NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

17.550 dubbeltellingen weg uit vaccinatiedashboard • Gedetineerden EBI in quarantaine

Liveblog gesloten
 • 26.500 medewerkers acute zorg hebben nu tweede prik

  De ziekenhuizen hebben bij 26.500 medewerkers in de acute zorg de tweede vaccinatie gezet, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg op zijn website. Het gaat om medewerkers op de intensive care, spoedeisende hulp, ambulances en covid-afdelingen. In de eerste ronde ontvingen ruim 40.000 acute-zorgmedewerkers een prik. De tweede vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag.

  Daarnaast hebben de ziekenhuizen nu 7000 huisartsen en medewerkers van huisartsenposten een eerste prik gegeven. Deze week komen er voor deze groep meer vaccins beschikbaar en krijgen nog zo'n 8000 huisartsen een eerste vaccinatie.

 • Totaal vaccinatiedashboard weer wat lager: 17.550 dubbeltellingen verwijderd

  In de laatste update van het vaccinatiedashboard is het totaal aantal geschatte prikken nu weer wat lager dan gisteren: het zijn er nu 343.881. Volgens het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid komt dat doordat er tot nu toe 17.550 vaccinaties dubbel geteld waren: ze waren meegeteld bij de vaccinaties in zowel de verpleeghuizen als de ziekenhuizen. "De oorsprong van deze fout", legt de website van de Rijksoverheid uit, "ligt in het feit dat deze vaccins in eerst instantie geleverd zijn aan ziekenhuisapotheken, waar geholpen is met het logistieke proces."

  Eerder vandaag werd al van dat aantal dubbeltellingen uitgegaan: het Landelijk Netwerk Acute Zorg waarschuwde voor dit scenario, waarna het RIVM en het ministerie de cijfers nader onder de loep namen. Het aantal gezette prikken van 343.881 is het totaal tot en met afgelopen zondag: het grootste deel is gezet door de GGD (54 procent), daarna volgen het verpleeghuis (28 procent) en het ziekenhuis (18 procent).

 • Scholen in delen van Griekenland weer open, met veiligheidsmaatregelen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Scholen in Griekenland weer open: 'Ik heb het gemist'
 • Vernielde Haagse dagbesteding bedolven onder steunbetuigingen

  Inwoners van Den Haag sturen massaal kaartjes, bloemen en taarten naar Het Karmijn, een centrum voor mensen met een verstandelijke beperking. De ramen van de dagbesteding en woongroep in de Schilderswijk werden er eind januari uitgeslagen tijdens rellen, door een man met een hamer.

  De 28 bewoners keken op dat moment toe vanaf hun woningen boven. "Onze cliënten zijn enorm geschrokken", zegt begeleider Rick Wormer tegen Omroep West. De instelling zegt daarom veel steun te halen uit de kaartjes en cadeaus.

  De dagbesteding heeft ook een fietslabyrint gekregen. Dat is een beeldscherm dat voor een hometrainer staat, zodat cliënten virtueel door de hele wereld kunnen fietsen. "Met dit cadeau kunnen ze ook fietsen in hun eigen omgeving, want er verblijven hier veel Surinaamse en Hindoestaanse bewoners."

 • Zuid-Afrikanen mogen na ruim een maand weer alcohol kopen

  Het is in Zuid-Afrika weer toegestaan om alcohol te verkopen. De autoriteiten kondigden op 29 december een totaalverbod op drankverkoop af, in de hoop daarmee de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Volgens president Ramaphosa is de piek van de tweede golf voorbij en zijn versoepelingen van de coronaregels daarom op z'n plaats. Ook de avondklok wordt ingekort.

  Alcoholproducenten reageren vanzelfsprekend opgelucht op het nieuws, maar vragen de overheid niet nogmaals de sector te verrassen met zulke vergaande maatregelen. Honderdduizenden banen zijn in gevaar gekomen door de maatregelen, stellen bierbrouwers in Zuid-Afrika. De alcoholverkoop blijft aan regels gebonden: alleen tussen 10.00 en 18.00 uur op maandag tot en met donderdag mag alcohol worden verkocht.

 • Gedetineerden EBI in quarantaine geplaatst

  Twee medewerkers van de zwaarbeveiligde EBI-gevangenis in Vught zijn positief getest op het coronavirus, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van het AD. Een deel van de gedetineerden is in quarantaine geplaatst. Zij worden woensdag getest op het virus. Het gaat om de gevangenen die in contact zijn geweest met de positief geteste medewerkers.

  Het is niet bekend hoeveel gedetineerden in quarantaine moeten en om welke verdachten of veroordeelden het gaat. In de EBI worden onder meer Ridouan Taghi en Willem Holleeder vastgehouden.

 • Eerste doses Covax-vaccins naar Tunesië en Palestijnse gebieden

  Tunesië en de Palestijnse gebieden behoren tot de eerste ontvangers van coronavaccins via Covax, het programma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het verstrekken van vaccins aan arme landen. Komend weekend hoopt de WHO alle deelnemende landen een indicatie te kunnen geven van het aantal vaccins dat zij zullen ontvangen. Eerder werd al bekend dat ook Oekraïne een van de eerste Covax-ontvangers zal zijn.

  De Palestijnen krijgen ook 2000 doses van het Moderna-vaccin, die vandaag door Israël zijn toegezegd.

  Het Covax-programma wordt gefinancierd door middel van donaties uit voornamelijk westerse landen. De grootste donateurs zijn het Verenigd Koninkrijk (ruim 700 miljoen dollar), Canada (246 miljoen dollar) en Saudi-Arabië (153 miljoen dollar). Ook het fonds van Bill en Melinda Gates, Netflix-baas Reed Hastings en TikTok hebben geld toegezegd. Nederland draagt 6 miljoen dollar bij.

 • Merkel herhaalt: vaccinatie voor iedereen aan eind van de zomer

 • Lichte versoepelingen in Denemarken, Italië en Oostenrijk

  Enkele Europese landen hebben versoepelingen aangekondigd of ingevoerd. In Denemarken gaan scholen weer open voor jonge kinderen. Oostenrijk verlaat volgende week maandag de avondklok en laat niet-essentiële winkels en scholen weer opengaan. In Italiaanse regio's met relatief weinig besmettingen mogen onder meer de musea weer open.

  Ook het Colosseum mocht weer open. Daarbij gaven twee zangeressen van het conservatorium een concert, waarbij enkele tientallen mensen aanwezig mochten zijn.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klassiek concert in Colosseum als teken van hoop: 'Het is emotioneel'
 • Kabinet optimistisch over coronasituatie Caribische eilanden

  De situatie op de Caribische eilanden wat betreft het coronavirus is stabiel, schrijft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Op Curaçao en Bonaire is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames sterk gedaald en op Aruba is het licht gedaald. Saba en Sint-Eustatius hebben beide één besmette inreiziger, die in quarantaine is geplaatst. Blokhuis hoopt dat op 15 februari wordt gestart met vaccinneren op de eilanden.

 • Bijna helft van Portugese coronadoden in afgelopen maand

  De situatie in coronabrandhaard Portugal blijft nijpend. Vandaag werden 275 nieuwe doden als gevolg van een coronabesmetting in het land met 10 miljoen inwoners gemeld. Bijna de helft van de Portugese coronadoden viel in de afgelopen maand, meldt persbureau AP.

  In de ziekenhuizen zijn zo goed als alle intensivecarebedden bezet. Oostenrijk is in gesprek met de Portugese autoriteiten om patiënten over te nemen. Duitsland stuurt komende woensdag tientallen dokters en verpleegkundigen naar het zwaar getroffen land. Ook worden tientallen luchtbeademingsapparaten overgevlogen.

  Portugal heeft het hoogste aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners ter wereld. Volgens de autoriteiten wordt dat veroorzaakt door de Britse coronavariant in combinatie met (achteraf te voorbarige) versoepelingen rond de feestdagen.

 • Cel- en taakstraffen voor oproepen tot rellen

  Een 19-jarige man die opriep te gaan rellen in Utrecht is veroordeeld tot drie dagen cel en een taakstraf van 120 uur. De man uit Drachten riep een groep van vijfhonderd leden in berichtenapp Telegram vorige week op om 'oorlog te maken' in stadspark De Gagel in Overvecht.

  De man ontkende tijdens een supersnelrechtzitting dat hij de berichten had verstuurd en zei dat een vriend dat misschien voor de grap had gedaan. De rechter geloofde dat niet en noemde de opruiing ernstig en onacceptabel, schrijft RTV Utrecht.

  Vandaag werden ook twee mannen uit Tilburg via snelrechtzittingen veroordeeld tot een taakstraf. Ze riepen op molotovcocktails te gooien bij een politiebureau, schrijft Omroep Brabant. Een 22-jarige man kreeg een taakstraf van 100 uur opgelegd, een 18-jarige man moet een werkstraf van 60 uur volbrengen.

 • Bruls: twijfels over uitvoerbaarheid afhalen bij winkels

  Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vraagt zich af of het afhalen bij winkels een verstandig idee is. Na afloop van het wekelijkse overleg met de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's zei hij dat er vragen leven over de uitvoerbaarheid van de maatregel. "Als er verwarrende situaties ontstaan bij click and collect, zijn we daar geen voorstander voor." Hij vraagt het kabinet daar naar te kijken.

  Verder vraagt Bruls het kabinet om een "helder besluit" over de avondklok. Die maatregel verloopt op 9 februari, morgen wordt bekendgemaakt of hij wordt verlengd. "Je moet zo'n zware maatregel niet laten aflopen en later weer invoeren. Je moet er echt mee stoppen óf ermee doorgaan. Het moet geen op-en-neerbeleid worden", aldus Bruls. Hij verwijst daarbij naar de "vele emoties die bij de avondklok komen kijken".

 • 'EU betaalde zelfde prijs als VK voor AstraZeneca'

  De Europese Commissie heeft ongeveer dezelfde prijs voor het vaccin van AstraZeneca betaald als de Britse regering. Dat heeft een van de belangrijkste ambtenaren van de Commissie gezegd tegenover het Europees Parlement. Bij het gesteggel vorige week over de leveringen van het vaccin werd geopperd dat de EU bij de onderhandelingen te veel inzette op een lage prijs, in plaats van een grote hoeveelheid vaccins. Maar dat is niet waar, volgens topambtenaar Sandra Gallina.

  Volgens haar was de verminderde hoeveelheid leveringen niet het gevolg van zuinigheid. "Met meer budget zouden we zeker niet meer vaccins hebben gekregen", stelde ze. Europarlementariërs hebben Gallina gevraagd meer transparantie te geven over de afgesloten contracten.

  De topambtenaar zei verder dat na het eerste kwartaal de hoeveelheid leveringen fors zal toenemen. Tegen het einde van de zomer zal 70 procent van de EU-inwoners gevaccineerd zijn, denkt Gallina.

 • Boekenbranche: afhalen stap in goede richting

  De boekenbranche reageert redelijk positief op het nieuws dat de winkels open mogen voor het afhalen van boeken. "Het is een stap in de goede richting, maar zeker niet voldoende", zegt directeur Anne Schroën van de Koninklijke Boekverkopersbond. Ze is vooral benieuwd naar de voorwaarden van de afhaalloketten.

  Op dit moment kunnen boekwinkels alleen bezorgen, waarbij de bezorgkosten vaak voor eigen rekening komen. De omzet van de gemiddelde boekhandel is ongeveer 90 procent gedaald ten opzichte van eerdere jaren, zegt Schoën.