NOS Nieuws

Terugkijken: het lijsttrekkersdebat in zeven video's

Vanavond vond het eerste grote verkiezingsdebat plaats voor de Kamerverkiezingen op 17 maart: live op Radio 1 bij de NOS gingen dertien lijsttrekkers met elkaar in debat. Dit zijn de opvallendste momenten, in zeven video's.

Het debat begint meteen scherp als het gaat over het thema betrouwbaarheid. VVD-lijsttrekker Rutte vindt dat Forum-lijsttrekker Thierry Baudet ten onrechte twijfel zaait over de betrouwbaarheid van de verkiezingen. Ook kritiseert hij uitingen van de lijsttrekker van Forum voor Democratie, Baudet spreekt op zijn beurt van lage en valse beschuldigingen.

'Met uitingen van antisemitisme, homofobie, racisme laat hij zijn kiezers eigenlijk in de kou staan'

Het volgende thema is zorg. De drie partijen aan tafel, SP, 50Plus en GroenLinks vinden allemaal dat er extra geld naar de zorg moet. Toch zijn er onderling nog wel tegenstellingen, blijkt als Lilian Marijnissen (SP) de degens kruist met Liane den Haan (50Plus).

'Je kunt telkens een rondje gratis bier geven, maar uiteindelijk betaalt iemand de rekening'

Bij het thema veiligheid zitten Wopke Hoekstra (CDA), Kees van der Staaij (SGP) en Sigrid Kaag (D66) aan tafel. Hoekstra en van der Staaij nemen het D66-standpunt over het reguleren van met name de wietteelt op de korrel.

'Ik vind dat echt ontwapenend naïef'

Het klimaat als gespreksonderwerp maakt scherpe tegenstellingen duidelijk, bijvoorbeeld tussen D66 en de PVV.

'Wij zijn de laatsten die nu nog die keuzes kunnen maken'

Het thema integratie leidt tot felle beschuldigingen over en weer tussen PVV-lijsttrekker Wilders en DENK-voorman Azarkan. Over één ding zijn beide heren het wel eens: de integratie gaat niet goed.

Wilders en Azarkan: integratie gaat niet goed

Een van de belangrijkste verkiezingsthema's, zeker vanwege de gevolgen van de coronacrisis, is het onderwijs. De discussie tussen Klaver (GroenLinks), Kaag (D66) en Rutte (VVD) spitst zich toe op het omstreden leenstelsel.

GroenLinks en D66 willen af van het leenstelsel voor studenten

Tot slot het altijd zwaarwegende thema van de overheidsfinanciën. Aan tafel zag Wilders (PVV) hoe Rutte (VVD) en Hoekstra (CDA) twistten over politieke beloften en de betaalbaarheid daarvan.

'Veel partijen vertellen niet het eerlijke verhaal over bezuinigingen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl