Twee meisjes bij een coronatest in Lansingerland
NOS Nieuws

RIVM: 4129 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4129 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 775 minder dan gisteren.

Het aantal is ook een stuk lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5138 mensen positief getest werden. Het gemiddelde aantal positieve daalt al sinds eind december. De afgelopen week gaat het om een afname van 8,5 procent ten opzichte van de zeven dagen daardoor.

In de ziekenhuizen blijft de verwachte daling "steken op een hoog niveau", zoals voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg het vandaag samenvatte. Vandaag nam de bezetting toe. Er liggen nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2347), van wie 664 op de IC (gisteren: 680). Onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat het aantal corona-patiënten in het ziekenhuis al een dag of tien min of meer even hoog is.

Bij het RIVM werden 40 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 30. Ook vergeleken met een week geleden is sprake van een daling. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 76 doden per dag, tegen 93 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Daar gaat het de goede kant op. Er zijn nu 726 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 808. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de eerste coronagolf waren er 828 verpleeghuizen met minstens één vastgestelde coronabesmetting.

In Nederland hebben nu zo'n 160.000 mensen de eerste vaccinatieprik gehad. De GGD heeft tot en met gisteren 106.886 mensen gevaccineerd. Dat zijn vrijwel allemaal medewerkers van verpleeghuizen. Daarnaast zijn door de ziekenhuizen circa 40.000 medewerkers van de acute zorg ingeënt. Ten slotte zijn er al zo'n 15.000 bewoners van verpleeghuizen in de eerste ronde gevaccineerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl