NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meer overleg EU en AstraZeneca over trage levering • Denemarken compenseert nertsenfokkers

Liveblog gesloten
 • Einde

  We beëindigen dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over het coronanieuws. Voor nu: goede nacht!

 • 'Merkel en Biden willen nauwer samenwerken'

  De Duitse bondskanselier Merkel en de Amerikaanse president Biden zijn in een telefoongesprek overeengekomen dat de coronapandemie alleen kan worden bezworen door een nauwere internationale samenwerking. Dat meldt een woordvoerder van de Duitse regering.

 • Deense overheid compenseert nertsenfokkers

  De Deense overheid trekt 2,5 miljard euro uit om nertsenfokkers te compenseren. In november moesten alle nertsenfarms in het land per direct sluiten na corona-uitbraken.

  De sluiting van de nertsenfokkerijen was een zware klap voor Denemarken, de grootste nertsenproducent ter wereld.

 • Rusland belooft Mexico 24 miljoen vaccins

  De komende twee maanden zal Rusland 24 miljoen doses van het Spoetnik V-vaccin leveren aan Mexico. Dat heeft president Poetin beloofd in een telefoontje aan zijn Mexicaanse collega López Obrador. Het vaccin is nog niet goedgekeurd voor gebruik in Mexico.

  López Obrador maakte gisteren bekend dat hij positief is getest op het coronavirus. Naar eigen zeggen heeft hij alleen milde klachten.

 • VS verlengt reisbeperkingen voor Europeanen

  De Amerikaanse president Biden verlengt de reisbeperkingen voor Europeanen. Ook het vliegverkeer uit Zuid-Afrika wordt beperkt, vanwege zorgen over de coronamutatie die naar dat land wordt genoemd.

  De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci noemt de Zuid-Afrikaanse variant van het virus "duidelijk anders en onheilspellender dan die in het Verenigd Koninkrijk". Hij vindt de reisbeperkingen dan ook verstandig.

  Voormalig president Trump had eerder juist aangekondigd om het inreisverbod op te heffen vanaf 26 januari, oftewel morgen. Reizigers zouden dan alleen een negatieve coronatest moeten kunnen overleggen.

 • VN-chef: 'Bedrijven moeten weg wijzen naar eerlijk en duurzaam herstel van coronacrisis'

  VN-chef Antonio Guterres heeft op een digitale bijeenkomst van het World Economic Forum bedrijven opgeroepen om de weg te wijzen naar een eerlijk en duurzaam herstel van de coronacrisis, en om tegelijkertijd de klimaatcrisis aan te pakken. "We hebben een moment van waarheid bereikt", zei hij. "In 2021 moeten we deze kwetsbaarheden aanpakken en de wereld op het goede spoor zetten."

  Guterres benadrukte dat hij erop rekent dat bedrijven hier zelf een belangrijke rol in spelen. Daarnaast vindt hij dat ze druk moeten uitoefenen op regeringen om het juiste te doen. De snelste manier om de wereldeconomie weer op gang te helpen is volgens de VN-chef een rechtvaardige distributie van coronavaccins: "Als ontwikkelde landen denken dat ze veilig zijn door hun eigen mensen te vaccineren terwijl ze ontwikkelingslanden verwaarlozen, dan hebben ze het bij het verkeerde eind."

 • Nederlander vindt bezoeksbeperking groter probleem dan avondklok

  Nederlanders hikken meer aan tegen de beperking van de visite tot één gast dan tegen de avondklok. Dat blijkt uit het onderzoek naar het draagvlak van het coronabeleid dat I&O Research geregeld doet in opdracht van de NOS.

  Zeven op de tien vinden het goed dat het kabinet de avondklok heeft ingevoerd. 18 procent vindt dat niet en 7 procent is neutraal.

  Dat de visite per huishouden is ingeperkt vindt 47 procent van de ondervraagden acceptabel. Deze maatregel brengt ook meer mensen in problemen dan de avondklok, namelijk 39 procent tegen 11 procent.

 • EU kritisch op trage levering AstraZeneca, wil inzicht in productiecijfers

 • Spierpijn en hoofdpijn meest voorkomende bijwerkingen Pfizer/BioNTech-vaccin

  Pijn, warmte en roodheid op de prikplek en spierpijn, hoofdpijn en een algeheel 'je niet lekker voelen'. Over deze bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech-vaccin heeft bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe de meeste meldingen ontvangen. In zes gevallen is er sprake van klachten die kunnen passen bij een heftige allergische reactie. De meldingen komen voort uit grofweg de eerste 100.000 toegediende vaccins van Pfizer/BioNTech in Nederland.

  Bij het merendeel van de mensen verliepen de klachten mild en verdwenen ze binnen een paar dagen. Dezelfde klachten worden bij andere vaccins gemeld en zijn een logisch gevolg van inenting.

 • Twee GGD-medewerkers opgepakt voor handel in gegevens coronatests

  De politie heeft twee GGD-medewerkers gearresteerd. Ze worden verdacht van het te koop aanbieden van persoonsgegevens uit de systemen van de coronatests.

  Een journalist van RTL Nieuws had gezien dat de gegevens op Telegram aangeboden werden en waarschuwde de politie en het OM hier vrijdag over. Een dag later werden de twee GGD-medewerkers opgepakt in Amsterdam. De mannen van 21 en 23 komen uit Heiloo en Alblasserdam en werken allebei in een callcenter van de GGD.

  De politie weet nog niet of persoonsgegevens van geteste mensen in verkeerde handen zijn gevallen.

 • Kuipers: ziekenhuisbezetting blijft steken op hoog niveau

  De bezetting van de ziekenhuizen met coronapatiënten is afgelopen week niet of nauwelijks gedaald. Tijdens zijn wekelijkse persmoment zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg dat de bezetting "blijft steken op een hoog niveau". Een goede verklaring heeft hij niet. Kuipers verwacht dat het aantal patiënten in het ziekenhuis de komende weken alsnog daalt, al is hij ook beducht voor de effecten van de Britse variant van het virus.

  Kuipers zegt met afgrijzen kennis genomen te hebben van de situatie rond het ziekenhuis in Enschede, waar relschoppers gisteravond onder meer probeerden de ruiten in te gooien. Bij andere ziekenhuizen heeft dit soort incidenten zich niet voorgedaan, al neemt volgens Kuipers de agressie van bezoekers aan de ziekenhuizen al een tijdje wel toe.

  Afgelopen week was er in zijn eigen ziekenhuis, het Erasmus MC, een incident waarbij iemand die besmet was toch op bezoek kwam, loog over zijn infectie, en vervolgens medewerkers besmette. "Dat zie ik ook als een vorm van agressie", aldus Kuipers.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ernst Kuipers: 'Waarom versnellen we vaccinatie niet?'
 • OMT: meer contacten waarschuwen na positieve test

  Het Outbreak Management Team (OMT) vindt dat na een positieve coronatest meer contacten in beeld moeten komen bij het bron- en contactonderzoek. Nu worden alleen huisgenoten en mensen die langer dan een kwartier achter elkaar vlakbij zijn geweest gewaarschuwd.

  Vanwege het hoge R-getal en de opkomst van besmettelijkere varianten vindt het OMT dat dit moet worden uitgebreid naar mensen die binnen 24 uur in totaal langer dan een kwartier in de buurt waren, ook als dat niet achter elkaar was. Ook willen de experts dat de contacten niet alleen in quarantaine gaan, maar zich ook zo snel mogelijk laten testen.

  Volgens het OMT is nog steeds niet duidelijk welke rol jonge kinderen spelen bij de verspreiding van nieuwe virusvarianten. In de loop van volgende week worden de resultaten verwacht van het onderzoek naar de uitbraak op een school in Bergschenhoek, staat in het OMT-advies, dat in handen is van de NOS.

 • VN: corona kost vier keer zoveel banen als bankencrisis van 2009

  Vorig jaar zijn door de coronacrisis vier keer zoveel banen verloren gegaan als tijdens het zwaarste deel van de bankencrisis van ruim tien jaar geleden. Dat meldt de VN-arbeidsorganisatie ILO.

  Van alle wereldwijd gewerkte uren verdween vorig jaar 8,8 procent. Dat staat gelijk aan 255 miljoen voltijdsbanen.

  "Dit is de ernstigste crisis op de arbeidsmarkt sinds de Grote Depressie van de jaren 30. De impact is veel groter dan die van de crisis van 2009", zegt ILO-baas Guy Ryder.

 • Bordspelbedrijf 999 Games: 2020 was topjaar

  De coronamaatregelen hebben geleid tot een topjaar voor het Almeerse bedrijf 999 Games. De uitgever en distributeur van bord- en kaartspellen groeide explosief. Waar het bedrijf de afgelopen jaren met ongeveer 10 procent groeide, was dat vorig jaar 50 procent. Het bedrijf moest tien man extra personeel aantrekken om de vraag aan te kunnen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je gaat toch vaker met zijn tweeën spelletjes doen'
 • 4129 besmettingen, minder dan gemiddeld, meldt RIVM

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 4129 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 775 minder dan gisteren.

  Dat is lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5138 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests al langer.

  Er liggen nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2347), van wie 664 op de IC (gisteren: 680), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Bij het RIVM werden 40 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 30. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 76 doden per dag, tegen 93 doden per dag een week eerder.