NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

België versoepelt nog niet • Na het weekend ook vaccins voor Nigeria

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 26 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • België versoepelt nog niet na stijgend aantal ziekenhuisopnames.
 • 45.000 aanvragen voor loonsteun in twee weken.
 • Het gerechtshof geeft de Staat gelijk in de avondklok-zaak die door actiegroep Viruswaarheid was aangespannen.
Liveblog gesloten
 • Zoommeeting van 200.000 boeddhisten op scherm van 280 meter lang

  In Thailand is een videomeeting gehouden met meer dan 200.000 deelnemers. Boeddhisten vierden vandaag Magha Puja, een belangrijke gedenkdag. Omdat massaal fysiek bij elkaar komen vanwege corona nu niet mogelijk is, was er voor mensen de gelegenheid om via Zoom in te bellen.

 • 'Zakelijke rekening Willem Engel geblokkeerd'

  Voorman Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid heeft geen toegang meer tot de zakelijke rekening van de groep, meldt het AD op basis van een anonieme bron. De rekening zou zijn geblokkeerd omdat Engel ondanks herhaaldelijke verzoeken van zijn bank geen inzage heeft gegeven in zijn gegevens. Hij dient volgens de krant een schadeclaim in tegen ING.

  De bank mag volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) alleen zakendoen met organisaties waarvan de gegevens juist zijn vastgelegd. Engel bevestigt tegen het AD dat hij niet op tijd zijn gegevens heeft overgedragen, naar eigen zeggen omdat hij niet wist dat het verzoek van de bank kwam omdat het onderzoek door een externe partij werd gedaan. Inmiddels heeft ING volgens Engel de juiste gegevens gekregen.

  ING zegt dat er een zorgvuldig proces voorafgaat aan blokkering van een rekening. "Zo'n maatregel nemen wij echt niet zomaar", citeert de krant een woordvoerder van de bank.

 • Na het weekend ook vaccins voor Nigeria

  Nigeria krijgt volgende week de eerste 4 miljoen doses via het Covax-programma, dat erop is gericht dat ook armere landen toegang hebben tot vaccins. In totaal krijgt het land ongeveer 14 miljoen doses via het programma, zei WHO-vertegenwoordiger Mulombo.

  Het NCDC, het Nigeriaanse RIVM, zegt dat het land het veel beter doet dan verwacht in de strijd tegen het virus. Het land met ruim 206 miljoen inwoners telt tot nu toe minder dan 1900 coronadoden. "De hele wereld verwachtte dat het continent Afrika, en Nigeria, met onze sociale en economische werkelijkheid, uit elkaar zouden vallen", zei NCDC-directeur Ihekweazu.

  Volgens de gezondheidsorganisatie zijn er tot nu toe vooral milde gevallen in Nigeria en lijkt het erop dat een ernstig ziekteverloop zeldzamer is dan gevreesd. Dat kan deels komen doordat Nigeria een zeer jonge bevolking heeft. De helft van de bevolking in Nigeria is onder de 19.

 • Indiase economie krabbelt op na periode van krimp

  De Indiase regering meldt dat de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar lichte groei heeft laten zien. Daarmee krabbelt het land voorzichtig op uit een recessie die grotendeels kwam door de coronacrisis en de ingrijpende maatregelen tegen het virus.

  De lichte groei neemt niet weg dat het land afgelopen jaar economisch zwaar getroffen is door het virus. Vorige maand werd de krimp in India voor het fiscale jaar 2020-2021 op 7,7 procent geraamd. Een jaar eerder was de groei nog 4 procent.

  De Indiase centrale bank verwacht dat het bruto nationaal product in het jaar 2021-2022 groeit met 10,5 procent. Het Internationaal Monetair Fonds raamt de groei op 11,5 procent.

 • België versoepelt nog niet na stijgend aantal ziekenhuisopnames

  De coronamaatregelen in België worden voorlopig nog niet verder versoepeld. Dat is besloten nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames er opnieuw toeneemt. "Als het stormt kun je niet opstijgen", zei premier De Croo na het overleg over de maatregelen. Er werd gedacht dat er vandaag wat versoepelingen bekendgemaakt zouden worden, maar die blijven uit. Over een week wordt opnieuw gekeken wat er mogelijk is.

  Net als in Nederland geldt in België een avondklok, al begint die later, om 00.00 uur, en duurt die tot 05.00 uur. Uitzondering daarop is Brussel, waar de avondklok al om 22.00 uur ingaat. Winkels zijn open, net als de kappers en scholen.

  "De coronasituatie in ons land blijft bijzonder delicaat. Na weken van een plateau dat redelijk hoog was, zien we dat de cijfers stijgen, vooral de ziekenhuisopnames. Het dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven", aldus De Croo, die spreekt van "een koude douche". Nieuwe versoepelingen noemt de premier ondoordacht en roekeloos.

 • Vondelpark opnieuw tijdelijk afgesloten

  De gemeente Amsterdam heeft opnieuw het Vondelpark tijdelijk afgesloten in verband met de drukte. Mensen mogen alleen nog het park uit, maar kunnen er niet meer in.

  Gisteren werden de ingangen van het park ook al gesloten en woensdag werd het park ontruimd vanwege de grote drukte. De gemeente roept mensen op om drukke plekken te vermijden en om anderhalve meter afstand te houden.

 • 45.000 aanvragen voor loonsteun in twee weken

  In twee weken tijd zijn bij het UWV ruim 45.000 aanvragen ingediend voor loonsteun. Van deze zogeheten NOW-aanvragen zijn er bijna 34.000 goedgekeurd. Het UWV meldt dat er aan deze groep werkgevers in totaal ruim 544 miljoen euro is overgemaakt. De werkgevers van wie de aanvraag nu is goedgekeurd, hebben volgens het UWV samen zo'n 524.000 mensen in dienst.

  Sinds 15 februari kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor de vierde periode van de NOW-regeling. Na één week hadden 34.000 werkgevers dat gedaan. In de tweede week waren dat er nog eens 11.000. Aanvragen kunnen nog worden ingediend tot en met zondag 14 maart.

  Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies komen in aanmerking voor de vierde periode van de loonsteunregeling. De maximale tegemoetkoming is nu 85 procent bij volledig omzetverlies.

 • Winkeliers eisen heropening bij rechter

  Branchevereniging INretail eist via de rechter de heropening van winkels. "Het is economisch onverantwoord nog langer te wachten. De sluiting was een extra verzwarende maatregel bij het scenario 'zeer ernstig' en is nu disproportioneel", schrijven de winkeliers.

  De winkels zijn sinds half december dicht. De drukte rond de feestdagen was toen een van de argumenten om de winkelstraat op slot te gooien.

  INretail zegt dat het kabinet op grond van de eigen routekaart geen reden meer heeft om de winkels gesloten te houden. "De retail heeft sinds maart vorig jaar tot aan de verplichte winkelsluiting bewezen de winkelopenstelling veilig te kunnen organiseren."

  Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid is de situatie nu in 23 van de 25 regio's 'zeer ernstig', het hoogste risiconiveau. Bij dat niveau hoort een sluiting van de niet-noodzakelijke detailhandel volgens de routekaart tot de mogelijkheden.

 • RIVM: 5151 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5151 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 122 meer dan gisteren en het is ook hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4547 mensen positief getest werden.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 1864 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1887), van wie 525 op de IC (gisteren: 526), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 65 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 33. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 52 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder.

  Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 425 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 478.

 • Flinke geboortedip in Frankrijk

  In Frankrijk zijn in januari veel minder baby's geboren dan in dezelfde periode vorig jaar. Er kwamen vorige maand bijna 54.000 baby's bij, 13 procent minder dan in januari 2020. Dagblad Le Monde schrijft over de gegevens van het Franse bureau voor de statistiek INSEE en wijt de daling aan de gevolgen van de coronacrisis voor de economie en de volksgezondheid.

  Deskundigen zeggen tegen Le Monde dat ze niet verrast zijn door de daling. "Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben economische crises vaak geleid tot een daling van het aantal geboortes", zegt onderzoeker Gilles Pison van het Institut National D'études Démographiques. Hij zegt dat sommige stellen pas later aan kinderen beginnen door de onzekerheid van crises.

  Een andere oorzaak die INSEE noemt, is het feit dat Franse vruchtbaarheidscentra maanden dicht zijn geweest in verband met de pandemie. Die centra zijn doorgaans goed voor 3 procent van de geboortes in het land.

 • Viruswaarheid teleurgesteld in uitspraak hof over avondklok

  Actiegroep Viruswaarheid noemt het oordeel van het gerechtshof over de avondklok "teleurstellend maar niet onverwacht". Het hof oordeelde vanochtend dat de avondklok niet op basis van de verkeerde rechtsgronden is ingevoerd. Daarmee vernietigt het hof het oordeel van de voorzieningenrechter op 16 februari.

  Jeroen Pols, de jurist van de actiegroep die de zaak tegen de Staat had aangespannen, noemde het arrest op een persconferentie het "einde van de rechtsorde". "Mensenrechten worden op ongekende manier opzijgeschoven. Ik verwacht dat de maat vol is voor de advocatuur en juristen en dat ze zien dat er meer aan de hand is."

  Volgens Willem Engel heeft de uitspraak van het gerechtshof niks met rechtspraak te maken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Engel van Viruswaarheid: 'Puur politiek theater, niks met rechtspraak te maken'
 • Celstraf Brit in Singapore voor overtreden quarantaineregels

  Een Britse man in Singapore moet daar twee weken de cel in, omdat hij zich niet aan de quarantaineregels heeft gehouden. De 52-jarige man zou stiekem zijn hotel hebben verlaten om zijn verloofde te kunnen zien, meldt de BBC.

  Nigel Skea sloop afgelopen september via een noodtrap dertien etages naar boven. Daar deed zijn geliefde een deur van de nooduitgang open en gingen ze naar haar kamer. Ook de vrouw is veroordeeld; zij moet een week de cel in. Skea moet ook nog een boete van omgerekend 620 euro betalen.

  Mensen die in Singapore aankomen, moeten daar eerst veertien dagen in quarantaine in een hotelkamer. Skea zou eerder ook al eens geen mondkapje hebben gedragen en hebben 'rondgehangen' op de gang van het hotel. De BBC meldt dat het stel inmiddels wel getrouwd is.

 • Dierenbescherming en GroenLinks willen vrijstelling avondklok vanwege paddentrek

  De Dierenbescherming en de afdeling van GroenLinks in Den Haag willen dat paddenoverzetters een ontheffing krijgen voor de avondklok. De paddentrek komt elk jaar op gang als het in de lente warmer wordt. Honderden kikkers, padden en salamanders steken dan meestal na zonsondergang de weg over.

  De Dierenbescherming en GroenLinks denken dat er veel van de amfibieën worden platgereden als ze niet door vrijwilligers geholpen worden. Op dit moment hebben medewerkers van de Dierenambulance wel een ontheffing voor de avondklok, maar vrijwilligers niet.

  De Dierenbescherming heeft in Den Haag de meeste paddenvrijwilligers. Ieder jaar helpen Haagse vrijwilligers meer dan 10.000 padden, kikkers en salamanders over te steken.

 • Grapperhaus: boete voor ondernemers als terrassen opengaan

  Horecagelegenheden die volgende week de terrassen openen, kunnen op een boete rekenen, waarschuwt demissionair minister Grapperhaus. Een aantal afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland heeft opgeroepen vanaf dinsdag de terrassen te openen, maar het kabinet vindt dat dit echt niet kan.

  Grapperhaus sprak vanmorgen met Koninklijke Horeca Nederland. Vanmiddag spreekt hij met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad over de handhaving.

  Hij noemt het toch openen van de terrassen "illegaal" en waarschuwt dat gelegenheden die zich niet aan de coronamaatregelen houden uiteindelijk zelfs gesloten kunnen worden.

  Demissionair minister Grapperhaus ANP
 • 'EMA keurt op 11 maart coronavaccin Janssen goed'

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt op 11 maart het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen goed, zeggen bronnen binnen de Europese Unie tegen persbureau Bloomberg. Vandaag keurt de Verenigde Staten het middel waarschijnlijk al goed.

  Vanaf april moet het vaccin in de Europese Unie geleverd worden. De EU heeft afspraken met de farmaceut voor de aankoop van 200 miljoen doses. Nederland heeft er 11,3 miljoen doses van besteld en er is maar één prik van nodig.

  Het Janssen-vaccin zal het vierde vaccin worden dat wordt toegelaten, na dat van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Het EMA zou ook in gesprek zijn over het goedkeuren van het Russische Spoetnik-V-vaccin.