liveblog

Gemengde reacties na eerste dag winkelen op afspraak • Duitsland verlengt lockdown

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het coronablog voor vandaag af. Donderdag starten we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Fijne nacht!

Merkel bevestigt: Duitse lockdown met drie weken verlengd

De Duitse bondskanselier Merkel bevestigt dat de lockdown wordt verlengd tot 28 maart. Wel komt er meer ruimte voor onder meer niet-essentiële winkels en musea om hun deuren weer te openen.

Er is negen uur overlegd tussen Merkel en de minister-presidenten van de 16 deelstaten over de nieuwe coronamaatregelen. "Dit zouden stappen moeten zijn richting opening van de samenleving, maar die ons ook niet terugwerpen", zei Merkel op een persconferentie. "Er zijn in Europa veel voorbeelden van een dramatische derde golf."

'Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart'

De lockdown in Duitsland wordt tot zeker 28 maart verlengd, melden verschillende Duitse media. Bondskanselier Merkel overlegt al sinds vanmiddag met de premiers van de deelstaten over de coronamaatregelen, maar verlenging van de meeste maatregelen zou al vast staan. Er liggen wel enkele versoepelingen op tafel.

Zo zou vanaf maandag het aantal mensen dat bij elkaar mag komen worden uitgebreid tot twee huishoudens, met een maximum van vijf personen, exclusief kinderen onder de 14 jaar. Volgens Die Welt mogen tuincentra en boekhandels onder voorwaarden weer open.

Ook zou er gewerkt worden aan een 'noodrem' waarmee de versoepelingen weer kunnen worden opgeheven. Volgens persbureau DPA duurt het overleg tussen Merkel en de deelstaatpremiers zo lang omdat men het niet eens wordt over de voorwaarden van die noodrem.

Vliegverboden verlengd tot 1 april

De vliegverboden voor vluchten uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerikaanse landen worden verlengd tot donderdag 1 april. Dat schrijft demissionair minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een Kamerbrief.

De verboden, die officieel morgen zouden aflopen, werden zoals verwacht verlengd. Het kabinet wil met de maatregel import van besmettelijkere varianten van het coronavirus die rondgaan in die landen zoveel mogelijk voorkomen.

Het vliegverbod voor Kaapverdië is wel opgeheven, omdat er volgens Van Nieuwenhuizen in dat land geen tekenen meer zijn dat besmettelijkere virusvarianten zich daar snel verspreiden.

Nog geen groen licht voor proefvakanties naar Middellandse Zee

Het is nog geen gelopen race dat er de komende tijd proefvakantiereizen worden georganiseerd naar het Middellandse Zeegebied. De reisbranche zegt die te organiseren, maar een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu benadrukt in een reactie dat er nog geen groen licht voor gegeven is. Er worden gesprekken gevoerd, "maar niets is nog zeker".

De reisorganisaties willen de 'fieldlabreizen' organiseren om te kijken of het met voldoende testen en protocollen mogelijk is een veilige vakantiereis te maken. De eerste vliegtuigen zouden in april al kunnen vertrekken. De reizen zouden worden uitgevoerd "onder regie van het RIVM", maar die organisatie zegt nog van niets te weten.

Eindexamenleerlingen naar school in Paradiso

Eindexamenleerlingen volgen les in poptempel Paradiso

Gemengde reacties na eerste dag winkelen op afspraak

Het winkelen op afspraak moet slimmer worden ingericht, zegt brancheorganisatie INretail. Vandaag was de eerste dag waarop winkels op afspraak bezoekers mochten ontvangen, een versoepeling van de coronamaatregelen. Er worden twee klanten per verdieping toegestaan, maximaal twaalf per uur. Voor kleine winkels werken de regels redelijk goed, maar voor grote winkels knellen de regels, concludeert directeur Jan Meerman.

"De kosten zijn voor grote winkels groter dan de opbrengsten. Veel winkels gingen vandaag dan ook nog niet open", aldus Meerman. Zo blijven de vestigingen van IKEA, H&M en Primark gesloten. De brancheorganisatie pleit er daarom voor de winkels volledig te heropenen. "Dat kan veilig en is de enige manier om te voorkomen dat bedrijven massaal omvallen."

Rijles na drie maanden stilstand: 'Terugval is onvermijdelijk'

Na drie maanden weer rijles: 'Ik kon het nog wel'

Bijna alle ziekenhuisbedden Athene bezet, strengere maatregelen afgekondigd

In de regio Athene is een noodplan in werking gesteld vanwege het toenemend aantal coronapatiënten. Vrijwel alle ziekenhuisbedden zijn inmiddels bezet. Vijf ziekenhuizen zullen nog uitsluitend coronapatiënten opnemen. Andere patiënten worden overgebracht naar particuliere klinieken en het militaire hospitaal. De situatie is volgens gezondheidsminister Kikilias "uiterst kritiek".

Vanaf morgen zullen strengere maatregelen gelden: bank- en supermarktbezoek mogen alleen binnen de eigen gemeente of tot 2 kilometer vanaf het eigen huis. In regio's met een hoog aantal besmettingen geldt een avondklok vanaf 19.00 tot 05.00 uur.

Wie de straat op gaat, moet via een sms aangeven waarom men de straat op moet. Dat systeem bestaat al een jaar, maar de politie zal er strenger op controleren. De boete wordt verhoogd van 150 naar 300 euro.

Vlaamse vaccinatiecampagne voor elke geloofsgemeenschap

De Vlaamse minister Bart Somers (Samenleven) heeft een uitgebreide vaccinatiecampagne gelanceerd. Om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen, wordt er niet gekozen voor een algemene campagne, maar voor commercials en websites voor specifieke groepen. Zo zijn er spotjes ontwikkeld voor protestanten, joden, moslims en aanhangers van de Anglicaanse Kerk. In iedere video vertelt een religieus leider waarom iedereen zich moet laten inenten.

In deze video zie je een compilatie van de verschillende geloofsgemeenschappen:

Regeringscrisis in Slowakije vanwege aankoop Spoetnik-vaccin

In Slowakije is een regeringscrisis vanwege de aankoop van het Russische Spoetnik V-vaccin. Hoewel het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het middel nog niet heeft goedgekeurd, heeft de Slowaakse regering twee miljoen doses besteld. Dat heeft premier Matovic gedaan zonder overleg met alle regeringspartijen.

Coalitiegenoot Za Ludi dreigt de regering te verlaten. De liberale partij Sloboda a Solidarita wil niet zover gaan, maar dringt wel aan op een herschikking van het kabinet. De voorzitter van de partij hintte daarbij op het vertrek van Matovic.

De partijloze minister van Buitenlandse Zaken zei eerder vandaag dat de aankoop van de Russische vaccins de positie van Slowakije in de EU en NAVO heeft beschadigd. "Spoetnik V is niet zomaar een vaccin, het is een middel in een hybride oorlog."

Matovic heeft in een videoboodschap excuses aangeboden voor het bestellen van Spoetnik V tegen de wil van zijn coalitiegenoten in, maar blijft achter de aankoop staan. "Zet de politiek opzij en laat de regering niet vallen. We moeten levens redden."

Recordaantal coronapatiënten in Tsjechische ziekenhuizen, buurlanden bieden hulp

Er ligt een recordaantal van 8162 coronapatiënten in Tsjechische ziekenhuizen, van wie 1660 op de intensive care. In zeker twee deelregio's is een noodplan in werking getreden omdat alle ziekenhuisbedden bezet zijn. Het Centraal-Europese land met 10 miljoen inwoners heeft een van de hoogste besmettingscijfers ter wereld. Bijna 21.000 mensen zijn overleden.

Minister Hamácek van Binnenlandse Zaken zegt met andere Europese landen in gesprek te zijn over hulp. Buurland Polen heeft ongeveer 200 bedden aangeboden, Zwitserland 20 en Duitsland 19. Ook wordt er gewerkt aan een plan om huisartsen in ziekenhuizen te laten werken om de overbelaste intensivecareafdelingen te ontlasten.

Premier Babis wil dat medicijnen die nog in de klinische fase zitten, voor de zekerheid worden ingezet. Ook worden massatestprogramma's uitgerold bij grote bedrijven. Tot slot overweegt het land om in navolging van Hongarije en Slowakije het Russische Spoetnik-vaccin in te zetten, zonder dat het Europese Medicijnagentschap dat vaccin heeft goedgekeurd.

In het land geldt sinds maandag een "ultrastrenge lockdown", met boetes van 400 euro per overtreding. Volgens experts trad het land laat op tegen de oplopende besmettingscijfers.

Recordaantal tips bij Meld Misdaad Anoniem door coronacrisis

In 2020 is een recordaantal van 25.818 meldingen binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem, een stijging van ruim 50 procent. Het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem misdaadtips kunt doorgeven verklaart de toename door de coronacrisis. "Door de maatregelen tegen het coronavirus waren signalen van onder andere drugshandel op straat en vanuit woningen meer zichtbaar en nam cybercrime toe."

Daarnaast kwamen er meer meldingen binnen over geweldsdelicten, zoals mishandeling en openlijke geweldpleging. Mede dankzij de anonieme tips zijn er zeker 3113 aanhoudingen verricht, meldt de politie.

Explosief bij teststraat Bovenkarspel was 'zelf gefabriceerd'

Het explosief dat vanochtend afging bij een coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) was een zelf gefabriceerd voorwerp. Dat meldt de politie na forensisch onderzoek. De knal veroorzaakte lichte schade aan het pand, niemand raakte gewond. De politie roept getuigen op zich te melden.

De teststraat gaat morgen gewoon weer open, meldt de GGD Hollands Noorden.

Geen fysieke les voor examenleerlingen twee Gooise scholen vanwege virusuitbraak

Het Vituscollege en het Willem de Zwijgercollege in Bussum geven de rest van de week onderwijs op afstand aan alle examenleerlingen vanwege een corona-uitbraak. Inmiddels zijn veertig leerlingen positief getest op het virus. Tientallen klasgenoten zitten in quarantaine in afwachting van een testuitslag.

Het vermoeden bestaat dat de eindexamenleerlingen in de voorjaarsvakantie feestjes hebben gevierd, schrijft NH Nieuws. De twee scholen hebben daarom een strenge brief gestuurd naar examenleerlingen en hun ouders om ze aan te spreken op hun gedrag. "Gedraag je nog even netjes totdat iedereen weer normaal kan doen. Daarmee help je jezelf en natuurlijk je omgeving", zo werd de leerlingen opgedragen.

'Leids bedrijf produceert 5 à 6 miljoen vaccins per maand'

Het Nederlandse biotechbedrijf Halix gaat "minimaal 5 à 6 miljoen" vaccins per maand van de farmaceut AstraZeneca produceren. Dat maakte Eurocommissaris Breton (Interne Markt) bekend in een gesprek met de NOS. De Fransman bezocht vanmiddag het bedrijf in Leiden.

Halix is een van de productielocaties van het vaccin, hoewel daar eerst enige tijd verwarring over bestond. Volgens AstraZeneca-topman Pascal Soriot zijn de vaccins die in Leiden worden gemaakt deels bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, waarmee de farmaceut mogelijk het EU-contract schendt. Over die kwestie wilde de Eurocommissaris weinig kwijt.

Breton heeft veel vertrouwen in de levering van AstraZeneca-vaccins. "De productie is drastisch verbeterd. In het tweede kwartaal verwachten we 180 miljoen doses te ontvangen." Dat komt overeen met het afgesproken aantal vaccins.

Plannen voor 'field labs' voor vakantiereizen

Reisorganisaties overleggen met de betrokken ministeries over het organiseren van proefvakantiereizen naar de Middellandse Zee. Reiskoepel ANVR bevestigt een bericht van De Telegraaf daarover. Volgende week moet er helderheid komen over de 'vakantiefieldlabs', die vergeleken kunnen worden met de proefevenementen en -concerten die op dit moment worden gehouden.

Het is de bedoeling dat reizigers met meerdere coronatests en -protocollen op een veilige vakantiereis kunnen gaan. De pilotreizen zouden dat moeten uitwijzen.

De ANVR wordt erg blij van de plannen, zegt voorzitter Frank Oostdam. "Als dit doorgaat, biedt dit onze sector de kans om te laten zien dat reizen en vakanties via georganiseerde kanalen niet bijdragen aan de verspreiding van het virus. Onze insteek is om voor deze zomer vakanties in het buitenland weer mogelijk te maken."

Ruim 5000 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5090 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1081 meer dan gisteren. Dat is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4658 mensen positief getest werden.

Tattooshops vol, maar vrezen nieuwe sluiting

Vanaf vandaag mogen tatoeëerders weer aan het werk, tot blijdschap van de Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK). De koepel van tattooshops laat weten dat de agenda's van de meeste zaken de komende weken zo goed als vol zijn. Daarbij zitten ook klanten met een tatoeage waar al aan begonnen was, maar die nog niet is afgemaakt.

Desondanks durft de NBTK nog niet opgelucht adem te halen. De koepel vreest dat de shops opnieuw de deuren moeten sluiten zodra de coronabesmettingen verder oplopen. "Ik ben bang dat het van tijdelijke aard is", aldus de brancheorganisatie.

'Sommige dingen wil je kunnen voelen en zien'

Vanaf vandaag openen 'niet-essentiële' winkels weer de deuren. Voor sommigen een uitkomst, zoals voor een zwangere vrouw die voor de bevalling nog babyspulletjes wil kopen die ze eerst wil zien en voelen, zoals een matrasje en dekentjes.

'Sommige dingen wil je kunnen voelen en zien'

Saudi-Arabië: alleen gevaccineerden mogen naar Mekka

Moslims die dit jaar de traditionele pelgrimstocht naar Mekka willen maken, de hadj, moeten gevaccineerd zijn, anders worden ze geweigerd. Dat heeft de Saudische minister van Volksgezondheid bepaald, meldt Al Jazeera.

Vorig jaar besloot Saudi-Arabië al om de grenzen te sluiten voor buitenlandse moslims om de hadj te maken. Dat was de eerste keer in de moderne geschiedenis dat zo'n zware maatregel werd genomen.

Voor moslims is het een plicht en een van de pijlers van hun geloof: minstens een keer in je leven de pelgrimstocht maken naar de heilige plaatsen Mekka en Medina. De hadj trok in 2019 nog zo'n 2,5 miljoen gelovigen. Vorig jaar werden er maar 1000 mensen toegelaten.

Japan beslist deze maand over buitenlandse fans bij Spelen

De Japanse regering hakt deze maand een knoop door over het toelaten van buitenlandse toeschouwers bij de Olympische Spelen. Voor 25 maart moet er een beslissing zijn genomen, zegt voorzitter Hashimoto van het organisatiecomité.

Meerdere opiniepeilingen wijzen uit dat het merendeel van de Japanse bevolking niet zit te wachten op de Spelen deze zomer, vanwege de voorslepende pandemie.

Kwart bewoners Friese zorgboerderij overleden na uitbraak

Op een zorgboerderij in het Friese Wolvega zijn inmiddels vijf bewoners overleden na een uitbraak van het coronavirus. Gisteren werd er één dode gemeld. In totaal verblijven er twintig mensen in Puccini State.

Eerder werd al bekend dat bijna alle bewoners positief waren getest. Ze zijn overgebracht naar een andere locatie in Heerenveen. Ook 13 van de 23 personeelsleden legden een positieve test af. Werknemers uit andere instellingen zijn nu bijgesprongen.

Hoe de uitbraak in de zorgboerderij is ontstaan, is nog niet duidelijk. Morgen zouden de bewoners gevaccineerd worden.

Heel Nederland weer in hoogste risiconiveau

De kaart van Nederland op het coronadashboard van de overheid is weer volledig donkerpaars gekleurd, wat inhoudt dat alle 25 regio's onder het zwaarste risiconiveau vallen. Het risiconiveau is nu voor de regio's IJsselland en Gelderland-Midden verhoogd naar 'zeer ernstig'. Twee weken geleden werd dat nog verlaagd tot respectievelijk 'zorgelijk' en 'ernstig'. Het waren de eerste aanpassingen aan de risiconiveaus sinds 19 september.

In de rest van het land gold al het niveau 'zeer ernstig' Dat betekent dat de situatie 'erg slecht' is en dat er 'extreem veel' nieuwe besmettingen zijn: per week boven de 250 mensen per 100.000 inwoners.

Momenteel heeft de wijziging van de niveaus geen gevolgen, omdat er een landelijke lockdown geldt. Op den duur kan het betekenen dat mensen minder dingen mogen als het risiconiveau omhoog gaat en andersom: dat de maatregelen kunnen worden versoepeld als het risiconiveau omlaag gaat.

'Door al het online onderwijs werd mijn kapsel steeds confronterender'

Sommige kappers gingen vandaag in alle vroegte open, zoals in De Bilt. Voor sommige klanten was hun coronacoupe bijna niet meer om aan te zien met al het online werken en lessen volgen waarbij ze zichzelf zagen op het beeldscherm.

'Door al het online onderwijs werd mijn kapsel steeds confronterender'

Kabinet wil advies over inzet AstraZeneca-vaccin bij 65-plussers

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd om te onderzoeken of het AstraZeneca-vaccin toch kan worden ingezet voor 65-plussers. Het vaccin wordt nu nog toegediend aan mensen tussen de 60 en 64 jaar, zorgmedewerkers en mensen met obesitas of het syndroom van Down.

De Gezondheidsraad adviseerde een maand geleden om het vaccin niet in te zetten bij mensen ouder dan 65, omdat er twijfels waren over de werkzaamheid bij die groep. Wanneer het nieuwe advies volgt, is nog niet bekend.

De Duitse minister Spahn heeft vanochtend ook advies gevraagd aan zijn vaccinwaakhond over het gebruik van de AstraZeneca-prik bij 65-plussers, omdat uit nieuw Brits onderzoek zou blijken dat het vaccin bij die leeftijdsgroep ook goed werkt.

NVWA: mondkapje van Dirk Supermarkt biedt niet genoeg bescherming

Een type mondkapje dat afgelopen maand is verkocht bij Dirk Supermarkt biedt niet genoeg bescherming. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na onderzoek.

Het masker voldoet niet aan de kwaliteitsstandaard FFP2, terwijl dat wel op de verpakking staat. Daardoor beschermt het niet voldoende tegen het coronavirus. Producent A.I.&E. adviseert mensen om het artikel niet meer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel van aankoop. Daar krijgen ze een vergoeding.

Geschokte reacties op explosie teststraat Bovenkarspel

Minister De Jonge van Volksgezondheid noemt de explosie bij de GGD-teststraat in Bovenkarspel krankzinnig. "Al ruim een jaar leunen we zwaar op de mensen in de frontlinie. En dan dit", schrijft hij op Twitter.

De Jonge zegt dat hij heeft gebeld met de GGD Hollands Noorden en dat iedereen daar geschrokken is. "Laten we achter de mensen blijven staan die keihard werken om ons uit deze crisis te halen."

GGD-voorzitter Rouvoet schrijft dat hij "met afschuw" heeft kennisgenomen van de "agressieve en intimiderende vernieling" van de testlocatie. "Onze mensen moeten dit cruciale werk veilig kunnen doen. Deze laffe daad van vernieling raakt ons allemaal."

Onduidelijk of slikken vitamine D helpt tegen corona

Het is nog niet duidelijk of het slikken van vitamine D helpt om corona te voorkomen. Dat zegt de Gezondheidsraad, die in opdracht van het kabinet onderzoek deed. Naar het effect van vitamine D is volgens de raad nog te weinig studie gedaan om daar conclusies uit te trekken.

De resultaten van lopende studies zijn nog niet beschikbaar. Daardoor is het niet uit te sluiten dat vitamine D werkt tegen corona. Voor een aantal groepen geldt al het advies om extra vitamine D te slikken, maar dan om de botten gezond te houden.

Lees hier meer over het onderzoek:

Duitsland wil AstraZeneca-prik toch voor ouderen inzetten

De Duitse regering wil toch ook mensen ouder dan 65 jaar een prik geven met het vaccin van AstraZeneca. Minister Spahn van Volksgezondheid wil dat de Duitse vaccinwaakhond dat binnen enkele dagen gaat adviseren.

De Duitsers nemen nu nog het zekere voor het onzekere, omdat er niet genoeg informatie was over de werkzaamheid van het vaccin voor 65-plussers. Spahn zegt nu dat Groot-Brittannië data heeft aangeleverd waaruit blijkt dat de prik 'heel goed' werkt op oudere mensen. Hij wil zo snel mogelijk het vaccin ook voor hen uitrollen. "Als we de 65-plussers met AstraZeneca kunnen vaccineren, dan zal dat het hele proces aanzienlijk versnellen en worden de kwetsbaarste mensen rapper beschermd."

Ook Frankrijk verruimt de groep mensen die de AstraZeneca-prik krijgt. Binnenkort krijgen ook mensen onder de 75 jaar met onderliggende kwalen een prik. Nederland houdt AstraZeneca vooralsnog beschikbaar voor mensen tussen de 60 en 65 jaar.

Kappers in alle vroegte open: 'Het is wat onwerkelijk'

Het verlangen naar de kapper is groot, blijkt nu mensen voor het eerst in maanden weer hun coronacoupes mogen laten bijwerken. Met name in het centrum van Rotterdam werd dat moment vanochtend vroeg al gevierd bij kapperszaak Hair & the City. De eerste klanten stonden daar al vlak na het verstrijken van de avondklok voor de deur. "Het is even wennen en het moment nu is wat onwerkelijk", zegt eigenaar Ronny Fabianno tegen Rijnmond.

Kapper Gaby verft de 'enorme uitgroei' van haar eerste klant

Ook in Utrecht is er opluchting, en dan vooral bij de eerste klant van de ochtend:

Op de radio werd de heropening ook gevierd. BNR-sidekick Iwan Verrips werd tijdens het presenteren onder handen genomen en in Jan-Willem Start Op!, de ochtendshow van NPO Radio 2, werd er live iemand geknipt in de studio:

En deze twitteraar wenst alle gelukkigen met een afspraak vandaag een frisse coupe toe:

Explosief afgegaan bij GGD-teststraat Bovenkarspel

Bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) is een explosief afgegaan. Getuigen hoorden vanochtend om 06.55 uur een harde knal. De politie gaat ervan uit dat de teststraat het doelwit was.

De enkele beveiliger die aanwezig was, is niet gewond geraakt. Wel zijn vijf ramen van de teststraat vernield. Volgens de politie is een metalen pijp ontploft, die aan de buitenzijde van het pand lag.

De omgeving is afgezet en agenten doen onderzoek. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is onderweg om te onderzoeken of er nog explosief materiaal is achtergebleven. Volgens een woordvoerder gaat het enkele uren duren totdat de locatie veilig en onderzocht is. De testafspraken van vanmorgen worden afgebeld door de GGD.

'Honderden rijbewijzen ten onrechte ongeldig verklaard'

Het CBR heeft ten onrechte het rijbewijs van honderden mensen ongeldig verklaard, zeggen diverse advocaten tegen radiozender BNR. Dat ligt voornamelijk aan problemen rond betalingen van cursussen die mensen moeten doen als ze de fout in zijn gegaan, door bijvoorbeeld met drank op te rijden of door gevaarlijk rijgedrag te vertonen.

In principe mogen ze blijven rijden totdat ze aan de cursus kunnen beginnen, maar ze moeten wel op tijd betalen. De mensen die een aantal weken te laat hebben betaald omdat ze bijvoorbeeld een bedrijf hebben dat door de coronacrisis in de problemen is gekomen, zijn hun rijbewijs kwijt.

Door de coronacrisis liggen de cursussen stil, waardoor honderden mensen thuis zitten zonder rijbewijs. Juristen waar BNR mee sprak, vinden het onterecht dat het CBR de rijbewijzen invordert zonder een alternatief te bieden. De rijbewijsinstantie erkent dat de maatregel evenredig grote gevolgen heeft.

SCP: meer wrijving door corona, maar met de meesten gaat het goed

Ondanks de coronacrisis gaat het goed met de meeste mensen. Wel zijn er meer verschillen en wrijvingen tussen groepen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Een jaar met corona. De spanningen zijn volgens het SCP vooral tussen jong en oud en tussen zieke en gezonde mensen. Zo kregen jongeren vaak de schuld van hoge besmettingscijfers.

Vooral jongvolwassenen, zelfstandigen en mensen met een migratieachtergrond of een laag opleidingsniveau hebben het moeilijk, stelt het SCP. "Ze werken vaak in de horeca, evenementenbranche of bij uitzendbureaus en daar vallen klappen."

Vanaf vandaag weer naar de kapper en winkelen op afspraak

Vandaag gaan de meeste versoepelingen in, die het demissionaire kabinet vorige week aankondigde. Zo zijn de meeste contactberoepen weer toegestaan, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures. Ook mogen winkels weer klanten ontvangen, mits die hiervoor ruim van te voren een afspraak hebben gemaakt. En per verdieping mogen maximaal twee klanten worden toegelaten.

Jongeren tot 27 jaar mogen weer in teams sporten. Dat gebeurt alleen binnen de eigen club en de competities worden dus niet opgestart.

De meeste andere coronaregels blijven gelden, zoals de avondklok, de gesloten horeca en de mondkapjesplicht.

Hoogste aantal Braziliaanse coronadoden sinds begin pandemie

In Brazilië zijn afgelopen dag 1726 mensen overleden aan het coronavirus, melden Braziliaanse media. Dat is het hoogste aantal doden sinds het begin van de coronacrisis.

Het totaal aantal doden staat nu op meer dan 257.000. Alleen in de VS zijn meer mensen aan het coronavirus overleden: ruim 500.000.

Dolly Parton zingt 'vaccine, vaccine' voor haar coronaprik

De Amerikaanse zangeres Dolly Parton is ingeënt tegen het coronavirus. Vlak voordat ze haar prik kreeg, zong ze een variant op haar grootste hit Jolene: 'vaccine, vaccine, vaccine, vacciiiiine'.

Parton heeft zelf meebetaald aan de ontwikkeling van het Moderna-vaccin door eerder ruim 800.000 euro te doneren aan een universiteit.

In deze video zegt de 75-jarige zangeres dat ze erg blij is met haar vaccinatie:

Dolly Parton zingt 'vaccine, vaccine'

Op Twitter is te zien hoe ze de prik krijgt. Die deed volgens Parton overigens helemaal geen pijn.

De Jonge: begin juli minstens één prik voor iedereen die wil

Zonder problemen met de leveringen door farmaceuten kunnen begin juli alle Nederlanders die een vaccin willen, minstens één keer geprikt zijn tegen het coronavirus. Dat zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in het televisieprogramma Op1.

In reactie op vragen over hoe het gaat met de Nederlandse vaccinactiecampagne, sloeg De Jonge aan het rekenen. Hij zei daarbij te denken dat van de 14 miljoen volwassen Nederlanders 80 tot 85 procent zich wil laten vaccineren. Van hen kan volgens De Jonge tweederde begin juli volledig beschermd zijn met twee doses van het vaccin. De rest zou één prik gehad kunnen hebben. Dat komt dus neer op 8 miljoen mensen die twee keer zijn ingeënt, en 4 miljoen die één prik hebben gekregen.

De minister bracht bij het rekenen in herinnering dat anderhalve week geleden de miljoenste prik is gezet. Hij verwacht de tweede miljoen half maart te bereiken en de derde miljoen verwacht hij "op de drempel maart/april".

De Jonge benadrukte wel dat de vaccinatiecampagne afhankelijk is van de leveringen door farmaceuten. Bij tegenvallers kan er meer tijd nodig zijn voordat iedereen gevaccineerd is. Eerder mikte het kabinet er nog op om voor de herfst iedereen gevaccineerd te hebben.

Biden: eind mei voldoende vaccins voor alle volwassenen

De Verenigde Staten beschikken eind mei over een voorraad coronavaccins die voldoende is om alle volwassenen mee in te enten. Dat is twee maanden eerder dan verwacht. Terwijl president Biden deze verwachting uitsprak, werd bekend dat de Amerikaanse farmaceut Merck & Co heeft toegezegd het vaccin van concurrent Johnson & Johnson mee te gaan produceren. Het Witte Huis zet zwaar in op dat vaccin, waarvan slechts één injectie nodig is.

Biden zei dat de volgende uitdaging is om de vaccinatiesnelheid zo snel mogelijk op te schroeven. De staten wordt gevraagd zich voor te bereiden op de opslag van grote hoeveelheden vaccins, niet alleen van Johnson & Johnson, maar ook van BioNTech/Pfizer en Moderna.

Liveblog geopend

Welkom in het coronablog van woensdag 3 maart. Hier vind je het belangrijkste nieuws rond het virus uit het binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.