NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meer dan 100 miljoen besmettingen wereldwijd • Farmaceut gaat vaccin concurrent verpakken

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in Gorinchem.
 • In Californië is een nieuwe variant van SARS-CoV-2 opgedoken.
 • In totaal 163.931 mensen in Nederland hebben hun eerste prik tegen het coronavirus gekregen.
Liveblog gesloten
 • IC-patiënten in ziekenhuis Lissabon verplaatst door gebrek aan zuurstof

  In een ziekenhuis in de Portugese hoofdstad Lissabon is het zuurstofniveau tot een "risicovol" laag niveau gedaald, schrijft de krant Público. Wat precies de oorzaak is van de weinige hoeveelheid zuurstof in het ziekenhuis is niet duidelijk. Een bron meldt aan de krant dat een zuurstofleiding is gesprongen. Een andere bron meldt dat het zuurstofnetwerk is "ingestort" door de vele coronapatiënten. Inmiddels heeft het Amadora-Sintra-ziekenhuis zeker dertig patiënten op de intensive care moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen.

  Portugal wordt zwaar getroffen door het coronavirus. Het land telde vandaag een recordaantal coronadoden in 24 uur: 291. Het grootste ziekenhuis van Lissabon heeft vanwege de vele doden twee tijdelijke mortuaria opgesteld buiten het ziekenhuis. Het land denkt er serieus over na om coronapatiënten naar het buitenland te sturen; iets wat Portugal nog niet eerder heeft overwogen in de coronacrisis.

 • Bulgarije verlengt noodtoestand, maar versoepelt ook een aantal maatregelen

  Bulgarije heeft de noodtoestand vanwege het coronavirus verlengd tot eind april. Ook is besloten dat vanaf vrijdag alle reizigers die het land binnenkomen verplicht moeten worden getest op het coronavirus. De maatregel geldt niet voor vrachtwagenchauffeurs en piloten.

  Toch is er ook positief nieuws voor de Bulgaren, want een aantal maatregelen wordt licht versoepeld. Dat kan volgens premier Borissov doordat het aantal nieuwe besmettingen de laatste dagen terugloopt. Zo mogen binnenkort winkelcentra en sportscholen weer open en komt er een roulatiesysteem voor scholen, waardoor steeds een deel van de klas naar school kan en de rest online les krijgt.

  Borissov testte gisteren overigens zelf positief op het virus.

 • Privacylek GGD ook probleem bij vaccinregistratie

  Ook bij de registratie voor vaccinaties bestaat het gevaar op het lekken van persoonlijke gegevens, blijkt uit onderzoek van Dit is de Dag. Gisteren werd bekend dat twee GGD-medewerkers ervan worden verdacht persoonlijke gegevens uit het registratieprogramma voor het inplannen van coronatests te hebben doorverkocht. Datzelfde programma, CoronIT, wordt ook gebruikt voor het inplannen en registreren van vaccinaties.

  Hoewel de modules voor testplanning en vaccinregistratie gescheiden zijn en daarmee niet toegankelijk voor alle GGD-medewerkers, hebben volgens de GGD op dit moment ongeveer 2000 medewerkers toegang tot informatie over de vaccinregistratie, blijkt uit het onderzoek van Dit is de Dag. De verwachting is dat dat aantal toeneemt naarmate er meer gevaccineerd wordt.

  Zoekopdrachten in CoronIT worden niet gecontroleerd, zeggen verschillende GGD-medewerkers tegen de onderzoeksredactie van Dit is de Dag. Daarmee dreigt hetzelfde probleem te ontstaan als bij het inplannen van testen. Bovendien worden bij de registratie voor vaccins naast het BSN-nummer en adresgegevens nog meer persoonlijke gegevens vastgelegd, zoals informatie over zwangerschappen en allergieën.

 • Meer dan 100 miljoen besmettingen wereldwijd

  Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit de coronateller van de Amerikaanse Johns Hopkins University. De meeste besmettingen werden vastgesteld in de VS, India en Brazilië. Al meer dan 2,1 miljoen mensen zijn overleden aan de gevolgen van covid-19.

  Het werkelijke aantal besmette mensen ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger want zeker in het begin van de pandemie werd veel minder getest dan nu.

 • Suriname twee weekends in strenge lockdown

  De komende twee weken geldt in Suriname in het weekend een totale lockdown, meldt Starnieuws. De regering heeft dat besloten omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen niet snel genoeg terugloopt.

  Door de maatregel gaat Suriname in het weekend op slot vanaf vrijdagavond 19.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur. Gedurende die periode mogen mensen alleen naar buiten als ze daar speciale toestemming voor hebben. Alle winkels zijn gesloten en restaurants mogen tot 22.00 uur eten bezorgen. Afhalen kan tijdens die weekenden niet.

 • Nederlands onderzoek bevestigt kleine rol kinderen bij besmettingen

  Een Nederlands onderzoek bevestigt eerdere vermoedens dat kinderen jonger dan 12 jaar niet zo'n grote rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Uit onderzoek van positieve coronatests bleek dat de lading virus in de tests van kinderen tot 16 keer lager was dan bij volwassenen. Ook bleek de hoeveelheid virus met de leeftijd toe te nemen.

  Met de Britse variant is dat niet anders, al zijn er wel meer kinderen die de Britse variant oplopen, omdat die voor iedereen besmettelijker is.

  Ook het OMT doet onderzoek naar de rol van jonge kinderen bij de verspreiding van nieuwe virusvarianten. In de loop van volgende week worden de resultaten verwacht van het onderzoek naar de uitbraak op een school in Bergschenhoek, staat in het OMT-advies, dat in handen is van de NOS.

 • Van handel in persoonsgegevens verdachte GGD-medewerkers langer vast

  De twee GGD-medewerkers die worden verdacht van handel in persoonsgegevens blijven langer vastzitten Dat heeft de rechter-commissaris in Utrecht bepaald bij hun voorgeleiding.

  Het tweetal zou persoonsgegevens te koop hebben aangeboden uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coronatesten. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo. Zij werkten voor een callcenter van de GGD.

  De twee werden zaterdag opgepakt.

 • Duitsland overweegt vaccinatievolgorde om te gooien

  De Duitse minister van Volksgezondheid Spahn zou volgens de Duitse krant Der Spiegel overwegen om de vaccinatievolgorde te wijzigen als inderdaad zou blijken dat het AstraZeneca-vaccin minder goed werkt bij mensen boven de 65 jaar. Het bedrijf zelf ontkent dat het vaccin slecht werkt bij ouderen.

  Het vaccin, dat waarschijnlijk nog deze week wordt goedgekeurd door de Europese medicijnwaakhond EMA, zou in Duitsland worden gebruikt voor het vaccineren van 80-plussers. Bij een mindere werking worden jongere mensen eerder gevaccineerd dan oorspronkelijk de bedoeling was, schrijft der Spiegel.

 • Franse farmaceut gaat coronavaccin concurrent verpakken

  De Franse farmaceut Sanofi springt BioNTech/Pfizer te hulp. Sanofi, dat samen met GlaxoSmithKline aan een eigen vaccin werkt, gaat dit jaar meer dan 100 miljoen doses van het Pfizer-vaccin bottelen. Dat heeft topman Paul Hudson van Sanofi tegen de Franse krant Le Figaro gezegd.

  De ontwikkeling van het GlaxoSmithKline-vaccin heeft vertraging opgelopen en pas eind dit jaar kan het naar verwachting in gebruik worden genomen. Om in de tussentijd toch wat te kunnen doen, benaderde het bedrijf Pfizer. Vanaf juli gaat Sanofi het vaccin van Pfizer/BioNTech in flesjes verpakken in een fabriek in de Duitse stad Frankfurt.

  Het is onduidelijk of de productie van het Pfizer-vaccin dit jaar hoger uitvalt door de nieuwe samenwerking.

 • Meer dan 100.000 coronadoden in Groot-Brittannië en Noord-Ierland

  In Groot-Brittannië en Noord-Ierland samen zijn inmiddels in totaal meer dan 100.000 coronadoden geteld. De afgelopen 24 uur kwamen er 1631 bij, waarmee voor het eerst in Europa de 100.000-grens werd overschreden. Het Verenigd Koninkrijk geldt als verreweg het zwaarst door corona getroffen Europese land.

  Hoewel het land de meeste doden telt, is het ook het land waar het meest gevaccineerd wordt. Ruim 6,8 miljoen mensen hebben er al hun eerste prik gekregen. Ook daarmee is het land koploper in Europa.

 • Rotterdamse wijk Charlois test alle inwoners: 'Het zekere voor het onzekere'

  De Rotterdamse wijk Charlois is vandaag gestart met het testen van alle inwoners. In het rioolwater zijn veel virusdeeltjes gevonden, maar weinig mensen laten zich testen. De GGD wil onderzoeken hoe dat kan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rotterdamse wijk Charlois test alle inwoners: 'Het zekere voor het onzekere'
 • Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in Gorinchem

  In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus vastgesteld. Meerdere mensen zijn besmet met de mutatie, maar onduidelijk is nog hoeveel het er precies zijn.

  De uitbraak houdt verband met een praktijk voor fysiotherapie. Daar werden tot dusver 18 medewerkers en patiënten positief getest op het coronavirus. Uit verder onderzoek bleek tot nu toe dat bij "enkele monsters" de Zuid-Afrikaanse variant is gevonden.

  Het is voor het eerst dat in Nederland een uitbraak met deze variant wordt vastgesteld, zegt de lokale GGD. Er is "uitgebreid en gericht" bron- en contactonderzoek gestart om de verspreiding in kaart te brengen.

 • Nieuwe variant virus duikt op in Californië

  In Californië is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken waarvan de mutaties overeenkomst vertonen met de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant.

  De Californische variant werd voor het eerst gevonden in Los Angeles in een testmonster van juli 2020. Het duurde daarna tot oktober voor dezelfde virusvariant weer opdook in Zuid-Californië. Vanaf dat moment is de Californische variant aan een snelle opmars begonnen. In november was vrijwel een kwart van alle virusmonsters in Zuid-Californië waarvan een genetisch profiel is gemaakt, van de nieuwe variant. In Los Angeles ging het zelfs om meer dan eenderde van alle monsters die nader zijn onderzocht.

  Intussen is de nieuwe virusvariant CAL.20C ook al regelmatig aangetroffen in het noorden van Californië, New York en Washington DC. Maar Zuid-Californië blijft veruit de belangrijkste vindplaats. In een nog niet door vakgenoten beoordeelde studie schrijven onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles dat "de invloed van deze mutatie in combinatie met andere mutaties die zijn aangetroffen in CAL.20C, op zowel besmettelijkheid als afweer door antistoffen nog onbekend is".

 • RIVM: nog altijd in ernstige fase van epidemie

  De afgelopen week is het aantal positieve tests dat werd gemeld bij het RIVM met 8 procent gedaald. Dat is een aanzienlijk beperktere daling dan de week daarvoor, toen het aantal besmettingen met 21,5 procent omlaag ging. Met 204 besmettingen per 100.000 inwoners zit Nederland nog altijd in de "ernstige fase van de epidemie", benadrukt het RIVM.

  Het aantal opnames in de ziekenhuizen daalde wel iets naar 1264, 182 minder dan een week eerder. Er waren veertien IC-opnames minder.

 • Colombiaanse minister overleden aan coronavirus

  In Colombia is de minister van Defensie overleden aan de gevolgen van covid-19. President Ivan Duque heeft dat bekendgemaakt.

  De 68-jarige minister Carlos Holmes Trujillo werd half januari opgenomen in een militair ziekenhuis in Bogota. Hij moest op de intensive care worden beademd. Volgens Colombiaanse media veroorzaakte het coronavirus bij Trujillo een longontsteking.

  In het Zuid-Amerikaanse land zijn voor zover bekend meer dan 50.000 mensen bezweken aan covid-19. Het aantal besmettingen met het virus is er sinds de feestdagen fors opgelopen. Gemiddeld worden nu 15.000 nieuwe gevallen per dag geregistreerd, tegenover 7000 geregistreerde besmettingen begin december.