liveblog
NOS NieuwsAangepast

Brazilië noteert recordaantal coronadoden • 381 miljoen toegekend voor vaste lasten bedrijven

  • Welkom in het coronablog van donderdag 4 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag:
  • OMT adviseert versoepelingen van regels in verpleeghuizen.
  • Denemarken, Oostenrijk en Israël gaan samen vaccins produceren.
  • De export van het AstraZeneca-vaccin vanuit de EU naar Australië is tegengehouden.
  • Premier Slowakije maakt excuses voor Spoetnik-grap.
liveblog gesloten

Cyprus opent grenzen voor gevaccineerde Britten

Cyprus opent vanaf 1 mei de grenzen voor alle Britten die volledig zijn gevaccineerd. Zij worden daarmee vrijgesteld van de verplichte quarantaine of het overhandigen van een negatieve coronatest. Dat heeft de Cypriotische minister van Toerisme bekendgemaakt. Reizigers moeten kunnen aantonen dat ze een vaccin hebben ontvangen dat is goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap.

De economie van het eiland leunt sterk op de toerismesector, die zwaar getroffen is door de coronacrisis. De Britten zijn op hun beurt weer de grootste groep toeristen die Cyprus jaarlijks bezoeken.

Cyprus is niet het enige land dat de coronaregels opheft voor gevaccineerden. Eerder hief Estland de quarantaineplicht al op voor ingeënte EU-burgers.

Italië stelt regionale verkiezingen uit

De Italiaanse regering heeft de regionale en gemeenteverkiezingen uitgesteld vanwege een toename in het aantal coronabesmettingen. De stembusgang zou, variërend per regio, tussen 15 april en 15 juni gehouden worden, maar worden verplaatst naar eind september. Ook de burgemeestersverkiezingen van een aantal grote steden, waaronder Rome, Milaan, Napels en Turijn, zijn uitgesteld.

Onlangs stelde ook Frankrijk de regionale en departementale verkiezingen uit.

Hoogste dagelijkse coronadodental Brazilië

De afgelopen 24 uur zijn in Brazilië 1910 mensen overleden als gevolg van een coronabesmetting, blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee wordt het grimmige record van een dag eerder (1641 sterfgevallen) verbroken. In totaal zijn bijna 260.000 mensen in Brazilië overleden aan het coronavirus, na de VS (bijna 520.000 doden) het hoogste aantal ter wereld. Het land heeft zo'n 210 miljoen inwoners.

De afgelopen tijd werd vooral de stad Manaus, diep in de Amazone, zwaar getroffen, maar inmiddels raken ook ziekenhuizen in miljoenensteden aan de kust overbelast te raken. De tweede stad van het land, Rio de Janeiro, heeft nieuwe maatregelen aangekondigd, zoals een avondklok en een vervroegde sluiting van restaurants.

Op een bijeenkomst met aanhangers heeft president Bolsonaro de Brazilianen opgeroepen "te stoppen met zeuren" en door te gaan met het normale leven. "Hoe lang wil je thuis blijven? Niemand houdt dat vol." De rechts-populistische president staat bekend om zijn bagatelliserende woorden over het coronavirus.

381 miljoen euro toegekend voor vaste lasten ondernemers

Er zijn sinds 15 februari ruim 66.000 aanvragen ingediend voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten, bedoeld voor het eerste kwartaal van 2021. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 36.000 aanvragen zijn goedgekeurd, goed voor een totaal bedrag van 381 miljoen euro. Met de regeling moeten bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis worden geholpen de vaste lasten te betalen.

De meeste aanvragen kwamen vanuit de horecasector, gevolgd door de detailhandel en de dienstverlening. Tot die laatste groep horen ook kappers, schoonheidssalons en sauna's.

Het kabinet heeft onlangs de TVL-regeling uitgebreid, maar die wijzigingen moeten nog door de Europese Commissie worden goedgekeurd. Zo is het de bedoeling dat ook kleine ondernemers met minimaal 1500 euro aan vaste lasten aanspraak maken op een tegemoetkoming. Die minimumgrens lag op 3000 euro. Er zijn tot nu 6200 aanvragen ingediend die nog niet behandeld kunnen worden omdat de lagere vastelastendrempel nog niet is goedgekeurd.

Frankrijk wil half april 10 miljoen mensen gevaccineerd hebben

In Frankrijk zijn inmiddels vijf miljoen vaccinaties gezet, heeft premier Castex bekendgemaakt. 3,2 miljoen mensen hebben de eerste prik ontvangen, 1,8 miljoen de tweede prik. Castex hoopt dat half april zeker 10 miljoen mensen ten minste één keer zijn ingeënt. Een maand later moet dat 20 miljoen zijn. Frankrijk heeft bijna 67 miljoen inwoners.

Hoewel het aantal besmettingen niet enorm toeneemt, blijft de druk op het zorgstelsel groot, zegt Castex. In 23 gebieden stijgt het aantal besmettingen snel, met name door de Britse variant, die inmiddels 60 procent van alle infecties in Frankrijk uitmaakt. In de brandhaarden wordt de vaccinatiecampagne opgevoerd, kondigt Castex aan.

In het departement Pas-de-Calais gaat een weekendlockdown gelden, waarbij niemand zonder geldige reden naar buiten mag. Die maatregel gold al voor de regio's Duinkerke en Nice.

Corona-uitbraak op twee afdelingen Drents ziekenhuis

Op twee afdelingen van het Scheper-ziekenhuis in Emmen is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Zeker 18 patiënten zijn besmet geraakt, van wie één is overleden. Ook elf medewerkers hebben het virus onder de leden. Het gaat om de afdelingen longgeneeskunde en geriatrie. De uitbraak heeft geen gevolgen voor de zorg op andere afdelingen, stelt het ziekenhuis.

CBR schrapt alle theorie-examens tot 14 maart

Het CBR schrapt alle theorie-examens, nascholing en cursussen van het CBR die tot 14 maart gepland staan. Praktijkexamens zijn sinds gisteren weer mogelijk, maar klassikale bijeenkomsten zijn vooralsnog niet toegestaan vanwege de coronamaatregelen. Zodra de theorie-examens en cursussen weer mogelijk zijn, worden alle geschrapte afspraken kosteloos ingehaald. Het CBR heeft daarvoor tot en met mei plekken vrijgehouden.

Onlangs werd de geldigheid van rijbewijzen al verlengd.

OMT adviseert versoepelingen van regels verpleeghuizen

Verpleeghuisbewoners die twee prikken hebben gekregen, mogen twee in plaats van één bezoeker per dag ontvangen. Daarnaast hoeven ze nog maar vijf in plaats van tien dagen in quarantaine na contact met een positief getest persoon. Dat staat in een OMT-advies dat nog niet openbaar is gemaakt. Het demissionaire kabinet moet daar nog een besluit over nemen.

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt scherp. Volgens het Outbreak Management Team is het risico van verruiming dan ook verantwoord omdat "de vaccinatiecampagne gestaag vordert" en "de meerwaarde voor bewoners en hun verwanten groot is".

Polen gaat geen Spoetnik-vaccin kopen

Polen zal geen Spoetnik-vaccins bestellen zodra het middel is goedgekeurd. Dat zegt portefeuilleloze minister Michal Dworczyk in een reactie op het nieuws dat het Europees Medicijnagentschap (EMA) is begonnen met de beoordeling van het Russische vaccin.

Hongarije en Slowakije gebruiken het Spoetnik-vaccin al, Tsjechië is het van plan. Maar Polen, dat minder goede banden met Rusland onderhoudt, ziet geen reden om het Russische middel aan te schaffen. Wel overweegt Warschau het vaccin van het de Chinese farmaceut Sinopharm aan te schaffen, eventueel zonder dat het EMA het vaccin heeft goedgekeurd.

De Europese Commissie, dat namens de 27 lidstaten met de vaccinfarmaceuten onderhandeld, liet eerder vandaag weten dat er nog geen gesprekken worden gevoerd om het Spoetnik-vaccin te bestellen.

Enschedese middelbare school geeft gewoon vijf dagen per week les

Hoewel de meeste middelbare scholieren zo'n anderhalve dag per week fysiek onderwijs volgen, is op het Bonhoeffer College in Enschede sinds vandaag alles weer zoals het oude. Doordat het pand veel lokalen heeft, is er genoeg ruimte om anderhalve meter te bewaren. "Zelfs als we hier 'normaal' lesgeven, zijn niet alle lokalen bezet", vertelt de locatiedirecteur tegen RTV Oost.

De leerlingen blijven de hele dag in hetzelfde lokaal, zodat het aantal bewegingen beperkt blijft. Ook wordt opgetreden tegen scholieren die ruim voor hun eerste les al op school verschijnen. In iedere klas zijn twee leerlingen aan elkaar gekoppeld, die alle lessen samen volgen. "Zij mogen binnen anderhalve meter afstand van elkaar komen."

Een gevulde klas in Enschede

Mbo-studenten leren vaccineren om GGD te ondersteunen

Studenten van een aantal mbo-opleidingen voor doktersassistenten en verpleegkundigen in de omgeving Utrecht leren vanaf vandaag hoe ze moeten vaccineren. Als de pilot slaagt, moeten de tweede- en derdejaarsstudenten worden ingezet om de GGD Utrecht te ondersteunen bij het vaccinatieprogramma.

  • ANP
    Een student zet haar eerste prik
  • ANP
    Er wordt begonnen met het prikken op poppen

Denemarken, Oostenrijk en Israël sluiten vaccinalliantie

Denemarken, Oostenrijk en Israël gaan gezamenlijk optrekken in het onderzoek naar en ontwikkeling van coronavaccins. Dat heeft premier Netanyahu bekendgemaakt tijdens een bezoek van de Oostenrijkse kanselier Kurz en de Deense premier Frederiksen aan zijn land. Via een fonds willen de drie landen investeren in nieuwe productielocaties in Israël en Europa. Andere landen kunnen zich aansluiten bij het initiatief, aldus Netanyahu.

Volgens Kurz moet Europa zich voorbereiden op vaccins voor de komende jaren. "Deskundigen verwachten dat we minstens twee derde van de bevolking ieder jaar moeten inenten. Daarom zijn er 'tweedegeneratievaccins' nodig, zei Kurz tegen de Oostenrijkse publieke omroep ORF.

Morgen overlegt de bondskanselier met Eurocommissaris Breton, die verantwoordelijk is voor de coronavaccinatie, over het nieuwe initiatief.

Netanyahu (L) leidde Kurz en Frederiksen rond in een sportschool, waar gevaccineerde burgers welkom zijn

EU blokkeert export van AstraZeneca-vaccin naar Australië

Voor het eerst is de export van coronavaccins vanuit de Europese Unie naar een ander land tegengehouden. Bronnen bevestigen berichten daarover aan de NOS. Italië zou de export van 250.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Australië hebben geblokkeerd.

Sinds vorige maand is het EU-exportmechanisme van kracht, waardoor bedrijven die een leveringscontract hebben met de EU alle export van vaccins eerst moeten melden bij de nationale autoriteiten en bij de EU. Dat systeem werd ingesteld nadat AstraZeneca bekendgemaakt had dat de EU minder vaccins geleverd zou krijgen dan eerder verwacht.

Avondklokrelschopper met ploertendoder op vrije voeten

De man die in januari tijdens de avondklokkenrellen in Amsterdam een politiepaard zou hebben mishandeld, mag zijn voorarrest in vrijheid afwachten. De 36-jarige Melvin B. zit sinds 17 januari in voorarrest, in afwachting van zijn rechtszaak. Hij ontkent een paard te hebben geslagen, maar heeft wel toegegeven een ploertendoder naar de demonstratie te hebben meegenomen. Dat is een wapenstok met loden kop.

B. mag voorlopig niet in de buurt van het Museumplein komen.

Premier Slowakije maakt excuses voor Spoetnik-grap

De Slowaakse premier Matovic heeft excuses aangeboden voor een misplaatste grap over het Spoetnik-vaccin. Gisteren werd hem in een radio-interview gevraagd wat hij de Russen heeft beloofd in ruil voor de levering van twee miljoen doses van het vaccin, waarop de premier grapte: "de Oekraïense regio Transkarpatië". De regio behoorde tot 1946 bij Tsjechoslowakije, waarna het bij de Sovjetrepubliek Oekraïne werd gevoegd.

De opmerking viel in verkeerde aarde in Oekraïne, dat een strijd voert tegen Rusland vanwege de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Premier Matovic is op Twitter teruggekomen van zijn woorden en zegt dat Slowakije een vriend van Oekraïne is:

4161 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4161 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 906 minder dan gisteren. Dat is lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4532 mensen positief getest werden.

Er liggen nu 1923 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1946), van wie 539 op de IC (gisteren: 549), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 33 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 48. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 42 doden per dag, tegen 50 doden per dag een week eerder.

Eventuele inzet van Spoetnik-vaccin laat nog maanden op zich wachten

Nederland kijkt met belangstelling naar de beoordeling van het Russische Spoetnik-vaccin voor de Europese markt. Vandaag werd bekend dat het Europese Medicijnagentschap (EMA) daarmee is begonnen. "Nederland kijkt naar elk vaccin dat wordt goedgekeurd", laat een woordvoerder van minister De Jonge van Volksgezondheid weten. "En verder kijken we of het daarna snel beschikbaar is: wanneer kunnen ze hoeveel leveren?"

Volgens de Nederlandse geneesmiddelenautoriteit CBG zal de beoordeling van Spoetnik ongeveer twee tot drie maanden duren. Het is dus maar de vraag of een eventuele goedkeuring op tijd komt voor het Nederlandse vaccinatieprogramma.

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht in het tweede kwartaal miljoenen eerder bestelde vaccins binnen te krijgen van Pfizer/BioNTech, Moderna, Astrazeneca en Janssen. Laatstgenoemde wacht nog op goedkeuring van het EMA. "We hebben nu schaarste, maar dan verwachten we niet meer hebben", aldus de woordvoerder. "Maar we wachten het af en zijn benieuwd. Daarna gaan we het beoordelen."

Overigens zijn de leveringsafspraken van de genoemde farmaceuten niet altijd nagekomen en afhankelijk van het productieproces.

Uitbraak op Limburgse basisschool

Basisschool De Riet in Panningen is gesloten, omdat zeker zes leraren en een onbekend aantal leerlingen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Tot wanneer de school dicht blijft, is nog niet bekend, schrijft 1Limburg.

Het besluit is genomen in overleg met de GGD Limburg-Noord, zegt voorzitter Huntjens van onderwijsstichting Prisma. Volgens hem is er geen peil te trekken op de zaak. "Er zijn ook mensen negatief getest. Dat maakt de situatie onduidelijk. Het virus is nu verspreid door de school. En we weten niet wanneer iemand besmet is geraakt. Dit risico is genomen door de scholen te openen, dat wisten we. Helaas hebben wij nu te maken met de gevolgen."

Fusieschool De Riet telt twee gebouwen op de grens van Helden en Panningen. De school heeft 25 teamleden en zo'n 300 leerlingen.

Duitse 65-plussers krijgen ook AstraZeneca-vaccin

De Duitse autoriteiten hebben de weg vrijgemaakt voor het inenten van oudere mensen met het coronavaccin van AstraZeneca. Vaccinatiecomité Stiko beveelt het gebruik van het middel nu ook aan voor 65-plussers, maakte het Duitse ministerie van Volksgezondheid bekend.

Het comité adviseert ook de maximale periode tussen de eerste en tweede inenting met het vaccin op te rekken naar twaalf weken. "Dit is goed nieuws voor ouderen die wachten op een vaccin. Ze kunnen nu sneller worden ingeënt", zegt het ministerie, dat beide aanbevelingen overneemt.

In Duitsland kregen voorheen alleen mensen onder de 65 jaar het AstraZeneca-vaccin. De achterliggende reden was dat bij de studie naar het middel maar een beperkt aantal ouderen meedeed. Daardoor was aanvankelijk niet helemaal duidelijk hoe goed het middel werkt bij mensen uit die leeftijdsgroep. Het gevolg was dat veel doses van het middel in Duitsland op de plank bleven liggen. Dat kwam ook doordat sommige Duitsers liever ingeënt wilden worden met andere vaccins, die ze als effectiever zien.

In Nederland is de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder.

Ziekenhuizen in het noorden bouwen gewone zorg weer af

Ziekenhuizen in het noorden gaan de niet-acute zorg weer afschalen. Dat doen ze omdat ze een verdere toename van het aantal coronapatiënten verwachten. Heup-, knie- en andere planbare operaties worden daarom uitgesteld.

Een maand geleden leek het juist de goede kant op te gaan in de noordelijke ziekenhuizen. Daarop werd de planbare zorg langzaam weer opgestart. Maar volgens het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland is de druk op de zorg te groot en neemt die de komende weken alleen maar verder toe. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de provincie Groningen ligt momenteel hoger dan het landelijke gemiddelde, schrijft RTV Noord.

Voorlopig kunnen nieuwe coronapatiënten in Groningen, Friesland en Drenthe nog wel terecht bij een ziekenhuis in de regio.

Rutte niet erg positief over verdere versoepelingen

VVD-lijsttrekker Rutte was vanochtend te gast in het NOS Radio 1 Journaal en daarna beantwoordde hij op Facebook en YouTube vragen die hem door kijkers van de NOS waren gesteld. Die gingen ook over de aanpak van de coronacrisis.

Zaterdag komen de meest betrokken ministers weer bij elkaar in het Catshuis en maandag is er weer een persconferentie. Rutte spreekt daar dan weer als premier. Hij zei vanochtend dat hij met het oog op de coronacijfers van de afgelopen tijd nu niet erg positief is over versoepelingen. Maar hij benadrukte ook dat er nog geen knopen zijn doorgehakt en dat hij nog wacht op nieuwe cijfers. "We hebben al een aantal verruimingen gedaan en daarmee nemen we al een risico."

Een 'vaccinatiepaspoort', dat mensen meer rechten geeft als ze zijn ingeënt, sluit de VVD niet uit. "Maar voordat je het invoert, moet je weten of mensen die gevaccineerd zijn niet besmettelijk zijn", zei Rutte. Hij wees er ook op dat nu nog maar relatief weinig personen zijn ingeënt en dat de discussie daarom nog niet echt speelt. En hij vraagt zich ook af of tests een alternatief kunnen zijn voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Strengere maatregelen in Hongarije

De Hongaarse premier Orbán neemt nieuwe lockdownmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo gaan alle basisscholen en veel winkels dicht en doet de regering een klemmend beroep op mensen om thuis te werken.

In Hongarije zijn volgens de laatste cijfers meer dan 15.000 mensen overleden aan de gevolgen van corona.

Petitie INretail: winkels kunnen snel en veilig open

Winkeliersorganisatie INretail verzamelt steun om een oproep tot heropening van de winkels kracht bij te zetten. Een petitie met dat doel is meer dan 6000 keer getekend. Vorige week spande de organisatie al een kort geding aan om opening af te dwingen. Die zaak dient volgende week.

Volgens INretail, de belangenbehartiger van 13.000 winkels, staan 50.000 tot 60.000 banen op de tocht en kost de sluiting van winkels 700 miljoen euro omzet per week. De organisatie spreekt van een dreigende kaalslag met enorme maatschappelijke en economische gevolgen.

Europees medicijnagentschap beoordeelt Russisch vaccin

Het EU-medicijnagentschap EMA is begonnen aan de beoordeling van het Russische coronavaccin Spoetnik.

Vorige maand claimde de fabrikant een effectiviteit van bijna 92 procent. Uit de onderzoeksresultaten tot nu toe blijkt volgens het EMA dat het vaccin het immuunsysteem aanzet tot de productie van antilichamen en T-cellen tegen het coronavirus.

Lees er hier alles over:

Tatoeëerder: 'Mijn hand moet weer wennen'

Leon van den Akker in zijn tattooshop

Verhalen van mensen die blij waren dat ze weer naar de kapper mochten, ze waren er genoeg gisteren op radio, tv en in de kranten. Omroep Zeeland ging langs bij een ander contactberoep. Tatoeëerder Leon van den Akker uit Goes heeft amper meer plek om bij klanten een nieuwe tattoo te zetten, zo druk is het.

"Het enige uitje dat je nu hebt is naar de kapper of schoonheidsspecialist, maar dus ook naar de tattooshop. Het is hier gezellig en huiselijk, dus het is ook echt even weg voor de mensen", zegt hij. Toch is het ook weer even wennen na zo'n lange tijd.

"Ik heb na de vorige lockdown geleerd dat je motoriek weer moet worden getraind na zo'n lange pauze." Volgens Van den Akker is het net alsof je lang niet hebt geschreven. "Dan krijg je ook kramp in je vingers, dus laat ik m'n hand de komende dagen weer wennen om urenlang te tatoeëren."

Miljardenverlies voor Lufthansa

De Duitse vliegmaatschappij Lufthansa heeft 2020 afgesloten met een recordverlies van 6,7 miljard euro. In het voorjaar viel het internationale vliegverkeer voor passagiers nagenoeg stil door reisbeperkingen en het gedeeltelijke herstel in de zomer werd door nieuwe lockdowns al snel weer de kop ingedrukt.

Dit jaar verwacht het Duitse luchtvaartbedrijf slechts de helft van het aantal vluchten van voor de crisis uit te voeren. Daarom blijft volgens Lufthansa steun van de overheid nodig, in de vorm van gesubsidieerde werktijdverkorting en het terugstorten van betaalde sociale premies.

Lufthansa verwacht pas in 2024 uit de crisismodus te kunnen. Maar zelfs dan vliegt het concern nog altijd een tiende minder dan voor de uitbraak van de coronapandemie, schrijft het bedrijf in zijn financiële verklaring.

Onderzoek: meeste Nederlanders vinden dat terrassen open kunnen

Zes op de tien Nederlanders denken dat de terrassen van restaurants en cafés weer veilig open kunnen. Dat past in het bredere beeld van een afkalving van de steun voor met name de economische coronamaatregelen van het kabinet.

Waar eind februari 53 procent nog achter dat economische beleid kon staan, is dat inmiddels 42 procent, het laagste percentage sinds de start van de coronacrisis. De meeste mensen steunen de algemene aanpak van de epidemie nog altijd, maar ook dat percentage loopt terug: van 75 procent eind januari naar 62 procent nu.

Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van I&O Research naar het draagvlak van het coronabeleid, in opdracht van de NOS. Het bureau meet de steun voor de aanpak sinds maart vorig jaar.

Lees hier meer over het onderzoek:

'Kinderen met een beperking eenzamer dan ooit door corona'

Kinderen met een beperking hebben zwaar te lijden onder te coronacrisis: bijna driekwart zegt zich eenzamer dan ooit te voelen

Lees hier meer:

Corona raakt werkende jongeren hardst: 60.000 minder flexwerkers

De coronacrisis kost vooral werkende jongeren van 15 tot 25 jaar met een flexibel dienstverband hun baan. Eind 2020 waren het er 60.000 minder dan dezelfde periode het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal jongeren met een vaste baan daalde met 3000.

De groei van de deelname van jongeren op de arbeidsmarkt is daarmee abrupt tot stilstand gekomen en het aantal werkloze jongeren is fors gestegen.

In de eerste maanden van de coronacrisis was het baanverlies nog groter: toen hadden zo'n 117.000 jongeren geen werk.

Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart

Duitsland verlengt de lockdown tot 28 maart. Wel gaan er maandag enkele lichte versoepelingen in, is besloten na een negen uur durend overleg tussen bondskanselier Merkel en de minister-presidenten van de zestien deelstaten.

Door de versoepelingen kunnen maandag bijvoorbeeld tuincentra en bloemenwinkels weer klanten ontvangen. Die waren, net als de meeste andere winkels en pretparken, sinds 16 december gesloten.

Andere niet-essentiële winkels, musea en dierentuinen mogen vanaf maandag alleen open in regio's met lage besmettingscijfers, maar hiervoor zijn de normen wel flink versoepeld. Tot nu toe kon dat alleen in gebieden met minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen week. Vanaf maandag gaat die norm naar 50 per 100.000 inwoners.

Vliegverboden verlengd tot 1 april

De vliegverboden voor vluchten uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerikaanse landen worden verlengd tot donderdag 1 april. Dat schrijft demissionair minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een Kamerbrief.

De verlenging van de verboden, die officieel vandaag zouden aflopen, werd al verwacht. Het kabinet wil met de maatregel import van besmettelijkere varianten van het coronavirus die rondgaan in die landen zo veel mogelijk voorkomen.

Het vliegverbod voor Kaapverdië is wel opgeheven, omdat er volgens Van Nieuwenhuizen in dat land geen tekenen meer zijn dat besmettelijkere virusvarianten zich daar snel verspreiden.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van donderdag 4 maart. Het blog van gisteren is hier te vinden.