België versoepelt nog niet • Na het weekend ook vaccins voor Nigeria
- Welkom in het coronablog van vrijdag 26 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- België versoepelt nog niet na stijgend aantal ziekenhuisopnames.
- 45.000 aanvragen voor loonsteun in twee weken.
- Het gerechtshof geeft de Staat gelijk in de avondklok-zaak die door actiegroep Viruswaarheid was aangespannen.
Zoommeeting van 200.000 boeddhisten op scherm van 280 meter lang
In Thailand is een videomeeting gehouden met meer dan 200.000 deelnemers. Boeddhisten vierden vandaag Magha Puja, een belangrijke gedenkdag. Omdat massaal fysiek bij elkaar komen vanwege corona nu niet mogelijk is, was er voor mensen de gelegenheid om via Zoom in te bellen.
'Zakelijke rekening Willem Engel geblokkeerd'
Voorman Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid heeft geen toegang meer tot de zakelijke rekening van de groep, meldt het AD op basis van een anonieme bron. De rekening zou zijn geblokkeerd omdat Engel ondanks herhaaldelijke verzoeken van zijn bank geen inzage heeft gegeven in zijn gegevens. Hij dient volgens de krant een schadeclaim in tegen ING.
De bank mag volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) alleen zakendoen met organisaties waarvan de gegevens juist zijn vastgelegd. Engel bevestigt tegen het AD dat hij niet op tijd zijn gegevens heeft overgedragen, naar eigen zeggen omdat hij niet wist dat het verzoek van de bank kwam omdat het onderzoek door een externe partij werd gedaan. Inmiddels heeft ING volgens Engel de juiste gegevens gekregen.
ING zegt dat er een zorgvuldig proces voorafgaat aan blokkering van een rekening. "Zo'n maatregel nemen wij echt niet zomaar", citeert de krant een woordvoerder van de bank.
Na het weekend ook vaccins voor Nigeria
Nigeria krijgt volgende week de eerste 4 miljoen doses via het Covax-programma, dat erop is gericht dat ook armere landen toegang hebben tot vaccins. In totaal krijgt het land ongeveer 14 miljoen doses via het programma, zei WHO-vertegenwoordiger Mulombo.
Het NCDC, het Nigeriaanse RIVM, zegt dat het land het veel beter doet dan verwacht in de strijd tegen het virus. Het land met ruim 206 miljoen inwoners telt tot nu toe minder dan 1900 coronadoden. "De hele wereld verwachtte dat het continent Afrika, en Nigeria, met onze sociale en economische werkelijkheid, uit elkaar zouden vallen", zei NCDC-directeur Ihekweazu.
Volgens de gezondheidsorganisatie zijn er tot nu toe vooral milde gevallen in Nigeria en lijkt het erop dat een ernstig ziekteverloop zeldzamer is dan gevreesd. Dat kan deels komen doordat Nigeria een zeer jonge bevolking heeft. De helft van de bevolking in Nigeria is onder de 19.
Indiase economie krabbelt op na periode van krimp
De Indiase regering meldt dat de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar lichte groei heeft laten zien. Daarmee krabbelt het land voorzichtig op uit een recessie die grotendeels kwam door de coronacrisis en de ingrijpende maatregelen tegen het virus.
De lichte groei neemt niet weg dat het land afgelopen jaar economisch zwaar getroffen is door het virus. Vorige maand werd de krimp in India voor het fiscale jaar 2020-2021 op 7,7 procent geraamd. Een jaar eerder was de groei nog 4 procent.
De Indiase centrale bank verwacht dat het bruto nationaal product in het jaar 2021-2022 groeit met 10,5 procent. Het Internationaal Monetair Fonds raamt de groei op 11,5 procent.
België versoepelt nog niet na stijgend aantal ziekenhuisopnames
De coronamaatregelen in België worden voorlopig nog niet verder versoepeld. Dat is besloten nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames er opnieuw toeneemt. "Als het stormt kun je niet opstijgen", zei premier De Croo na het overleg over de maatregelen. Er werd gedacht dat er vandaag wat versoepelingen bekendgemaakt zouden worden, maar die blijven uit. Over een week wordt opnieuw gekeken wat er mogelijk is.
Net als in Nederland geldt in België een avondklok, al begint die later, om 00.00 uur, en duurt die tot 05.00 uur. Uitzondering daarop is Brussel, waar de avondklok al om 22.00 uur ingaat. Winkels zijn open, net als de kappers en scholen.
"De coronasituatie in ons land blijft bijzonder delicaat. Na weken van een plateau dat redelijk hoog was, zien we dat de cijfers stijgen, vooral de ziekenhuisopnames. Het dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven", aldus De Croo, die spreekt van "een koude douche". Nieuwe versoepelingen noemt de premier ondoordacht en roekeloos.
Vondelpark opnieuw tijdelijk afgesloten
De gemeente Amsterdam heeft opnieuw het Vondelpark tijdelijk afgesloten in verband met de drukte. Mensen mogen alleen nog het park uit, maar kunnen er niet meer in.
Gisteren werden de ingangen van het park ook al gesloten en woensdag werd het park ontruimd vanwege de grote drukte. De gemeente roept mensen op om drukke plekken te vermijden en om anderhalve meter afstand te houden.
45.000 aanvragen voor loonsteun in twee weken
In twee weken tijd zijn bij het UWV ruim 45.000 aanvragen ingediend voor loonsteun. Van deze zogeheten NOW-aanvragen zijn er bijna 34.000 goedgekeurd. Het UWV meldt dat er aan deze groep werkgevers in totaal ruim 544 miljoen euro is overgemaakt. De werkgevers van wie de aanvraag nu is goedgekeurd, hebben volgens het UWV samen zo'n 524.000 mensen in dienst.
Sinds 15 februari kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor de vierde periode van de NOW-regeling. Na één week hadden 34.000 werkgevers dat gedaan. In de tweede week waren dat er nog eens 11.000. Aanvragen kunnen nog worden ingediend tot en met zondag 14 maart.
Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies komen in aanmerking voor de vierde periode van de loonsteunregeling. De maximale tegemoetkoming is nu 85 procent bij volledig omzetverlies.
Winkeliers eisen heropening bij rechter
Branchevereniging INretail eist via de rechter de heropening van winkels. "Het is economisch onverantwoord nog langer te wachten. De sluiting was een extra verzwarende maatregel bij het scenario 'zeer ernstig' en is nu disproportioneel", schrijven de winkeliers.
De winkels zijn sinds half december dicht. De drukte rond de feestdagen was toen een van de argumenten om de winkelstraat op slot te gooien.
INretail zegt dat het kabinet op grond van de eigen routekaart geen reden meer heeft om de winkels gesloten te houden. "De retail heeft sinds maart vorig jaar tot aan de verplichte winkelsluiting bewezen de winkelopenstelling veilig te kunnen organiseren."
Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid is de situatie nu in 23 van de 25 regio's 'zeer ernstig', het hoogste risiconiveau. Bij dat niveau hoort een sluiting van de niet-noodzakelijke detailhandel volgens de routekaart tot de mogelijkheden.
RIVM: 5151 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5151 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 122 meer dan gisteren en het is ook hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4547 mensen positief getest werden.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 1864 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1887), van wie 525 op de IC (gisteren: 526), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Bij het RIVM werden 65 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 33. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 52 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder.
Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 425 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 478.
Flinke geboortedip in Frankrijk
In Frankrijk zijn in januari veel minder baby's geboren dan in dezelfde periode vorig jaar. Er kwamen vorige maand bijna 54.000 baby's bij, 13 procent minder dan in januari 2020. Dagblad Le Monde schrijft over de gegevens van het Franse bureau voor de statistiek INSEE en wijt de daling aan de gevolgen van de coronacrisis voor de economie en de volksgezondheid.
Deskundigen zeggen tegen Le Monde dat ze niet verrast zijn door de daling. "Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben economische crises vaak geleid tot een daling van het aantal geboortes", zegt onderzoeker Gilles Pison van het Institut National D'études Démographiques. Hij zegt dat sommige stellen pas later aan kinderen beginnen door de onzekerheid van crises.
Een andere oorzaak die INSEE noemt, is het feit dat Franse vruchtbaarheidscentra maanden dicht zijn geweest in verband met de pandemie. Die centra zijn doorgaans goed voor 3 procent van de geboortes in het land.
Viruswaarheid teleurgesteld in uitspraak hof over avondklok
Actiegroep Viruswaarheid noemt het oordeel van het gerechtshof over de avondklok "teleurstellend maar niet onverwacht". Het hof oordeelde vanochtend dat de avondklok niet op basis van de verkeerde rechtsgronden is ingevoerd. Daarmee vernietigt het hof het oordeel van de voorzieningenrechter op 16 februari.
Jeroen Pols, de jurist van de actiegroep die de zaak tegen de Staat had aangespannen, noemde het arrest op een persconferentie het "einde van de rechtsorde". "Mensenrechten worden op ongekende manier opzijgeschoven. Ik verwacht dat de maat vol is voor de advocatuur en juristen en dat ze zien dat er meer aan de hand is."
Volgens Willem Engel heeft de uitspraak van het gerechtshof niks met rechtspraak te maken:
Celstraf Brit in Singapore voor overtreden quarantaineregels
Een Britse man in Singapore moet daar twee weken de cel in, omdat hij zich niet aan de quarantaineregels heeft gehouden. De 52-jarige man zou stiekem zijn hotel hebben verlaten om zijn verloofde te kunnen zien, meldt de BBC.
Nigel Skea sloop afgelopen september via een noodtrap dertien etages naar boven. Daar deed zijn geliefde een deur van de nooduitgang open en gingen ze naar haar kamer. Ook de vrouw is veroordeeld; zij moet een week de cel in. Skea moet ook nog een boete van omgerekend 620 euro betalen.
Mensen die in Singapore aankomen, moeten daar eerst veertien dagen in quarantaine in een hotelkamer. Skea zou eerder ook al eens geen mondkapje hebben gedragen en hebben 'rondgehangen' op de gang van het hotel. De BBC meldt dat het stel inmiddels wel getrouwd is.
Dierenbescherming en GroenLinks willen vrijstelling avondklok vanwege paddentrek
De Dierenbescherming en de afdeling van GroenLinks in Den Haag willen dat paddenoverzetters een ontheffing krijgen voor de avondklok. De paddentrek komt elk jaar op gang als het in de lente warmer wordt. Honderden kikkers, padden en salamanders steken dan meestal na zonsondergang de weg over.
De Dierenbescherming en GroenLinks denken dat er veel van de amfibieën worden platgereden als ze niet door vrijwilligers geholpen worden. Op dit moment hebben medewerkers van de Dierenambulance wel een ontheffing voor de avondklok, maar vrijwilligers niet.
De Dierenbescherming heeft in Den Haag de meeste paddenvrijwilligers. Ieder jaar helpen Haagse vrijwilligers meer dan 10.000 padden, kikkers en salamanders over te steken.
Grapperhaus: boete voor ondernemers als terrassen opengaan
Horecagelegenheden die volgende week de terrassen openen, kunnen op een boete rekenen, waarschuwt demissionair minister Grapperhaus. Een aantal afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland heeft opgeroepen vanaf dinsdag de terrassen te openen, maar het kabinet vindt dat dit echt niet kan.
Grapperhaus sprak vanmorgen met Koninklijke Horeca Nederland. Vanmiddag spreekt hij met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad over de handhaving.
Hij noemt het toch openen van de terrassen "illegaal" en waarschuwt dat gelegenheden die zich niet aan de coronamaatregelen houden uiteindelijk zelfs gesloten kunnen worden.
'EMA keurt op 11 maart coronavaccin Janssen goed'
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt op 11 maart het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen goed, zeggen bronnen binnen de Europese Unie tegen persbureau Bloomberg. Vandaag keurt de Verenigde Staten het middel waarschijnlijk al goed.
Vanaf april moet het vaccin in de Europese Unie geleverd worden. De EU heeft afspraken met de farmaceut voor de aankoop van 200 miljoen doses. Nederland heeft er 11,3 miljoen doses van besteld en er is maar één prik van nodig.
Het Janssen-vaccin zal het vierde vaccin worden dat wordt toegelaten, na dat van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Het EMA zou ook in gesprek zijn over het goedkeuren van het Russische Spoetnik-V-vaccin.
Onderzoek OM naar gedrag Baudet op Urk
Het Openbaar Ministerie heeft de politie gevraagd te onderzoeken of FvD-leider Baudet de coronaregels overtrad bij een bezoek aan Urk vorige week.
"We gaan kijken in hoeverre de regels zijn overtreden en aan wie dat te wijten valt", zegt een woordvoerder van het OM. "Daarna bepalen we of er vervolgstappen genomen moeten worden."
Tijdens het bezoek van Baudet stonden veel mensen dicht bij elkaar en werden handen geschud. De Forum-leider at in een restaurant een visje.
Ook vliegschool begint weer met lessen
Niet alleen de rijscholen mogen weer aan het werk: ook de KLM Flight Academy op vliegveld Eelde gaat weer vliegen. Komende woensdag stappen, voor het eerst in maanden, de instructeurs en hun kandidaat-vliegers weer aan boord.
Op de Flight Academy is tijdens de lockdown gebruikgemaakt van een flight simulator, maar écht vluchten maken is een belangrijk onderdeel van de opleiding.
De vliegschool gaat nu proberen om de achterstand die is ontstaan, snel in te lopen, zegt hoofd trainingen Mark Gerritsen bij RTV Drenthe. "We gaan een leerling natuurlijk geen drie praktijklessen per dag geven. Veiligheid staat voorop. Wat het concreet betekent is dat we soms meer leerlingen tegelijk laten vliegen."
Ook wordt er meer gevlogen, vooral 's avonds. "Voor de lockdown waren we in de avonduren met een à twee vliegtuigjes tegelijk in de lucht, nu kunnen dat ongeveer drie tot zes zijn.
Kabinet roept op om terrassen niet te openen
Demissionair minister Van 't Wout van Economische Zaken roept ondernemers in de horeca op om dinsdag niet de terrassen te openen. Ook mensen die in het park een feestje willen houden, vraagt hij dringend om zich nog eens te beraden. "Doe het niet," zegt de minister, "want het is gewoon levensgevaarlijk, dat soort bijeenkomsten".
Van 't Wout zegt dat het kabinet met de paar versoepelingen die volgende week ingaan "al een bewust risico neemt". "Er is nu echt geen ruimte om meer te doen. Die ruimte zullen we zelf moeten creëren. De enige manier om uit deze ellende te komen, is dat iedereen zich aan de regels gaat houden."
De minister begrijpt de irritatie bij de horecaondernemers. "Als ik die parken zie vollopen, denk ik ook van: joh, lekker solidair. Niet alleen met de horeca, maar ook met de mensen die in de zorg werken. Dus burgemeesters moeten gewoon handhaven, daar spreekt minister Grapperhaus hen ook over aan. En dat is niet leuk, maar het is wel nodig."
Van Nieuwenhuizen: wachtlijsten rijexamens terugdringen
Minister Van Nieuwenhuizen hoopt dat de wachtlijsten bij het CBR zo snel mogelijk worden ingelopen. Doordat er vanwege de lockdown al tijdenlang geen rijexamens kunnen worden gedaan, zijn de wachttijden fors langer geworden. Vanaf volgende week worden er weer examens afgenomen.
De demissionaire minister van Infrastructuur zei vanochtend dat het CBR binnenkort met een plan van aanpak komt. Zo zullen nieuwe examinatoren worden aangetrokken en net gepensioneerde medewerkers krijgen de vraag of ze weer willen gaan werken. "Maar je kunt niet 's nachts rijexamens afnemen, dus dit kan natuurlijk niet in een maand worden opgelost."
Russische diplomaten door coronabeperkingen Noord-Koreaanse grens over met trolley
Een groepje Russische diplomaten is met hun familie op een bijzondere manier vertrokken uit Noord-Korea: per trolley, die ze zelf vooruit moesten zien te krijgen. De acht Russen waren per bus en trein naar de grens met Rusland gereisd, maar konden vanwege strenge coronamaatregelen daar niet verder.
De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben het grensverkeer al maanden geleden stilgelegd. De Russen stapten daarom met een flinke lading koffers over op de trolley en duwden die de laatste kilometer over het spoor naar hun eigen land.
Avondklok: Staat in gelijk gesteld door rechter
Het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat de avondklok niet op basis van de verkeerde rechtsgronden is ingevoerd. Daarmee staat het hof niet achter het oordeel van de voorzieningenrechter op 16 februari.
Die rechter kwam tot de conclusie dat bij het invoeren van de avondklok onterecht gebruik is gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg), bedoeld voor acute noodsituaties.
De uitspraak van het hof heeft geen invloed op de avondklok. Het kabinet heeft met een spoedwet maatregelen genomen om de avondklok hoe dan ook door te laten gaan. Deze spoedwet is al door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen en valt nu onder alle maatregelen in de coronawet.
Derde ouderen gaat per post stemmen
Bijna een derde van de 70-plussers zegt van plan te zijn per brief te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt ouderenorganisatie ANBO na een eigen peiling.
De bond hield de enquête onder 6000 mensen van 65 jaar en ouder. De organisatie wilde weten wat voor invloed corona heeft op de verkiezingen. Vanwege corona mogen 70-plussers per post stemmen.
De ANBO zegt verheugd te zijn dat "best veel senioren gebruik gaan maken van deze unieke mogelijkheid in coronatijd". Maar de ouderenorganisatie maakt zich wel zorgen over mogelijke ongeldige stemmen.
Queen Elizabeth: prik deed helemaal geen pijn
De Britse koningin Elizabeth heeft in een videogesprek mensen aangemoedigd zich vooral te laten vaccineren. Ze kreeg zelf vorige maand al een prik en dat deed volgens haar "helemaal geen pijn".
De koningin sprak met medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk. "Als je eenmaal gevaccineerd bent, voel je je beschermd. Het ging heel snel." Ook had ze begrip voor mensen die twijfelen om zich te laten vaccineren: "Maar het is nu tijd om ook aan anderen te denken, in plaats van aan jezelf."
Israël heeft helft van de bevolking gevaccineerd
In Israël heeft 50 procent van de bevolking ten minste één dosis van het coronavaccin gekregen. Dat heeft gezondheidsminister Edelstein bekendgemaakt. 35 procent van de Israëliërs heeft al twee prikken van het Pfizer-vaccin gehad.
Israël is een van de snelste landen ter wereld met het vaccineren van de bevolking. De afgelopen tijd worden er dan ook steeds meer versoepelingen doorgevoerd.
Mensen in Israël die al twee prikken hebben gehad kunnen sinds kort een zogenoemde groene pas krijgen, waarmee ze toegang hebben tot bijvoorbeeld winkels of evenementen. Wel blijven maatregelen als afstand houden nog gelden.
2,5 miljoen coronadoden wereldwijd
Een nieuw dieptepunt in de coronacrisis. Het aantal coronadoden wereldwijd is de 2,5 miljoen gepasseerd, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. De meeste doden vielen in de Verenigde Staten (ruim 500.000), gevolgd door Brazilië en Mexico (ongeveer 250.000), India (156.000) en het Verenigd Koninkrijk (122.000). De Johns Hopkins University telt verder ruim 113 miljoen coronabesmettingen.
Volgens cijfers van het RIVM zijn er in Nederland 15.438 mensen overleden aan het coronavirus. Morgen is het overigens precies een jaar geleden dat de eerste besmetting in Nederland werd vastgesteld. Dat werd bekendgemaakt met het 'briefje van Bruins':
Recordkrimp non-foodsector in eerste volledige maand lockdown
Winkeliers in de non-foodsector hebben in januari, de eerste volledige maand van de lockdown, te maken gehad met een recordkrimp van bijna 38 procent van hun omzet, vergeleken met januari 2020. Het is de sterkste daling sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2005 begon die cijfers bij te houden.
Met name kleding- en schoenenwinkels werden vanaf half december hard geraakt door de strenge lockdown, waarbij niet-essentiële winkels gesloten zijn. Bij deze ondernemers viel de helft van de omzet weg. Ook elektronicazaken, winkels in recreatieartikelen en meubelzaken verloren een derde tot de helft van de omzet.
De online verkoop van fysieke winkels, die dat eerder 'erbij' deden, is volgens het CBS in januari wel verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Maar winkelketens benadrukken dat dat lang niet genoeg is om de verloren omzet uit de winkel goed te maken.
Er komen vanaf volgende week versoepelingen voor winkeliers. Zo mogen niet-essentiële winkels op afspraak klanten ontvangen.
Steun coronamaatregelen sterk afgenomen
Minder dan de helft van de Nederlanders gelooft dat de avondklok en de aangescherpte bezoekregeling helpen tegen verspreiding van het coronavirus. Wel blijkt uit nieuw onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM dat Nederlanders de regels over het algemeen naleven.
De Gedragsunit verwacht op basis van de respons dat het draagvlak voor bijna alle maatregelen verder afneemt naarmate ze langer duren. De grootste daling is te verwachten voor de avondklok. Als deze nog zes maanden zou duren, daalt het draagvlak met 23 procentpunt, naar minder dan 20 procent.
Inspectie: verbetering bij verwerking besmettelijk afval testplekken
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 77 nieuwe inspecties bij verschillende testlocaties door het land gedaan. Daaruit bleek dat het verpakken en afvoeren van besmettelijk afval sterk verbeterd is. In december concludeerde de inspectie nog dat de helft van alle testlocaties slordig omsprong met dat afval. Met name bij de GGD-locaties is het verbeterd.
Toch wordt bij 4 van de 32 GGD-testplekken dat besmettelijke afval als regulier bedrijfsafval verwerkt. Bij 14 van de 35 commerciële testlocaties is het ook nog niet op orde. Bij tien locaties waar het ILT eerder was, zijn verbeteringen te zien. Daar komt onjuist afvoeren van besmettelijk afval niet meer voor.
De ILT zegt te blijven toezien op de juiste afvoer van dat afval.
Sterftecijfer licht gestegen en weer hoger dan normaal
Het aantal sterftegevallen in Nederland is na een periode van daling weer gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Twee weken geleden lag het cijfer op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Dat was voor het eerst sinds maanden. Door de stijging ligt het nu weer boven het normale cijfer.
Vorige week overleden ongeveer 150 mensen meer dan normaal in deze tijd van het jaar. In totaal ging het om 3600 mensen. Het is nog niet bekend of corona de oorzaak van de extra sterfgevallen is,
Wel is bekend dat het nieuwe coronavirus nog steeds veel slachtoffers maakt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet van zo'n 300 mensen die vorige week zijn overleden aan covid-19. Dat is zelfs meer dan de verhoging van de sterfte die het CBS meet.
Politie valt Haagse shishalounge binnen
De politie is gisteravond een shishalounge in Den Haag binnengevallen waar zo'n twintig mensen aanwezig waren. Vanwege de coronamaatregelen mogen shishalounges, net als andere horecagelegenheden, niet open zijn. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden of beboet.
'Ook winkeliers beginnen rechtszaak tegen kabinet'
Na onder meer de horecaondernemers en marktkooplui stappen nu ook winkeliers naar de rechter om de coronamaatregelen aan te vechten, schrijft het Financieel Dagblad. Directeur Udo Delfgou van branchevereniging INretail zegt tegen de krant dat winkeliers hele goede argumenten hebben om de winkels weer te kunnen openen, maar dat ze daarop geen antwoord krijgen uit Den Haag. "Dat steekt ontzettend. Dus bereiden we een kort geding voor om heropening af te dwingen."
Vanaf 3 maart mogen winkeliers op afspraak klanten ontvangen. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping in een tijdsslot van minstens tien minuten. INretail liet al meteen nadat het kabinet deze regel dinsdag bekendmaakte weten teleurgesteld te zijn.
Maandag stapte ook de horecasector (opnieuw) naar de rechter om te eisen dat cafés en restaurants zo snel mogelijk weer open mogen. Vorig jaar deed de branche dat ook al, maar dat leverde toen niets op. Gisteren spande Koninklijke Horeca Nederland ook een kort geding aan tegen de staat omdat horecaondernemers langer dan gepland moeten wachten op de tegemoetkoming in hun vaste lasten.
Bijna een derde minder toeristische overnachtingen in Nederland
Het aantal toeristische overnachtingen in Nederland lag vorig jaar 30 procent lager dan in 2019, meldt het CBS. Vooral hotels en groepsaccommodaties zagen de hoeveelheid boekingen afnemen. Vanwege de coronacrisis bleven veel internationale toeristen weg. Bij hotels daalde het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten daardoor met 65 procent, met name in de grote steden.
Bij campings en vakantieparken liep de hoeveelheid overnachtingen minder hard terug. Het aantal Nederlandse gasten op campings was met 2,9 miljoen ongeveer gelijk aan dat van 2019, maar Nederlanders verbleven er gemiddeld wel langer. Daardoor nam het aantal campingovernachtingen van toeristen in eigen land met 10 procent toe, maar die stijging was niet genoeg om het verlies aan buitenlandse gasten te compenseren.
Hongaarse premier: heb alleen maar slecht nieuws
Inwoners van Hongarije moeten zich schrap zetten voor een zware periode, waarschuwt premier Órban in een video op Facebook. Hij verwacht dat de ziekenhuizen ongekend onder druk komen te staan vanwege het sterk oplopende aantal besmettingen.
"We staan voor de zwaarste twee weken van de pandemie", zegt Órban in de video. "Het aantal besmettingen stijgt hard en zal blijven stijgen vanwege de nieuwe mutaties."
Eerder op de dag werd de gedeeltelijke lockdown in het land verlengd tot 15 maart. De afgelopen dag kwamen er 4385 nieuwe vastgestelde besmettingen bij, een van de hoogste aantallen dit jaar.
Volgens de officiële statistieken zijn sinds het begin van de coronacrisis ruim 400.000 mensen in Hongarije besmet geraakt. Het dodental staat op 14.672.
Welkom!
In dit blog verzamelen we binnenlands en buitenlands nieuws over de coronacrisis. Hier kun je het blog van gisteren teruglezen.