NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Sportbonden: jongeren snel in teamverband laten sporten • Weijers blij met testvoorstelling

Liveblog gesloten
 • Jonge vrouwen betrapt die vermomd prik kwamen halen

  In Florida zijn gisteren twee jonge vrouwen betrapt toen ze verkleed als bejaarden naar een vaccinatiestraat reden. De politie heeft vandaag beelden van de bodycams van de agenten vrijgegeven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Jonge vrouwen betrapt die verkleed als bejaarde vaccin wilden
 • Codogno een jaar na de eerste coronapatiënt: 'De angst zal nog lang blijven'

  In de stad Codogno in Noord-Italië werd precies een jaar geleden de eerste Europese patiënt met het coronavirus ontdekt. Inwoners blikken terug op de dag dat hun leven ingrijpend veranderde.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Codogno een jaar na de eerste coronapatiënt: 'De angst zal nog lang blijven'
 • Guido Weijers tevreden over proefvoorstelling

  Cabaretier Guido Weijers kijkt tevreden terug op zijn voorstelling Masterclass Geluk, die vanmiddag werd gehouden in het Beatrix Theater in Utrecht. Het was een proefvoorstelling, bedoeld om te onderzoeken hoe theaters veilig met de coronapandemie om kunnen gaan. Er konden 500 mensen bij zijn, die een negatieve coronatest moesten tonen. Sommige mensen droegen een mondkapje, andere mensen niet. Ook de anderhalvemeterregel werd soms wel, en soms niet toegepast.

  "Mensen waren hier echt aan toe, ze hadden honger naar een middagje uit", vertelt de cabaretier aan persbureau ANP. "Ik heb gewoon m'n voorstelling gespeeld zoals ik altijd doe. Ik heb geen extra druk gevoeld om het leuker of grappiger te maken. Je wilt natuurlijk heel graag dat het goed gaat. Maar toen ik opkwam en zag hoe mensen reageerden, was ik gerustgesteld."

  De show is niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden, maar ook de eerste waarin meer dan dertig mensen welkom waren. "Ik heb twee weken geleden met minister Hugo de Jonge gezoomd. Ik heb wel gezegd dat het heel tof zou zijn als hij de uitkomsten meeneemt in zijn beleid", zegt de cabaretier. "Ik ben zelf vrij kritisch op de maatregelen, maar ik wil ook naïef blijven en geloven in wat ministers zeggen."

  Het is het tweede testevenement in een week tijd. Afgelopen maandag werd er ook al een zakelijk congres gehouden in het Utrechtse theater, als proef. Morgen wordt ook bij het voetbal als proef publiek toegelaten: bij de wedstrijd NEC-De Graafschap zijn 1500 toeschouwers welkom.

  De voorstelling van Guido Weijers ANP
 • Pleidooi: jongeren snel weer laten sporten in teamverband

  Jongerenorganisaties en sportbonden willen dat het kabinet jongeren zo snel mogelijk weer laat sporten in groepen of in teamverband bij hun vereniging. Dat meldt sportkoepel NOC*NSF. Ze wijzen erop dat jongeren in de coronacrisis aanzienlijk minder zijn gaan sporten, wat een negatieve invloed heeft op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

  "Vooral op jonge mensen in Nederland trekken de huidige maatregelen een enorme wissel", staat in een verklaring. "Sportbonden en jeugdraden, studentenorganisaties, jongerenorganisaties en de duizenden sport- en jeugdverenigingen in Nederland zijn ervan overtuigd dat we juist in deze periode een deel van de oplossing kunnen bieden. We beschikken al over een ijzersterke verenigingsinfrastructuur met een breed en divers aanbod."

  Volgens de organisaties hebben jongeren bewezen verantwoordelijk om te gaan met de geldende coronamaatregelen en de ruimte die ze krijgen. "Jeugd tot en met 17 jaar kan al maanden trainingspartijen spelen met hun team en dat gaat prima. Laten we daarom juist nu samen de volgende stap zetten om ook jongvolwassenen te helpen. Laten we hen niet alleen dit perspectief bieden, maar er ook concreet en op dit moment invulling aan geven. Op een gecontroleerde en veilige manier."

 • Ondernemersorganisaties: open zaken vanaf 3 maart, op z'n minst gedeeltelijk

  Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de vanwege corona gesloten sectoren op 3 maart weer open kunnen, op z'n minst gedeeltelijk. De twee organisaties hebben daarvoor een plan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. "We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan, doe dan in elk geval dit", zeggen de twee organisaties.

  Het gezamenlijke plan gaat uit van een gedeeltelijke heropening met allerlei beperkingen, aanvullend op maatregelen als de mondkapjes en de anderhalvemeterregel. Zo kunnen winkels open voor klanten op afspraak ('private shopping'), met een maximum aantal personen per vierkante meter. Kappers en andere contactberoepen kunnen wat VNO-NCW en MKB-Nederland betreft weer aan de slag met 1 klant per 10 vierkante meter en een verplicht deur-, registratie - en triagebeleid.

  Met soortgelijke maatregelen moeten bijvoorbeeld ook terras- en restaurantbezoek weer mogelijk zijn, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. In een volgende fase moet met massaal testen veel meer mogelijk worden dan volgens de routekaart van het kabinet nu kan.

  De plannen zijn gemaakt voor en door horeca, detailhandel, culturele instellingen, evenementen, locaties als attractieparken en musea, de reisbranche, kappers en andere contactberoepen, autorijscholen en sportscholen en -verenigingen.

 • RIVM: 4604 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4604 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 134 minder dan gisteren. Het aantal is hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3759 mensen positief getest werden.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 1858 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1943), van wie 522 op de IC (gisteren: 510), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 62 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 50. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 59 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder.

 • 200 miljoen vaccins wereldwijd toegediend

  Sinds de coronavaccins beschikbaar kwamen, zijn er volgens het Franse persbureau AFP in 107 landen meer dan 200 miljoen doses toegediend. Bijna de helft, 45 procent, van de injecties werd uitgedeeld in de rijke G7-landen: de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De G7-landen beloofden gisteren vaccins te delen met de minder ontwikkelde landen, zodat de bevolking daar ook ingeënt kan worden. De laatste cijfers uit China en Rusland zijn niet verwerkt, want die landen hebben de afgelopen tijd geen nieuwe gegevens gemeld.

  Ruim negen van de tien prikken die wereldwijd werden toegediend, werden gegeven in landen in de categorie hoge en middeninkomens. Van de 29 landen die de Wereldbank als het armst omschrijft zijn alleen Guinee en Rwanda begonnen met vaccineren.

  Israël heeft tot nu toe de meeste vaccinaties toegediend. Daar heeft de ongeveer de helft van de bevolking minstens één dosis gekregen. Een op de drie Israëliërs heeft al twee prikken gehad.

  Onder de andere landen waar inmiddels meer dan tien procent van de bevolking tenminste een prik heeft gekregen, zijn het Verenigd Koninkrijk, Bahrein, de VS en Chili. In absolute aantallen is de VS koploper met bijna 60 miljoen toegediende doses. China stond elf dagen geleden op ruim 40 miljoen.

  In Nederland zijn inmiddels 915.713 mensen gevaccineerd, volgens de laatste berekeningen van het RIVM.

 • Politie maakt einde aan illegaal feest in Katwijk

  De politie heeft vannacht een eind gemaakt aan een illegaal bunkerfeest in de duinen van Katwijk. De politie had een melding gekregen over 50 tot 75 feestgangers, maar dat bleken er minder te zijn. Een tiental jongeren kreeg een bekeuring, een deel wist via de duinen weg te vluchten.

  Op Facebook wijst de Katwijkse politie op de gevaren van feesten in bunkers. Naast het risico op coronabesmetting is er door de slechte luchtcirculatie kans op koolmonoxidevergiftiging, als er bijvoorbeeld een vuurtje wordt gestookt. Ook kan de grond verschuiven. Bovendien verstoort zo'n feest de natuur en wordt er in sommige gevallen afval achtergelaten.

 • De Jonge: vanaf april toegangstesten voor evenementen, niet voor bedrijven

  Demissionair minister Hugo de Jonge verwacht dat het vanaf april mogelijk is om toegangstesten in te voeren voor evenementen. In de Volkskrant zei hij dat het mogelijk moet zijn om dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven.

  Met deze negatieve testuitslag kunnen ze dan naar evenementen of sportwedstrijden. De testbewijzen kunnen mogelijk aangevraagd worden via een app.

  Komende maand worden er proeven gedraaid met sneltests en toegangsbewijzen. Ook gaat er dan een wet naar de Tweede Kamer waarin het werken met toegangstests wordt vastgelegd.

  In De Telegraaf zegt De Jonge dat er bewust voor is gekozen de toegangstests in eerste instantie niet in te zetten voor het heropenen van winkels en de horeca. "Cultuur, evenementen en sport zijn nu eenmaal kleiner en veiliger te organiseren", zegt de minister.

 • Rusland keurt derde vaccin goed

  Rusland heeft vandaag het derde vaccin tegen het coronavirus goedgekeurd, heeft premier Michail Misjoestin bekendgemaakt. Het gaat om het CoviVac-vaccin, geproduceerd door het Chumakov Centrum. De aankondiging komt op het moment dat de laatste fase van de grootschalige klinische proeven met CoviVac nog moeten beginnen. Inmiddels heeft Rusland volgens een soortgelijke aanpak twee andere covid-19-vaccins goedgekeurd.

  Ook het Spoetnik V-vaccin werd in afgelopen jaar in augustus goedgekeurd terwijl de de laatste fase van de proeven in september van start ging.

  De preventieve goedkeuring baarde wetenschappers in het Westen zorgen. Maar het grootschalig inenten met de reeds goedgekeurde vaccins ging volgens premier Misjoestin pas van start nadat alle proeven aantoonbaar succesvol waren afgerond.

 • Arrestaties bij demonstraties tegen vaccinatie in Australië

  In Melbourne en Sydney zijn honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen coronavaccinaties. Maandag start Australië met vaccineren. De demonstranten geloven niet dat het vaccin werkt en willen zich niet verplicht voelen om zich te laten vaccineren. Er komt geen vaccinatieplicht vanuit de overheid, maar sommige werkgevers willen vaccinaties mogelijk wel verplicht stellen voor mensen met een risico-beroep, zoals zorgmedewerkers of mensen die veel moeten reizen voor hun werk.

  Het protest werd uiteindelijk beëindigd door de politie. Hierbij werd pepperspray ingezet. Twintig mensen werden opgepakt en vijftien demonstranten kregen een boete, schrijft de krant The Australian.

  Sinds het begin van de coronapandemie registreerde Australië iets minder dan 29.000 besmettingsgevallen en 909 sterfgevallen.

  Zo verliep de demonstratie in Melbourne:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstraties tegen coronavaccinaties in Australië
 • Een aantal verpleeghuizen is klaar met vaccineren, maar versoepeling zijn nog niet in zicht

  Verpleeghuisbewoners van een aantal verpleeghuizen in Nederland hebben alle bewoners ingeënt, maar de mondkapjes blijven op en anderhalve meter- regel blijft van kracht. Het is volgens Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en OMT-lid, ingewikkeld om te bepalen wanneer welke maatregelen kunnen worden afgeschaald.

  "We verwachten dat bewoners niet of minder ziek worden na vaccinatie, maar ze kunnen het virus misschien nog wel overdragen aan anderen." Dat betekent dat niet-gevaccineerde medewerkers en bezoekers wel nog ziek kunnen worden.

  De afgelopen weken nam het aantal nieuwe besmettingen in verpleeghuizen wel af. Hertogh gaat binnenkort met zijn onderzoeksgroep aan het Amsterdam UMC 60.000 verpleeghuisbewoners monitoren om te bepalen wat het effect van vaccinatie is. Vanaf dan kan ook worden bepaald tot wanneer welke maatregelen in verpleeghuizen nodig zijn.

 • Kledingwinkels blijven met hun wintercollecties zitten

  Met het voorjaar voor de deur maken kledingwinkels zich zorgen of ze hun wintercollectie van afgelopen seizoen nog verkocht krijgen. Dat schrijft L1 na een rondgang langs een aantal ondernemersverenigingen en kledingwinkels in Limburg.

  Sinds half december 2020 zijn alle niet-essentiële winkels gesloten terwijl de verkoop van de wintercollectie juist in die tijd plaats had moeten vinden. Winkeliers zien zich genoodzaakt om de kleding onder de inkoopprijs te verkopen. "De mode volgend jaar is niet hetzelfde als dit jaar, laat een winkeleigenaar weten.

  Maar hiermee verschuift het probleem zich naar aankomende seizoenen, zegt de centrummanager van Maastricht. "De verkoop van de ene collectie financiert de inkoop van de volgende collectie. Ik hoor ook van veel mensen dat ze geen zomercollectie durfden in te kopen."

  In januari schreef de NOS dit stuk over ondernemers die door de winkelsluiting met hun voorraden zijn komen te zitten. "Help ons, ik ben radeloos en slaap niet meer."

 • Britse variant niet overdreven om strenge maatregelen mogelijk te maken

  Het RIVM ontkent dat het het gevaar van de Britse variant heeft overdreven om de invoering van de avondklok en andere strenge maatregelen mogelijk te maken, zoals door critici wordt gezegd.

  "Als critici ze zeggen dat opzet in het spel is, maken ze het wel heel complex", zegt hoofdmodelleur Jacco Wallinga. Hij wijst erop dat het RIVM precies aangeeft waar de data voor de modellen vandaan komen.

  Ook benadrukt het RIVM hoe onzeker de situatie nog is.

  In de laatste weekcijfers lopen opnames en besmettingen weer op. Het is nog onzeker of dit aan het oprukken van de Britse variant te wijten is.

 • Voorjaarsvakantie in eigen land; bungalowparken en vakantiehuisjes populair

  Het zachte weer en de voorjaarsvakantie zorgen ervoor dat Nederlanders massaal op vakantie gaan in eigen land. Bungalowparken en vakantiehuisjes zijn populair zien ze in Drenthe, Zeeland en Brabant. "Mensen zijn het binnen zitten helemaal beu", zegt de branche organisatie voor recreatiebedrijven in Brabant.

  Ook al blijven faciliteiten als restaurants en het zwembaden dicht, vakantiegangers voelen toch de behoefte om erop uit te gaan, ziet ook de eigenaar van een vakantiepark in Zeeland. "Mensen kunnen thuis ook niet veel doen, alles is dicht. Daar zijn ze inmiddels wel aan gewend. Maar hier kunnen ze in ieder geval lekker naar buiten, naar de bossen, de duinen en de zee."

  Dat de vakantieparken bijna volgeboekt zijn geeft een positieve impuls aan een deel van de recreatiesector. Maar dat geeft een vertekend beeld, volgens Marketing Drenthe. "De verschillen zijn erg groot, hotels en B&B's hebben bijna geen boekingen en veel daarvan is zelfs gesloten. Dus over de hele sector is er niet per se sprake van een positief beeld", zegt Astrid Crum van Marketing Drenthe. Maar extra reclame maken is volgens haar ook niet gepast in deze tijd. "Het kabinet roept op om drukte te vermijden en zo weinig mogelijk te reizen. Het past niet als wij zouden roepen: kom massaal naar Drenthe. Dat zouden de inwoners van Drenthe ook niet leuk vinden."