NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Gemengde reacties na eerste dag winkelen op afspraak • Duitsland verlengt lockdown

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog voor vandaag af. Donderdag starten we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Fijne nacht!

 • Merkel bevestigt: Duitse lockdown met drie weken verlengd

  De Duitse bondskanselier Merkel bevestigt dat de lockdown wordt verlengd tot 28 maart. Wel komt er meer ruimte voor onder meer niet-essentiële winkels en musea om hun deuren weer te openen.

  Er is negen uur overlegd tussen Merkel en de minister-presidenten van de 16 deelstaten over de nieuwe coronamaatregelen. "Dit zouden stappen moeten zijn richting opening van de samenleving, maar die ons ook niet terugwerpen", zei Merkel op een persconferentie. "Er zijn in Europa veel voorbeelden van een dramatische derde golf."

 • 'Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart'

  De lockdown in Duitsland wordt tot zeker 28 maart verlengd, melden verschillende Duitse media. Bondskanselier Merkel overlegt al sinds vanmiddag met de premiers van de deelstaten over de coronamaatregelen, maar verlenging van de meeste maatregelen zou al vast staan. Er liggen wel enkele versoepelingen op tafel.

  Zo zou vanaf maandag het aantal mensen dat bij elkaar mag komen worden uitgebreid tot twee huishoudens, met een maximum van vijf personen, exclusief kinderen onder de 14 jaar. Volgens Die Welt mogen tuincentra en boekhandels onder voorwaarden weer open.

  Ook zou er gewerkt worden aan een 'noodrem' waarmee de versoepelingen weer kunnen worden opgeheven. Volgens persbureau DPA duurt het overleg tussen Merkel en de deelstaatpremiers zo lang omdat men het niet eens wordt over de voorwaarden van die noodrem.

 • Vliegverboden verlengd tot 1 april

  De vliegverboden voor vluchten uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerikaanse landen worden verlengd tot donderdag 1 april. Dat schrijft demissionair minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een Kamerbrief.

  De verboden, die officieel morgen zouden aflopen, werden zoals verwacht verlengd. Het kabinet wil met de maatregel import van besmettelijkere varianten van het coronavirus die rondgaan in die landen zoveel mogelijk voorkomen.

  Het vliegverbod voor Kaapverdië is wel opgeheven, omdat er volgens Van Nieuwenhuizen in dat land geen tekenen meer zijn dat besmettelijkere virusvarianten zich daar snel verspreiden.

 • Nog geen groen licht voor proefvakanties naar Middellandse Zee

  Het is nog geen gelopen race dat er de komende tijd proefvakantiereizen worden georganiseerd naar het Middellandse Zeegebied. De reisbranche zegt die te organiseren, maar een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu benadrukt in een reactie dat er nog geen groen licht voor gegeven is. Er worden gesprekken gevoerd, "maar niets is nog zeker".

  De reisorganisaties willen de 'fieldlabreizen' organiseren om te kijken of het met voldoende testen en protocollen mogelijk is een veilige vakantiereis te maken. De eerste vliegtuigen zouden in april al kunnen vertrekken. De reizen zouden worden uitgevoerd "onder regie van het RIVM", maar die organisatie zegt nog van niets te weten.

 • Eindexamenleerlingen naar school in Paradiso

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eindexamenleerlingen volgen les in poptempel Paradiso
 • Gemengde reacties na eerste dag winkelen op afspraak

  Het winkelen op afspraak moet slimmer worden ingericht, zegt brancheorganisatie INretail. Vandaag was de eerste dag waarop winkels op afspraak bezoekers mochten ontvangen, een versoepeling van de coronamaatregelen. Er worden twee klanten per verdieping toegestaan, maximaal twaalf per uur. Voor kleine winkels werken de regels redelijk goed, maar voor grote winkels knellen de regels, concludeert directeur Jan Meerman.

  "De kosten zijn voor grote winkels groter dan de opbrengsten. Veel winkels gingen vandaag dan ook nog niet open", aldus Meerman. Zo blijven de vestigingen van IKEA, H&M en Primark gesloten. De brancheorganisatie pleit er daarom voor de winkels volledig te heropenen. "Dat kan veilig en is de enige manier om te voorkomen dat bedrijven massaal omvallen."

 • Rijles na drie maanden stilstand: 'Terugval is onvermijdelijk'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Na drie maanden weer rijles: 'Ik kon het nog wel'
 • Bijna alle ziekenhuisbedden Athene bezet, strengere maatregelen afgekondigd

  In de regio Athene is een noodplan in werking gesteld vanwege het toenemend aantal coronapatiënten. Vrijwel alle ziekenhuisbedden zijn inmiddels bezet. Vijf ziekenhuizen zullen nog uitsluitend coronapatiënten opnemen. Andere patiënten worden overgebracht naar particuliere klinieken en het militaire hospitaal. De situatie is volgens gezondheidsminister Kikilias "uiterst kritiek".

  Vanaf morgen zullen strengere maatregelen gelden: bank- en supermarktbezoek mogen alleen binnen de eigen gemeente of tot 2 kilometer vanaf het eigen huis. In regio's met een hoog aantal besmettingen geldt een avondklok vanaf 19.00 tot 05.00 uur.

  Wie de straat op gaat, moet via een sms aangeven waarom men de straat op moet. Dat systeem bestaat al een jaar, maar de politie zal er strenger op controleren. De boete wordt verhoogd van 150 naar 300 euro.

 • Vlaamse vaccinatiecampagne voor elke geloofsgemeenschap

  De Vlaamse minister Bart Somers (Samenleven) heeft een uitgebreide vaccinatiecampagne gelanceerd. Om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen, wordt er niet gekozen voor een algemene campagne, maar voor commercials en websites voor specifieke groepen. Zo zijn er spotjes ontwikkeld voor protestanten, joden, moslims en aanhangers van de Anglicaanse Kerk. In iedere video vertelt een religieus leider waarom iedereen zich moet laten inenten.

  In deze video zie je een compilatie van de verschillende geloofsgemeenschappen:

 • Regeringscrisis in Slowakije vanwege aankoop Spoetnik-vaccin

  In Slowakije is een regeringscrisis vanwege de aankoop van het Russische Spoetnik V-vaccin. Hoewel het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het middel nog niet heeft goedgekeurd, heeft de Slowaakse regering twee miljoen doses besteld. Dat heeft premier Matovic gedaan zonder overleg met alle regeringspartijen.

  Coalitiegenoot Za Ludi dreigt de regering te verlaten. De liberale partij Sloboda a Solidarita wil niet zover gaan, maar dringt wel aan op een herschikking van het kabinet. De voorzitter van de partij hintte daarbij op het vertrek van Matovic.

  De partijloze minister van Buitenlandse Zaken zei eerder vandaag dat de aankoop van de Russische vaccins de positie van Slowakije in de EU en NAVO heeft beschadigd. "Spoetnik V is niet zomaar een vaccin, het is een middel in een hybride oorlog."

  Matovic heeft in een videoboodschap excuses aangeboden voor het bestellen van Spoetnik V tegen de wil van zijn coalitiegenoten in, maar blijft achter de aankoop staan. "Zet de politiek opzij en laat de regering niet vallen. We moeten levens redden."

 • Recordaantal coronapatiënten in Tsjechische ziekenhuizen, buurlanden bieden hulp

  Er ligt een recordaantal van 8162 coronapatiënten in Tsjechische ziekenhuizen, van wie 1660 op de intensive care. In zeker twee deelregio's is een noodplan in werking getreden omdat alle ziekenhuisbedden bezet zijn. Het Centraal-Europese land met 10 miljoen inwoners heeft een van de hoogste besmettingscijfers ter wereld. Bijna 21.000 mensen zijn overleden.

  Minister Hamácek van Binnenlandse Zaken zegt met andere Europese landen in gesprek te zijn over hulp. Buurland Polen heeft ongeveer 200 bedden aangeboden, Zwitserland 20 en Duitsland 19. Ook wordt er gewerkt aan een plan om huisartsen in ziekenhuizen te laten werken om de overbelaste intensivecareafdelingen te ontlasten.

  Premier Babis wil dat medicijnen die nog in de klinische fase zitten, voor de zekerheid worden ingezet. Ook worden massatestprogramma's uitgerold bij grote bedrijven. Tot slot overweegt het land om in navolging van Hongarije en Slowakije het Russische Spoetnik-vaccin in te zetten, zonder dat het Europese Medicijnagentschap dat vaccin heeft goedgekeurd.

  In het land geldt sinds maandag een "ultrastrenge lockdown", met boetes van 400 euro per overtreding. Volgens experts trad het land laat op tegen de oplopende besmettingscijfers.

 • Recordaantal tips bij Meld Misdaad Anoniem door coronacrisis

  In 2020 is een recordaantal van 25.818 meldingen binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem, een stijging van ruim 50 procent. Het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem misdaadtips kunt doorgeven verklaart de toename door de coronacrisis. "Door de maatregelen tegen het coronavirus waren signalen van onder andere drugshandel op straat en vanuit woningen meer zichtbaar en nam cybercrime toe."

  Daarnaast kwamen er meer meldingen binnen over geweldsdelicten, zoals mishandeling en openlijke geweldpleging. Mede dankzij de anonieme tips zijn er zeker 3113 aanhoudingen verricht, meldt de politie.

 • Explosief bij teststraat Bovenkarspel was 'zelf gefabriceerd'

  Het explosief dat vanochtend afging bij een coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) was een zelf gefabriceerd voorwerp. Dat meldt de politie na forensisch onderzoek. De knal veroorzaakte lichte schade aan het pand, niemand raakte gewond. De politie roept getuigen op zich te melden.

  De teststraat gaat morgen gewoon weer open, meldt de GGD Hollands Noorden.

 • Geen fysieke les voor examenleerlingen twee Gooise scholen vanwege virusuitbraak

  Het Vituscollege en het Willem de Zwijgercollege in Bussum geven de rest van de week onderwijs op afstand aan alle examenleerlingen vanwege een corona-uitbraak. Inmiddels zijn veertig leerlingen positief getest op het virus. Tientallen klasgenoten zitten in quarantaine in afwachting van een testuitslag.

  Het vermoeden bestaat dat de eindexamenleerlingen in de voorjaarsvakantie feestjes hebben gevierd, schrijft NH Nieuws. De twee scholen hebben daarom een strenge brief gestuurd naar examenleerlingen en hun ouders om ze aan te spreken op hun gedrag. "Gedraag je nog even netjes totdat iedereen weer normaal kan doen. Daarmee help je jezelf en natuurlijk je omgeving", zo werd de leerlingen opgedragen.