liveblog
NOS NieuwsAangepast

17.550 dubbeltellingen weg uit vaccinatiedashboard • Gedetineerden EBI in quarantaine

liveblog gesloten

26.500 medewerkers acute zorg hebben nu tweede prik

De ziekenhuizen hebben bij 26.500 medewerkers in de acute zorg de tweede vaccinatie gezet, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg op zijn website. Het gaat om medewerkers op de intensive care, spoedeisende hulp, ambulances en covid-afdelingen. In de eerste ronde ontvingen ruim 40.000 acute-zorgmedewerkers een prik. De tweede vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag.

Daarnaast hebben de ziekenhuizen nu 7000 huisartsen en medewerkers van huisartsenposten een eerste prik gegeven. Deze week komen er voor deze groep meer vaccins beschikbaar en krijgen nog zo'n 8000 huisartsen een eerste vaccinatie.

Totaal vaccinatiedashboard weer wat lager: 17.550 dubbeltellingen verwijderd

In de laatste update van het vaccinatiedashboard is het totaal aantal geschatte prikken nu weer wat lager dan gisteren: het zijn er nu 343.881. Volgens het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid komt dat doordat er tot nu toe 17.550 vaccinaties dubbel geteld waren: ze waren meegeteld bij de vaccinaties in zowel de verpleeghuizen als de ziekenhuizen. "De oorsprong van deze fout", legt de website van de Rijksoverheid uit, "ligt in het feit dat deze vaccins in eerst instantie geleverd zijn aan ziekenhuisapotheken, waar geholpen is met het logistieke proces."

Eerder vandaag werd al van dat aantal dubbeltellingen uitgegaan: het Landelijk Netwerk Acute Zorg waarschuwde voor dit scenario, waarna het RIVM en het ministerie de cijfers nader onder de loep namen. Het aantal gezette prikken van 343.881 is het totaal tot en met afgelopen zondag: het grootste deel is gezet door de GGD (54 procent), daarna volgen het verpleeghuis (28 procent) en het ziekenhuis (18 procent).

Scholen in delen van Griekenland weer open, met veiligheidsmaatregelen

Scholen in Griekenland weer open: 'Ik heb het gemist'

Vernielde Haagse dagbesteding bedolven onder steunbetuigingen

Inwoners van Den Haag sturen massaal kaartjes, bloemen en taarten naar Het Karmijn, een centrum voor mensen met een verstandelijke beperking. De ramen van de dagbesteding en woongroep in de Schilderswijk werden er eind januari uitgeslagen tijdens rellen, door een man met een hamer.

De 28 bewoners keken op dat moment toe vanaf hun woningen boven. "Onze cliënten zijn enorm geschrokken", zegt begeleider Rick Wormer tegen Omroep West. De instelling zegt daarom veel steun te halen uit de kaartjes en cadeaus.

De dagbesteding heeft ook een fietslabyrint gekregen. Dat is een beeldscherm dat voor een hometrainer staat, zodat cliënten virtueel door de hele wereld kunnen fietsen. "Met dit cadeau kunnen ze ook fietsen in hun eigen omgeving, want er verblijven hier veel Surinaamse en Hindoestaanse bewoners."

Zuid-Afrikanen mogen na ruim een maand weer alcohol kopen

Het is in Zuid-Afrika weer toegestaan om alcohol te verkopen. De autoriteiten kondigden op 29 december een totaalverbod op drankverkoop af, in de hoop daarmee de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Volgens president Ramaphosa is de piek van de tweede golf voorbij en zijn versoepelingen van de coronaregels daarom op z'n plaats. Ook de avondklok wordt ingekort.

Alcoholproducenten reageren vanzelfsprekend opgelucht op het nieuws, maar vragen de overheid niet nogmaals de sector te verrassen met zulke vergaande maatregelen. Honderdduizenden banen zijn in gevaar gekomen door de maatregelen, stellen bierbrouwers in Zuid-Afrika. De alcoholverkoop blijft aan regels gebonden: alleen tussen 10.00 en 18.00 uur op maandag tot en met donderdag mag alcohol worden verkocht.

Gedetineerden EBI in quarantaine geplaatst

Twee medewerkers van de zwaarbeveiligde EBI-gevangenis in Vught zijn positief getest op het coronavirus, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van het AD. Een deel van de gedetineerden is in quarantaine geplaatst. Zij worden woensdag getest op het virus. Het gaat om de gevangenen die in contact zijn geweest met de positief geteste medewerkers.

Het is niet bekend hoeveel gedetineerden in quarantaine moeten en om welke verdachten of veroordeelden het gaat. In de EBI worden onder meer Ridouan Taghi en Willem Holleeder vastgehouden.

Eerste doses Covax-vaccins naar Tunesië en Palestijnse gebieden

Tunesië en de Palestijnse gebieden behoren tot de eerste ontvangers van coronavaccins via Covax, het programma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het verstrekken van vaccins aan arme landen. Komend weekend hoopt de WHO alle deelnemende landen een indicatie te kunnen geven van het aantal vaccins dat zij zullen ontvangen. Eerder werd al bekend dat ook Oekraïne een van de eerste Covax-ontvangers zal zijn.

De Palestijnen krijgen ook 2000 doses van het Moderna-vaccin, die vandaag door Israël zijn toegezegd.

Het Covax-programma wordt gefinancierd door middel van donaties uit voornamelijk westerse landen. De grootste donateurs zijn het Verenigd Koninkrijk (ruim 700 miljoen dollar), Canada (246 miljoen dollar) en Saudi-Arabië (153 miljoen dollar). Ook het fonds van Bill en Melinda Gates, Netflix-baas Reed Hastings en TikTok hebben geld toegezegd. Nederland draagt 6 miljoen dollar bij.

Lichte versoepelingen in Denemarken, Italië en Oostenrijk

Enkele Europese landen hebben versoepelingen aangekondigd of ingevoerd. In Denemarken gaan scholen weer open voor jonge kinderen. Oostenrijk verlaat volgende week maandag de avondklok en laat niet-essentiële winkels en scholen weer opengaan. In Italiaanse regio's met relatief weinig besmettingen mogen onder meer de musea weer open.

Ook het Colosseum mocht weer open. Daarbij gaven twee zangeressen van het conservatorium een concert, waarbij enkele tientallen mensen aanwezig mochten zijn.

Klassiek concert in Colosseum als teken van hoop: 'Het is emotioneel'

Kabinet optimistisch over coronasituatie Caribische eilanden

De situatie op de Caribische eilanden wat betreft het coronavirus is stabiel, schrijft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Op Curaçao en Bonaire is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames sterk gedaald en op Aruba is het licht gedaald. Saba en Sint-Eustatius hebben beide één besmette inreiziger, die in quarantaine is geplaatst. Blokhuis hoopt dat op 15 februari wordt gestart met vaccinneren op de eilanden.

Bijna helft van Portugese coronadoden in afgelopen maand

De situatie in coronabrandhaard Portugal blijft nijpend. Vandaag werden 275 nieuwe doden als gevolg van een coronabesmetting in het land met 10 miljoen inwoners gemeld. Bijna de helft van de Portugese coronadoden viel in de afgelopen maand, meldt persbureau AP.

In de ziekenhuizen zijn zo goed als alle intensivecarebedden bezet. Oostenrijk is in gesprek met de Portugese autoriteiten om patiënten over te nemen. Duitsland stuurt komende woensdag tientallen dokters en verpleegkundigen naar het zwaar getroffen land. Ook worden tientallen luchtbeademingsapparaten overgevlogen.

Portugal heeft het hoogste aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners ter wereld. Volgens de autoriteiten wordt dat veroorzaakt door de Britse coronavariant in combinatie met (achteraf te voorbarige) versoepelingen rond de feestdagen.

Cel- en taakstraffen voor oproepen tot rellen

Een 19-jarige man die opriep te gaan rellen in Utrecht is veroordeeld tot drie dagen cel en een taakstraf van 120 uur. De man uit Drachten riep een groep van vijfhonderd leden in berichtenapp Telegram vorige week op om 'oorlog te maken' in stadspark De Gagel in Overvecht.

De man ontkende tijdens een supersnelrechtzitting dat hij de berichten had verstuurd en zei dat een vriend dat misschien voor de grap had gedaan. De rechter geloofde dat niet en noemde de opruiing ernstig en onacceptabel, schrijft RTV Utrecht.

Vandaag werden ook twee mannen uit Tilburg via snelrechtzittingen veroordeeld tot een taakstraf. Ze riepen op molotovcocktails te gooien bij een politiebureau, schrijft Omroep Brabant. Een 22-jarige man kreeg een taakstraf van 100 uur opgelegd, een 18-jarige man moet een werkstraf van 60 uur volbrengen.

Bruls: twijfels over uitvoerbaarheid afhalen bij winkels

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vraagt zich af of het afhalen bij winkels een verstandig idee is. Na afloop van het wekelijkse overleg met de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's zei hij dat er vragen leven over de uitvoerbaarheid van de maatregel. "Als er verwarrende situaties ontstaan bij click and collect, zijn we daar geen voorstander voor." Hij vraagt het kabinet daar naar te kijken.

Verder vraagt Bruls het kabinet om een "helder besluit" over de avondklok. Die maatregel verloopt op 9 februari, morgen wordt bekendgemaakt of hij wordt verlengd. "Je moet zo'n zware maatregel niet laten aflopen en later weer invoeren. Je moet er echt mee stoppen óf ermee doorgaan. Het moet geen op-en-neerbeleid worden", aldus Bruls. Hij verwijst daarbij naar de "vele emoties die bij de avondklok komen kijken".

'EU betaalde zelfde prijs als VK voor AstraZeneca'

De Europese Commissie heeft ongeveer dezelfde prijs voor het vaccin van AstraZeneca betaald als de Britse regering. Dat heeft een van de belangrijkste ambtenaren van de Commissie gezegd tegenover het Europees Parlement. Bij het gesteggel vorige week over de leveringen van het vaccin werd geopperd dat de EU bij de onderhandelingen te veel inzette op een lage prijs, in plaats van een grote hoeveelheid vaccins. Maar dat is niet waar, volgens topambtenaar Sandra Gallina.

Volgens haar was de verminderde hoeveelheid leveringen niet het gevolg van zuinigheid. "Met meer budget zouden we zeker niet meer vaccins hebben gekregen", stelde ze. Europarlementariërs hebben Gallina gevraagd meer transparantie te geven over de afgesloten contracten.

De topambtenaar zei verder dat na het eerste kwartaal de hoeveelheid leveringen fors zal toenemen. Tegen het einde van de zomer zal 70 procent van de EU-inwoners gevaccineerd zijn, denkt Gallina.

Boekenbranche: afhalen stap in goede richting

De boekenbranche reageert redelijk positief op het nieuws dat de winkels open mogen voor het afhalen van boeken. "Het is een stap in de goede richting, maar zeker niet voldoende", zegt directeur Anne Schroën van de Koninklijke Boekverkopersbond. Ze is vooral benieuwd naar de voorwaarden van de afhaalloketten.

Op dit moment kunnen boekwinkels alleen bezorgen, waarbij de bezorgkosten vaak voor eigen rekening komen. De omzet van de gemiddelde boekhandel is ongeveer 90 procent gedaald ten opzichte van eerdere jaren, zegt Schoën.

Geen inschrijving voor Vierdaagse, wel voorbereidingen

Het is de eerste maandag van februari, de dag waarop normaliter de inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse begint. Vanwege het coronavirus kan dat dit jaar niet, maar de organisatie houdt hoop dat de 104de editie van het wandelevenement kan doorgaan. "We zijn volop bezig met het treffen van voorbereidingen voor het geval dat het doorgaat", zegt marsleider Henny Sackers tegen Omroep Gelderland.

De huidige coronamaatregelen geven volgens Sackers weinig reden tot optimisme. Toch wordt er, met het vaccinatieprogramma in het achterhoofd, vooruitgekeken. "Stel dat we teruggaan naar het niveau 'waakzaam', dan kan het denkbaar zijn om een vorm van een Vierdaagse te organiseren. Maar het is en blijft een hypothese."

De organisatie hoopt half april een besluit te kunnen nemen over de Vierdaagse, die normaal gesproken op de derde dinsdag van juli begint. Vorig jaar werd vanwege het coronavirus een alternatieve Vierdaagse gelopen. Wandelaars liepen, vaak in hun eigen omgeving, vier dagen lang 10 tot 50 kilometer per dag. Een app registreerde de afgelegde route en bijbehorende afstand.

Europol waarschuwt voor fraude met testuitslagen

In verschillende Europese landen bieden criminelen vervalste coronatestuitslagen aan. De Europese politieautoriteit Europol heeft meerdere van zulke nepverklaringen aangetroffen. Zo worden in Nederland via chatapps nepuitslagen voor 50 à 60 euro per stuk aangeboden, schrijft de dienst. Ook in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn fraudeurs opgespoord.

VO-Raad wil meer les voor middelbare scholieren

Ook voor het voortgezet onderwijs moet meer ruimte komen, vindt de VO-Raad. De raad noemt de huidige situatie onwenselijk en onverantwoord. Door maatregelen als onderling afstand houden of het invoeren van een buddy-systeem, hopen ze dat iedere leerling minimaal één keer per week naar school kan komen.

EMA onderzoekt mogelijk coronamedicijn

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is begonnen met de beoordeling van een mogelijk coronamedicijn, dat een combinatie is van middelen van het Amerikaanse Regeneron en het Zwitserse Roche. Onder meer de Amerikaanse oud-president Trump kreeg zo'n behandeling toen hij het virus had opgelopen.

Volgens het EMA lijkt een behandeling met zo'n cocktail een gunstig effect te hebben. Het zou de hoeveelheid virusdeeltjes in het bloed van een coronapatiënt kunnen verminderen. Desondanks benadrukt het agentschap dat het te vroeg is om conclusies over het middel te trekken.

Het middel wordt getoetst met een zogeheten rolling review, een versnelde beoordeling. Dat werd ook toegepast bij de goedgekeurde coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca en wordt op dit moment toegepast bij het middel van Janssen uit Leiden.

Winkeliers geschrokken van langere sluiting

Het nieuws dat winkels tot zeker begin maart gesloten zullen blijven gaat een "ontzettend grote klap opleveren", zegt branchevereniging InRetail. "En de schade is al zo groot."

Naar verluidt mogen klanten vanaf volgende week wel afhalen bij onder meer kledingwinkels en boekhandels. "Dat is op zich prima nieuws voor heel veel ondernemers waarvoor het een deel van de oplossing kan zijn", zegt directeur Udo Delfgou van InRetail. "Maar als je ook hoort dat je nog een maand langer dicht moet, is die schade veel groter."

Onder aan de streep is er geen goed nieuws vandaag, stelt Delfgou. Volgens de branchevereniging ziet een derde van de ondernemers het echt niet meer zitten.

200 thuiszorgmedewerkers in Limburg gevaccineerd

De Limburgse zorgorganisatie Meander heeft al 200 van zijn 1200 thuiszorgmedewerkers de eerste prik van het coronavaccin kunnen toedienen. Zij zijn eigenlijk nog niet aan de beurt, maar de zorgorganisatie hield na alle bewoners ingeënt te hebben doses over. In overleg met de GGD werd besloten een deel van het thuiszorgpersoneel te vaccineren, schrijft L1.

Bestuursvoorzitter Jack Jansen zegt tegen de regionale omroep dat het vaccineren hard nodig was, omdat het personeel overbelast dreigt te raken door het hoge ziekteverzuim. Hij laakt daarnaast het feit dat de thuiszorg "opnieuw" achteraan in de rij staat bij de bescherming van het personeel. Na het vaststellen van de vaccinvolgorde kregen onder meer personeel in de acute zorg en de huisartsen voorrang.

Overigens zijn door een miscommunicatie van minister De Jonge in januari al enkele thuiszorgmedewerkers 'per ongeluk' gevaccineerd.

Chiropractors: al 150.000 behandelingen niet uitgevoerd

De Nederlandse Chiropractoren Associatie en de Belangenvereniging Patiënten Chiropractie slaan alarm nu chiropractiepraktijken al anderhalve maand dicht zitten. De chiropractie staat niet op de lijst van uitgezonderde contactberoepen van de rijksoverheid, maar dat is volgens de organisaties "medisch en ethisch gezien onverantwoord". Volgens de associatie zijn sinds het ingaan van de lockdown op 15 december al 150.000 behandelingen niet uitgevoerd.

Ook het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie sluit zich aan bij de oproep aan minister Van Ark van Medische Zorg, omdat zij niet alle patiënten met (rug)klachten kunnen helpen. Eerder vroeg de acupuncturistensector al om weer aan het werk te mogen.

Kuipers roept op tot voorzichtigheid met versoepeling coronamaatregelen

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, begrijpt dat de basisscholen volgende week weer open gaan, maar hij waarschuwt dat andere lockdown-maatregelen niet snel moeten worden losgelaten.

Ernst Kuipers: 'Maatregelen nu niet volledig loslaten'

Japan van lijst veilige landen geschrapt

Japan wordt geschrapt van de lijst van veilige landen van de Europese Unie, vanwege het toenemend aantal besmettingen in het land. Reizigers die vanuit Japan naar Nederland willen reizen, moeten vanaf 4 februari een negatieve PCR- en -sneltest kunnen overhandigen. Ook wordt aangeraden in thuisquarantaine te gaan.

Voor de zogeheten veilige landen geldt een uitzondering op het EU-inreisverbod. Naast de Caribische delen van het koninkrijk staan Australië, IJsland, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Thailand en Zuid-Korea op de lijst. Reizigers uit deze landen, ongeacht de nationaliteit of het reisdoel, hoeven geen negatieve testuitslag bij zich te hebben.

Ook China staat op de veiligelandenlijst, maar er geldt desondanks een EU-inreisverbod omdat China zelf geen Europese reizigers toelaat.

Hongkong bestrijdt virusuitbraken met verrassingslockdowns

De autoriteiten van Hongkong hebben een nieuwe vorm van virusbestrijding in de praktijk gebracht: delen van wijken krijgen onaangekondigd een lockdown opgelegd. Alle bewoners moeten per direct binnen blijven en een coronatest ondergaan. Wie weigert, moet een boete betalen. Op die manier hopen de gezondheidsdiensten een mogelijke uitbraak snel de kop in te drukken. Vandaag is de verrassingslockdown opgelegd aan vier gebieden.

De lockdowns duren doorgaans één à twee nachten. Desondanks zorgt het systeem voor onzekerheid bij Hongkongers, die zich niet kunnen voorbereiden op een gedwongen isolatie.

Het gaat vaak om zeer kleine gebieden, zoals op deze kaart te zien is:

De semiautonome Chinese stadsstaat van ruim 7 miljoen inwoners rapporteert enkele tientallen besmettingen per dag. Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus staat op 182.

Europese RIVM lanceert vaccinatieranglijst

Het Europees Centrum voor ziekenpreventie en -bestrijding (ECDC) heeft een website gelanceerd waarop de voortgang van vaccinatie in EU-lidstaten kan worden gevolgd. Op de virtuele landkaart is te zien dat in Nederland 1,5 procent van de bevolking een eerste prik heeft ontvangen, waarmee Nederland ver achterligt op Duitsland (2,6 procent), België (2,7 procent) en Ierland (11,5 procent). Een aantal EU-landen ontbreekt nog op de kaart.

De kaart geeft ook een overzicht van de hoeveelheid geleverde doses vaccinaties. Volgens het ECDC heeft Nederland minder dan 30 procent van de geleverde vaccins gebruikt. In België ligt dat percentage op ruim 70. De Baltische staten en Ierland zijn vrijwel door de voorraden heen.

De Jonge gaat vaccinatietelling onderzoeken

Minister de Jonge van Volksgezondheid sluit niet uit dat er bij de geregistreerde vaccinaties dubbeltellingen zitten. Hij wil samen het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) uitzoeken hoe het nu precies zit.

Gisteren kwam het ministerie van VWS ineens met een veel hogere schatting van het aantal vaccinaties op het coronadashboard. Daar stond dat er naar schatting 346.790 prikken tegen het coronavirus gezet waren, terwijl een dag ervoor nog 226.298 prikken werden gemeld.

Man aangehouden voor brandstichting GGD-teststraat Urk

Een 21-jarige man uit Emmeloord is aangehouden vanwege betrokkenheid bij de brand van een GGD-teststraat in Urk. De locatie werd op 23 januari in brand gestoken, tijdens de eerste avond van de avondklok. Beelden van de brandstichting werden getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Flevoland.

De politie heeft de auto van de verdachte in beslag genomen. Bij een veroordeling kan op die manier de schade aan de teststraat worden verhaald.

Madrid overweegt vaccinatievoorrang voor horecapersoneel

De Spaanse provincie Madrid overweegt horecapersoneel voorrang te geven in het vaccinatieprogramma, schrijft El País. Volgens de krant wordt onderzocht of er prioriteit kan worden gegeven aan beroepsgroepen waarbij veel menselijk contact plaatsvindt, zoals het onderwijs, supermarktmedewerkers en dus ook obers en bedienden.

Vandaag werd ook bekend dat Madrid vanaf vrijdag de coronamaatregelen zal versoepelen. De avondklok wordt mogelijk verlaat, van 22.00 uur naar middernacht. Daarnaast mogen zes mensen bij elkaar op straat zijn, in plaats van vier. Het is volgens de lokale autoriteiten belangrijk om de horeca open te houden, om de economische impact van de coronacrisis te beperken. Oppositiepartijen roepen juist op tot strengere maatregelen.

Zuid-Afrika krijgt eerste vaccins, veel kritiek op traagheid

De eerste vaccins zijn in Zuid-Afrika aangekomen. Het gaat om een levering van een miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin door het Serum Instituut in India. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa stond in de regen op de landingsbaan in Johannesburg om de levering persoonlijk te ontvangen.

Hij kon goed nieuws gebruiken, want er is de afgelopen maanden veel kritiek geweest op de vaccinatiestrategie van Zuid-Afrika. Wetenschappers en artsen klagen dat het land veel te laat is gaan onderhandelen om vaccins veilig te stellen. Er zijn grote zorgen dat Zuid-Afrika de eerste prik nog niet heeft gezet. Het land is het hardste geraakt van het continent. De eerste prik wordt binnen twee weken verwacht, nadat er lokaal nog testen en papierwerk zijn gedaan.

Er worden ook vraagtekens gezet bij de prijs van deze eerste levering; het zou Zuid-Afrika twee keer zoveel kosten als de Europese Unie. President Ramaphosa windt zich op over de grote concurrentie om vaccins op de wereldmarkt, waardoor prijzen omhoog gaan en armere landen achterblijven.

Volgende maand worden er nog een half miljoen AstraZeneca vaccins verwacht. Dat is een druppel op een gloeiende plaat voor een groot land als Zuid-Afrika met zestig miljoen inwoners. Er zijn naar schatting alleen al 1,25 miljoen zorgmedewerkers die eerst geprikt moeten worden. Maar de regering zegt dat er nog tientallen miljoenen doses van verschillende vaccins aankomen. Wanneer precies, is nog niet duidelijk, en daardoor zwelt de kritiek verder aan over het gebrek aan transparantie.

'Helft nieuwe besmettingen door Britse coronavariant'

Van alle nieuwe coronabesmettingen wordt naar schatting de helft veroorzaakt door de Britse variant van het virus. Dat staat in de brief die het kabinet gisteravond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het was al de verwachting dat de Britse mutatie, die hoogstwaarschijnlijk besmettelijker is, snel de overhand zou krijgen in Nederland. Half januari was ongeveer een derde van alle nieuwe besmettingen terug te voeren op de Britse variant.

In de brief schrijft het kabinet dat het reproductiegetal van de Britse variant naar schatting 49 procent hoger is dan die van het klassieke coronavirus. Ter vergelijking: bij de klassieke variant lag die half januari op 0,85 en bij de Britse variant op 1,27. Alleen bij een reproductiegetal onder de 1 is een virus op zijn retour.

3280 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3280 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 423 minder dan gisteren. Het is het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 29 september.

Afgelopen week werden per dag gemiddeld 4147 mensen positief getest. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

27 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 27 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 40. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 65 doden per dag, tegen 76 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 647 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 734. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Winkels tot zeker 2 maart dicht

Winkels mogen waarschijnlijk vanaf volgende week woensdag klanten spullen laten afhalen, maar zullen naar verwachting tot nog zeker 2 maart dicht blijven. Dat laten bronnen in Den Haag aan de NOS weten.

Na afloop van een torentjesoverleg in Den Haag wilde minister De Jonge daarom niet spreken van versoepelingen. "Ook al mogen winkels vanaf 10 februari waarschijnlijk klanten wel spullen laten afhalen en gaan de basisscholen weer open, we moeten zeker niet van versoepelingen spreken", zei hij. "Het gaat nog helemaal niet goed." Hij wijst erop dat de cijfers wel gedaald lijken maar dat er onder de oppervlakte "nog altijd de dreiging van een derde golf is".

Dat de scholen weer open gaan, is volgens De Jonge omdat de schade voor kinderen anders te groot wordt. Hij wijst erop dat het allemaal met "extra voorwaarden" gaat.

2270 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 2270 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2219), van wie 639 op de IC (gisteren: 646), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Open brief België: geef jongeren voorrang bij vaccinaties

Een groep van veertig bekende en minder bekende Vlamingen heeft in een open brief gevraagd om jongeren tussen de 18 en 24 jaar als essentiële groep te behandelen en ze voorrang te geven bij de vaccinaties.

"Wij vragen dat jongvolwassenen tussen 18 en 24 een essentiële plek krijgen in het debat rond de coronacrisis", schrijven Heidi De Pauw, ceo van Child Focus, en Sara Vercauteren, managing director van PR-bureau Bepublic in Het Laatste Nieuws.

"Wij willen onze plaats afstaan aan de jongeren. Wij hebben al veel kunnen genieten van het leven. Dat betekent dat zij vooraan moeten staan als het gaat over versoepelingen of over vaccinaties. Natuurlijk komen eerst de zorgverleners, de mensen in woonzorgcentra en mensen in essentiële beroepen. We willen niet dat het sterftecijfer omhoog gaat. Maar daarna moeten de jongeren komen."

Kabinet wil winkels vanaf 10 februari beperkt openen

Het kabinet wil winkels vanaf 10 februari beperkt weer open laten gaan voor het afhalen van bestellingen. Klanten kunnen dan online of per telefoon bestellen en hun bestelling ophalen bij de winkel.

Een definitief besluit is er nog niet, vooral de vrees voor de Britse coronavariant maakt elke mogelijke versoepeling nog onzeker. Naar verwachting hakt het kabinet morgen definitief de knoop door.

Gisteren werd al bekend dat kinderopvang en basisscholen weer open kunnen en dat de avondklok, als de cijfers blijven dalen, ook stopt volgende week.

Paaspop verplaatst naar 3, 4 en 5 september

De komende editie van Paaspop is verplaatst naar 3, 4 en 5 september. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het 47 jaar oude festival dat het niet gehouden wordt rond de paasdagen. Paaspop is traditioneel de start van het festivalseizoen. "Dit jaar wordt het de apotheose en afsluiter van de zomer van 2021."

Vorig jaar werd het festival afgelast vanwege de coronamaatregelen. Mensen die toegangsbewijzen voor die editie hebben kunnen die voor de zomereditie van dit jaar gebruiken.

OMT: meer voorzorgsmaatregelen voor kinderen uit groep 7 en 8

Het basisonderwijs gaat volgende week weer open, maar om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden worden extra maatregelen genomen. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert vooral in groep 7 en 8 meer te doen dan voorheen. De deskundigen raden onder meer aan om de oudere kinderen in koppels te laten samenwerken. "Waar mogelijk" moeten zij 1,5 meter afstand van de anderen houden.

Het gaat vooralsnog om een advies van het OMT, het is nog niet duidelijk in hoeverre de politiek dat advies overneemt. Voor de lagere groepen suggereert het OMT te gaan werken met vaste groepjes van een maximale grootte, bijvoorbeeld vijf kinderen.

Op die manier wordt het aantal contacten tussen kinderen beperkt. Verder kan worden overwogen om kinderen uit groep 7 en 8 een mondneusmasker te laten dragen in de gangen van hun school, als afstand houden daar niet goed mogelijk is. Ze moeten dan wel goede instructies krijgen. Ook leerkrachten van de hoogste twee groepen kunnen een mondkapje overwegen.

SER: 'Zo snel mogelijk een actieplan maken voor na de crisis'

Er moet zo snel mogelijk een concreet herstelplan komen voor tijdens en na de coronacrisis, vindt de Denktank Coronacrisis van de Sociaal-Economische Raad. "Het is belangrijk dat er perspectief wordt geschetst", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer in het NOS Radio 1 Journaal. "We wisten van tevoren niet hoelang dit ging duren. Het virus is grillig en we lopen achter de feiten aan. Wat dat mentaal met ons zou doen, hebben we onderschat."

Ook moet er volgens de denktank meer aandacht komen voor het mentale welzijn van burgers. "We merken dat we allemaal coronamoe worden. Niet alleen de jongeren, die vorige week de noodklok luidden, maar het geldt voor iedereen. Dat heeft geen goed effect op de samenleving", aldus Hamer.

Vorig jaar minder auto's gestolen dan jaar eerder

Er werden vorig jaar 9,5 procent minder personenauto's gestolen dan in 2019. De 6434 auto's werden nagenoeg allemaal door de georganiseerde criminaliteit gestolen, zegt Hendrik Steller van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). "Gelegenheidsdiefstal komt eigenlijk helemaal niet meer voor en we zien al jaren een dalende trend."

Auto's van 3 jaar oud werden het meest gestolen en het minst vaak teruggevonden (in 30 procent van de gevallen).

Relschoppers Eindhoven en Den Bosch herkenbaar in beeld in Bureau Brabant

Opsporingsprogramma Bureau Brabant zendt vanavond herkenbare beelden uit van relschoppers in Den Bosch en Eindhoven, schrijft Omroep Brabant. De politie waarschuwde vrij snel na de rellen van vorige week zondag en maandag dat de beelden uitgezonden zouden worden als relschoppers zich niet meldden.

De uitzending is vanavond om 18.00 uur te zien op Omroep Brabant.

China ontwikkelt mobiele behandelruimte voor coronapatiënten

Een crisisteam in de Chinese stad Shanghai heeft een mobiele behandelruimte ontworpen, speciaal voor coronapatiënten. De tent is licht en gemakkelijk te vervoeren naar plekken waar ziekenhuizen te vol raken.

China ontwikkelt mobiele behandelruimte voor coronapatiënten

Bijna 11.000 avondklokboetes in week

De politie heeft afgelopen week 10.810 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. In totaal legde de politie bijna 13.000 coronaboetes op. Naast de boetes voor de avondklok werden er ook prenten gegeven voor het niet voldoen van de mondkapjesplicht.

Zo'n 600 mensen kregen een waarschuwing omdat ze zich niet aan de maatregelen hielden. Eerder meldde de politie dat het aantal uitgeschreven boetes voor het afgelopen weekend golden. Dat is later aangepast naar de gehele week.

Intensivisten bepleiten versoepeling: taboe bespreekbaar maken

Vier IC-artsen deden dit weekend in de NRC een oproep tot versoepeling van de maatregelen. "De zware coronamaatregelen wegen niet meer op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken", schrijven ze in het opiniestuk. Ze stellen dat we dan moeten accepteren dat er meer mensen aan corona zullen overlijden.

De vier vinden dat de focus verlegd moet worden van het bestrijden van de ziekte naar de algemene gezondheid van de maatschappij. "We willen zeker niet alle maatregelen afschaffen", zegt intensivist Hugo Touw in het NOS Radio 1 Journaal. "De crisis duurt nu zo lang, dat we ook moeten kijken naar de negatieve impact van de maatregelen op de gezondheid van mensen. Door de maatregelen is er meer armoede, kinderen lopen achterstanden op in het onderwijs, dat voelen wij ook", zegt hij. "Daarom moeten we breder kijken dan alleen binnen de muren van de IC."

De intensivisten pleiten onder meer voor heropening van de scholen en voor het sporten in kleine groepjes. "Het is een ingewikkelde keuze, maar we dragen iets aan waarvan wij vinden waar we over moeten praten. Het is nu nog een taboe. We willen het liefst iedereen die ziek is helpen, maar terwijl we dat doen is er een grote groep die daar hinder van ondervindt. Het heeft een keerzijde en die weegt steeds zwaarder."

Petitie om scholen pas te openen na vaccinatie onderwijspersoneel

Een groep leraren is een petitie gestart om de scholen pas te openen nadat al het onderwijspersoneel is ingeënt. De initiatiefnemers vrezen dat "de duurzaamheid van dagelijks onderwijs onder druk" zal komen staan als de basisscholen 8 februari weer opengaan. "Door niet gevaccineerd fysiek lesgeven kunnen besmettingen onder personeel oplopen."

Omdat kinderen met milde verkoudheidsklachten straks weer naar school mogen, zijn de initiatiefnemers bang dat het coronavirus makkelijk aan onderwijspersoneel doorgegeven kan worden. "Vervanging van leraren is door het reeds bestaande lerarentekort problematisch of zelf onmogelijk."

De initiatiefnemers roepen op om het onderwijspersoneel direct op te nemen in de vaccinatiestrategie.

Versoepeling in grote delen Italië

In driekwart van Italië zijn vandaag versoepelingen van de coronamaatregelen ingegaan. Alleen in Umbrië, Puglia, Sardinië, Sicilië en de autonome provincie Bolzano zijn de regels niet versoepeld.

Zo mag de horeca weer open tot 18.00 uur. Ook winkels mogen de deuren weer openen, net als musea doordeweeks. De versoepelingen zorgen voor blijdschap bij veel Italianen, maar deskundigen vrezen dat het afbouwen te vroeg komt, twittert correspondent Mustafa Marghadi.

Zweedse verpleegkundige in haar eentje naar grootste filmfestival

De Zweedse verpleegkundige Lisa Enroth is uit duizenden gekozen om het grootste Scandinavische filmfestival bij te wonen. Ze is de enige bezoeker op een afgelegen en onbewoond eiland waar het Gothenburg filmfestival wordt gehouden.

Ruim 12.000 mensen hadden zich opgegeven om uitgekozen te worden voor het festival, dat vanwege corona niet op de normale manier gehouden kon worden.

De verpleegkundige mag een week lang in afzondering films kijken. "In de gezondheidszorg heb ik de afgelopen tijd alleen maar geluisterd, testen afgenomen en hulp geboden. Ik heb het gevoel dat ik al mijn energie kwijt ben", lichtte ze toe. "De wind, de zee, de mogelijkheid om een week lang deel uit te maken van een andere realiteit, dat is allemaal heel erg aantrekkelijk."

"Het voelt goed om deze unieke ervaring te kunnen geven aan een van de vele helden van de gezondheidszorg die zo hard tegen corona vechten", zei de organisator van het festival.

Lisa Enroth komt aan op het eiland

Lockdown Israël voor derde keer verlengd

In Israël is de lockdown voor de derde keer verlengd. De regering heeft besloten dat de strenge coronaregels sowieso tot komende vrijdag van kracht zijn. De lockdown geldt sinds eind december en zou afgelopen nacht aflopen.

Israël is wereldwijd koploper als het gaat om coronavaccinaties, maar het aantal besmettingen is nog hoog.

Minister Slob: onderzoek rijksrecherche lekken OMT-advies

De rijksrecherche gaat onderzoek naar het lekken van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om de scholen te heropenen. Dat zegt onderwijsminister Slob in het programma Op1. Dit weekend lekte het advies van het OMT over het heropenen van de scholen vroegtijdig uit. Pas vandaag was er een Catshuisberaad over en werd dat advies overgenomen door het kabinet.

"We willen gewoon weten wie dit gedaan heeft en we willen dat er opgetreden kan worden. Ik ben blij dat minister Grapperhaus van Justitie er de rijksrecherche op zet", zegt Slob.

Slob over lekken schooladvies: 'Ik vraag me af wie hier winst bij heeft'

Nieuw liveblog

Welkom in het coronaliveblog van maandag 1 februari. Volg hier al het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.