NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog: Volt-lijsttrekker haalt uit naar Wilders • De Jonge stemt niet op Hoekstra

 • Welkom in het campagneblog van maandag 1 maart. Je vindt hier het belangrijkste nieuws in aanloop naar de verkiezingen
 • Demissionair minister De Jonge zal niet stemmen op CDA-lijsttrekker Hoekstra
 • Alle seinen staan op groen voor het doorgaan van de verkiezingen
 • Hier lees je wat we eerder maakten over de campagne, verkiezingsprogramma's, debatten en kandidaten
Liveblog gesloten
 • Campagneblog gesloten

  Morgen zijn we er weer met een nieuw campagneblog, met al het nieuws in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Goedenacht!

 • Coalitiepartners botsen over onderwijsvrijheid

  Coalitiepartners D66 en ChristenUnie zijn met elkaar gebotst in een onderwijsdebat. Mirjam Bikker (ChristenUnie) zei dat scholen "binnen de grenzen van de wet" leerlingen mogen weigeren als die het niet eens zijn met de overtuigingen van de school. Paul van Meenen (D66) ziet daar niets in en pleitte in het debat in Nieuwspoort voor een acceptatieplicht in het onderwijs.

  Volgens Bikker mogen ouders "een school oprichten en daarmee een gemeenschap vormen" en kunnen ze kinderen weigeren die de opvattingen niet onderschrijven. De basis hiervoor is artikel 23 voor onderwijsvrijheid in de grondwet, zei ze.

  Van Meenen noemde artikel 23 een groot goed, maar wel een die volgens hem toe is aan een wijziging. Als het artikel niet wordt aangepast "in termen van inclusie en toegankelijkheid", begint de echte strijd ertegen pas. Van Meenen: "Het kind moet op de beste plek komen en dat kind bepaalt met zijn of haar ouders waar dat is".

  Onderwijsminister Slob van de ChristenUnie kwam in november vorig jaar onder vuur te liggen, omdat hij in een Kamerdebat zei dat religieuze scholen het recht hebben om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit, zolang er maar sprake blijft van een gelijke behandeling van alle leerlingen. Een dag later nam hij die uitspraken terug.

 • Dassen (Volt) en Simons (Bij1) halen uit naar Wilders

  Bij Jinek hebben lijsttrekkers fel gereageerd op uitspraken die PVV-leider Geert Wilders gisteren deed in het RTL-Verkiezingsdebat. Die stelde voor Zwarte Piet te benoemen als 'minister voor Cultuur' bij een stelling voor een verplicht quotum om de politiek diverser te maken.

  "Schandalig", zei Laurens Dassen, lijsttrekker van de nieuwe pan-Europese partij Volt. "Het is een voorbeeld van de oude politiek, van het wij-zij-denken en van polariseren. Het is treurig dat de tweede partij van Nederland deze voorman heeft", aldus Dassen.

  Sylvana Simons van Bij1 vond het vooral "bijzonder" dat Wilders pleitte "voor een Moor in het kabinet". Simons: "Want dat zijn moslims. Maar hij doet het natuurlijk om te pesten." Simons en Dassen kregen samen met Richard de Mos, lijsttrekker van Code Oranje, bij Jinek de kans hun punten op tafel te leggen, omdat ze als zetelloze partijen niet waren uitgenodigd voor het verkiezingsdebat.

  De drie lijsttrekkers hadden kritiek op het coronabeleid van het kabinet en het handelen in de toeslagenaffaire. De Mos zei dat hij in 2010 als Kamerlid al een motie had ingediend over de kinderopvangtoeslag. "Het is jaren weggemoffeld", zei hij. De politici gingen ook in op hun eigen plannen. Simons deed vier jaar geleden ook al mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Ze behaalde toen geen zetel. "Maar achteraf ben ik daar blij mee", zei ze. "We waren er niet klaar voor. We hebben nu veel leden en de mensen kennen ons beter. Ik reken stiekem op succes."

 • Vijlbrief wil af van stigma dat Nederland belastingparadijs is

  Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66) wil Nederland "niet meer terugzien" in lijsten met belastingparadijzen. Het afgelopen jaar heeft hij zich daar in zijn functie ook hard voor gemaakt, zei hij in het debat over de economie in debatcentrum De Balie.

  "Ik ben daarom niet in alle kringen even geliefd, maar mijn lijn is simpel: als je in Nederland netjes wil ondernemen en belasting betaalt, ben je welkom. Maar dat geldt niet als je met allemaal constructies belasting probeert te ontwijken. D66 zal daar ook heel hard op doorgaan."

  Vorig jaar besloot het kabinet dat bedrijven die belasting ontwijken niet in aanmerking komen voor coronasteun. "Het past niet om in slechte tijden te vragen om belastinggeld en tegelijkertijd belasting te ontwijken", zei Vijlbrief toen.

 • Ollongren: alle seinen op groen voor verkiezingen

  Volgens demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren staan alle seinen op groen om de Tweede Kamerverkiezingen door te laten gaan. In een overleg met het Veiligheidsberaad eerder vandaag zijn "de puntjes op de i" gezet, zei ze.

  Mocht er op 17 maart nog een avondklok gelden, zal die volgens haar ook geen belemmering zijn. Vooralsnog loopt de avondklok tot 15 maart, 04.30 uur 's ochtends. Mocht het kabinet besluiten de maatregel te verlengen, dan volstaat het volgens Ollongren om mondeling te verklaren dat je hebt gestemd. "De kiezers moeten gewoon kunnen stemmen. Als jij om negen uur nog in de rij staat, dan mag je gewoon nog je stem uitbrengen na negen uur." Dit geldt ook voor mensen die bij het tellen willen zijn.

 • Hugo de Jonge stemt niet op CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra

  ANP

  Demissionair CDA-minister Hugo de Jonge gaat niet stemmen op zijn eigen lijsttrekker, Wopke Hoekstra. In het programma Jinek zegt De Jonge vanavond dat hij zijn stem zal uitbrengen op Bart van den Brink, de nummer 22 op de CDA-lijst. Van der Brink is de politiek adviseur van De Jonge.

  Volgens De Jonge moeten mensen in die stem geen onmin lezen tussen hem en Hoekstra. Van der Brink verdient het om de Kamer in te gaan, zegt hij. "Daar zou iedereen van opknappen. Dat is de reden dat ik op Bart stem."

  De Jonge kwam vorig jaar na interne verkiezingen als lijsttrekker van het CDA uit de bus, maar trok zich later terug omdat hij die taak niet kon combineren met het bestrijden van de coronacrisis. Hoekstra nam het over, na aandringen van de partijtop.

  In 1994 maakte CDA-premier Ruud Lubbers bekend dat hij niet ging stemmen op zijn opvolger, Elco Brinkman, maar op de nummer 3, Ernst Hirsch Ballin. Dat legde een leiderschapscrisis in de partij bloot die een belangrijke oorzaak was van het historische zetelverlies dat de christendemocraten leden.

 • Klaver (GroenLinks) vindt zichzelf bescheidener geworden

  GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver vindt dat hij een bescheidener persoon is dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen hij met zijn partij de grootste zetelwinst van alle partijen boekte. "Ik dacht toen: als ik de verkiezingen win, ga ik dit land veranderen. Daar was ik ook echt van overtuigd. Maar ik heb inmiddels geleerd dat je verandering in Nederland niet alleen voor elkaar krijgt. Daar heb je slimme samenwerking voor nodig. De absolute waarheid bestaat niet", zei Klaver in het lijsttrekkers-interview van de Universiteit Twente en de krant Tubantia.

  De politicus zei verder dat hij recent in de spiegel heeft gekeken. "Als je een bekende kop hebt, krijgen mensen een bepaald beeld van je. Maar als mens ontwikkel je je sneller dan dat beeld. Dat kan wringen of je beletten in je groei, omdat je die persoon wil blijven die de rest van de wereld ziet", zo legde hij uit.

  Kantelpunt voor Klaver was een fietstocht, twee jaar geleden met zijn zoontje, die hem opeens vroeg of hij Jesse Klaver was. "Dat was een eyeopener. Jesse Klaver is blijkbaar 'iets'. Voor mij was dat het moment om weer terug te gaan naar de kern. Ik ben wie ik ben. Ik wil dolgraag de verkiezingen winnen, maar dan wel met mijn verhaal."

 • Afwijzende reacties op suggestie voor Groningse kerncentrale

  Een nieuwe kerncentrale in Groningen, zoals VVD-lijsttrekker Rutte gisteren opperde in het RTL-verkiezingsdebat lijkt voorlopig niet aan de orde. VVD-Kamerlid Harbers zegt vandaag dat Groningen niet voor de hand ligt als locatie voor een centrale. "Integendeel. Het is in de wet een mogelijkheid, maar ik denk dat het kansrijker is om te denken aan de Maasvlakte in Rotterdam en vooral ook aan Borssele, waar al een kerncentrale staat."

  Ook vanuit D66, ChristenUnie, PvdA en SP wordt afwijzend gereageerd op de suggestie. De kritiek is onder meer dat het bouwen van een kerncentrale dusdanig veel tijd kost dat een nieuwe centrale helemaal niet kan bijdragen om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Ook verwijst een deel van de partijen naar de aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen en wordt de suggestie in dat kader uitgelegd als een "klap in het gezicht van de Groningers".

 • Kaag zegt ook niet of ze op Jetten stemt

  D66-lijsttrekker Sigrid Kaag werd bij Dit is de Dag op NPO Radio 1 geconfronteerd met het feit dat haar fractieleider Rob Jetten mogelijk niet op haar zal stemmen. "Ik heb daarna thuis aan mijn kinderen gevraagd: 'Jullie stemmen toch wel op mij'", zei ze grappend.

  Jetten zei gisteren in WNL op Zondag dat hij zijn stem geeft aan degene bij D66 "die heel creatief campagne heeft gevoerd". "Dat is een hele leuke actie", zei Kaag. "Het is een soort aanmoediging. Dus ik hoop dat ik nog in het lijstje van Rob kom", zei Kaag.

  Desgevraagd wilde Kaag overigens ook niet zeggen of ze op Jetten zal stemmen. "Ik stem meestal op een vrouw", zei Kaag. "Maar ik hoor nog tot de generatie van het stemgeheim, dus daar hoor ik helemaal geen uitspraak over te doen."

 • Rutte: mijn pianospel wordt steeds slechter

  Na het serieuze RTL-debat van gisteravond ging het er vanmiddag wat luchtiger aan toe bij Tijd voor Max op NPO 1. Daar was demissionair premier Mark Rutte te gast. Die onthulde dat zijn pianospel er de laatste tijd niet beter op is geworden.

  "Ik kom er niet meer aan toe", zei de VVD-lijsttrekker, die het te druk heeft met de bestrijding van de coronapandemie. "Ik kom laat thuis, maar om dan te gaan studeren? Ik heb aan alle kanten buren dus dat lijkt me niet zo verstandig." Om zich te ontspannen leest Rutte wel graag een boek.

  Alle politieke gasten krijgen in het programma 1 minuut zendtijd om hun politieke boodschap over het voetlicht te brengen. Maar dat vond Rutte niet gepast. "Daar is deze crisis te groot voor." In plaats daarvan deelde hij een compliment uit aan alle Nederlanders. "Nog even volhouden, maar dan hoop ik dat we met elkaar de eindstreep halen", zei hij.

  Verder zei Rutte op dit moment geen partner te missen in zijn leven:

 • BNNVARA komt met verkiezingsapp voor zwevende kiezers

  Omroep BNNVARA en het televisieprogramma De Vooravond komen met een app om zwevende kiezers te helpen. Met de verkiezingsapp Zweefmeter krijgen gebruikers eerst twaalf stellingen voorgelegd. Daarna volgen tot 12 maart dagelijks drie stellingen over een specifiek thema. Naarmate er meer stellingen worden ingevuld, moet duidelijker worden bij welke partij een gebruiker zich misschien thuis voelt.

  Er komen onder meer stellingen aan bod over de zorg, de woningmarkt, het onderwijs en armoede. In het tv-programma De Vooravond wordt de stelling van de dag geïntroduceerd door bekende presenatoren zoals Floortje Dessing en Sinan Can.

  Het is niet de eerste verkiezingsapp van een tv-programma. Gisteren introduceerde Zondag met Lubach al Keezers Quest. Dat is een stemwijzer in de vorm van een spelletje.

 • De Jonge: lijsttrekkers moeten in campagne behoedzaam zijn over corona

  Minister de Jonge van Volksgezondheid vindt het logisch dat lijsttrekkers in de verkiezingscampagne spreken over wat ze graag zouden willen aan versoepelingen, maar hij vindt ook dat ze wel behoedzaam moeten zijn. Qua besmettingscijfers is de situatie nog steeds zorgelijk en er kan nu weinig, benadrukt De Jonge.

  Partijgenoot en CDA-lijsttrekker Hoekstra zei gisteren in het RTL-debat dat hij eerlijk moet zijn en dat het nu niet kan, maar dat hij hoopt dat de terrassen snel open kunnen. Het is logisch dat te hopen, zei De Jonge, maar "zo snel als mogelijk" is niet vandaag of morgen.

  Zo zijn er zorgen over de situatie in de kop van Noord-Holland waar erg veel patiënten zijn. "In één regio 'code zwart' ligt niet voor de hand, we moeten de patiënten goed tussen de regio's verdelen", zegt De Jonge. "Maar we met moeten met zijn allen wel 'code zwart' voorkomen."

 • 'Opvallend en veelzeggend dat VVD en CDA hier niet staan'

  Een aantal partijen heeft op een persconferentie gereageerd op de doorrekeningen van het CPB en de PBL. En op het feit dat CDA en VVD níet op de persconferentie waren. "Vooral de progressieve partijen staan hier", zei GroenLinks-leider Klaver. "Opvallend en veelzeggend dat VVD en CDA hier niet staan." Hun programma's zijn "sociaal slecht" en brengen "economische rampspoed", stelt PvdA-Kamerlid Nijboer. "Dus ik snap wel dat ze hier niet staan."

  D66 benadrukt dat blijkt dat Nederland "sterker en groener uit de crisis komt", als hun partijprogramma wordt uitgevoerd. "De crux is dus dat het wel kan, veel ambities hebben en de economie een steun in de rug geven", zei Kamerlid Van Weyenberg. D66 heeft de CO2-reductie op 60 procent staan in 2030. Dat is relatief ambitieus, maar GroenLinks gaat er nog overheen. "Wij komen uit op 63 procent", zei Klaver. "Dat is belangrijk, want de uitvoering blijft altijd achter, daarom heb je overshoot nodig."

 • Milieuclubs niet echt blij met doorrekeningen

  Milieuorganisaties zijn teleurgesteld over de verkiezingsprogramma 's. Want ze zijn niet groen genoeg, vinden ze. De op milieugebied beste coalitie (die volgens peilingen een meerderheid zou hebben in beide Kamers) van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en PvdA) zou niet verder komen dan 53 procent reductie van broeikasgassen in 2030, zegt Milieudefensie. "Terwijl 65 procent nodig is om een eerlijke bijdrage te leveren aan het Parijsakkoord en Europa 55 procent als doel heeft."

  Greenpeace Nederland is evenmin te spreken over ieder verkiezingsprogramma en de nagestreefde reductie van CO2: "Geen enkele partij ligt op koers om de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen." Deze club is echter wel blij dat D66 en GroenLinks "cruciale stappen" willen zetten en ziet ook dat de PvdA, ChristenUnie en SP "meer doen dan de huidige klimaatwet".

  Maar het is volgens Greenpeace "onbegrijpelijk dat het CDA achterblijft met 46 procent reductie en zelfs de klimaatwet niet nakomt. Dat de VVD geen klimaatplannen heeft laten doorrekenen is onverantwoordelijk".

 • CPB-directeur Hasekamp: de meeste partijen willen komende tijd meer geld uitgeven

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De meeste partijen willen komende tijd meer geld uitgeven