liveblog
NOS NieuwsAangepast

17.550 dubbeltellingen weg uit vaccinatiedashboard • Gedetineerden EBI in quarantaine

liveblog gesloten

26.500 medewerkers acute zorg hebben nu tweede prik

De ziekenhuizen hebben bij 26.500 medewerkers in de acute zorg de tweede vaccinatie gezet, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg op zijn website. Het gaat om medewerkers op de intensive care, spoedeisende hulp, ambulances en covid-afdelingen. In de eerste ronde ontvingen ruim 40.000 acute-zorgmedewerkers een prik. De tweede vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag.

Daarnaast hebben de ziekenhuizen nu 7000 huisartsen en medewerkers van huisartsenposten een eerste prik gegeven. Deze week komen er voor deze groep meer vaccins beschikbaar en krijgen nog zo'n 8000 huisartsen een eerste vaccinatie.

Totaal vaccinatiedashboard weer wat lager: 17.550 dubbeltellingen verwijderd

In de laatste update van het vaccinatiedashboard is het totaal aantal geschatte prikken nu weer wat lager dan gisteren: het zijn er nu 343.881. Volgens het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid komt dat doordat er tot nu toe 17.550 vaccinaties dubbel geteld waren: ze waren meegeteld bij de vaccinaties in zowel de verpleeghuizen als de ziekenhuizen. "De oorsprong van deze fout", legt de website van de Rijksoverheid uit, "ligt in het feit dat deze vaccins in eerst instantie geleverd zijn aan ziekenhuisapotheken, waar geholpen is met het logistieke proces."

Eerder vandaag werd al van dat aantal dubbeltellingen uitgegaan: het Landelijk Netwerk Acute Zorg waarschuwde voor dit scenario, waarna het RIVM en het ministerie de cijfers nader onder de loep namen. Het aantal gezette prikken van 343.881 is het totaal tot en met afgelopen zondag: het grootste deel is gezet door de GGD (54 procent), daarna volgen het verpleeghuis (28 procent) en het ziekenhuis (18 procent).

Scholen in delen van Griekenland weer open, met veiligheidsmaatregelen

Scholen in Griekenland weer open: 'Ik heb het gemist'

Vernielde Haagse dagbesteding bedolven onder steunbetuigingen

Inwoners van Den Haag sturen massaal kaartjes, bloemen en taarten naar Het Karmijn, een centrum voor mensen met een verstandelijke beperking. De ramen van de dagbesteding en woongroep in de Schilderswijk werden er eind januari uitgeslagen tijdens rellen, door een man met een hamer.

De 28 bewoners keken op dat moment toe vanaf hun woningen boven. "Onze cliënten zijn enorm geschrokken", zegt begeleider Rick Wormer tegen Omroep West. De instelling zegt daarom veel steun te halen uit de kaartjes en cadeaus.

De dagbesteding heeft ook een fietslabyrint gekregen. Dat is een beeldscherm dat voor een hometrainer staat, zodat cliënten virtueel door de hele wereld kunnen fietsen. "Met dit cadeau kunnen ze ook fietsen in hun eigen omgeving, want er verblijven hier veel Surinaamse en Hindoestaanse bewoners."

Zuid-Afrikanen mogen na ruim een maand weer alcohol kopen

Het is in Zuid-Afrika weer toegestaan om alcohol te verkopen. De autoriteiten kondigden op 29 december een totaalverbod op drankverkoop af, in de hoop daarmee de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Volgens president Ramaphosa is de piek van de tweede golf voorbij en zijn versoepelingen van de coronaregels daarom op z'n plaats. Ook de avondklok wordt ingekort.

Alcoholproducenten reageren vanzelfsprekend opgelucht op het nieuws, maar vragen de overheid niet nogmaals de sector te verrassen met zulke vergaande maatregelen. Honderdduizenden banen zijn in gevaar gekomen door de maatregelen, stellen bierbrouwers in Zuid-Afrika. De alcoholverkoop blijft aan regels gebonden: alleen tussen 10.00 en 18.00 uur op maandag tot en met donderdag mag alcohol worden verkocht.

Gedetineerden EBI in quarantaine geplaatst

Twee medewerkers van de zwaarbeveiligde EBI-gevangenis in Vught zijn positief getest op het coronavirus, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van het AD. Een deel van de gedetineerden is in quarantaine geplaatst. Zij worden woensdag getest op het virus. Het gaat om de gevangenen die in contact zijn geweest met de positief geteste medewerkers.

Het is niet bekend hoeveel gedetineerden in quarantaine moeten en om welke verdachten of veroordeelden het gaat. In de EBI worden onder meer Ridouan Taghi en Willem Holleeder vastgehouden.

Eerste doses Covax-vaccins naar Tunesië en Palestijnse gebieden

Tunesië en de Palestijnse gebieden behoren tot de eerste ontvangers van coronavaccins via Covax, het programma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het verstrekken van vaccins aan arme landen. Komend weekend hoopt de WHO alle deelnemende landen een indicatie te kunnen geven van het aantal vaccins dat zij zullen ontvangen. Eerder werd al bekend dat ook Oekraïne een van de eerste Covax-ontvangers zal zijn.

De Palestijnen krijgen ook 2000 doses van het Moderna-vaccin, die vandaag door Israël zijn toegezegd.

Het Covax-programma wordt gefinancierd door middel van donaties uit voornamelijk westerse landen. De grootste donateurs zijn het Verenigd Koninkrijk (ruim 700 miljoen dollar), Canada (246 miljoen dollar) en Saudi-Arabië (153 miljoen dollar). Ook het fonds van Bill en Melinda Gates, Netflix-baas Reed Hastings en TikTok hebben geld toegezegd. Nederland draagt 6 miljoen dollar bij.

Lichte versoepelingen in Denemarken, Italië en Oostenrijk

Enkele Europese landen hebben versoepelingen aangekondigd of ingevoerd. In Denemarken gaan scholen weer open voor jonge kinderen. Oostenrijk verlaat volgende week maandag de avondklok en laat niet-essentiële winkels en scholen weer opengaan. In Italiaanse regio's met relatief weinig besmettingen mogen onder meer de musea weer open.

Ook het Colosseum mocht weer open. Daarbij gaven twee zangeressen van het conservatorium een concert, waarbij enkele tientallen mensen aanwezig mochten zijn.

Klassiek concert in Colosseum als teken van hoop: 'Het is emotioneel'

Kabinet optimistisch over coronasituatie Caribische eilanden

De situatie op de Caribische eilanden wat betreft het coronavirus is stabiel, schrijft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Op Curaçao en Bonaire is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames sterk gedaald en op Aruba is het licht gedaald. Saba en Sint-Eustatius hebben beide één besmette inreiziger, die in quarantaine is geplaatst. Blokhuis hoopt dat op 15 februari wordt gestart met vaccinneren op de eilanden.

Bijna helft van Portugese coronadoden in afgelopen maand

De situatie in coronabrandhaard Portugal blijft nijpend. Vandaag werden 275 nieuwe doden als gevolg van een coronabesmetting in het land met 10 miljoen inwoners gemeld. Bijna de helft van de Portugese coronadoden viel in de afgelopen maand, meldt persbureau AP.

In de ziekenhuizen zijn zo goed als alle intensivecarebedden bezet. Oostenrijk is in gesprek met de Portugese autoriteiten om patiënten over te nemen. Duitsland stuurt komende woensdag tientallen dokters en verpleegkundigen naar het zwaar getroffen land. Ook worden tientallen luchtbeademingsapparaten overgevlogen.

Portugal heeft het hoogste aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners ter wereld. Volgens de autoriteiten wordt dat veroorzaakt door de Britse coronavariant in combinatie met (achteraf te voorbarige) versoepelingen rond de feestdagen.

Cel- en taakstraffen voor oproepen tot rellen

Een 19-jarige man die opriep te gaan rellen in Utrecht is veroordeeld tot drie dagen cel en een taakstraf van 120 uur. De man uit Drachten riep een groep van vijfhonderd leden in berichtenapp Telegram vorige week op om 'oorlog te maken' in stadspark De Gagel in Overvecht.

De man ontkende tijdens een supersnelrechtzitting dat hij de berichten had verstuurd en zei dat een vriend dat misschien voor de grap had gedaan. De rechter geloofde dat niet en noemde de opruiing ernstig en onacceptabel, schrijft RTV Utrecht.

Vandaag werden ook twee mannen uit Tilburg via snelrechtzittingen veroordeeld tot een taakstraf. Ze riepen op molotovcocktails te gooien bij een politiebureau, schrijft Omroep Brabant. Een 22-jarige man kreeg een taakstraf van 100 uur opgelegd, een 18-jarige man moet een werkstraf van 60 uur volbrengen.

Bruls: twijfels over uitvoerbaarheid afhalen bij winkels

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vraagt zich af of het afhalen bij winkels een verstandig idee is. Na afloop van het wekelijkse overleg met de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's zei hij dat er vragen leven over de uitvoerbaarheid van de maatregel. "Als er verwarrende situaties ontstaan bij click and collect, zijn we daar geen voorstander voor." Hij vraagt het kabinet daar naar te kijken.

Verder vraagt Bruls het kabinet om een "helder besluit" over de avondklok. Die maatregel verloopt op 9 februari, morgen wordt bekendgemaakt of hij wordt verlengd. "Je moet zo'n zware maatregel niet laten aflopen en later weer invoeren. Je moet er echt mee stoppen óf ermee doorgaan. Het moet geen op-en-neerbeleid worden", aldus Bruls. Hij verwijst daarbij naar de "vele emoties die bij de avondklok komen kijken".

'EU betaalde zelfde prijs als VK voor AstraZeneca'

De Europese Commissie heeft ongeveer dezelfde prijs voor het vaccin van AstraZeneca betaald als de Britse regering. Dat heeft een van de belangrijkste ambtenaren van de Commissie gezegd tegenover het Europees Parlement. Bij het gesteggel vorige week over de leveringen van het vaccin werd geopperd dat de EU bij de onderhandelingen te veel inzette op een lage prijs, in plaats van een grote hoeveelheid vaccins. Maar dat is niet waar, volgens topambtenaar Sandra Gallina.

Volgens haar was de verminderde hoeveelheid leveringen niet het gevolg van zuinigheid. "Met meer budget zouden we zeker niet meer vaccins hebben gekregen", stelde ze. Europarlementariërs hebben Gallina gevraagd meer transparantie te geven over de afgesloten contracten.

De topambtenaar zei verder dat na het eerste kwartaal de hoeveelheid leveringen fors zal toenemen. Tegen het einde van de zomer zal 70 procent van de EU-inwoners gevaccineerd zijn, denkt Gallina.

Boekenbranche: afhalen stap in goede richting

De boekenbranche reageert redelijk positief op het nieuws dat de winkels open mogen voor het afhalen van boeken. "Het is een stap in de goede richting, maar zeker niet voldoende", zegt directeur Anne Schroën van de Koninklijke Boekverkopersbond. Ze is vooral benieuwd naar de voorwaarden van de afhaalloketten.

Op dit moment kunnen boekwinkels alleen bezorgen, waarbij de bezorgkosten vaak voor eigen rekening komen. De omzet van de gemiddelde boekhandel is ongeveer 90 procent gedaald ten opzichte van eerdere jaren, zegt Schoën.

Geen inschrijving voor Vierdaagse, wel voorbereidingen

Het is de eerste maandag van februari, de dag waarop normaliter de inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse begint. Vanwege het coronavirus kan dat dit jaar niet, maar de organisatie houdt hoop dat de 104de editie van het wandelevenement kan doorgaan. "We zijn volop bezig met het treffen van voorbereidingen voor het geval dat het doorgaat", zegt marsleider Henny Sackers tegen Omroep Gelderland.

De huidige coronamaatregelen geven volgens Sackers weinig reden tot optimisme. Toch wordt er, met het vaccinatieprogramma in het achterhoofd, vooruitgekeken. "Stel dat we teruggaan naar het niveau 'waakzaam', dan kan het denkbaar zijn om een vorm van een Vierdaagse te organiseren. Maar het is en blijft een hypothese."

De organisatie hoopt half april een besluit te kunnen nemen over de Vierdaagse, die normaal gesproken op de derde dinsdag van juli begint. Vorig jaar werd vanwege het coronavirus een alternatieve Vierdaagse gelopen. Wandelaars liepen, vaak in hun eigen omgeving, vier dagen lang 10 tot 50 kilometer per dag. Een app registreerde de afgelegde route en bijbehorende afstand.

Europol waarschuwt voor fraude met testuitslagen

In verschillende Europese landen bieden criminelen vervalste coronatestuitslagen aan. De Europese politieautoriteit Europol heeft meerdere van zulke nepverklaringen aangetroffen. Zo worden in Nederland via chatapps nepuitslagen voor 50 à 60 euro per stuk aangeboden, schrijft de dienst. Ook in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn fraudeurs opgespoord.

VO-Raad wil meer les voor middelbare scholieren

Ook voor het voortgezet onderwijs moet meer ruimte komen, vindt de VO-Raad. De raad noemt de huidige situatie onwenselijk en onverantwoord. Door maatregelen als onderling afstand houden of het invoeren van een buddy-systeem, hopen ze dat iedere leerling minimaal één keer per week naar school kan komen.

EMA onderzoekt mogelijk coronamedicijn

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is begonnen met de beoordeling van een mogelijk coronamedicijn, dat een combinatie is van middelen van het Amerikaanse Regeneron en het Zwitserse Roche. Onder meer de Amerikaanse oud-president Trump kreeg zo'n behandeling toen hij het virus had opgelopen.

Volgens het EMA lijkt een behandeling met zo'n cocktail een gunstig effect te hebben. Het zou de hoeveelheid virusdeeltjes in het bloed van een coronapatiënt kunnen verminderen. Desondanks benadrukt het agentschap dat het te vroeg is om conclusies over het middel te trekken.

Het middel wordt getoetst met een zogeheten rolling review, een versnelde beoordeling. Dat werd ook toegepast bij de goedgekeurde coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca en wordt op dit moment toegepast bij het middel van Janssen uit Leiden.

Winkeliers geschrokken van langere sluiting

Het nieuws dat winkels tot zeker begin maart gesloten zullen blijven gaat een "ontzettend grote klap opleveren", zegt branchevereniging InRetail. "En de schade is al zo groot."

Naar verluidt mogen klanten vanaf volgende week wel afhalen bij onder meer kledingwinkels en boekhandels. "Dat is op zich prima nieuws voor heel veel ondernemers waarvoor het een deel van de oplossing kan zijn", zegt directeur Udo Delfgou van InRetail. "Maar als je ook hoort dat je nog een maand langer dicht moet, is die schade veel groter."

Onder aan de streep is er geen goed nieuws vandaag, stelt Delfgou. Volgens de branchevereniging ziet een derde van de ondernemers het echt niet meer zitten.

200 thuiszorgmedewerkers in Limburg gevaccineerd

De Limburgse zorgorganisatie Meander heeft al 200 van zijn 1200 thuiszorgmedewerkers de eerste prik van het coronavaccin kunnen toedienen. Zij zijn eigenlijk nog niet aan de beurt, maar de zorgorganisatie hield na alle bewoners ingeënt te hebben doses over. In overleg met de GGD werd besloten een deel van het thuiszorgpersoneel te vaccineren, schrijft L1.

Bestuursvoorzitter Jack Jansen zegt tegen de regionale omroep dat het vaccineren hard nodig was, omdat het personeel overbelast dreigt te raken door het hoge ziekteverzuim. Hij laakt daarnaast het feit dat de thuiszorg "opnieuw" achteraan in de rij staat bij de bescherming van het personeel. Na het vaststellen van de vaccinvolgorde kregen onder meer personeel in de acute zorg en de huisartsen voorrang.

Overigens zijn door een miscommunicatie van minister De Jonge in januari al enkele thuiszorgmedewerkers 'per ongeluk' gevaccineerd.

Chiropractors: al 150.000 behandelingen niet uitgevoerd

De Nederlandse Chiropractoren Associatie en de Belangenvereniging Patiënten Chiropractie slaan alarm nu chiropractiepraktijken al anderhalve maand dicht zitten. De chiropractie staat niet op de lijst van uitgezonderde contactberoepen van de rijksoverheid, maar dat is volgens de organisaties "medisch en ethisch gezien onverantwoord". Volgens de associatie zijn sinds het ingaan van de lockdown op 15 december al 150.000 behandelingen niet uitgevoerd.

Ook het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie sluit zich aan bij de oproep aan minister Van Ark van Medische Zorg, omdat zij niet alle patiënten met (rug)klachten kunnen helpen. Eerder vroeg de acupuncturistensector al om weer aan het werk te mogen.

Kuipers roept op tot voorzichtigheid met versoepeling coronamaatregelen

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, begrijpt dat de basisscholen volgende week weer open gaan, maar hij waarschuwt dat andere lockdown-maatregelen niet snel moeten worden losgelaten.

Ernst Kuipers: 'Maatregelen nu niet volledig loslaten'

Japan van lijst veilige landen geschrapt

Japan wordt geschrapt van de lijst van veilige landen van de Europese Unie, vanwege het toenemend aantal besmettingen in het land. Reizigers die vanuit Japan naar Nederland willen reizen, moeten vanaf 4 februari een negatieve PCR- en -sneltest kunnen overhandigen. Ook wordt aangeraden in thuisquarantaine te gaan.

Voor de zogeheten veilige landen geldt een uitzondering op het EU-inreisverbod. Naast de Caribische delen van het koninkrijk staan Australië, IJsland, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Thailand en Zuid-Korea op de lijst. Reizigers uit deze landen, ongeacht de nationaliteit of het reisdoel, hoeven geen negatieve testuitslag bij zich te hebben.

Ook China staat op de veiligelandenlijst, maar er geldt desondanks een EU-inreisverbod omdat China zelf geen Europese reizigers toelaat.

Hongkong bestrijdt virusuitbraken met verrassingslockdowns

De autoriteiten van Hongkong hebben een nieuwe vorm van virusbestrijding in de praktijk gebracht: delen van wijken krijgen onaangekondigd een lockdown opgelegd. Alle bewoners moeten per direct binnen blijven en een coronatest ondergaan. Wie weigert, moet een boete betalen. Op die manier hopen de gezondheidsdiensten een mogelijke uitbraak snel de kop in te drukken. Vandaag is de verrassingslockdown opgelegd aan vier gebieden.

De lockdowns duren doorgaans één à twee nachten. Desondanks zorgt het systeem voor onzekerheid bij Hongkongers, die zich niet kunnen voorbereiden op een gedwongen isolatie.

Het gaat vaak om zeer kleine gebieden, zoals op deze kaart te zien is:

South China Morning Post

De semiautonome Chinese stadsstaat van ruim 7 miljoen inwoners rapporteert enkele tientallen besmettingen per dag. Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus staat op 182.

Europese RIVM lanceert vaccinatieranglijst

Het Europees Centrum voor ziekenpreventie en -bestrijding (ECDC) heeft een website gelanceerd waarop de voortgang van vaccinatie in EU-lidstaten kan worden gevolgd. Op de virtuele landkaart is te zien dat in Nederland 1,5 procent van de bevolking een eerste prik heeft ontvangen, waarmee Nederland ver achterligt op Duitsland (2,6 procent), België (2,7 procent) en Ierland (11,5 procent). Een aantal EU-landen ontbreekt nog op de kaart.

De kaart geeft ook een overzicht van de hoeveelheid geleverde doses vaccinaties. Volgens het ECDC heeft Nederland minder dan 30 procent van de geleverde vaccins gebruikt. In België ligt dat percentage op ruim 70. De Baltische staten en Ierland zijn vrijwel door de voorraden heen.

De Jonge gaat vaccinatietelling onderzoeken

Minister de Jonge van Volksgezondheid sluit niet uit dat er bij de geregistreerde vaccinaties dubbeltellingen zitten. Hij wil samen het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) uitzoeken hoe het nu precies zit.

Gisteren kwam het ministerie van VWS ineens met een veel hogere schatting van het aantal vaccinaties op het coronadashboard. Daar stond dat er naar schatting 346.790 prikken tegen het coronavirus gezet waren, terwijl een dag ervoor nog 226.298 prikken werden gemeld.

Man aangehouden voor brandstichting GGD-teststraat Urk

Een 21-jarige man uit Emmeloord is aangehouden vanwege betrokkenheid bij de brand van een GGD-teststraat in Urk. De locatie werd op 23 januari in brand gestoken, tijdens de eerste avond van de avondklok. Beelden van de brandstichting werden getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Flevoland.

De politie heeft de auto van de verdachte in beslag genomen. Bij een veroordeling kan op die manier de schade aan de teststraat worden verhaald.

Madrid overweegt vaccinatievoorrang voor horecapersoneel

De Spaanse provincie Madrid overweegt horecapersoneel voorrang te geven in het vaccinatieprogramma, schrijft El País. Volgens de krant wordt onderzocht of er prioriteit kan worden gegeven aan beroepsgroepen waarbij veel menselijk contact plaatsvindt, zoals het onderwijs, supermarktmedewerkers en dus ook obers en bedienden.

Vandaag werd ook bekend dat Madrid vanaf vrijdag de coronamaatregelen zal versoepelen. De avondklok wordt mogelijk verlaat, van 22.00 uur naar middernacht. Daarnaast mogen zes mensen bij elkaar op straat zijn, in plaats van vier. Het is volgens de lokale autoriteiten belangrijk om de horeca open te houden, om de economische impact van de coronacrisis te beperken. Oppositiepartijen roepen juist op tot strengere maatregelen.

Zuid-Afrika krijgt eerste vaccins, veel kritiek op traagheid

De eerste vaccins zijn in Zuid-Afrika aangekomen. Het gaat om een levering van een miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin door het Serum Instituut in India. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa stond in de regen op de landingsbaan in Johannesburg om de levering persoonlijk te ontvangen.

Hij kon goed nieuws gebruiken, want er is de afgelopen maanden veel kritiek geweest op de vaccinatiestrategie van Zuid-Afrika. Wetenschappers en artsen klagen dat het land veel te laat is gaan onderhandelen om vaccins veilig te stellen. Er zijn grote zorgen dat Zuid-Afrika de eerste prik nog niet heeft gezet. Het land is het hardste geraakt van het continent. De eerste prik wordt binnen twee weken verwacht, nadat er lokaal nog testen en papierwerk zijn gedaan.

Er worden ook vraagtekens gezet bij de prijs van deze eerste levering; het zou Zuid-Afrika twee keer zoveel kosten als de Europese Unie. President Ramaphosa windt zich op over de grote concurrentie om vaccins op de wereldmarkt, waardoor prijzen omhoog gaan en armere landen achterblijven.

Volgende maand worden er nog een half miljoen AstraZeneca vaccins verwacht. Dat is een druppel op een gloeiende plaat voor een groot land als Zuid-Afrika met zestig miljoen inwoners. Er zijn naar schatting alleen al 1,25 miljoen zorgmedewerkers die eerst geprikt moeten worden. Maar de regering zegt dat er nog tientallen miljoenen doses van verschillende vaccins aankomen. Wanneer precies, is nog niet duidelijk, en daardoor zwelt de kritiek verder aan over het gebrek aan transparantie.