liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 100 miljoen besmettingen wereldwijd • Farmaceut gaat vaccin concurrent verpakken

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in Gorinchem.
  • In Californië is een nieuwe variant van SARS-CoV-2 opgedoken.
  • In totaal 163.931 mensen in Nederland hebben hun eerste prik tegen het coronavirus gekregen.
liveblog gesloten

IC-patiënten in ziekenhuis Lissabon verplaatst door gebrek aan zuurstof

In een ziekenhuis in de Portugese hoofdstad Lissabon is het zuurstofniveau tot een "risicovol" laag niveau gedaald, schrijft de krant Público. Wat precies de oorzaak is van de weinige hoeveelheid zuurstof in het ziekenhuis is niet duidelijk. Een bron meldt aan de krant dat een zuurstofleiding is gesprongen. Een andere bron meldt dat het zuurstofnetwerk is "ingestort" door de vele coronapatiënten. Inmiddels heeft het Amadora-Sintra-ziekenhuis zeker dertig patiënten op de intensive care moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen.

Portugal wordt zwaar getroffen door het coronavirus. Het land telde vandaag een recordaantal coronadoden in 24 uur: 291. Het grootste ziekenhuis van Lissabon heeft vanwege de vele doden twee tijdelijke mortuaria opgesteld buiten het ziekenhuis. Het land denkt er serieus over na om coronapatiënten naar het buitenland te sturen; iets wat Portugal nog niet eerder heeft overwogen in de coronacrisis.

Bulgarije verlengt noodtoestand, maar versoepelt ook een aantal maatregelen

Bulgarije heeft de noodtoestand vanwege het coronavirus verlengd tot eind april. Ook is besloten dat vanaf vrijdag alle reizigers die het land binnenkomen verplicht moeten worden getest op het coronavirus. De maatregel geldt niet voor vrachtwagenchauffeurs en piloten.

Toch is er ook positief nieuws voor de Bulgaren, want een aantal maatregelen wordt licht versoepeld. Dat kan volgens premier Borissov doordat het aantal nieuwe besmettingen de laatste dagen terugloopt. Zo mogen binnenkort winkelcentra en sportscholen weer open en komt er een roulatiesysteem voor scholen, waardoor steeds een deel van de klas naar school kan en de rest online les krijgt.

Borissov testte gisteren overigens zelf positief op het virus.

Privacylek GGD ook probleem bij vaccinregistratie

Ook bij de registratie voor vaccinaties bestaat het gevaar op het lekken van persoonlijke gegevens, blijkt uit onderzoek van Dit is de Dag. Gisteren werd bekend dat twee GGD-medewerkers ervan worden verdacht persoonlijke gegevens uit het registratieprogramma voor het inplannen van coronatests te hebben doorverkocht. Datzelfde programma, CoronIT, wordt ook gebruikt voor het inplannen en registreren van vaccinaties.

Hoewel de modules voor testplanning en vaccinregistratie gescheiden zijn en daarmee niet toegankelijk voor alle GGD-medewerkers, hebben volgens de GGD op dit moment ongeveer 2000 medewerkers toegang tot informatie over de vaccinregistratie, blijkt uit het onderzoek van Dit is de Dag. De verwachting is dat dat aantal toeneemt naarmate er meer gevaccineerd wordt.

Zoekopdrachten in CoronIT worden niet gecontroleerd, zeggen verschillende GGD-medewerkers tegen de onderzoeksredactie van Dit is de Dag. Daarmee dreigt hetzelfde probleem te ontstaan als bij het inplannen van testen. Bovendien worden bij de registratie voor vaccins naast het BSN-nummer en adresgegevens nog meer persoonlijke gegevens vastgelegd, zoals informatie over zwangerschappen en allergieën.

Meer dan 100 miljoen besmettingen wereldwijd

Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit de coronateller van de Amerikaanse Johns Hopkins University. De meeste besmettingen werden vastgesteld in de VS, India en Brazilië. Al meer dan 2,1 miljoen mensen zijn overleden aan de gevolgen van covid-19.

Het werkelijke aantal besmette mensen ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger want zeker in het begin van de pandemie werd veel minder getest dan nu.

Suriname twee weekends in strenge lockdown

De komende twee weken geldt in Suriname in het weekend een totale lockdown, meldt Starnieuws. De regering heeft dat besloten omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen niet snel genoeg terugloopt.

Door de maatregel gaat Suriname in het weekend op slot vanaf vrijdagavond 19.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur. Gedurende die periode mogen mensen alleen naar buiten als ze daar speciale toestemming voor hebben. Alle winkels zijn gesloten en restaurants mogen tot 22.00 uur eten bezorgen. Afhalen kan tijdens die weekenden niet.

Nederlands onderzoek bevestigt kleine rol kinderen bij besmettingen

Een Nederlands onderzoek bevestigt eerdere vermoedens dat kinderen jonger dan 12 jaar niet zo'n grote rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Uit onderzoek van positieve coronatests bleek dat de lading virus in de tests van kinderen tot 16 keer lager was dan bij volwassenen. Ook bleek de hoeveelheid virus met de leeftijd toe te nemen.

Met de Britse variant is dat niet anders, al zijn er wel meer kinderen die de Britse variant oplopen, omdat die voor iedereen besmettelijker is.

Ook het OMT doet onderzoek naar de rol van jonge kinderen bij de verspreiding van nieuwe virusvarianten. In de loop van volgende week worden de resultaten verwacht van het onderzoek naar de uitbraak op een school in Bergschenhoek, staat in het OMT-advies, dat in handen is van de NOS.

Van handel in persoonsgegevens verdachte GGD-medewerkers langer vast

De twee GGD-medewerkers die worden verdacht van handel in persoonsgegevens blijven langer vastzitten Dat heeft de rechter-commissaris in Utrecht bepaald bij hun voorgeleiding.

Het tweetal zou persoonsgegevens te koop hebben aangeboden uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coronatesten. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo. Zij werkten voor een callcenter van de GGD.

De twee werden zaterdag opgepakt.

Duitsland overweegt vaccinatievolgorde om te gooien

De Duitse minister van Volksgezondheid Spahn zou volgens de Duitse krant Der Spiegel overwegen om de vaccinatievolgorde te wijzigen als inderdaad zou blijken dat het AstraZeneca-vaccin minder goed werkt bij mensen boven de 65 jaar. Het bedrijf zelf ontkent dat het vaccin slecht werkt bij ouderen.

Het vaccin, dat waarschijnlijk nog deze week wordt goedgekeurd door de Europese medicijnwaakhond EMA, zou in Duitsland worden gebruikt voor het vaccineren van 80-plussers. Bij een mindere werking worden jongere mensen eerder gevaccineerd dan oorspronkelijk de bedoeling was, schrijft der Spiegel.

Franse farmaceut gaat coronavaccin concurrent verpakken

De Franse farmaceut Sanofi springt BioNTech/Pfizer te hulp. Sanofi, dat samen met GlaxoSmithKline aan een eigen vaccin werkt, gaat dit jaar meer dan 100 miljoen doses van het Pfizer-vaccin bottelen. Dat heeft topman Paul Hudson van Sanofi tegen de Franse krant Le Figaro gezegd.

De ontwikkeling van het GlaxoSmithKline-vaccin heeft vertraging opgelopen en pas eind dit jaar kan het naar verwachting in gebruik worden genomen. Om in de tussentijd toch wat te kunnen doen, benaderde het bedrijf Pfizer. Vanaf juli gaat Sanofi het vaccin van Pfizer/BioNTech in flesjes verpakken in een fabriek in de Duitse stad Frankfurt.

Het is onduidelijk of de productie van het Pfizer-vaccin dit jaar hoger uitvalt door de nieuwe samenwerking.

Meer dan 100.000 coronadoden in Groot-Brittannië en Noord-Ierland

In Groot-Brittannië en Noord-Ierland samen zijn inmiddels in totaal meer dan 100.000 coronadoden geteld. De afgelopen 24 uur kwamen er 1631 bij, waarmee voor het eerst in Europa de 100.000-grens werd overschreden. Het Verenigd Koninkrijk geldt als verreweg het zwaarst door corona getroffen Europese land.

Hoewel het land de meeste doden telt, is het ook het land waar het meest gevaccineerd wordt. Ruim 6,8 miljoen mensen hebben er al hun eerste prik gekregen. Ook daarmee is het land koploper in Europa.

Rotterdamse wijk Charlois test alle inwoners: 'Het zekere voor het onzekere'

De Rotterdamse wijk Charlois is vandaag gestart met het testen van alle inwoners. In het rioolwater zijn veel virusdeeltjes gevonden, maar weinig mensen laten zich testen. De GGD wil onderzoeken hoe dat kan.

Rotterdamse wijk Charlois test alle inwoners: 'Het zekere voor het onzekere'

Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in Gorinchem

In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus vastgesteld. Meerdere mensen zijn besmet met de mutatie, maar onduidelijk is nog hoeveel het er precies zijn.

De uitbraak houdt verband met een praktijk voor fysiotherapie. Daar werden tot dusver 18 medewerkers en patiënten positief getest op het coronavirus. Uit verder onderzoek bleek tot nu toe dat bij "enkele monsters" de Zuid-Afrikaanse variant is gevonden.

Het is voor het eerst dat in Nederland een uitbraak met deze variant wordt vastgesteld, zegt de lokale GGD. Er is "uitgebreid en gericht" bron- en contactonderzoek gestart om de verspreiding in kaart te brengen.

Nieuwe variant virus duikt op in Californië

In Californië is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken waarvan de mutaties overeenkomst vertonen met de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant.

De Californische variant werd voor het eerst gevonden in Los Angeles in een testmonster van juli 2020. Het duurde daarna tot oktober voor dezelfde virusvariant weer opdook in Zuid-Californië. Vanaf dat moment is de Californische variant aan een snelle opmars begonnen. In november was vrijwel een kwart van alle virusmonsters in Zuid-Californië waarvan een genetisch profiel is gemaakt, van de nieuwe variant. In Los Angeles ging het zelfs om meer dan eenderde van alle monsters die nader zijn onderzocht.

Intussen is de nieuwe virusvariant CAL.20C ook al regelmatig aangetroffen in het noorden van Californië, New York en Washington DC. Maar Zuid-Californië blijft veruit de belangrijkste vindplaats. In een nog niet door vakgenoten beoordeelde studie schrijven onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles dat "de invloed van deze mutatie in combinatie met andere mutaties die zijn aangetroffen in CAL.20C, op zowel besmettelijkheid als afweer door antistoffen nog onbekend is".

RIVM: nog altijd in ernstige fase van epidemie

De afgelopen week is het aantal positieve tests dat werd gemeld bij het RIVM met 8 procent gedaald. Dat is een aanzienlijk beperktere daling dan de week daarvoor, toen het aantal besmettingen met 21,5 procent omlaag ging. Met 204 besmettingen per 100.000 inwoners zit Nederland nog altijd in de "ernstige fase van de epidemie", benadrukt het RIVM.

Het aantal opnames in de ziekenhuizen daalde wel iets naar 1264, 182 minder dan een week eerder. Er waren veertien IC-opnames minder.

Colombiaanse minister overleden aan coronavirus

In Colombia is de minister van Defensie overleden aan de gevolgen van covid-19. President Ivan Duque heeft dat bekendgemaakt.

De 68-jarige minister Carlos Holmes Trujillo werd half januari opgenomen in een militair ziekenhuis in Bogota. Hij moest op de intensive care worden beademd. Volgens Colombiaanse media veroorzaakte het coronavirus bij Trujillo een longontsteking.

In het Zuid-Amerikaanse land zijn voor zover bekend meer dan 50.000 mensen bezweken aan covid-19. Het aantal besmettingen met het virus is er sinds de feestdagen fors opgelopen. Gemiddeld worden nu 15.000 nieuwe gevallen per dag geregistreerd, tegenover 7000 geregistreerde besmettingen begin december.

Ruim 160.000 Nederlanders gevaccineerd

In totaal 163.931 mensen in Nederland hebben hun eerste beschermende prik tegen het coronavirus gekregen. De tussenstand op het Coronadashboard van de Rijksoverheid is gebaseerd op gegevens van de GGD's, instellingen voor langdurige zorg en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) van de situatie tot en met maandag.

De meeste doses zijn toegediend door de GGD's: 106.886. Ziekenhuizen hebben 40.216 medewerkers uit de acute zorg hun eerste dosis gegeven, in de langdurige zorg staat de teller op 16.829 vaccinaties.

Minder aandacht voor andere virus-dreigingen door Covid-19

De grote inspanningen om vaccins te ontwikkelen tegen het coronavirus en om medicijnen te vinden die werken tegen covid-19, gaan ten koste van veel ander noodzakelijk onderzoek. Dat blijkt uit de editie 2021 van de Access to Medicine Index.

De twintig grootste farmaceutische bedrijven ter wereld hebben zich vol op covid-19 gestort. Maar de pijplijn voor de ontwikkeling van middelen tegen de vijftien andere ziekteverwekkers op de WHO-lijst van potentiële veroorzakers van een pandemie is vrijwel leeg.

Franse minister: drie weken tussen prikken aanhouden

Frankrijk handhaaft het beleid om 21 tot 28 dagen aan te houden tussen de twee inentingen die nodig zijn om het Pfizervaccin volledig te laten werken. Dat heeft minister van Volksgezondheid Olivier Veran gezegd op een persconferentie. Volgens Veran is er onvoldoende bewijs dat het vergroten van de interval helemaal veilig is.

In Nederland is het interval tussen de twee prikken vorige week verruimd tot 35 tot 42 dagen. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft dat uitstel geen effect op de veiligheid van het vaccin.

Zeeuwse winkels hebben last van lege straten: inbrekers hebben vrij spel

Geen grote rellen en plunderingen in Zeeland, maar winkeleigenaren hebben er wel last van inbrekers, meldt Omroep Zeeland. Het aantal inbraken in winkels is tijdens de lockdown verdubbeld in de provincie.
Bij acht winkels is ingebroken, twee keer zo veel is als in dezelfde periode vorig jaar. Ook waren er nog vier pogingen tot inbraak. Vooral in Vlissingen was het raak.

De Vlissingse Ondernemers Centrale is bezorgd over de inbraken, zegt voorzitter Jolanda van Boven. "De ondernemers moeten zich al druk maken of ze überhaupt hun hoofd boven water kunnen houden in coronatijd en dan krijgen ze dit er ook nog eens bovenop. Ik vind het echt bizar."

Zuid-Afrika: 'Landen moeten stoppen met vaccins hamsteren'

De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa heeft bij het World Economic Forum de rijke landen opgeroepen om te stoppen met het opkopen van vaccins die ze niet onmiddellijk nodig hebben. Het is voor het eerst dat een Zuid-Afrikaanse leider zich zo openlijk uitspreekt over het 'hamsteren' van vaccins.

"De rijke landen hebben grote hoeveelheden vaccins ingekocht, soms wel vier keer zoveel als nodig is voor hun eigen bevolking", zei Ramaphosa. "We willen dat degenen die de vaccins hebben gehamsterd, ze ook beschikbaar stellen aan andere landen."

Zuid-Afrika kampt met de hevigste corona-uitbraak in Afrika en het lukt het land niet om genoeg vaccins in te slaan. Hun grootste voorraad moet van AstraZeneca komen, dat met toeleveringsproblemen kampt.

Eerste 90-plussers gevaccineerd: 'Niks bijzonders hoor'

Vandaag is begonnen met de vaccinatie van mobiele, thuiswonende 90-plussers. In de regio Utrecht was de 97-jarige Joke Putters-Reynders uit Amersfoort als eerste aan de beurt. Ze kreeg de inenting bij de priklocatie in Houten.

De 97-jarige twijfelde geen moment toen de oproep voor het coronavaccin op de deurmat plofte, zegt ze tegen RTV Utrecht. "Misschien kan ik m'n kleinkinderen eens een keertje zien en lekker doen wat ik wil."

Ze werd onder het flitsen van vele camera's geprikt, maar ze is er niet van onder de indruk. "Het was niks bijzonders. Gewoon een prikje, klaar. En nu voel ik me prima."

Onder grote mediabelangstelling wordt Joke Putters-Reynders gevaccineerd

Pandemie kost top 20 Europese topclubs twee miljard euro

De kosten van de coronapandemie lopen voor de twintig grootste Europese voetbalclubs op tot zo'n twee miljard euro, zo hebben de accountants van Deloitte uitgerekend.

FC Barcelona staat nog altijd eerste in de jaarlijks opgemaakte 'Money League', maar met een inkomstendaling van 15 procent naar 715,1 miljoen euro was de Spaanse topclub ook de grootste verliezer. Er staan geen Nederlandse clubs in de top 20.

Zorgen over bemanningen goederenschepen

Meer dan 300 bedrijven en organisaties hebben landen opgeroepen de bemanningen van goederenschepen aan land toe te laten, meldt de BBC. Veel regeringen verbieden bemanningsleden nu vaak om van boord komen uit angst voor coronabesmettingen. Dat heeft gevolgen voor de mentale gezondheid van de bemanningsleden, stellen de bedrijven, die spreken van een "humanitaire crisis op zee". Ze pleiten ervoor het werk van de scheepslui als cruciaal beroep aan te merken zodat ze wel van boord kunnen.

Er werken wereldwijd zo'n 1,6 miljoen mensen op de zeeschepen. Zo'n 50.000 van hen gaan normaal maandelijks van boord en worden vervangen door andere bemanningsleden. Aan boord werken ze vaak meer dan 10 uur per dag, 7 dagen per week. Na vier of zes maanden lang volgt normaal gesproken een periode van rust aan land, maar door corona moeten velen nu dus noodgedwongen aan boord blijven.

De bedrijven en organisaties hebben een verklaring ondertekend waarin ze hun zorgen kenbaar maken: de Neptune Declaration. Ze waarschuwen regeringen dat de risico's voor de mentale gezondheid van de bemanningen een bedreiging kunnen gaan vormen voor de wereldwijde bevoorradingslijnen.

Culturele sector hard getroffen

De Europese culturele sector is in 2020 hard getroffen door de coronacrisis, heeft accountantsbureau EY becijferd. Voor de coronacrisis had de sector een omzet van 643 miljard euro. Die is 30 procent gedaald, en daarmee nog meer teruggelopen dan het toerisme en de autobranche.

Ook Buma/Stemra heeft de inkomsten voor auteurs, componisten en uitgevers zien dalen. Met de inzet van het speciale fondsen probeert de auteursrechtenorganisatie de muzieksector te steunen.

Expert: Chinese vaccins in twee maanden aan te passen

Volgens een expert van het Chinese instituut voor infectieziektebestrijding zijn Chinese vaccins tegen covid-19 binnen twee maanden aan te passen om ze effectief te maken tegen gemuteerde varianten van het virus. Dat meldt de Chinese nieuwssite Global Times.

Uit tussentijdse testresultaten blijkt dat de Chinese vaccins ook werkzaam zijn tegen de nieuwe Britse en Zuid-Afrikaanse varianten, hoewel de effectiviteit iets lager is, zegt de expert.

Britse minister rekent erop dat AstraZeneca afspraken nakomt

De Britse minister voor Vaccinontwikkeling Zahawi is ervan overtuigd dat de vaccinproducent AstraZeneca zijn contracten met het Verenigd Koninkrijk nakomt. "Ik heb er alle vertrouwen in dat AstraZeneca en Pfizer de hoeveelheden leveren die we nodig hebben om onze doelen voor half februari te halen, en ook voor de periode daarna."

Zahawi reageerde op een vraag over een mogelijk exportverbod voor vaccins in de Europese Unie. De EU dreigt de export naar onder meer het Verenigd Koninkrijk stil te leggen, omdat AstraZeneca minder vaccins aan de EU levert dan was afgesproken. Van de geplande 80 miljoen vaccins die de lidstaten zouden krijgen in het eerste kwartaal van dit jaar, blijven er 31 miljoen over. Nederland zou in het eerste kwartaal genoeg doses voor 2,3 miljoen personen krijgen. Dat worden er nu ongeveer 920.000.

Het Brits-Zweedse bedrijf heeft onder meer in België een fabriek. AstraZeneca zegt dat er problemen zijn in het productieproces, maar de EU twijfelt daaraan. Het is niet hardop gezegd, maar het wordt niet uitgesloten dat de farmaceut vaccins heeft verkocht aan landen die er meer voor betalen.

AstraZeneca bestrijdt dat zijn coronavaccin slecht werkt bij ouderen. Berichten in onder meer Duitse media dat het middel maar bij 8 procent van de 65-plussers werkt, zijn "compleet onjuist", zegt de farmaceut. Een woordvoerder zei tegen het Duits persbureau DPA dat Britse artsen het middel van de toezichthouder daar mogen voorschrijven voor ouderen.

Duizenden Australiërs demonstreren voor rechten Aboriginals, ondanks corona

In Australië zijn op de nationale feestdag ondanks corona duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de achterstelling van de oorspronkelijke bewoners. In de grootste stad, Sydney, waren 2000 tot 3000 mensen op de been. In verband met de pandemie werd afgezien van mars door de stad en kwamen de deelnemers in groepen van 500 bijeen in een park. In Melbourne trokken demonstranten wel door de stad. In Adelaide deden 4000 mensen mee aan een zitprotest.

Op 26 januari, Australia Day, herdenken de Australiërs dat een Britse vloot in 1788 bij Sydney aan land gingen en er een strafkolonie van maakten. De oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, zien deze dag als het begin van een invasie, het begin van meer dan twee eeuwen van achterstelling en onrecht.

Australië telt relatief weinig coronaslachtoffers. Bijna 30.000 mensen raakten besmet, ruim 900 Australiërs stierven aan de gevolgen van een besmetting.

In Melbourne trokken demonstranten wel door de stad

Grootschalige test Rotterdamse wijk Charlois

De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC beginnen vandaag met het op grote schaal testen van inwoners van de Rotterdamse wijk Charlois. Tienduizenden mensen kunnen zich de komende tijd laten testen op het coronavirus, ook als ze geen klachten hebben. Het is de tweede grootschalige test in Nederland, na die in de gemeente Lansingerland.

Het testprogramma moet in kaart brengen hoe wijdverbreid het virus is in de Rotterdamse wijk. Op basis van de virusdeeltjes in het riool denken onderzoekers dat veel mensen er besmet zijn, maar inwoners laten zich maar weinig testen.

Het programma duurt tot en met 5 maart. Binnenkort volgen ook massale tests in Dronten en Bunschoten.

Braziliaanse mutant vastgesteld in VS

De Braziliaanse variant van het coronavirus is voor het eerst vastgesteld in de Verenigde Staten. Het gaat om iemand uit de staat Minnesota die onlangs is teruggekeerd van een reis naar Brazilië. President Biden heeft het inreisverbod voor buitenlanders die pas in Brazilië, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn geweest, verlengd.

De Braziliaanse variant zou net als de mutaties die voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika werden ontdekt besmettelijker zijn dan het bekende coronavirus.

Eerste thuiswonende 90-plussers krijgen prik

Vandaag worden de eerste 90-plussers die nog zelfstandig wonen gevaccineerd. In een sporthal in Apeldoorn krijgt de eerste oudere uit deze groep een prik. Binnenkort volgen de thuiswonende 85- tot 90-jarigen. De GGD's vaccineren naar verwachting zo'n 45.000 mensen van 90 jaar en ouder.

Op 6 januari werd de eerste persoon in Nederland gevaccineerd. Daarna kwamen medewerkers van verpleeghuizen, artsen en verpleegkundigen van de acute zorg, ambulancepersoneel, huisartsen en ouderen en gehandicapten in grote en kleine instellingen aan de beurt.

Britse coronavariant op Aruba vastgesteld

De Britse coronavariant is vastgesteld op Aruba, meldt persbureau ANP. Die bevestiging heeft Aruba van de Nederlandse autoriteiten gekregen. Van vijf tests die naar Nederland waren gestuurd voor onderzoek is bevestigd dat het om de Britse variant van het virus gaat. In twee gevallen gaat het om mensen die op bezoek zijn op het eiland. In drie gevallen gaat het om inwoners van Aruba.

Er werden gisteren in totaal achttien nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd, wat het totaal op 391 brengt. Het is onduidelijk hoeveel mensen de Britse variant hebben.

Nieuw liveblog

Welkom in het coronablog van dinsdag 26 januari. Volg hier het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.