NOS NieuwsAangepast

Explosie bij GGD-teststraat Bovenkarspel, politie gaat uit van gerichte actie

Bij een coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) is vanochtend een explosief afgegaan. Het gaat om een metalen pijp die is ontploft. Het explosief lag aan de buitenkant van het pand aan de Middenweg. De politie gaat ervan uit dat de teststraat het doelwit was.

Volgens de politie zijn er zo'n vijf ramen kapot. Er was een beveiliger aanwezig, maar er is niemand gewond geraakt. De ontploffing was om 06.55 uur, toen de teststraat nog niet open was. Omstanders spreken van een hele harde knal, zegt de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst werd opgeroepen om te kijken of er nog explosief materiaal was achtergebleven. De omgeving is ruim afgezet voor onderzoek en de teststraat blijft vandaag dicht.

Schade na explosie bij GGD-teststraat Bovenkarspel

"Het is een enorm pand", zegt een radioverslaggever van NH Nieuws. "Ik zou het bijna een fabriekshal noemen. Je kunt er met je auto naar binnen rijden om getest te worden en er dan aan de andere kant weer uit."

Winkeliers ook gedupeerd

"Ik ben heel erg geschrokken", zegt burgemeester Ronald Wortelboer van de gemeente Stede Broec. " Dit is natuurlijk heel verdrietig wat hier gebeurt. In Nederland mogen we het hartgrondig met elkaar oneens zijn, maar dan gebruik je woorden en niet dit soort dingen."

"Ik vind het ook sneu voor de winkeliers hier in de buurt", vervolgt de burgemeester. "Die zouden vandaag voor het eerst weer klanten kunnen ontvangen, maar dat gaat nu ook niet lukken omdat de omgeving is afgezet."

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid noemt de ontploffing krankzinnig: "In de teststraten staan de mensen in de frontlinie van de zorg. Ze doen dat voor ons. Ik begrijp niet wat er is misgegaan in je bovenkamer als je dit een goed idee vindt."

En zijn collega Grapperhaus van Justitie vindt de actie misdadig; "Als je dit soort dingen doet, ben je niet goed bij je hoofd; hier wordt streng tegen opgetreden", zegt hij.

Door de explosie zijn enkele ruiten gesprongen

In januari waren er incidenten met teststraten in Urk en Hilversum. Op 23 januari, de eerste dag van de avondklok, werd in Urk de GGD-testlocatie in brand gestoken.

In Hilversum werden eind januari bij een teststraat brandbare goederen gevonden, waar vuurwerk aan was bevestigd. Dat werd op een andere plek tot ontploffing gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl