Lionel Messi AFP

De directie van FC Barcelona heeft met de vertegenwoordigers van de spelers en stafleden een principe-akkoord gesloten over de verlaging van de salarissen. In totaal wordt er 172 miljoen euro bezuinigd.

Het gaat om een besparing van 122 miljoen aan vaste salarissen en vijftig miljoen euro aan bonussen, die in plaats van dit seizoen pas over drie jaar zullen worden uitgekeerd.

'Mijlpaal'

Het akkoord, dat formeel nog wel door de spelers en staf goedgekeurd moet worden, geeft Barcelona de benodigde financiële ruimte. De club spreekt van een "mijlpaal", die van groot belang is om de huidige situatie om te buigen.

Frenkie de Jong (midden) tekende onlangs een nieuw contract bij Barcelona AFP

De inkomsten van Barcelona zijn door de coronacrisis flink gekelderd, mede door de afwezigheid van toeschouwers bij wedstrijden. Spaanse media meldden eerder deze maand dat de club ongeveer 190 miljoen moest besparen op salariskosten (zo'n 30 procent) om het hoofd boven water te houden.

Vorige week werd bekend dat de Spaanse clubs van de organisatie van La Liga - de hoogste Spaanse voetbalcompetitie - sowieso flink moeten snijden in de salariskosten. Barcelona werd daarbij het hardst getroffen.

Edwin Winkels: 'Dit akkoord moet bankroet Barcelona voorkomen'

De gesprekken over de salarisreductie bij de Catalaanse topclub verliepen de afgelopen weken moeizaam. Twee weken geleden werden de onderhandelingen zelfs even stilgezet om de gemoederen te laten bedaren.

Koeman levert in

Mundo Deportivo meldde eerder vandaag dat Ronald Koeman akkoord is met een verlaging van 30 procent van zijn salaris. Volgens de Spaanse krant gingen Frenkie de Jong, Marc-André ter Stegen, Gerard Piqué en Clément Lenglet eerder al overstag.

In ruil daarvoor werd het contract van de betreffende spelers verlengd. De Jong tekende onlangs een nieuwe verbintenis, tot de zomer van 2026. Zijn vorige contract liep tot medio 2024.

STER reclame