De politie controleert automobilisten op het Zuidplein in Rotterdam, eind januari
NOS NieuwsAangepast

Avondklok of niet: politie blijft surveilleren, supermarkten blijven dicht

Of de avondklok nu blijft gelden of niet, de politie zal vanavond sowieso surveilleren, zegt een woordvoerder.

"We kunnen ons voorstellen dat er veel verwarring is over de uitspraak van de rechtbank, of er vanavond een avondklok geldt of niet na 21.00 uur. Op dit moment geldt de avondklok niet, maar de rechtszaak is nog bezig. Dat betekent dat we vanavond vooral zullen waarschuwen en alleen zullen handhaven bij excessen, bijvoorbeeld als we een duidelijk risico voor de gezondheid zien."

De politie houdt er rekening mee dat er mensen zullen zijn die toch na 21.00 uur de straat op gaan, ook als het gerechtshof bepaalt dat de avondklok voorlopig wél blijft gelden. "We blijven dan ook alert", zegt de politiewoordvoerder.

Maar als ook het gerechtshof vandaag nog een streep door de avondklok zet, is de politie evengoed aanwezig op straat. "Met een groepje hangen op straat of een feestje vieren is hoe dan ook niet toegestaan. We zullen in dat geval dus blijven handhaven op groepsvorming en te weinig afstand houden."

Supermarkten en McDonald's blijven dicht

Supermarkten gaan vanavond om 20.45 uur dicht, zoals de afgelopen weken gebruikelijk was. Dat zegt supermarktkoepel CBL in een verklaring op zijn website. De aangesloten bedrijven "hanteren het dringende advies van demissionair minister-president Rutte om de avondklok in stand te houden. De supermarktbranche volgt de adviezen van het RIVM en de besluitvorming van de overheid, zoals dit de gehele coronacrisis gebeurd is." Het CBL zegt te willen wachten op een definitieve uitspraak over de avondklok, voordat de openingstijden aangepast worden.

Ook voor fastfoodketen McDonald's verandert er voorlopig niets, zegt een woordvoerder, die verwijst naar de oproep van het kabinet om na 21.00 niet de straat op te gaan. De 254 vestigingen gaan vanaf dat tijdstip dus dicht, zowel de restaurants zelf als de drive-through-balies.

"Wij vinden het belangrijk, we zijn onderdeel van de samenleving en zijn graag die goede buur. Juist omdat we een groot merk en bedrijf zijn, willen we het goede voorbeeld geven. Het coronavirus indammen doe je met zijn allen: veiligheid voor medewerkers en gasten gaat voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl