NOS NieuwsAangepast

Lareb: spierpijn en hoofdpijn veelvoorkomende bijwerkingen Pfizer-vaccin

Pijn, warmte en roodheid op de prikplek, spierpijn, hoofdpijn en een algeheel 'je niet lekker voelen'. Dat zijn de bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech-vaccin waarover Bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe de meeste meldingen ontving. In zes gevallen is er sprake van klachten die kunnen passen bij een heftige allergische reactie.

Bij het merendeel van de mensen verliepen de klachten mild en verdwenen ze binnen een paar dagen. Ook zijn het klachten die bij andere vaccins worden gemeld en die een logisch gevolg zijn van de inenting. Het vaccin zet het immuunsysteem namelijk aan het werk zodat het zich wapent tegen het coronavirus.

Aantal meldingen

De meldingen komen voort uit grofweg de eerste 100.000 toegediende vaccins van Pfizer/BioNTech. In totaal ontvingen tot nu toe ruim 160.000 Nederlanders hun eerste prik.

De deskundigen van Bijwerkingencentrum Lareb bekeken tot en met 24 januari in totaal 996 meldingen met 4430 vermoede bijwerkingen. "Er komen de hele dag door meldingen binnen en we bekijken ze binnen een dag", zegt Lareb-directeur Agnes Kant. "Maar we tellen ze pas mee als ze goed zijn bekeken en dat duurt soms wat langer."

De resultaten tot nu toe stellen Kant gerust. "We ontvangen meer meldingen dan verwacht, dus mensen weten ons te vinden. Dat we tussen die vele meldingen geen nieuwe, verontrustende dingen zien is goed nieuws."

Bij het Pfizer-vaccin zijn de meest gemelde bijwerkingen dus reacties op de prikplek, zoals pijn (464), warmte (164) en roodheid (136). Ook klachten zoals spierpijn (502), hoofdpijn (497), je niet lekker voelen (417), misselijkheid (201) en koorts (188) zijn vaak gemeld.

Zeldzame allergische reacties

Onder de zes personen met hevige allergische klachten waren er drie met een vastgestelde anafylactische reactie, oftewel een ernstige allergische reactie. Bij de andere drie waren er symptomen die bij zo'n reactie kunnen passen, zoals uitgebreide huiduitslag en zwelling rond de ogen of keel.

Volgens Lareb zijn alle patiënten snel en adequaat behandeld en hersteld. "Heftige allergische reacties na een vaccinatie zijn heel zeldzaam, maar niet uit te sluiten", zegt Kant. "Met zes meldingen tot nu toe zien we die allergische reacties wel vaker dan bij andere vaccins."

Ernstige bijwerkingen

Behalve van enkele hevige allergische reacties werden bij Lareb ook twee meldingen gedaan van andersoortige ernstige bijwerkingen. Die bestonden uit een melding van gehoorverlies en een melding van een zenuwontsteking. Deze twee meldingen worden nog nader onderzocht en het is onduidelijk of die klachten zijn veroorzaakt door het vaccin.

Tot nu toe heeft Lareb geen meldingen ontvangen van mensen die na een prik overleden. Wel moesten twee mensen naar het ziekenhuis. Een was na een uur hersteld en mocht weer naar huis, de ander moest een nacht blijven.

Niet in de bijsluiter

In het overzicht van de meldingen van vermoede bijwerkingen, staan ook klachten die niet in de bijsluiter staan. Kant benadrukt dat niet voor al die klachten duidelijk is of ze het gevolg zijn van de vaccinatie. "We beoordelen niet per melding of er een oorzakelijk verband is, maar we kijken naar het totaalplaatje. Als we meerdere meldingen ontvangen die wijzen op nog onbekende bijwerkingen, dan analyseren we die nader."

Tot nu toe zijn er geen nieuwe bijwerkingen vastgesteld en is het niet nodig om de bijsluiter aan te passen. Toch blijft het belangrijk dat mensen vermoedens van bijwerkingen melden. "Zodra de meldingen wel tot nieuwe inzichten leiden, zullen we dat bekendmaken."

Vanaf vandaag komt Lareb wekelijks met een update over de gemelde bijwerkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl