NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Slob: onderzoek Rijksrecherche naar lek OMT • AstraZeneca levert 40 miljoen vaccins aan EU

 • Welkom in het coronablog. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar een lek binnen het OMT.
 • RIVM schat aantal vaccinaties veel hoger dan eerder gemeld.
 • De basisscholen en kinderopvang gaan op 8 februari weer open.
 • Laagste aantal besmettingen sinds 1 oktober.
Liveblog gesloten
 • Minister Slob: onderzoek Rijksrecherche naar lek binnen OMT

  De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar een lek binnen het Outbreak Management Team (OMT). Dat zegt onderwijsminister Slob in het programma Op1. Dit weekend lekte het advies van het OMT over het heropenen van de scholen vroegtijdig uit. Pas vandaag was er een Catshuisberaad over en werd dat advies overgenomen door het kabinet.

  "We willen gewoon weten wie dit gedaan heeft en we willen dat er opgetreden kan worden. Ik ben blij dat minister Grapperhaus van Justitie er de Rijksrecherche op zet", zegt Slob.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Slob over lekken schooladvies: 'Ik vraag me af wie hier winst bij heeft'
 • Avondklok eindigt op 10 februari als besmettingen blijven dalen

  Als de besmettingscijfers blijven dalen, dan komt er een einde aan de avondklok op 10 februari. Dat zeggen bronnen in Den Haag. De einddatum was al voorzien bij het instellen van de maatregel vorige week en vooralsnog lijkt er dus geen reden om er vanaf te wijken.

  Het besluit ligt nog niet vast, komende dinsdag neemt het kabinet een beslissing over het al dan niet verlengen van de avondklok-maatregel. Dan is er ook een persconferentie van minister van Volksgezondheid De Jonge en premier Rutte.

  Eerder vandaag maakte minister Slob van Onderwijs bekend dat de basisscholen en kinderopvang op 8 februari weer open mogen.

 • Voetbalsters Barcelona en Real Madrid staan stil voor beter coronaprotocol

  Speelsters van de vrouwenteams van Barcelona en Real Madrid hebben vandaag aan het begin van hun onderlinge duel geprotesteerd voor een beter coronaprotocol. Na de aftrap stonden de voetbalsters enkele seconden stil. Daarna begonnen ze de wedstrijd, die Barcelona met 4-1 won.

  Meerdere wedstrijden in de Spaanse vrouwencompetitie werden de laatste tijd uitgesteld vanwege de vele besmettingen. De speelsters willen dat er effectievere maatregelen worden genomen om ze te beschermen tegen het virus.

 • Intensivisten: huidige maatregelen te zwaar

  De zware coronamaatregelen wegen niet meer op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken. Dat zeggen vier intensivisten in NRC.

  Volgens Hans van der Hoeven, Hugo Touw, Alec van Veenendaal (Radboudumc Nijmegen) en Nynke Postma (Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk) eisen de strenge maatregelen een steeds hogere tol: "Er zijn veel leerlingen op basis- en middelbare scholen die een serieuze leerachterstand oplopen. Winkels, cafés, restaurants en kapsalons zijn allemaal gesloten. Veel ondernemers zullen deze crisis niet 'overleven'. Het aantal mensen dat in armoede leeft neemt toe en de kloof tussen arm en rijk groeit."

  Ze stellen dat dat een "sterk negatieve invloed heeft op de samenleving als geheel". Ze pleiten ervoor een aantal van de maatregelen te versoepelen: "Je kunt hierbij denken aan het opheffen van het verbod op samenkomsten in de buitenlucht, op afstand, in kleine groepen om bijvoorbeeld te sporten en elkaar te ontmoeten."

  Als daardoor de druk op de zorg toeneemt, is een "selectiever IC-opnamebeleid" nodig, schrijven ze in de krant. Ook stellen de intensivisten dat ze dan extra sterfgevallen accepteren: "Of we houden de strenge maatregelen en beschermen de hele bevolking, of we laten nu een deel van de maatregelen los en accepteren dat er op de korte termijn meer mensen aan Covid-19 overlijden." Ze noemen daarbij het voorbeeld van een patiënt van 75 jaar met suikerziekte die al een kleine overlevingskans en een kleine kans op herstel heeft.

 • RIVM schat aantal vaccinaties veel hoger dan eerder gemeld

  In Nederland zijn tot en met vandaag 346.790 mensen tegen het coronavirus gevaccineerd, staat op het coronadashboard van het ministerie van Volksgezondheid. Dat is veel meer dan de 226.298 prikken die gisteren werden gemeld. Dat komt door een nieuwe manier waarop het aantal vaccinaties wordt becijferd.

  Tot nu toe werden bij de vaccinatiecijfers alleen de cijfers van de GGD's gebruikt. Cijfers van veel huisartsen, ziekenhuizen, en instellingen voor langdurige zorg volgden vaak pas later. Daardoor was er sprake van onderrapportage.

  Het dashboard geeft vanaf nu dagelijks een schatting van het werkelijke aantal gevaccineerden. Dat cijfer is gebaseerd op het aantal vaccins dat in opdracht van het RIVM op de priklocaties is afgeleverd.

 • Von der Leyen: AstraZeneca levert 40 miljoen doses in eerste kwartaal

  Farmaceut AstraZeneca gaat in het eerste kwartaal van dit jaar 40 miljoen doses van zijn coronavaccin leveren aan de Europese Unie. Dat schrijft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen op Twitter. Dat zijn er negen miljoen meer dan vorige week de verwachting was.

  De leveringen beginnen volgens Von der Leyen ook een week eerder dan gepland. Verder breidt het bedrijf de productiecapaciteit in Europa uit.

  Er was de afgelopen weken veel gesteggel tussen de Europese Commissie en AstraZeneca over het aantal te leveren vaccins. Volgens bronnen bij de Commissie waren er aanvankelijk 120 miljoen in het eerste kwartaal beloofd, maar de farmaceut kondigde vorige week aan er veel minder te kunnen leveren.

  Het worden er nu dus 40 miljoen; "een stap vooruit met de vaccins", schrijft Von der Leyen.

 • Politie bekeurt 30 tot 40 mensen in Maastricht

  De politie heeft in het centrum van Maastricht een groep van 30 tot 40 mensen bekeurd. Ze liepen door de stad en hielden zich niet aan de coronaregels.

  Rond 18.30 uur greep de politie in. Het is niet duidelijk of het mensen waren die demonstreerden tegen de het coronabeleid.

  Volgens de politie krijgen ze een bekeuring, onder andere voor het overtreden van de maximale groepsgrootte:

 • Minister Koolmees: kinderopvang ook weer open, maar wel verantwoord

  Minister Koolmees van Sociale Zaken kondigde na het Catshuisoverleg aan dat komende week naast de basisscholen ook de kinderopvang weer opengaat. Hij noemt het goed nieuws dat kinderen weer met leeftijdsgenoten kunnen spelen en dat ouders worden ontlast die de afgelopen tijd die onderwijs met werk moesten combineren.

  "Het is wel belangrijk dat dat verantwoord gebeurt. Dus wij roepen ook als kabinet op dat mensen thuis blijven werken en niet blijven hangen op het schoolplein. Alleen zo kunnen de scholen en kinderopvang op een verantwoorde manier open", aldus minister Koolmees.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koolmees: kinderopvang ook weer open, moet wel verantwoord gebeuren
 • Britse coronaheld Tom Moore (100) besmet en opgenomen in ziekenhuis

  De 100-jarige Britse oorlogsveteraan Tom Moore is besmet met het coronavirus en is opgenomen in het ziekenhuis. 'Captain Tom' werd vorig jaar wereldberoemd doordat hij rondjes liep door zijn tuin om geld op te halen voor de Britse gezondheidszorg.

  Volgens de dochter van Moore testte hij deze week positief en werd hij vandaag opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt niet op de intensive care. Moore was niet gevaccineerd en werd de afgelopen weken al behandeld vanwege een longontsteking.

  Moore haalde miljoenen euro's op met zijn actie. Hij werd daarvoor geridderd door koningin Elizabeth.

 • Minister Slob: basisscholen weer open goed nieuws voor kinderen, ouders en leraren

  Onderwijsminister Slob maakte vanavond na het Catshuisoverleg bekend dat de basisscholen, het speciaal onderwijs en de kinderopvang op 8 februari weer opengaan. "Voor kinderen is het het allerbeste als kinderen naar school kunnen gaan", zegt Slob.

  De minister heeft begrip voor de zorgen van ouders en leraren over de veiligheid: "Het is daarom goed om te benadrukken dat het OMT het verantwoord acht dat we deze stap zetten."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister Slob: basisscholen weer open, goed nieuws voor kinderen, ouders en leraren
 • Basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari definitief weer open

  Basisscholen en kinderopvang mogen vanaf 8 februari weer open. De afgelopen dagen wees alles al in die richting, en vanmiddag heeft het demissionaire kabinet in het Catshuisoverleg de knoop doorgehakt. De basisscholen en kinderopvang zijn sinds half december dicht.

  Het Outbreak Management Team schreef gisteren in een advies aan het kabinet dat de scholen en opvang open kunnen, maar dat de versoepeling wel "een reëel risico" met zich meebrengt voor het aantal ziekenhuis- en IC-opnames.

  Uit het advies blijkt ook dat een onbekend aantal OMT-leden tegen een openstelling van de scholen is. Maar het OMT schrijft dat de meerderheid erkent dat er "ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling".

 • Duizenden mensen protesteren in Wenen

  In Wenen hebben vanmiddag ongeveer vijfduizend mensen gedemonstreerd tegen de coronaregels. De demonstratie was verboden en de Oostenrijkse mobiele eenheid was aanwezig.

  De demonstratie verliep ondanks een gespannen sfeer rustig. De demonstranten werden door de politie zonder veel geweld uiteen gedreven. Volgens de politie zijn er enkele aanhoudingen verricht, hoeveel is niet bekendgemaakt.

  De Oostenrijkse autoriteiten verboden afgelopen week bijna alle betogingen, omdat de laatste tijd bleek dat mensen zich daarbij vaak niet aan de coronaregels hielden. Oostenrijk zit sinds 26 december in lockdown. Alle niet-essentiële winkels en bedrijven zijn dicht.

 • Vakbond CNV ziet heropening scholen zonder extra maatregelen niet zitten

  Vakbond CNV wil dat er aanvullende maatregelen komen als de scholen heropend worden. "Zo niet dan voorzien we een chaos door lokale uitbraken waar niemand bij gebaat is", zegt de voorzitter van CNV Onderwijs, Daniëlle Woestenberg.

  Naar alle waarschijnlijkheid gaan de scholen en de kinderopvang op 8 februari weer open. Het OMT adviseerde gisteren dat dat kon, maar stelde dat het een "reëel risico" meebrengt met het oog op het aantal ziekenhuis- en ic-opnames.

  De vakbond hoopt op "concrete toezeggingen over verscherpte veiligheidsmaatregelen zoals testen, beschermingsmiddelen en vaccinaties, voordat het primair onderwijs heropend wordt". Woestenberg: "We komen van de regen in de drup als de besmettingen ook onder docenten toenemen en daardoor klassen naar huis worden gestuurd. Zonder aanvullende maatregelen vinden wij heropening voor het personeel onverantwoord."

 • Aantal toegangswegen naar natuurgebieden afgesloten vanwege drukte

  Het is vandaag in natuurgebieden erg druk met wandelaars. Op meerdere plekken werden de toegangswegen afgesloten, omdat de parkeerplaatsen overvol waren.

  Onder meer natuurgebied de Posbank op de Veluwe en natuurgebied de Lage Vuursche bij Hilversum zijn afgesloten voor inkomend verkeer. Ook de toegangswegen naar het Kralingse Bos zijn afgesloten.

 • Politie in Dortmund maakt eind aan feest met 200 bezoekers

  De politie in Dortmund heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest beëindigd. Er waren 200 mensen aanwezig op het terrein van een voormalige raketlanceringsinstallatie in het Billiger Wald.

  Een Belgische man van 23 had het feest georganiseerd. Een getuige hoorde vanmorgen luide muziek uit de richting van het gebied komen. Toen de politie aankwam, vluchtten veel feestgangers de bossen in. Rond zes uur werd er een eind gemaakt aan het feest.

  Wie is opgepakt kan volgens de politie "aanzienlijke boetes" verwachten. Het is niet duidelijk hoeveel mensen dat zijn.