Barcelona-speler Messi met mondmasker
NOS Voetbal

Coronapandemie kost top-20 Europese topclubs twee miljard euro

De kosten van de coronapandemie lopen voor de twintig grootste Europese clubs op tot zo'n twee miljard euro, zo hebben de accountants van Deloitte becijferd.

Vorig seizoen daalde de omzet van de top-20 met 12 procent van 9,3 naar 8,2 miljard euro. Lagere media-inkomsten (-23 procent) en de afgenomen opbrengsten op wedstrijddagen (-17 procent) zijn de voornaamste oorzaken. Die lijn doortrekkend komt Deloitte uit op een inkomstenderving van twee miljard euro aan het einde van het lopende seizoen.

"Dit is zonder twijfel een van de moeilijkste tijden die de voetbalindustrie ooit heeft meegemaakt", aldus Dan Jones van Deloitte. "Geen enkele club is immuun voor de uitdagingen die de coronapandemie met zich meebrengt."

Omdat de coronacrisis nog niet voorbij is, kan Deloitte nog geen compleet beeld geven van de financiële schade voor de voetbalclubs. "De uiteindelijke omvang van de financiële impact van de pandemie op het voetbal zal voor een groot deel afhangen van wanneer en op welke schaal toeschouwers weer terugkeren naar de stadions."

Money League

FC Barcelona staat nog altijd eerste in de jaarlijks opgemaakte 'Money League', maar met een inkomstendaling van 15 procent naar 715,1 miljoen euro was de Spaanse topclub ook de grootste verliezer.

Op de tweede plaats van de Money League staat een andere Spaanse topclub, namelijk Real Madrid. Bayern München, winnaar van de Champions League, is gestegen van de vierde naar de derde positie. Er staan geen Nederlandse clubs in de top-20.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl