel is goedgekeurd. Dat zegt portefeuilleloze minister Michal Dworczyk in een reactie op het nieuws dat het Europees Medicijnagentschap (EMA) is begonnen met de beoordeling van het Russische vaccin.

  Hongarije en Slowakije gebruiken het Spoetnik-vaccin al, Tsjechië is het van plan. Maar Polen, dat minder goede banden met Rusland onderhoudt, ziet geen reden om het Russische middel aan te schaffen. Wel overweegt Warschau het vaccin van het de Chinese farmaceut Sinopharm aan te schaffen, eventueel zonder dat het EMA het vaccin heeft goedgekeurd.

  De Europese Commissie, dat namens de 27 lidstaten met de vaccinfarmaceuten onderhandeld, liet eerder vandaag weten dat er nog geen gesprekken worden gevoerd om het Spoetnik-vaccin te bestellen.

 • Enschedese middelbare school geeft gewoon vijf dagen per week les

  Hoewel de meeste middelbare scholieren zo'n anderhalve dag per week fysiek onderwijs volgen, is op het Bonhoeffer College in Enschede sinds vandaag alles weer zoals het oude. Doordat het pand veel lokalen heeft, is er genoeg ruimte om anderhalve meter te bewaren. "Zelfs als we hier 'normaal' lesgeven, zijn niet alle lokalen bezet", vertelt de locatiedirecteur tegen RTV Oost.

  De leerlingen blijven de hele dag in hetzelfde lokaal, zodat het aantal bewegingen beperkt blijft. Ook wordt opgetreden tegen scholieren die ruim voor hun eerste les al op school verschijnen. In iedere klas zijn twee leerlingen aan elkaar gekoppeld, die alle lessen samen volgen. "Zij mogen binnen anderhalve meter afstand van elkaar komen."

  Een gevulde klas in Enschede RTV Oost / Teun van der Velden
 • Mbo-studenten leren vaccineren om GGD te ondersteunen

  Studenten van een aantal mbo-opleidingen voor doktersassistenten en verpleegkundigen in de omgeving Utrecht leren vanaf vandaag hoe ze moeten vaccineren. Als de pilot slaagt, moeten de tweede- en derdejaarsstudenten worden ingezet om de GGD Utrecht te ondersteunen bij het vaccinatieprogramma.

  1/2 Een student zet haar eerste prik ANP
  2/2 Er wordt begonnen met het prikken op poppen ANP
 • Denemarken, Oostenrijk en Israël sluiten vaccinalliantie

  Denemarken, Oostenrijk en Israël gaan gezamenlijk optrekken in het onderzoek naar en ontwikkeling van coronavaccins. Dat heeft premier Netanyahu bekendgemaakt tijdens een bezoek van de Oostenrijkse kanselier Kurz en de Deense premier Frederiksen aan zijn land. Via een fonds willen de drie landen investeren in nieuwe productielocaties in Israël en Europa. Andere landen kunnen zich aansluiten bij het initiatief, aldus Netanyahu.

  Volgens Kurz moet Europa zich voorbereiden op vaccins voor de komende jaren. "Deskundigen verwachten dat we minstens twee derde van de bevolking ieder jaar moeten inenten. Daarom zijn er 'tweedegeneratievaccins' nodig, zei Kurz tegen de Oostenrijkse publieke omroep ORF.

  Morgen overlegt de bondskanselier met Eurocommissaris Breton, die verantwoordelijk is voor de coronavaccinatie, over het nieuwe initiatief.

  Netanyahu (L) leidde Kurz en Frederiksen rond in een sportschool, waar gevaccineerde burgers welkom zijn Reuters
 • EU blokkeert export van AstraZeneca-vaccin naar Australië

  Voor het eerst is de export van coronavaccins vanuit de Europese Unie naar een ander land tegengehouden. Bronnen bevestigen berichten daarover aan de NOS. Italië zou de export van 250.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Australië hebben geblokkeerd.

  Sinds vorige maand is het EU-exportmechanisme van kracht, waardoor bedrijven die een leveringscontract hebben met de EU alle export van vaccins eerst moeten melden bij de nationale autoriteiten en bij de EU. Dat systeem werd ingesteld nadat AstraZeneca bekendgemaakt had dat de EU minder vaccins geleverd zou krijgen dan eerder verwacht.

 • Spanje trekt teugels aan voor aankomende feestdagen

 • Avondklokrelschopper met ploertendoder op vrije voeten

  De man die in januari tijdens de avondklokkenrellen in Amsterdam een politiepaard zou hebben mishandeld, mag zijn voorarrest in vrijheid afwachten. De 36-jarige Melvin B. zit sinds 17 januari in voorarrest, in afwachting van zijn rechtszaak. Hij ontkent een paard te hebben geslagen, maar heeft wel toegegeven een ploertendoder naar de demonstratie te hebben meegenomen. Dat is een wapenstok met loden kop.

  B. mag voorlopig niet in de buurt van het Museumplein komen.