NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Vaccinaties gezet op Aruba • OMT: stop niet met AstraZeneca vanwege Zuid-Afrikaanse variant

 • Welkom in het coronablog van woensdag 17 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Spoedwet avondklok naar Tweede Kamer gestuurd
 • Kabinet bevriest huren sociale sector vanwege coronacrisis
 • Nieuwe vaccinaties in woonzorgcentrum vanwege koelkaststoring
 • Roep om versoepeling coronamaatregelen neemt toe
 • In Nederland zijn zeker 654.186 vaccinaties gezet
Liveblog gesloten
 • OMT: niet stoppen met AstraZeneca vanwege Zuid-Afrikaanse variant

  In het OMT-advies van vandaag is voor het eerst de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus meegenomen. In Nederland zijn tot nu toe 54 besmettingen met deze variant aangetroffen: 26 besmettingen werden ontdekt tijdens een steekproef en 28 op basis van bron- en contactonderzoek. Omdat deze variant "nog weinig" circuleert in Nederland, adviseert het OMT om ook gewoon de AstraZeneca-vaccins - die een lagere effectiviteit zouden hebben bij de Zuid-Afrikaanse variant - te blijven gebruiken in Nederland.

  "De winst die behaald kan worden door het AstraZeneca-Oxford-vaccin snel in te zetten tegen de in Nederland dominante varianten is groot en weegt momenteel op tegen de onzekere werkzaamheid van het vaccin tegen ernstige covid-19 veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse variant", is te lezen in het advies. Ook een gedeeltelijke bescherming tegen nieuwe varianten is van groot belang, zegt het OMT. "En met het oog op de te verwachten derde golf is uitstel van vaccinaties onverantwoord."

  Er zijn 606 gevallen van de Britse variant in Nederland vastgesteld. 411 besmettingen werden eind januari van dit jaar gevonden via de zogenaamde kiemsurveillance, waarbij monsters worden onderzocht in een aselecte steekproef. 195 casussen werden vastgesteld via bron- en contactonderzoek.

  Ook de Braziliaanse varianten P.1 en P.2 staan in het advies. Voor P.1 zijn 5 besmettingen vastgesteld, voor P.2 9.

 • OMT: geldigheid sneltest voor evenement maximaal 24 uur

  Het OMT heeft vandaag ook advies gegeven over het sneltesten voor bijvoorbeeld evenementen of het bezoeken van restaurants. Houd voor eenmalige activiteiten waarbij testbewijzen worden gevraagd een geldigheid aan van maximaal 24 uur, gerekend van testafname tot aan het einde van de activiteit, is het advies.

  Bij voorkeur wordt die test bij een persoon zonder klachten afgenomen op de dag van de activiteit.

  Maar wat wel belangrijk is, zegt het OMT, is dat negatieve testbewijzen niet volledig het virus kunnen uitsluiten. Er kunnen bijvoorbeeld a-symptomatische gevallen zijn van personen bij wie geen corona wordt vastgesteld, maar die wel besmettelijk zijn. Dat risico moet helder gecommuniceerd worden, aldus het OMT. Ook moet er duidelijk gecommuniceerd worden hoelang de geldigheidsduur is van sneltesten. Daarnaast moeten de aanwezigen zich ook aan de algemeen geldende maatregelen houden om besmetting te voorkomen.

  "Fout-negatieve testuitslagen treden met name op aan het begin en het eind van iemands infectie. Een fout-negatieve testuitslag bij een persoon die zich aan het einde van de besmettelijke periode bevindt, heeft minder gevolgen", is te lezen. "Met name de fout-negatieve testuitslagen aan het begin van de infectie kunnen leiden tot secundaire transmissie."

 • Lagere scholen weer open in Buenos Aires

  Ruim 370.000 leerlingen hadden vandaag hun eerste schooldag in Buenos Aires. Het land hoopt in de komende weken alle docenten gevaccineerd te hebben.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lagere scholen sinds maanden weer open in Argentinië
 • Nieuwe vaccinaties in woonzorgcentrum vanwege koelkaststoring

  In woonzorgcentrum De Brink in Groningen moeten elf bewoners opnieuw gevaccineerd worden vanwege een koelkaststoring. De koelkast waar de gebruikte vaccins in werden bewaard, bleek door een technische storing even te zijn uitgevallen, meldt RTV Noord.

  De prikken werden begin februari gegeven. Voor de vaccinatie hadden medewerkers de temperatuur gecontroleerd en die klopte, maar later bleek uit logbestanden dat de stroomvoorziening van de koelkast die nacht was onderbroken. Daardoor kan de werkzaamheid van de vaccins niet worden gegarandeerd.

  Het is nog onbekend wanneer de bewoners de nieuwe prik krijgen.

 • Eerste vaccinaties gezet op Aruba

  De eerste vaccinaties zijn gezet op Aruba. Een groep van twaalf personen, bestaande uit mensen uit een risicogroep en verpleegkundigen, hebben de prik ontvangen. Later vandaag worden ook de eerste groepen medewerkers van het Horacio Oduber Ziekenhuis gevaccineerd, laat correspondent Dick Drayer weten.

  Premier Wever-Croes is Nederland dankbaar voor de steun in de strijd tegen corona, zegt ze. Ze zegt dat een nieuwe etappe wordt ingeluid met de vaccinaties. "Een etappe vol hoop en perspectief en opti­misme."

  Gisteren ontving het eiland 12.000 Pfizer-vaccins. Over drie weken staat de volgende lading vaccins gepland.

  De verwachting is dat de eerste vaccinatieronde snel is afgerond. Het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag zei eerder dat de inwoners van alle eilanden voor het orkaanseizoen van 1 juni gevaccineerd zullen zijn, maar door de vertraging met het AstraZeneca-vaccin in Nederland, is die prognose nu bijgesteld naar het einde van het derde kwartaal dit jaar.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aruba is begonnen met inenten
 • 'Click & collect bij winkels loopt nog niet storm'

  Het afhalen van artikelen in de winkels, ook wel click & collect genoemd, loopt nog niet storm, blijkt uit een rondgang van NU.nl. Onder meer tuincentra en non-foodwinkels zijn nog niet tevreden. Bij grotere ketens als HEMA en Blokker zijn positievere geluiden te horen.

  De click & collect-optie is sinds vorige week woensdag beschikbaar.

  "Verdienen doe je hier niet aan", zegt INretail, de brancheorganisatie voor non-foodretail. "Wij blijven pleiten voor een volledige heropening." Directeur Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland denkt dat bij de tuincentra meespeelt dat planten vaak impulsaankopen zijn.

 • Tien bewoners verzorgingshuis Amersfoort overleden na corona-uitbraak

  Na een grote corona-uitbraak in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn tien bewoners overleden, meldt RTV Utrecht. Eerder deze week werd bekend dat 70 van de 106 bewoners positief op het virus waren getest. De uitbraak vond plaats net nadat de eerste vaccinaties tegen het virus waren gegeven.

  Het aantal besmettingen lijkt na maandag niet te zijn opgelopen, zegt het verzorgingshuis.

  Het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis zegt dat het onduidelijk is of de mensen door corona zijn komen te overlijden. Bewoners van het verzorgingshuis hebben namelijk vaak ook met andere medische problemen te maken.

 • Sportexplainer: hoe 1.500 fans zondag weer in een voetbalstadion worden toegelaten

  Publiek op de tribunes, het zal even wennen zijn na een coronajaar met lege stadions. Een haast vervlogen beeld, maar toch gaat dit experiment zondag plaatsvinden bij de wedstrijd NEC-De Graafschap.

  Hoe dat eruit gaat zien en waarom dat gebeurt, is te zien in onderstaande video:

 • Neusspray beschermt fretten tegen corona

  Een neusspray met daarin een nieuw ontwikkeld antiviraal middel beschermt fretten een etmaal tegen een infectie met het coronavirus. Dat schrijven wetenschappers van onder meer het Erasmus MC in Science. Ze bereiden nu onderzoeken bij mensen voor.

  Lees hier meer

 • Risiconiveau van IJsselland en Gelderland-Midden omlaag

  In twee regio's in Nederland is per vandaag het risiconiveau omlaag gegaan. In IJsselland geldt nu niveau zorgelijk (in plaats van zeer ernstig) en in Gelderland-Midden geldt ernstig (in plaats van zeer ernstig). Het is de eerste keer dat de risiconiveaus zijn aangepast sinds 19 december.

  Lees hier meer

 • Roep om versoepeling coronamaatregelen neemt toe

  Ruim twee maanden na het begin van de huidige lockdown en bijna vier weken na de invoering van de avondklok neemt de behoefte aan versoepelingen van de coronamaatregelen toe. Het aandeel Nederlanders dat in meer of mindere mate wil versoepelen, is in drie weken tijd meer dan verdubbeld: van 21 naar 45 procent. 9 procent van de Nederlanders vindt dat de maatregelen helemaal moeten worden losgelaten.

  Vooral jongeren van 18 tot 24 jaar hopen op versoepeling. Van alle leeftijdsgroepen hebben zij het meest last van de coronacrisis.

  Lees hier meer

 • Zoveel prikken zijn er nu in Nederland gezet

  Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid zijn tot en met gisteren 654.186 prikken gemeld door de GGD's en het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat zijn zowel de eerste als tweede prikken. Gisteren stond de teller op 623.539 prikken.

  Dat aantal is niet compleet, meldt de Rijksoverheid, omdat de systemen van zorginstellingen en huisartsen niet gekoppeld zijn aan een registratiesysteem van het RIVM. Daarom wordt ook een rekenkundige aanname gemaakt van het aantal gezette prikken. Dat waren er tot en met gisteren 835.929, gisteren waren het er 800.905.

 • Spoedwet avondklok naar Tweede Kamer gestuurd

  De spoedwet om de avondklok een betere juridische basis te geven, is naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat werd al verwacht. Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer er vandaag nog schriftelijke vragen over stelt en er dan morgen een debat over houdt. Daarvoor moeten de Kamerleden wel terugkomen van reces.

  Vrijdag dient het hoger beroep van de Staat in de zaak die de stichting Viruswaarheid heeft aangespannen tegen de avondklok. Gisteren stelde de rechtbank Viruswaarheid in gelijk en bepaalde dat de maatregelen direct opgeheven moest worden, omdat er geen sprake was van een ernstige noodsituatie. De Staat spande daarop een spoedappèl in bij het gerechtshof. Dat bepaalde gisteravond dat het vonnis van de lagere rechtbank wordt opgeschort tot het hoger beroep.

 • Kabinet bevriest huren sociale sector vanwege coronacrisis

  De huren van woningen in de sociale sector (met een huur tot 752 euro) worden dit jaar bevroren in verband met de coronacrisis. Het demissionaire kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer.

  Lees hier meer

 • India wil alle VN-vredesmachtsoldaten vaccineren

  India biedt aan om wereldwijd alle soldaten van de VN-vredesmacht te vaccineren. Het gaat om 95.000 soldaten, in twaalf vredesmissies. De vredesmacht is een organisatie van de Verenigde Naties (VN), die speciaal wordt ingezet voor vredesoperaties.

  "Rekening houdende met de moeilijke omstandigheden waarin deze soldaten verkeren, willen we 200.000 vaccinaties doneren", heeft minister Subrahmanyam Jaishankar vandaag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.