Beatrix bij haar laatste publieke optreden
NOS Nieuws

Beatrix viert 83ste verjaardag in beperkte kring

Ook de verjaardag van prinses Beatrix verloopt dit jaar anders dan anders. De Rijksvoorlichtingsdienst laat aan persbureau ANP weten dat ze het viert in beperkte huiselijke kring, omdat ze zich aan de coronaregels houdt.

Als ze de voorschriften van het kabinet volgt, zou Beatrix vandaag één bezoeker mogen ontvangen. De RVD maakte niet bekend of dat wellicht koning Willem-Alexander of zijn broer prins Constantijn zal zijn.

Bloemen worden bezorgd bij Drakensteyn

Ook is niet verteld of ze de verjaardag thuis viert op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, of langsgaat in Den Haag. Gisteren werden er bij het kasteel in de gemeente Baarn al wel bloemen en andere cadeaus bezorgd door verschillende burgers. Die werden door de paleiswacht in ontvangst genomen.

Ter ere van de verjaardag gaf de RVD een nieuwe portretfoto van de prinses vrij. Het was het eerste officiële portret dat ze publiceerde sinds ze in 2018 ter ere van haar tachtigste verjaardag met al haar kleinkinderen poseerde.

De nieuwe foto van Beatrix

Sinds het begin van de lockdown is ook de openbare agenda van de prinses leeg. De laatste keer dat ze publiekelijk verscheen was begin december, bij de opening van de tentoonstelling Diepgeworteld in het Dordrechts Museum.

Er waren daarna geen evenementen meer om bij te wonen. Bovendien zou de toeloop die een koninklijk bezoek veroorzaakt onverstandig zijn en valt Beatrix vanwege haar leeftijd in een risicogroep voor corona.

De RVD liet eerder deze maand weten dat de prinses net als Willem-Alexander en Máxima van plan is gevaccineerd te worden tegen het virus wanneer ze aan de beurt is. Over waar en wanneer dat plaatsvindt worden geen mededelingen gedaan.

In andere landen waren staatshoofden juist openlijk over hun vaccinatie om inenting te bevorderen. Zo liet de Deense koningin Magrethe weten dat ze begin deze maand is geprikt en werd de Marokkaanse koning Mohammed VI deze week gefotografeerd toen hij als eerste van het land werd ingeënt.

De inenting van koning Mohammed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl